Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201720-02-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο North Radio

20-02-2017: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο North Radio

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο North Radio

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε, σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή κατά τη διάρκεια εκπομπής στο σταθμό « North Radio 98,0».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να πάμε και να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα, ο οποίος έχει πολύ σημαντικά πράγματα να μας πει γιατί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν τις είχαμε συνηθίσει, υπάρχουν όμως και από την άλλη παράπονα των πολιτών για ελλιπείς καταστάσεις στη φύλαξη και την ασφάλειά τους. Θα τα δούμε όλα αυτά. Και βεβαίως είναι και τα πολιτικά στη μέση, αξιολόγηση, Eurogroup σήμερα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά με τον κύριο Νίκο Τόσκα, τον οποίο και ευχαριστούμε που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Γιακουμή, καλημέρα και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιτυχίες στην Ελληνική Αστυνομία και αυτές πιστώνονται στους άνδρες και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ύστερα μάλιστα και από όλες αυτές τις συλλήψεις που έχουνε γίνει, από τις έρευνες, που η αλήθεια είναι ότι δεν παίρνει κανείς είδηση τι γίνεται και τις ανακοινώνετε την τελευταία στιγμή και έτσι πρέπει να γίνεται κατά την γνώμη μου. Ωστόσο, όμως, θέλω να σας πω έτσι σιγά – σιγά, γιατί υπάρχουν και παράπονα συμπολιτών μας γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς. Και είδαμε και στα χθεσινά δελτία ειδήσεων, είδαμε κατοίκους στη Βορειοανατολική Αττική αλλά και στην περιοχή των Μεγάρων να αισθάνονται ανασφαλείς γιατί λέει λυμαίνονται τις περιοχές αυτές συμμορίες και η αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί εκεί για να κάνει τις έρευνες και τους ελέγχους. Θα ήθελα την άποψη σας λοιπόν κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Γιακουμή και εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το θέμα της αστυνόμευσης για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζεται με ένα συνολικό τρόπο, με ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο τρόπο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι καλύψαμε όλα τα κενά; Ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα και παραβατικότητα; Κάθε άλλο. Υπάρχουν προβλήματα πάρα πολλά, αλλά αγγίξαμε τομείς και περιοχές στις οποίες δεν δινόταν παρά ελάχιστο βάρος.

Το θέμα της Δυτικής Αττικής στο οποίο επικεντρωθήκατε και το θέμα των Μεγάρων αν θέλετε, είναι μια περιοχή για την οποία έχουν γίνει ιδιαίτερες προσπάθειες και έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη και με τον φίλο και πρώην συνάδελφο Δήμαρχο που έτυχε να γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γίνονται λοιπόν ιδιαίτερες προσπάθειες με το προσωπικό που έχουμε και το οποίο προσπαθούμε να ενισχύσουμε στη Δυτική Αττική. Ειδικά σε αυτή την περιοχή, πράγματι έχει μεγάλη παραβατικότητα και εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική. Ζούνε γύρω στα 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι…

Δημοσιογράφος: Μεγάλος ο όγκος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταλαβαίνετε ότι σε μια πυκνότητα, σε ορισμένες περιοχές περίεργη, με συνοικισμούς Ρομά, με συνοικισμούς άλλων ανθρώπων που έχουν έρθει από άλλες χώρες, υπάρχει λοιπόν πράγματι παραβατικότητα αλλά υπάρχουν και αρκετοί έλεγχοι που έχουν αρχίσει τελευταία να εντατικοποιούνται. Ξαναλέω: Δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν τα προβλήματα, απλά κοιτάζουμε να τα εξετάζουμε και πρόσφατα πήγε ένας πολύ καλός Διοικητής στην περιοχή, του έχουμε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περιοχή.

Δημοσιογράφος: Είναι γνωστό αυτό ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα κύριε Υπουργέ, όντως η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο η παραβατικότητα αυτή υπάρχει και στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, που πολλοί λένε ότι εκεί είναι και το άβατο της πόλης των Αθηνών και επειδή πρόσφατα έγινε και συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας στην ερώτηση που κατατέθηκε απ’ τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχετε σημαντικά στοιχεία να μας πείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε το θέμα των Εξαρχείων έχει γίνει σημαία από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό. Ελλείψει άλλων στοχεύσεων η Νέα Δημοκρατία, οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι, της υπέδειξαν ότι “πουλάει” το “Νόμος και Τάξη” και ειδικά σε μια περιοχή που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να κάνει τίποτα για πάρα πολλά χρόνια. Εννοώ τα Εξάρχεια.

Τη Δυτική Αττική δεν την ανέφερε καθόλου που αναφέρατε εσείς η Νέα Δημοκρατία, με τις προσπάθειες τις δικές μας και την ανάδειξη του προβλήματος. Από μας τη θυμήθηκε. Υπάρχει και η Δυτική Αττική γιατί δεν την ενδιέφερε ίσως και ταξικά τη Νέα Δημοκρατία η Δυτική Αττική, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Τώρα στα Εξάρχεια, τι γινόταν; Ήταν το χαλί τους κάτω από το οποίο σκουπίζονταν τα προβλήματα. Δεν την ενδιέφεραν τα Εξάρχεια.

Οι ίδιοι οι Αστυνομικοί λένε ότι είχε να γίνει αστυνομική επιχείρηση εκεί εδώ και τριάντα χρόνια και τώρα έγιναν μεγάλες επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά παίζουν, όπως όλοι ξέρουμε, έναν κεντρικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό διαφόρων περιθωριακών στοιχείων και γι’ αυτό έγιναν αυτές οι επιχειρήσεις.

Δημοσιογράφος: Συγγνώμη κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό που σας διακόπτω. T ριάντα χρόνια είχε να γίνει επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Θα σας διευκρινίσω. Τριάντα χρόνια είχε να γίνει επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Συγνώμη, διευκρίνιση.

Δημοσιογράφος: Για τα ναρκωτικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι γινόταν την εποχή της Νέας Δημοκρατίας; Γίνονταν σαρωτικές επιχειρήσεις που διαρκούσαν μερικές ώρες. Πιάνονταν, γίνονταν προσαγωγές ανθρώπων άσχετων, ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ίσα – ίσα για να δείξουν μεγάλο αριθμό στις προσαγωγές και την άλλη μέρα το θέμα ξεφούσκωνε, αλλά αφού είχε φανεί πρώτα στα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα κατάλαβα. Για λόγους εντυπώσεων λέτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για λόγους εντυπώσεων. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες ενέργειες, κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως μπορούμε γιατί εκεί είναι συσσωρευμένα προβλήματα. Δεν υπήρχε πληροφόρηση, δεν υπήρχε τίποτε για αυτήν την περιοχή και ας λένε ό,τι θέλουν τώρα. Υπήρχε μια αντιμετώπιση από ορισμένες ομάδες που ενεργούσαν, αστυνομικές ομάδες που ενεργούσαν, τις “Δέλτα”, που ενεργούσαν χωρίς κανέναν έλεγχο. Πυροδοτούσαν καταστάσεις, υπήρχε ένας τσακωμός στον οποίο αρέσκονταν κάποιοι και τίποτα παραπέρα. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά και ας βγαίνει συνέχεια η Νέα Δημοκρατία με τα ορισμένα Μ.Μ.Ε. και ας φωνάζει κάθε βράδυ, δείχνοντας συνέχεια ένα πρόβλημα με τακτική…

Δημοσιογράφος: Η ομάδαΔέλτα” από μόνη της δρούσε κύριε Υπουργέ; Για να δημιουργεί δράση και αντίδραση και να πυροδοτήσει καταστάσεις όπως λέτε και εσείς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα απαντούσα μονολεκτικά, ναι. Οι ομάδες αυτές ενεργούσαν χωρίς να έχουν καν οργανωμένη συγκρότηση, ενεργούσαν περίπου όπως και η αντίπαλη πλευρά. Φυσικά πυροδοτείτο μια κατάσταση η οποία δεν ήταν καθόλου ελκυστική. Εμείς δεν πιστεύουμε στο να υπάρχουν τέτοιες ομάδες που ενεργούν ανεξέλεγκτα. Το οργανωμένο κράτος έχει ελεγχόμενους μηχανισμούς, όχι ανεξέλεγκτους μηχανισμούς. Και είδατε ότι όταν υπάρχουν ελεγχόμενοι μηχανισμοί υπάρχει και αποτέλεσμα στο έγκλημα. Το έγκλημα έχει μειωθεί πάρα πολύ, βλέπετε τι γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας. Έπιαναν πορτοφολάδες και άλλους μικροπαραβατικούς τελοσπάντων ή μικρό έγκλημα και έδειχναν αριθμούς. Εμάς μας ενδιαφέρει και αυτό το θέμα: Να υπάρχει ηρεμία στο πεζοδρόμιο, αλλά μας ενδιαφέρει το έγκλημα από εκεί που ξεκινάει. Γι’ αυτό βλέπετε τι έγινε στην Αθήνα με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού διακινητών ναρκωτικών, βλέπετε τι έγινε με τις συμμορίες τις μεγάλες που έκλεβαν σε όλη την Ελλάδα από χρυσαφικά μέχρι οτιδήποτε και βλέπετε τι γίνεται και με τα ναρκωτικά, γύρω στον ενάμιση τόνο το μήνα κάνναβη πιάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Αν είναι δυνατόν. Ενάμιση τόνο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δηλαδή γύρω στους δεκαπέντε τόνους το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος συλλαμβάνεται από την Αλβανία και από άλλες μεριές. Όλα αυτά γίνονται με τεράστιες προσπάθειες, με αυτοθυσία και ηρωικές προσπάθειες των αστυνομικών αρχών.

Δημοσιογράφος: Δεν το συζητάμε αυτό. Δεν το συζητάμε και φαίνεται αυτό κύριε Υπουργέ, φαίνεται…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με κίνδυνο της ζωής τους.

Δημοσιογράφος: Είναι με κίνδυνο της ζωής τους, με αυταπάρνηση, με θυσίες πολλές φορές και οικονομικές, γιατί η αλήθεια είναι ότι και οι άνθρωποι αυτοί αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι θα μπορούσαν σε σχέση δηλαδή με τη δουλειά που κάνουν, με την επικινδυνότητα, όλοι αυτοί που καθημερινά κάνουν υπηρεσία μέχρι να τελειώσουν. Θέλω να σας ρωτήσω, με την υπόθεση των επιθέσεων τώρα στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Κάθε βράδυ τώρα είναι αυτό σχεδόν κύριε Υπουργέ στη περιοχή του Πολυτεχνείου. Τι γίνεται στην Αθήνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να βάλουμε τα πράγματα στη διάσταση την πραγματική. Έχουν τοποθετηθεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 6.000 μηχανήματα εντός λεωφορείων, μετρό, τραμ αλλά και εκτός, σε πεζοδρόμια. Από αυτά έχουν καταστραφεί γύρω στα 80. Είναι κόστος γύρω στο ένα χιλιάρικο και είναι και ασφαλισμένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε και υποβαθμίζουμε τις καταστροφές.

Κάποιοι ανεγκέφαλοι, περιθωριακά στοιχεία, ακραία στοιχεία, που σε πολλές περιπτώσεις είτε με αφέλεια, είτε εξυπηρετώντας συμφέροντα κάνουν αυτά που κάνουν. Δηλαδή είναι είτε αφελείς τραμπούκοι ή τραμπούκοι των συμφερόντων, ένα από τα δύο. Κάνουν αυτά που κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα αλλάξουν τον κόσμο και τελικά μάλλον αλλάζουν την τσέπη κάποιων ή βελτιώνουν την τσέπη κάποιων συμφερόντων. Κάνουμε τεράστιες προσπάθειες και η αστυνομία έχει απλωθεί προκειμένου να αποτρέψει ή να συλλάβει αυτούς που κάνουν αυτές τις ενέργειες και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Και να κλείσουμε όλο αυτό τον κύκλο της συζήτησης μας κύριε Υπουργέ, με το τελευταίο που συνέβη χθες βράδυ, έξω από τα γραφεία, στην οδό Κουμουνδούρου, τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την επίθεση που δέχθηκαν. Εκεί ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγνώμη, δεν άκουσα την ερώτηση σας.

Δημοσιογράφος: Λέω, συγνώμη και να κλείσουμε αυτόν τον πρώτο κύκλο της συζήτησης μας για τα θέματα της ασφάλειας με την επίθεση που δέχτηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ από δράστες, οι οποίοι περνούσαν εκεί μασκαρεμένοι και κάνανε επίθεση, σπάσανε τζάμια και όλα τα σχετικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι οι τραμπούκοι που αναφέρθηκα πριν, που είναι πέρα από κάθε ιδεολογική κατεύθυνση. Νομίζουν ότι έτσι, όπως είπα πριν, θα αλλάξουν τον κόσμο και το μόνο που κάνουν είναι να συντηρητικοποιούν τον κόσμο και να δημιουργούν την εντύπωση στον απλό άνθρωπο ότι κάτι κακό συμβαίνει στην περιοχή και άρα πρέπει να λαμβάνονται σκληρότερα μέτρα.

Και θα λάβουμε σκληρότερα μέτρα απέναντι τους γιατί δεν πρόκειται να τους χαριστούμε με τίποτα. Είναι αυτά τα στοιχεία, τα οποία δημιουργήθηκε μια αντίληψη γύρω από αυτά, και μετά τη μεταπολίτευση, και μετά το 2008 και ειδικά στη διάρκεια της δύσκολης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, στοιχεία και από ακροαριστερά και από ακροδεξιά κατεύθυνση που μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία μας και στη χώρα γιατί αποσταθεροποιούν τη χώρα και αυτή είναι η μόνη ίσως επιδίωξη τους.

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και κύκλοι και μέσα από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν κοινά σημεία σε ότι αφορά την αποσταθεροποίηση της χώρας και εύχονται να μη γίνει η αξιολόγηση να πέσει η Κυβέρνηση. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα κλίμα τι; Χάους; Η προσπάθεια όλων των ανθρώπων άσχετα από πολιτική απόχρωση, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι να σταθεροποιηθεί η χώρα, να σταθεί στα πόδια της η χώρα και να μπορέσουμε να πάμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν ας πούμε έτσι τέτοιου είδους βλέψεις; Εννοείτε τη Νέα Δημοκρατία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μίλησα όχι για κόμματα αλλά για κύκλους κομμάτων. Οι δηλώσεις του κυρίου Γεωγιάδη ότι θα πρέπει να μη γίνει η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές είναι γνωστές. Δηλαδή αποσταθεροποίηση. Και αποσταθεροποίηση θέλουν και άλλες πλευρές. Άρα υπάρχει μια κοινή επιδίωξη κάποιων, άσχετα ποια είναι τα κίνητρα που θα πρέπει να εξεταστεί.

Δημοσιογράφος: Εννοείται ακροδεξιές ομάδες; Για να μην υπάρχει παρερμηνεία, γι αυτό το ρωτάω κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μία επιδίωξη για την αποσταθεροποίηση της χώρας μπορεί να έχουμε και από ακροαριστερή κατεύθυνση και από ακροδεξιά κατεύθυνση και από άλλη κατεύθυνση, συμφεροντολογική.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα σαφές. Τώρα ένα τελευταίο για την αστυνομία. Προχθές τοποθετήσατε και ανακοινώσατε 27, η πιάτσα τους λέει σερίφηδες κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπεται η έκφραση αυτή. Είναι οι άνθρωποι που θα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα και θα βοηθούν τους συμπολίτες μας σε ό,τι χρειαστεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι σε 27 χωριά, σε μικρούς τόπους θα τοποθετηθούν 27, όχι σερίφηδες ακριβώς διότι διατυπώθηκε ένας όρος με λίγο χιούμορ, αλλά δεν πειράζει. Θα βοηθούν σε έδρες δήμων, σε κτίρια δήμων, θα βοηθούν τους απλούς ανθρώπους εφόσον το αστυνομικό τμήμα είναι λίγο μακρύτερα, ώστε να μη χρειάζεται ο άλλος για να πάρει ένα πιστοποιητικό, για να κάνει έτσι μια ενέργεια, να ταξιδέψει και να πάει μακριά.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και το αίσθημα, λίγο έτσι αν θέλετε, της ασφάλειας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι προσπάθειες που φέρνουν την αστυνομία κοντά στον κόσμο. Θέλουν να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Παρόμοιες προσπάθειες είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές. Είναι ενέργειες με τις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του…

Δημοσιογράφος: Και για να γίνει καλύτερη η ζωή της καθημερινότητάς μας κύριε Υπουργέ πρέπει να κλείσει και αυτή η ρημάδα η αξιολόγηση. Σήμερα ο κύριος Χουλιαράκης με τον κύριο Τσακαλώτο κάνουν μια προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν ξέρω με τι κόστος θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση και αν θα ληφθούν νέα μέτρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι τεράστια η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή, γιατί έχουμε μια Ευρώπη με μεταβαλλόμενες συνθήκες, παγκόσμια μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς μέτρα λιτότητας και αυτή η αξιολόγηση ξέρετε, βγαίνει στη συνέχεια σε μια συμφωνία, που σημαίνει στη συνέχεια σε μια ποσοτική χαλάρωση, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη χρηματοδότηση στην οικονομία μας. Και είναι αυτή η προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η χώρα προκειμένου να πάμε σε καλύτερες συνθήκες. Είναι αρκετά μεγάλος ο χρόνος της κρίσης, της οικονομικής κρίσης και πρέπει επιτέλους να φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Και σε αυτό προσπαθούμε. Και να πάω και λίγο στα προηγούμενα, τα θέματα αστυνόμευσης, να έχουμε ένα τέτοιο κλίμα ήπιο, όχι κλίμα εξεγερσιακό, συγκρουσιακό και με μάχες μέσα στην Αθήνα και στη χώρα που να διευκολύνει αυτή τη σταθεροποίηση. Γιατί αν έχεις καταστάσεις κρίσιμες μέσα στη χώρα, όσο και καλή οικονομική κατάσταση να έχεις, δεν μπορεί να προχωρήσει. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο και πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Σε αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας κύριε Υπουργέ να έβαζαν πλάτη και τα άλλα κόμματα; Δηλαδή τι εννοώ; Μπορεί μόνη της η κυβέρνηση να σηκώσει τέτοιο βάρος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πολύ συνηθισμένο, το να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα και να κοιτάζουμε μόνο το δικό μας συμφέρον. Όμως τελικά το δικό μας συμφέρον είναι και το συμφέρον της χώρας. Χωρίς χώρα δεν μπορεί να υπάρξει δικό μας συμφέρον.

Θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων, θα έπρεπε να μην υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης, να μην υπάρχει τράβηγμα του χαλιού και ας υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Καλό είναι αυτό για τη δημοκρατία μας αλλά στα βασικά βήματα θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση αν όχι σύμπνοια.

Δημοσιογράφος: Αυτό που λέει ο κύριος Φίλης σας βρίσκει εσάς σύμφωνους; Δηλαδή θα πρέπει να επανεξεταστεί η συνεργασία, η συμπόρευση, πείτε την όπως θέλετε, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να δείτε προγραμματικά και πολιτικά και ιδεολογικά, αν θα μπορούσατε να πηγαίνατε σε μια συνεργασία, σε μια συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς, ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια τάση της σοσιαλδημοκρατίας για ευρύτερες συνεργασίες και για αντιμετώπιση της λιτότητας και των συντηρητικών απόψεων, δεν βρίσκει αυτή τη στιγμή αυτή η Ευρωπαϊκή προσπάθεια αντίστοιχη προσπάθεια ή ανταπόκριση στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Επομένως θα έπρεπε να υπάρξει μια εναρμόνιση τέτοια και εδώ. Τα μεγάλα μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς σας είπα ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Μακάρι και εδώ τα πράγματα να ακολουθήσουν το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωπαϊκές τάσεις. Αυτή είναι η κατάσταση για την ώρα, είναι μια κατάσταση που πρέπει συνεχώς να εξετάζεται.

Δημοσιογράφος: Δε μου λέτε κάτι σας παρακαλώ πολύ. Θα ήταν καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευόταν με ένα κεντροαριστερό κόμμα, τέλος πάντων όπως θέλει να λέγεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτως ώστε να υπήρχε μια προοπτική;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν υπήρχε γενικότερη συμπαράταξη των δημοκρατικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις άλλες δυνάμεις, όπως είναι και οι μικρές δυνάμεις στις οποίες ανήκω εγώ, το “Πράττω”, με τον Πρόεδρο του “Πράττω” τον Υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο τον Κοτζιά.

Θα ήταν φυσικά καλύτερα τα πράγματα εάν υπήρχαν τέτοιες γενικότερες προσπάθειες και δεν στέκονταν κάποιοι σε μια αντίληψη πολύ περιορισμένη για τα τοπικά εδώ γεγονότα, όπως υπάρχει αντίστοιχη γενικότερη στροφή και στην Ευρώπη.

Βλέπετε ότι η Ευρώπη εάν συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας θα είναι μια αντιπαραγωγική Ευρώπη των πολλών κατευθύνσεων και των λίγων μεγάλων χωρών και των υπόλοιπων που δεν θα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει η Ευρώπη να κινηθεί σε κατεύθυνση συλλογικής προσπάθειας αλλιώς θα πάει σε παρακμιακή κατεύθυνση και αυτό δεν το εύχεται κανένας.

Δημοσιογράφος: Κανείς δεν το εύχεται. Άρα επομένως εκλογές δεν βλέπετε κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι. Βλέπετε ότι τα πράγματα πάνε σε θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Όλος ο κόσμος θέλει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επομένως σταθεροποίηση της κατάστασης με εκλογές μάλλον δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την περίοδο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας. Να είστε καλά και πάντα η Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων και μπράβο, επαναλαμβάνω, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις που κάνετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ, γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις