Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2017Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201728-01-2017:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα Αγορά

28-01-2017:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα Αγορά

ΕΛΛΗΥΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα Αγορά

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2017, στην εφημερίδα “Αγορά” και στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Έκλεισαν δύο χρόνια αριστερής διακυβέρνησης. Πόσο μακριά πιστεύετε ότι μπορεί να πάει η κυβέρνηση Τσίπρα;

Η κυβέρνηση πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» αυτά τα δύο χρόνια. Με πολύ μεγάλες δυσκολίες, υπό πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες και συσχετισμούς, προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα. Να μπει η χώρα σε φάση παραγωγικότητας και ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει ο εργαζόμενος λαός να αποκτήσει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Το ζητούμενο αυτόν τον καιρό είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί αποτελεί κλειδί για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα επαναφοράς σε μια κανονικότητα για την οικονομία. Αλλά, ξέρετε κάτι, ας μη βλέπουμε το στοίχημα αυτό αποκομμένο από την ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ ο εχθρός της ανάπτυξης λέγεται λιτότητα και έχει σχέση με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, αν και ήταν το λάθος «φάρμακο». Είναι οι αντιλήψεις με τις οποίες εδώ στη χώρα μας ταυτίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Με σχέδιο τον αυτόματο πιλότο της αγοράς, στο όνομα της μείωσης των φόρων. Αν αυτό συμβεί χωρίς βελτίωση της γενικότερης κατάστασης και των δεικτών της οικονομίας, θα καταρρεύσουν οι κρατικές υποδομές για κοινωνική προστασία. Οι αδύναμοι -που για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προτεραιότητα- θα μείνουν στο περιθώριο χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Αυτά, όμως, τα αποκρύπτει η Ν.Δ. Εμείς δεν θέλουμε απλώς ανάπτυξη των αριθμών δημιουργώντας νέες στρατιές από νεόπτωχους, αλλά δίκαιη ανάπτυξη. Με κοινωνικές ανισότητες δεν μπορεί να προχωρήσει μια χώρα. Θα τηρήσουμε την εντολή του λαού και θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία.

Απαντάτε τώρα στην κριτική που δέχεστε από τη Νέα Δημοκρατία;

Κατ’ αρχήν, λέει ψέματα η Ν.Δ. όταν υπαινίσσεται ότι μέσα σε 24 ώρες θα λύσει τα θέματα τάξης. Πιστέψτε με, τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετα και δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Από μάγους έχουμε χορτάσει και έχουμε απογοητευτεί. Συνολικότερα, όμως, πίσω από το «νόμος και τάξη» του κ. Μητσοτάκη κρύβεται το «σοκ και δέος». Δόγμα που συνίσταται σε μια συντηρητική ατζέντα με κύριο χαρακτηριστικό τη λιτότητα και τον νόμο της αγοράς ως ρυθμιστή. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τη μία, κατηγορεί την κυβέρνηση για οδυνηρές υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση και, από την άλλη, όταν ήρθε η 13η σύνταξη στη Βουλή, έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τη σκληρή γραμμή των δανειστών. Ας αποφασίσει με ποιους είναι και να πει αν θα προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Άλλωστε, ως υπουργός ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Αυτός ήταν ο υπουργός των απολύσεων. «Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» δεν γίνεται. Πίσω από το «λιγότερο κράτος» κρύβεται το λιγότερο κοινωνικό κράτος.

Οι αγρότες είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Τι θα τους ζητούσατε αν τους είχατε τώρα απέναντί σας;

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης να αναδεικνύει τα προβλήματά της και να αγωνίζεται για την επίλυσή τους. Όμως, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα σε ζωτικά θέματα άλλων κοινωνικών τάξεων. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να διαταράσσουν τις διεθνείς σχέσεις με αποκλεισμό των διασυνοριακών οδών, ούτε τις σχέσεις με την Ε.Ε. από την παρεμπόδιση της διακίνησης των αγαθών, γιατί θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις σε μια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Αρα, τους προειδοποιείτε για τον Προμαχώνα;

Να μην κλείσουν τη δίοδο προς Βουλγαρία ή άλλες χώρες, γιατί έτσι θα κληθεί η χώρα να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις κι επιπλέον θα διαταραχθεί το εμπόριο. Αποδεκτές οι κινητοποιήσεις, αλλά ανοιχτά σύνορα.

Ενας από τους πιο ικανούς αξιωματικούς, κατά τη γνώμη πολλών, ο κ. Σφακιανάκης, εξέφρασε πικρία για τη αποστρατεία του κατά τις πρόσφατες κρίσεις. Με ποια κριτήρια προχωρήσατε σε μια τέτοια επιλογή;

Κατ’ αρχήν, τις κρίσεις κάνουν τα αρμόδια συμβούλια. Προσωπικά δεν πιστεύω στις φίρμες και στην αυτοπροβολή, αλλά στην καθημερινή δουλειά του μυρμηγκιού που γίνεται με πολύ ιδρώτα, πολύ κόπο και σχεδιασμό. Το κριτήριο για την εξέλιξη των αξιωματικών είναι ακριβώς η καθημερινή προσπάθεια και όχι οι «φανταχτερές» εντυπώσεις που δημιουργούνται μέσω των ΜΜΕ. Προφανώς και ο καθένας κλείνει τον κύκλο του και, αν θέλει, μπορεί να αναζητήσει άλλους κύκλους ενασχόλησης, αλλά δεν επιτρέπεται -νομίζω- να έχουμε ούτε εμμονικές αντιλήψεις γύρω από την πρωτοκαθεδρία μας, ούτε να πουλάμε μονοπώλιο γνώσης και αναγκαιότητας.

Πού θα εστιάσετε την προσοχή σας το επόμενο διάστημα στα θέματα που χειρίζεστε στο υπουργείο;

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη με αντιμετώπιση των μικροεγκλημάτων που ταλαιπωρούν τον πολίτη στο πεζοδρόμιο, στο σπίτι και στη γειτονιά. Γνώμη μου είναι ότι εν πολλοίς η μάχη μας θα κριθεί στην καθημερινότητα, εκεί όπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές.

Μεταναστευτικό και τρομοκρατία. Υπάρχει μονοπάτι φόβου για την Ελλάδα, όπως διαγράφεται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Είναι αλήθεια ότι μέρος της Ευρώπης ήρθε αντιμέτωπο με την απειλή της τρομοκρατίας από ενέργειες φανατικών τζιχαντιστών. Ευτυχώς, η χώρα μας όχι. Επαγρυπνούμε για αυτό, υπάρχει επιτήρηση στους καταυλισμούς, προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τους μετανάστες και να βελτιώσουμε προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσης. Καταλαβαίνουν ότι έχουμε καλές προθέσεις, απλά δεν έχουμε τις δυνατότητες αυτό τον καιρό για μεγάλη βελτίωση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να τους διευκολύνουμε να πάνε εκεί όπου θέλουν. Επομένως, επιδιώκουμε να μην υπάρχει η όξυνση εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις εκρηκτικές, όπως σε άλλες χώρες. Βέβαια, υπάρχουν και τα αστυνομικά μέτρα της παρακολούθησης και της καταγραφής κάποιων στοιχείων για όσους τυχόν ονειρεύονται «άλλα πράγματα».

Τελευταίες Αναρτήσεις