Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201621-11-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

21-11-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2016, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και στη διάρκεια της εκπομπής των δημοσιογράφων Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Εμείς να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, στην τηλεφωνική μας γραμμή που βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας, ο οποίος βρήκε λίγο χρόνο να μας στριμώξει στο πρόγραμμα του. Δεν θα τον απασχολήσουμε πάνω από ένα – δύο λεπτά, καλή σας μέρα από την Θεσσαλονίκη κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, κυρία Παπαδοπούλου, καλημέρα κύριε Παπαδάκη.

Δημοσιογράφος: Να μας δώσετε μία εικόνα τώρα για την Χίο, ας ξεκινήσουμε από τη Χίο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, όπως είπατε η κατάσταση στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ήταν ήρεμη. Είχαν προηγηθεί βέβαια τα προβλήματα και τα επεισόδια αυτά που είναι γνωστά σε όλους, είναι γνωστό ότι υπάρχουν εντάσεις και διαχειριζόμαστε, προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και αυτές τις εντάσεις που ξέρετε, τις ξέρει όλος ο κόσμος από τι προήλθαν.

Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν μία πορεία που ανακόπηκε για τους γνωστούς λόγους, έχουν μείνει χωρίς ελπίδα και χωρίς χρήματα και πλέον από την άλλη μεριά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση κάποια ακροδεξιά στοιχεία και κάποιοι που νομίζουν ότι έτσι είτε θα εισπράξουν ψήφους, είτε παρασύρονται από ένα κλίμα φοβικό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ο κύριος Κικίλιας υπεύθυνος μεταναστευτικού μέχρι πρότινος, πριν να αναλάβει εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, είχε δηλώσει ότι στη Σούδα της Χίου που κάηκαν και σπίτια εκτός καταυλισμού, αυτοκίνητα είχε δώσει μία εικόνα καταστροφής έτσι βιβλική.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, από την άλλη μεριά σαν συνέχεια αυτών που έλεγε ο κύριος Κικίλιας βλέπω κάτι δηλώσεις του κυρίου Βαρβιτσιώτη που είναι στη γνωστή λογική της Νέας Δημοκρατίας του να διαχωρίζονται άμεσα οι πρόσφυγες από τους μετανάστες και όλα αυτά τα πράγματα. Ανορθολογικά πράγματα που δεν γίνονται και μία περιγραφή κατάστασης που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φόβο και απορώ: Πού ποντάρουν; Ποιος θα επωφεληθεί από αυτό το φόβο; Δεν θα επωφεληθούν ούτε οι ίδιοι για να μιλήσουμε έτσι κυνικά και ρεαλιστικά.

Δεν πρέπει να σπέρνεται φόβος. Πρέπει σ’ αυτό το τόπο που γεννήθηκε η λογική να την κρατήσουμε επιτέλους ζωντανή τη λογική και να δούμε τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση. Να ξορκίζουμε τα προβλήματα δεν είναι λύση, θα πρέπει να δούμε και να αποδεχτούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν προήλθε με ευθύνη της χώρας μας, δεν είναι ελληνικό μόνο, δεν είναι ευρωπαϊκό μόνο, έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Δημοσιογράφος : Ακριβώς αυτό είναι. Το τι κάνουμε κύριε Τόσκα και το θίξατε και προηγούμενος και μου έκανε εντύπωση, αναφερόμενος στη Χίο, θίξατε κάποια κέντρα τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν αυτές τις καταστάσεις και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτές τις καταστάσεις, τις ανησυχίες, της «έκρηξης» κλπ. Και έχουμε και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Σάμο που θα πραγματοποιηθεί στο Βαθύ, στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ της Σάμου όπως έγινε γνωστό.

Δημοσιογράφος : Είναι αλήθεια ότι οι τοπικές κοινωνίες πιέζονται από την κατάσταση. Η αστυνόμευση στα νησιά έχει αυξηθεί; Για να τους προσδίδει αυτό το αίσθημα αυτό ασφάλειας που επιζητούν οι κάτοικοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Παπαδοπούλου να πούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Προφανώς έχουν επιβαρυνθεί τα νησιά με αριθμό μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις υπάρχουσες δομές και από τον αριθμό τον οποίο μπορούν να αντέξουν. Να υπενθυμίσω βέβαια ότι η κατάσταση ένα χρόνο πριν ήταν τραγική, ήταν χαοτική, όταν έρχονταν πέντε και δέκα χιλιάδες μετανάστες την ημέρα και προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση πέρα από τα όρια…

Δημοσιογράφος : Και να πούμε κύριε Τόσκα ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί αυτά τα κέντρα είχαν δημιουργηθεί για ολιγοήμερη παραμονή προσφύγων και μεταναστών και ξαφνικά άλλαξαν τα δεδομένα. Φυσικά αυτά όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι έγινε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία ευτυχώς που έγινε γιατί χάριν αυτής της συμφωνίας και με τις προσπάθειες όλων και της Ευρώπης και της χώρας μας υπάρχει αυτή η μεγάλη μείωση του αριθμού εισόδου από τις πέντε-δέκα χιλιάδες στα εκατό – εκατόν πενήντα άτομα την ημέρα, είναι τεράστια η διαφορά.

Πρέπει να δούμε τα πράγματα τώρα. Τι γίνεται όμως; Γιατί εκατό – εκατόν πενήντα άτομα την ημέρα, είναι τρεις χιλιάδες το μήνα, είναι ένα πρόβλημα. Και ειδικά για τη Χίο και τη Σάμο όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, υπερσυσσώρευση προσφύγων. Από εκεί και πέρα έχει δοθεί μεγάλο βάρος και από τον κύριο Μουζάλα στα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και από εμάς στα θέματα της ασφάλειας.

Έχουμε στείλει αρκετούς αστυνομικούς πέρα από τον αριθμό που υπήρχε πριν από λίγο καιρό. Έχουν πάει αστυνομικοί παραπάνω και αν χρειαστεί θα στείλουμε και άλλους. Προσπαθούμε να κάνουμε και καλύτερη και ποιο ορθολογική χρήση αυτών των αστυνομικών. Δεν μπορεί βέβαια να έχουμε έναν αστυνομικό πίσω από κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη ή από κάθε κάτοικο.

Προσπαθούμε τα πράγματα να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο γιατί και προβλήματα αστυνόμευσης δεν έχουμε μόνο στα νησιά, υπάρχουν παντού παρότι έχει επέλθει ένα ιδιαίτερο κλίμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ξέρετε δεν αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα ούτε σε μία μέρα, ούτε έτσι με μία μετωπική επίθεση απέναντι σε κάποιους ανθρώπους, απέναντι στους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους που ήρθαν για να σώσουν το κεφάλι τους. Τώρα ανάμεσα σε αυτούς κάποιοι δεν ήρθαν να σώσουν το κεφάλι τους, ήρθαν σαν οικονομικοί μετανάστες.

Προσπαθούμε να δούμε και τι κάνουν οι άλλες χώρες. Με τον κύριο Μουζάλα θα πάμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Γερμανία για να δούμε και εκεί πώς δουλεύουν τα θέματα κράτησης και ασύλου. Έχουμε επισκεφθεί και άλλες χώρες, κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν θα πρέπει κάποιοι να ξεγελιούνται και νομίζουν ότι οι ακραίοι που λένε να φύγουν τώρα οι πρόσφυγες από το νησί προσφέρουν την έτοιμη λύση, την εύκολη λύση για το μεταναστευτικό.

Αυτοί που κομίζουν τέτοιες λύσεις μόνο κακό στο τόπο μπορούν να προσφέρουν και όχι σωτηρία του τόπου. Είναι οι πρόχειρες λύσεις, οι επιπόλαιες στις οποίες δεν μπορεί να στηριχτεί κανένα σχέδιο για την επίλυση προβλήματος.

Δημοσιογράφος: Για καμία δημοκρατική χώρα κύριε Μουζάλα φυσικά, κύριε Τόσκα με συγχωρείτε, είναι η ταύτιση με το μεταναστευτικό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε θέλει σχέδιο, εφαρμόζουμε σχέδιο πλην όμως πρέπει να βοηθήσουν και κάποιοι από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί ένα μέρος των ασχολούμενων με την τοπική αυτοδιοίκηση ή αν θέλετε και κάποιοι από τις εκκλησιαστικές αρχές να δημιουργούν προβλήματα.

Στη Χίο, ένας ηγούμενος εκεί, εφάρμοσε ασφαλιστικά μέτρα για να μας σταματήσει κάποιο κέντρο κράτησης και αναρωτιέμαι: Χωρίς κέντρο κράτησης πού θα πάνε οι «προβληματικοί», πού θα πάνε αυτοί που επιστρέφονται στην Τουρκία; Δεν δίνεται χώρος προκειμένου να φύγουν μέσα από την πλατεία οι άνθρωποι και να πάνε λίγο πιο απόκεντρα και να μην υπάρχουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει όλοι να συνεισφέρουν. Ο χιώτικος λαός, αναφέρομαι στην Χίο τώρα, περισσότερο ο χιώτικος λαός έχει βοηθήσει πάρα πολύ, είναι ένας φιλόξενος λαός. Δεν πρέπει αυτός ο λαός να αποπροσανατολιστεί και να πειστεί από κάποιους που δεν θέλουν καμία λύση. Η καμία λύση δεν είναι λύση.

Δημοσιογράφος: Το κλειδί λοιπόν συνεργασίας όλων κύριε Μουζάλα, άντε ξανά, κύριε Τόσκα,

Δημοσιογράφος: Σας υποσχόμαστε θα παίρνουμε τον κύριο Μουζάλα και θα αναφέρουμε κύριε Τόσκα.

Δημοσιογράφος: Είναι η στενή σας συνεργασία, που με ταυτίζει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς και για να συμπληρώσει και τα σημεία εκείνα που δεν είναι της απόλυτης αρμοδιότητας της δικής μου με την μεγαλύτερη γνώση που έχει.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ‘στε καλά, καλημέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις