Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201614-10-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

14-10-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στη τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» στη διάρκεια της εκπομπής “Τώρα” και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Μπουσδούκου.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ για την σύνδεση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε μία σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

Αρχής γενομένης από το χτύπημα, το τρομοκρατικό χτύπημα, όπως τελικά απεδείχθη προχθές από Πυρήνες τις Φωτιάς μετά και την προκήρυξη που ήρθε εχθές.

Το πρώτο μου ερώτημα έχει να κάνει με το εάν τελικά έχουμε ενεργή εγχώρια τρομοκρατία στη χώρα και όχι απομεινάρια, όπως παλαιότερα είχατε πει σε τοποθέτησή σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βέβαια, μου ζητήσατε να μιλήσουμε για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, αλλά καμιά αντίρρηση να μιλήσουμε για τα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας που αναπόφευκτα μας απασχολεί όλους.

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ και με συγχωρείτε που σας διακόπτω ότι οφείλω κι εγώ να κάνω τη δημοσιογραφική αυτή ερώτηση όταν είναι μάλιστα και τόσο σοβαρή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατανοητό, να προσαρμοστούμε στην επικαιρότητα. Καταλαβαίνω, καμιά αντίρρηση. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε όλα τα μέτωπα.

Τα ξημερώματα σήμερα, γύρισα από σύσκεψη στο εξωτερικό, σύσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, όπου ήμουν μαζί με τον κύριο Μουζάλα.

Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν ότι ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε, το συγκεκριμένο περιστατικό αυτή τη στιγμή ερευνάται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, πολλές από τις οποίες είναι σε εξέλιξη.

Είναι ένα περιστατικό, το οποίο προφανώς μας ανησυχεί. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει ότι πέρα από τους κινδύνους, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό και από τη διεθνή τρομοκρατία έχουμε και προβλήματα και αντίστοιχα περιστατικά στο εσωτερικό. Προφανώς καταδικαστέες τέτοιες ενέργειες από κάθε πολίτη και προφανώς σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι πρέπει με κοινό τρόπο, με ενέργειες οι οποίες μπορούν να συζητηθούν στο ίδιο τραπέζι, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος μας.

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση επειδή ανοίγει και το ζήτημα κύριε Υπουργέ, το ζήτημα της φύλαξης ουσιαστικά προσώπων τα οποία ενδεχομένως θεωρούνται στόχοι είτε από στοιχεία τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά, είτε από κινήσεις ύποπτες που οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί, όπως για παράδειγμα η ίδια η κυρία Τσατάνη η οποία είχε ζητήσει να ενισχυθεί η φύλαξη της, αντιθέτως μειώθηκε.

Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτά τα δεδομένα απαιτούν ή όχι αλλαγή ως προς την τακτική γύρω από το ζήτημα της αποδέσμευσης ή μη των αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κυρία Τσατάνη υπέβαλε ένσταση προκειμένου να της χορηγηθούν εκ νέου οι αστυνομικοί. Ήδη της έχουν χορηγηθεί μετά φυσικά και από αυτά τα γεγονότα, αλλά δεν είχε απαντηθεί, δεν είχε συγκληθεί επιτροπή.

Προφανώς όπου υπάρχει πρόβλημα και προφανώς όπου έχει γίνει κάποιο λάθος επανεξετάζεται. Όμως από την άλλη μεριά δεν μπορεί να διατηρηθούν οι 4.000 περίπου αστυνομικοί που φυλάσσουν πρόσωπα. Αλλά ξέρετε και κάτι;

Οι αστυνομικοί αυτοί που διατίθενται, διατίθενται για την ατομική προστασία των διαφόρων προσώπων και όχι για την ασφάλεια των σπιτιών, των γραφείων, όλων των χώρων που εργάζεται κάποιος, είναι αδύνατο.

Χρειάζεται πάνω από 20 αστυνομικούς το κάθε πρόσωπο εάν θέλουμε να συζητάμε για πλήρη ασφάλεια. Ποτέ δεν υπάρχει πλήρης αλλά, τέλος πάντων, για ασφάλεια σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Πρέπει επομένως να εκλογικευτούν αυτές οι καταστάσεις. Πράγματι θα συνεννοηθούμε και με τις ενώσεις των δικαστών και εισαγγελέων προκειμένου να μας πουν και αυτοί τις απόψεις τους, πού πρέπει να επικεντρωθούμε. Σε ποιους δικαστές, εισαγγελείς κ.λπ. γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς τι υποθέσεις χειρίζεται ο κάθε δικαστικός.

Όμως, συνεχίζουμε την πορεία της εκλογίκευσης και της απόσυρσης αστυνομικών από πρόσωπα, όπου δεν χρειάζεται, προκειμένου να δοθούν είτε στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου είτε σε άλλα πρόσωπα που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, πλέον είναι γνωστό τι υποθέσεις έχει χειριστεί και χειρίζεται η κυρία Τσατάνη και σύμφωνα με τα όσα η ίδια λέει μέσω των δικηγόρων της, είχε επισημάνει το γεγονός ότι έχει αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις είτε να την παρακολουθούν, είτε εν πάσει περιπτώσει κινήσεις, για να μην κάνουμε τυφλή απόδοση, κινήσεις που είχε κρίνει ότι είναι ύποπτες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τις κινήσεις ή το τι κίνδυνος υπάρχει για το κάθε άτομο το κρίνει αρμόδια επιτροπή της Αστυνομίας. Δεν είμαι εγώ, ο οποίος κρίνει σε ποιον θα δοθεί η ασφάλεια ή όχι.

Δεν είναι πολιτική απόφαση, είναι αστυνομική απόφαση και πιστεύω οι άνθρωποι αυτοί κάνουν καλά την δουλεία τους. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιες περιπτώσεις και ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις 100% τον κάθε άνθρωπο.

Όπως βλέπετε, οι αρμοδιότητές της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν επεκταθεί από προσφυγικό μέχρι τα προβλήματα αυτά της εσωτερικής τρομοκρατίας, εξωτερικής τρομοκρατίας, τα άλλα ζητήματα ασφάλειας στον καταυλισμό προσφύγων.

Γίνεται ένας αγώνας δρόμου και ένας αγώνας οικονομίας δυνάμεων, ανακατανομής προσωπικού και δυνάμεων όπου χρειάζεται κατά καιρούς. Δεν έχουμε απεριόριστο αριθμό ούτε αστυνομικών, ούτε αυτοκινήτων, ούτε δυνατοτήτων.

Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε τώρα στο ζήτημα για το οποίο αρχικά είχαμε κάνει την επικοινωνία προκειμένου να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει η πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων. Είχαμε και σχετικό ρεπορτάζ κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Να καταλάβουμε τώρα κύριε Υπουργέ, τι έχουν αυτοί οι φάκελοι; Ποιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση; Από πότε και βέβαια με ποια διαδικασία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η απόφαση την οποία πήραμε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Κουρουμπλή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Παρασκευόπουλο, σηματοδοτεί το τέλος μιας ατέρμονης διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από το 1984, όπου για πρώτη φορά από τον τότε Πρωθυπουργό είχε αποφασιστεί η καταστροφή των φακέλων πολιτικών φρονημάτων.

Στη συνέχεια το 1989, από την τότε συγκυβέρνηση είχε αποφασιστεί η καταστροφή 7.000.000 φακέλων, από τους οποίους εξαιρέθηκαν -σας το λέω συνοπτικά- 2.110 φάκελοι που αφορούσαν κυρίως προσωπικότητες ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μετά το 1945 είχαν δράση στη διάρκεια του εμφυλίου ή είχαν στη συνέχεια στη διάρκεια της δικτατορίας, αντιστασιακή δράση ή είχαν εμπλακεί στις διάφορες δίκες: των Αεροπόρων, στην υπόθεση Μπελογιάννη ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στη διάρκεια της ιστορικής περιόδου μετά το 1945. Και είχαν εξαιρεθεί αυτοί οι φάκελοι για τους οποίους είχε δοθεί μία παράταση μέχρι το 2009.

Μία παράταση 20 ετών δηλαδή, προκειμένου να δοθούν στο κοινό. Το 2009 δόθηκε άλλη μία 20ετής παράταση, την οποία σπάμε αυτή τη στιγμή προκειμένου να δοθούν.

Δεν υπάρχει ιστορική αναγκαιότητα ή άλλη αναγκαιότητα διαφύλαξης του απορρήτου αυτών των φακέλων. Όσοι έχουν τέτοιο φάκελο μπορούν να ενημερωθούν ή οι συγγενείς τους ή με Απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων οι ερευνητές.

Είναι 2.110 φάκελοι, αφορούν προσωπικότητες του δημοκρατικού χώρου, οι περισσότεροι είναι από τον αριστερό χώρο. Υπάρχουν και προσωπικότητες της δεξιάς που είχαν αντιστασιακή δράση, 2.110 άτομα όπως σας είπα.

Δημοσιογράφος: Από πότε θα είναι έτοιμη η διαδικασία να ξεκινήσει; Να ξεκινήσει, μάλλον όποιος ενδιαφέρεται τη διαδικασία να αιτηθεί δηλαδή να έχει πρόσβαση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία, έχει βγει και ανακοίνωση από την Αστυνομία που αναφέρει το τηλέφωνο, το email και τα λοιπά που μπορούν να απευθυνθούν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται.

Έχουμε 38 αιτήσεις για την ώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του φακέλου τους και να ενημερωθούν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας επειδή βρίσκεται και σε πλήρη εξέλιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έχει γίνει πια ξεκάθαρο ότι με την ολοκλήρωσή του θα ακολουθήσει ανασχηματισμός στα πρόσωπα της κυβέρνησης.

Εσείς χειρίζεστε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο Υπουργείο. Η προσωπική σας εκτίμηση είναι ότι έχετε ολοκληρώσει το έργο σας ή θα επιθυμούσατε να παραμείνετε και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες του κάθε προσώπου. Ο Πρωθυπουργός καθορίζει το ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στην κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι και πάντα ήμουν στρατιώτης στην οποιαδήποτε υπόθεση αναλαμβάνω ή μου ανατίθεται.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, γι’ αυτό σας ρώτησα εσάς προσωπικά, σεβαστή η απάντησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ για τη σύνδεση που είχαμε για τη συνομιλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις