Τρ 3 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201621-09-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο

21-09-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο και στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη, ο κύριος Τόσκας, είναι μαζί μας. Θα μας πει δυο λόγια για την κατάσταση στο νησί πώς είναι τώρα. Καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καλημέρα κύριε Αρβανίτη, καλημέρα στους ακροατές.

Δημοσιογράφος: Τι συμβαίνει σήμερα; Πώς είναι τα πράγματα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Σήμερα είναι ήρεμα τα πράγματα, προσπαθούν οι διάφορες υπηρεσίες να τακτοποιήσουν εκεί το χώρο για να επανέλθει η κατάσταση στην κανονική διαβίωση και σε ήρεμες συνθήκες. Πλην όμως, υπάρχει το πρόβλημα της αποσυμπίεσης του νησιού από το μεγάλο πληθυσμό προσφύγων που υπάρχει και φυσικά υπάρχει και το πρόβλημα, το ζήτημα του απολογισμού του τι έγινε, γιατί σας άκουγα πριν, αναφέρατε κάποια λόγια του δημάρχου που σωστά μίλησε για κάποιες συμμαχίες και για κάποιους που προώθησαν καταστάσεις και πυροδότησαν καταστάσεις. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, δεν μπορεί δυνάμεις οι οποίες αυτοκαθορίζονται σαν δημοκρατικές να βοηθούν, να πυροδοτούν καταστάσεις, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να έρχονται σαν ουρά ακροδεξιών κύκλων

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω όμως κύριε Υπουργέ. Αν έχετε εκτίμηση τί έγινε μέσα στον καταυλισμό. Έχει εκτίμηση η αστυνομία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι, έγινε μία σύγκρουση Αφγανών με Αφρικανούς πρόσφυγες μετανάστες. Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις πυροδοτήθηκε μια κατάσταση, επεκτάθηκε. Έγιναν κάποιες ζημιές. Κάηκαν περίπου εκατόν είκοσι σκηνές και οι οικογένειες, οι φιλήσυχοι άνθρωποι εκεί που είναι στην οικογένεια των προσφύγων, έφυγαν στα χωράφια εκτός και επανήλθαν βέβαια αυτές. Γίνεται προσπάθεια όπως σας είπα.

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση σας είναι γιατί εδώ γίνεται ένα περίεργο πράγμα κύριε Τόσκα, μου κάνει εντύπωση δηλαδή παράλληλα σκάνε τα θέματα σαν να είναι λίγο συντονισμένα. Έχουν γνώση οι φύλακες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Έχουν γνώση οι φύλακες σε όσο βαθμό μπορούν να έχουν στα θέματα ασφάλειας. Αυτοί οι άνθρωποι βέβαια έχουν χάσει την ελπίδα τους και το στόχο που είχαν, να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δημιουργεί μια ένταση όπως καταλαβαίνετε από μόνο του. Είναι απομονωμένοι στα νησιά για αρκετό διάστημα και αυτό πυροδοτεί διάφορες καταστάσεις τέτοια μορφής. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήταν μέσα στους υπολογισμούς μας.

Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας για μη επέκταση αλλά εγκλωβισμένοι άνθρωποι είναι, απογοητευμένοι. Εμείς κοιτάζουμε πώς να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα που δεν είναι ούτε καν Ελληνικό ούτε καν Ευρωπαϊκό από ό,τι καταλαβαίνετε.

Έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τη διεθνή κοινότητα, ένα μέρος της οποίας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, δεν μπορεί να μη μπουν Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης , πρόσφυγες και να λένε σας στέλνουμε χίλιες κουβέρτες και κάναμε το καθήκον μας.

Δε μπορεί να μιλάνε για το προσφυγικό και να δίνουν οδηγίες αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ούτε έναν πρόσφυγα. Και είμαι συγκεκριμένος. Αναφέρομαι σε χώρες Βίσεγκραντ και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πρωτοστατούν σε δηλώσεις ακραίες και μπορώ να πω ότι καθυστερούν την επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Ασκήθηκε βία από τις αστυνομικές δυνάμεις στο νησί κατά των προσφύγων ή πολιτών που διαμαρτύρονταν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι. Απλά, ένα μέρος των προσφύγων που διαμαρτυρόταν κινήθηκε προς την πόλη, τους απαγορεύτηκε η κίνηση προς την πόλη….

Δημοσιογράφος: Γιατί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: ….όπως έτσι έπρεπε, για να μην πυροδοτηθούν καταστάσεις, να μη γίνουν ζημιές στην πόλη, έτσι έπρεπε να γίνει…

Δημοσιογράφος: Μεταξύ των λεγόμενων αγανακτισμένων και των προσφύγων μου λέτε οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και όχι μόνο, μπορεί να γίνονταν ζημιές στην πόλη, αυτό δεν έπρεπε να επιτραπεί και σωστά δεν επιτράπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις εκεί οι οποίες ενισχύθηκαν χθες να ξέρετε.

Δημοσιογράφος: Είχαμε ξυλοδαρμούς κύριε Υπουργέ φοιτητριών, εθελοντών από τους λεγόμενους αγανακτισμένους, πονεμένους πολίτες, χρυσαυγίτες ήτανε για να είμαστε ακριβείς, παρακρατικοί ήτανε. Συλλήψεις είχαμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γίνεται έρευνα γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν εντοπιστεί και είναι παλιά, ας μου επιτραπεί, παλιά φρούτα σε τέτοιες δραστηριότητες. Έχουν εντοπιστεί και προχωράει η έρευνα.

Δημοσιογράφος: Για να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Μόνο μια μικρή ερώτηση ήθελα να κάνω. Δεν έπαιξε πολύ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά θα ήθελα να το μάθω. Πόσοι αστυνομικοί πάλι, γυναίκες και άνδρες, απελευθερώθηκαν από τα δεσμά των ευυπόληπτων πολιτών για να ξαναδώσουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες πολίτες κύριε Υπουργέ. Να μην πηγαίνουν τα ψώνια δηλαδή της κυρίας του οποιουδήποτε πλούσιου ή το αντίστοιχο και να είναι για αυτό που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχω πει ότι η πρόβλεψη περιλαμβάνει 700 αστυνομικούς οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πάρει τη διαταγή μετάθεσης-επιστροφής στα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβουν. Όχι που είχαν προγραμματίσει οι ίδιοι να αναλάβουν μετά την αποχώρηση. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Εννοώ τα καθήκοντα που έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης, δηλαδή, κέντρο Αθήνας, Δυτική Αττική, Άμεση Δράση κ.τ.λ.

Δημοσιογράφος: Πότε μπαίνουν τα παιδιά αυτά, αγόρια και κορίτσια, στην δουλειά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οκτώβρη θα πιάσουν κανονικά.

Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία. Να τους ευχηθούμε καλή δουλειά. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας το ρωτήσω για άλλη μια φορά και επανέρχομαι και κλείνω. Φωνάζει λίγο ο Βαγγέλης ο Δοξαράς αλλά ας μου κάνει την χάρη. Μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας χτυπήθηκαν συνάδελφοι και φωτορεπόρτερ, σπάσανε μηχανές και τα αστυνομικά όργανα κοιτούσαν. Αυτή η ιστορία με την Ε.Δ.Ε. μου θυμίζει λίγο την ιστορία με τις ανακοινώσεις της ΕΕΚ-Τροτσκιστές. Δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύεται πολίτης και να μου πεις γιατί το λες αυτό; Γιατί κάπως έτσι δολοφονήθηκε ο Φύσσας. Οι Αστυνομικοί βλέπανε, οι άλλοι μαχαιρώνανε. Στην προκειμένη περίπτωση στην Μυτιλήνη, ο φωτορεπόρτερ έτρωγε ξύλο, οι εθελόντριες και οι Αστυνομικοί βλέπανε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι καλό να γενικεύουμε καταρχάς.

Δημοσιογράφος: Δεν γενικεύουμε αλλά δε ξέρω με αυτούς τους τύπους, δεν το έχουν και πολύ να σε ξεκοιλιάσουνε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό είναι αυτό που λέτε αλλά παίρνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Οι Αστυνομικοί είναι πειθαρχημένοι, κάνουν αυτό το οποίο διατάσσονται και το κάνουνε καλά πιστεύω στις περισσότερες περιπτώσεις ή όπου δεν το κάνουν καλά, υπάρχει ο έλεγχος. Από εκεί και πέρα είναι ένας διαρκής αγώνας το να πετύχουμε και τα στάνταρς τα σωστά, τα επαγγελματικά.

Δημοσιογράφος: Να είμαι σαφής απέναντι στους ακροατές, κύριε Υπουργέ. Ο Αστυνομικός υπάλληλος δεν έχει καμία υποχρέωση να πάρει θέση πολιτική στον αν φταίει ο Α’ ή ο Β’ πολίτης στη μέση. Οφείλει να προστατεύσει αυτόν που δέχεται την επίθεση, αν είναι μεγαλύτερη η δύναμη, να τους χωρίσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά.

Δημοσιογράφος: Αυτό λέω. Δε θα κάτσω εγώ να πω, αν ο Πιαντές που είναι αριστερός και εγώ που είμαι δεξιός πλακωθούμε, να πάρω την θέση του ενός και να δείρουμε τον άλλον. Η ιστορία του “απών και τους αφήνουμε να σκοτωθούν” είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ως τώρα έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και το έχετε δει εδώ και ένα χρόνο που είμαι σε αυτή την θέση, για ομαλοποίηση καταστάσεων. Δεν απέχει η Αστυνομία και μάλιστα πολλές φορές έχει κατηγορηθεί απλώς επειδή μπήκε να χωρίσει και κατηγορήθηκε και από τις δύο πλευρές. Κάνουμε ότι μπορούμε σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και παραλείψεις, υπάρχουν και λάθη. Υπάρχει και ο έλεγχος και εγώ δεν καθησυχάζω και ούτε θέλουμε να πούμε ότι τα λύσαμε τα προβλήματα και καθόμαστε.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Τελευταίες Αναρτήσεις