Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Αύγουστος 201631-08-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8

31-08-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97.8, στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Στραβελάκη.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε λοιπόν να καλησπερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλό σας απόγευμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Στραβελάκη.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν είστε άφαντος, βρεθήκατε, διότι άκουγα την αντιπολίτευση να λέει χθες ότι πήγαν να σκοτώσουν τον διοικητή της Τροχαίας στην Πανεπιστημίου και είχε εξαφανιστεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, μερικοί διαπιίστωσαν ότι έχω κάποιες ικανότητες να εξαφανίζομαι και να εμφανίζομαι πολύ γρήγορα. Χθες είχα πάει για επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία και στο διάστημα αυτό έμαθα ότι κάποιοι έλεγαν αυτές τις ασυναρτησίες που αναφέρατε πριν.

Κοιτάξτε κύριε Στραβελάκη, προφανώς είναι καταδικαστέα η πράξη αυτή που έγινε σε έναν άνθρωπο ο οποίος εξυπηρετούσε το κοινωνικό σύνολο, στον Ταξίαρχο τον κύριο Διαμαντόπουλο, στο διοικητή της Τροχαίας ο οποίος τι έκανε εκείνη τη στιγμή; Εξυπηρετούσε να μην πάει και πέσει κανένα αυτοκίνητο πάνω στους διαδηλωτές, δηλαδή εξυπηρετούσε ουσιαστικά τους ανθρώπους που διαδήλωναν.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν επειδή κύριε Υπουργέ τον επισκεφθήκατε, μπορείτε να μας πείτε τι λέει ο ίδιος και ποιά είναι η κατάσταση της υγείας του; Νομίζω βγήκε πριν από λίγο από το νοσοκομείο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένας ευγενέστατος άνθρωπος ο οποίος ήταν να βγει σήμερα το πρωί, πιστεύω έχει βγει τώρα. Ευτυχώς έχει ελαφρά τραύματα και ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει κανένα μίσος απέναντι σε αυτούς, ακόμα και στους ανθρώπους που τον χτύπησαν..

Δημοσιογράφος: Τι σας είπε, ποιοι τον ξυλοκόπησαν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μου είπε ότι ένα άτομο από τους διαδηλωτές αποσπάστηκε, απομακρύνθηκε από τους διαδηλωτές και πήγε και τον χτύπησε.

Δημοσιογράφος: Ένας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Αυτό είδε ο άνθρωπος. Ερευνούμε την υπόθεση και προσπαθούμε να συλλάβουμε αυτούς που έκαναν αυτή την πράξη.

Δημοσιογράφος: Τώρα η αντιπολίτευση με πρώτο τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κύριο Μητσοτάκη, σας κατηγορεί, λέει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη. Οτι οι αστυνομικοί καθημερινά κινδυνεύουν στο βωμό του καθήκοντος, αλλά διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την αστυνομία με καχυποψία αν όχι με απροκάλυπτη εχθρικότατη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ένας συνδυασμός άκρατης υποκρισίας και προσπάθειας να κουκουλώσει τις ευθύνες των προηγούμενων ετών. Ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι καταστάσεις, ξέρουμε καλά πως για πάρα πολλά χρόνια κάποιοι έσπρωχναν τα προβλήματα της Αθήνας κάτω από το χαλί που λέγεται Εξάρχεια και ξέρουμε ότι κάποιοι δεν τολμούσαν να αγγίξουν τα προβλήματα.

Και ξέρουμε επίσης, και το τι έγινε τις προηγούμενες μέρες, όταν στο περιστατικό Μπαρμπαρούση, της παρέας του Μπαρμπαρούση, στην Αιτωλοακαρνανία που επιτέθηκαν σε έναν αστυνομικό και στον αδερφό του, τον Αξιωματικό της Αεροπορίας, δεν είδαμε αντιδράσεις.

Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ θυμάμαι όταν μιλούσατε σε αυτή την εκπομπή εδώ στον realfm μετά τον ξυλοδαρμό του κυρίου Οικονόμου του βουλευτή, είχατε πει ότι περίπου είναι μία μορφή αβάτου τα Εξάρχεια, το είχατε ομολογήσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα υπάρχουν προβλήματα και τώρα σας λέω ότι υπάρχουν προβλήματα στα Εξάρχεια όπως υπάρχουν και στη Δυτική Αττική…

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι είναι ακόμα άβατο τα Εξάρχεια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εμείς ξεκινήσαμε, επιχειρούμε, προσπαθούμε να σπάσουμε τα αποστήματα που υπάρχουν στις διάφορες περιοχές και ειδικά στα Εξάρχεια.

Και σας ρωτάω, πότε άλλοτε έγινε επιχείρηση αστυνομική τόσης μεγάλης έκτασης, η οποία δεν δημιούργησε κανένα θόρυβο και αν δεν την ανακοίνωνα εγώ στη Βουλή δεν θα είχε γίνει γνωστή ίσως με τη σύλληψη τόσων πολλών μαφιόζων των ναρκωτικών;

Ξεκινήσαμε από κει, ξεκινήσαμε μία πολύ σοβαρή επιχείρηση, δεν είχε ξαναγίνει τέτοια επιχείρηση. Εχουμε ξεκινήσει κι άλλες επιχειρήσεις που ξέρετε τις μεγάλες επιτυχίες της αστυνομίας τελευταία, με το χτύπημα όχι πορτοφολάδων και μικρής παραβατικότητας, αλλά με το χτύπημα της Γεωργιανής μαφίας, με το χτύπημα μεγάλης συμμορίας απάτης από Ταϋβανέζους, πολλές περιπτώσεις…

Δημοσιογράφος: Ωστόσο ξέρετε τι λέει η αντιπολίτευση, η Ν.Δ; Λέει, ας πούμε έχω μπροστά μου τις δηλώσεις του κυρίου Δένδια, του κυρίου Κικίλια, του κυρίου Βορίδη, ότι η κυβέρνησή σας ανέχεται τη δράση του παρακράτους της άκρας Αριστεράς. Σας αποδίδει και πρόθεση ότι τους καλύπτετε, δηλαδή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, πρώτον θα πω δεν ήταν κυβέρνηση τόσες δεκαετίες η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, τι έκαναν σ αυτές τις περιπτώσεις; Τι έκαναν στα Εξάρχεια; Τι έκαναν στη Δυτική Αττική;

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Δυτική Αττική με τέτοια προβλήματα, με τα ναρκωτικά που υπάρχουν εκεί κι όχι μόνο, δημιουργήθηκαν τώρα, μέσα σε έναν χρόνο; Στα Εξάρχεια δημιουργήθηκαν τα προβλήματα τώρα ή είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της εγκατάλειψης, όχι της αδιαφορίας, αλλά της εσκεμμένης ώθησης των προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε αυτό τον τόπο ζούμε όλοι.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να σας πω πάντως ότι είναι καθημερινά τα φαινόμενα επιθέσεων, δεν λέω ότι συμβαίνει τώρα, συμβαίνει χρόνια και έχετε δίκιο σε αυτό, με μολότοφ σε λεωφορεία σε τρόλεϊ στην Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο και κάθε μέρα βλέπω και μία ανακοίνωση ότι κοιτάζετε και δεν κάνετε τίποτα.

Και βλέπω και την ανακοίνωση της ομοσπονδίας των αστυνομικών να λέει ότι είναι αδύναμη η πολιτεία να απομονώσει θύλακες βίας και ανομίας που δρουν σε συγκεκριμένη περιοχή ή κατά αστυνομικών δυνάμεων ή κατά αυτοκινήτων, κτηρίων και ουσιαστικά ανέχεστε, λέει η ανακοίνωση ή καλύπτετε πράξεις βίας, λόγω ιδεολογικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Είστε ιδεοληπτικοί στο ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς που τα σπάνε και τα καίνε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, από την αρχή του καλοκαιριού η Ν.Δ. έχει εξαπολύσει μία γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα, γιατί γκεμπελικού τύπου είναι όταν λες το ίδιο ψέμα συνέχεια, γιατί στο τέλος κάτι μένει.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του νόμου και της τάξης πέρα από αυτό, τόσα χρόνια η Ν.Δ. αδιαφόρησε για τα θέματα ασφάλειας. Η κατάσταση μέσα στην αστυνομία, βρήκαμε μία κατάσταση απαράδεκτα χαμηλού επιπέδου σε ό,τι αφορά την συντήρηση των οχημάτων, το ενδιαφέρον για το προσωπικό, τη σωστή οργάνωση, το όργιο ρουσφετολογίας με την διάθεση αστυνομικών σε επισήμους εντός ή εκτός εισαγωγικών…

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι όχι τι βρήκατε Υπουργέ, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος. Το θέμα είναι τι κάνετε τώρα; Πείτε το με μία φράση, είστε αποφασισμένοι να επιβάλετε το νόμο και την τάξη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα ή έχετε ιδεοληψίες; Δώστε μία απάντηση, γιατί αυτές οι ανακοινώσεις, έχω μαζέψει ένα πάκο στο γραφείο μου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη αυτές οι υπερβολές και αυτές οι ανοησίες πολλές φορές, τις οποίες λένε οι άνθρωποι κυρίως της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ, δεν θεραπεύουν τα προβλήματα, δημιουργούν μόνο εντυπώσεις.

Είναι απλά μια προπαγάνδα και τίποτα παραπάνω. Επιτρέψτε μου, έχω σπουδάσει την προπαγάνδα, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και εγώ αντίστοιχη, αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική είναι μέσα από τις πράξεις.

Εμείς κάνουμε αναδιοργάνωση αυτή τη στιγμή της αστυνομίας, εμείς αφαιρούμε από τους λεγόμενους επισήμους 700 αστυνομικούς, αυτή τη στιγμή, για να τους κατεβάσουμε στο δρόμο. Εμείς παίρνουμε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων καταστάσεων, τις οποίες αναφέρατε. Απαράδεκτες καταστάσεις πράγματι και το σπάσιμο των λεωφορείων και τα άλλα περιστατικά που συμβαίνουν.

Δημοσιογράφος: Συγχωνεύετε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες για να βγουν 4.000-5.000 αστυνομικοί στους δρόμους; Είναι ακριβείς οι πληροφορίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, σωστό είναι αυτό, σε όλη την Ελλάδα κάνουμε αναδιοργάνωση η οποία είναι προϊόν συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, υπάρχουν και αντιρρήσεις…

Δημοσιογράφος: Με το χέρι στην καρδιά για να κλείσουμε, με τις δυνάμεις που έχετε, με τα χρήματα που έχει η αστυνομία, με τα μέσα που έχει, με τους ανθρώπους που έχει, θα σταματήσουν όλα αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή κάθε ξημερώματα, νύχτα, να τα καίνε γύρω από τα Εξάρχεια και να μην τολμάει άνθρωπος να κυκλοφορήσει ή σε δυο χρόνια θα λέτε τι να κάνουμε αλλά αυτό παραλάβαμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε αυτές τις καταστάσεις, πιστεύουμε ότι σύντομα αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις δεν θα υπάρχουν στην ένταση που υπάρχουν τώρα.

Θαύματα δεν κάνουμε ούτε υποσχόμαστε θαύματα, υποσχόμαστε όμως να μπει το νερό στο αυλάκι σε ό,τι αφορά την επίλυση βασικών προβλημάτων και νομίζω ότι ήδη έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στην πόλη και στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις