Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Αύγουστος 201631-08-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της «ΕΡΤ»

31-08-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της «ΕΡΤ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της «ΕΡΤ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ κατά την διάρκεια της εκπομπής “Τα Ασυμβίβαστα’’, στους δημοσιογράφους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας. Καλημέρα κύριε Τόσκα

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρίες και κύριοι, καλημέρα κυρία Μπαλταντζή.

Δημοσιογράφος: Τι κάνετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προσπαθούμε, προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες αλλά και με αντιδράσεις από διάφορους χώρους που θίγονται, προσπαθούμε μες στα προβλήματα και δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Περάσατε μόνος σας κύριε Τόσκα, δεν προλάβαμε καν να διατυπώσουμε το ερώτημα. Στο θέμα που είναι από τις πρώτες γραμμές τις ειδησεογραφίας, στην ουσία απαντάτε για όσες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την επίθεση στον Διοικητή τον κύριο Διαμαντόπουλο, πήγατε και τον είδατε χθες αν δεν κάνω λάθος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χθες, γυρνώντας από υπηρεσιακό ταξίδι -αστραπή.

Δημοσιογράφος: Ήσασταν στην Βουλγαρία έτσι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, στην Βουλγαρία συνάντησα την ομόλογο μου και συζητήσαμε σοβαρά ζητήματα της περιοχής. Επισκέφτηκα τον ταξίαρχο, τον κύριο Διαμαντόπουλο, έναν εξαιρετικό αξιωματικό και άνθρωπο με ευαισθησίες, ο οποίος δυστυχώς δέχτηκε αυτή την επίθεση, καταδικαστέο το περιστατικό.

Ευτυχώς ο τραυματισμός του είναι ελαφρύς και προσπαθούμε να διερευνήσουμε το επεισόδιο, να συλλάβουμε το δράστη ο οποίος φέρθηκε με τόσο απάνθρωπο τρόπο σε έναν ευγενέστατο άνθρωπο ο οποίος δεν είχε καθόλου μίσος απέναντι στον κόσμο, ακόμη και σε αυτούς που τον χτύπησαν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα είναι προφανές ακόμα και αν εντοπιστεί και συλληφθεί ο δράστης, το θέμα δεν επιλύεται, με την έννοια ότι έχει δημιουργηθεί και διαμορφωθεί μια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων η οποία δείχνει ότι έχει παγιωθεί, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους και όχι μόνο στους κατοίκους. Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε όλη αυτήν την ιστορία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έγινε στα Εξάρχεια. Αλλά, κοιτάξτε, δεν έχουμε εδώ παρθενογένεση προβλημάτων ούτε ξαφνική εμφάνιση προβλημάτων σε αυτόν τον τόπο. Εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτοί που σχίζουν τα ιμάτιά τους τώρα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, κατασκεύασαν χώρο απομόνωσης των τμημάτων στα Εξάρχεια προκειμένου να ησυχάσουν από την υπόλοιπη, την ευρύτερη περιοχή. Αντί να λύσουν τα προβλήματα προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τα προβλήματα ή να τα ρίξουν κάτω από το χαλί.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι βέβαιο, κύριε Τόσκα, επιτρέψτε μας, είναι πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί χρόνια πίσω, θα πάμε να δούμε πότε ξεκίνησε και σημασία έχει ότι αυτό κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα βλέπετε ότι αν τολμάει κάποιος σε αυτήν την περιοχή, αλλά και ευρύτερα, είναι η σημερινή Κυβέρνηση. Υπενθυμίζω ποιός ξεκλήρισε την αλβανική μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, η μαφία αυτήν των ναρκωτικών χτυπήθηκε καίρια. Δε σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξουν περιστατικά ή ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Αλλά ποιός ξεκίνησε να λύνει προβλήματα σε αυτήν την περιοχή και ποιοί δεν τολμούσαν τόσα χρόνια και σε αυτήν την περιοχή αλλά και ευρύτερα να πιάσουν μαφίες ή να χτυπήσουν κυκλώματα.

Είδατε επιτυχίες της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό, είδατε με πόσο συστηματικό τρόπο γίνονται και αν μπορούσα να περιγράψω δημόσια το σχεδόν μηδενικό επίπεδο πληροφόρησης που υπήρχε για τα διάφορα κυκλώματα, τότε θα καταλάβαινε ο κόσμος.

Δημοσιογράφος: Εγώ αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Τόσκα είναι το εξής. Ακούω ότι θα προχωρήσει η Αστυνομία σε αναδιάρθρωση δηλαδή σε συγχώνευση τμημάτων.

Δημοσιογράφος: Το δήλωσε ο κύριος Τόσκας σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Δημοσιογράφος: Αυτό μήπως δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην φύλαξη των πολιτών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η αναδιοργάνωση στην οποία αναφέρεστε γίνεται πανελλαδικά, αυτό συζητιέται εδώ και ένα χρόνο. Μπροστά μπήκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, έχει αλωνίσει όλη την Ελλάδα, μίλησε με Δημάρχους, βουλευτές, τοπικούς παράγοντες, ξεκίνησε από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή από τους τοπικούς αστυνομικούς υπήρξε η πρόταση για συγχώνευση ορισμένων τμημάτων. Γιατί έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα τμήματα που ξέρουμε καλά πως έγιναν έτσι, έγιναν πολλές άλλες υπηρεσίες για ρουσφετολογικούς σκοπούς, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεούν να λειτουργήσουν αστυνομικά τμήματα που έχουν δύναμη λιγότερη από δέκα άτομα, είναι ανύπαρκτα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η αστυνόμευση. Εμείς θέλουμε αστυνόμευση στο δρόμο, κοντά στον πολίτη και προχωράμε σε δύο σκέλη.

Το ένα είναι η αναδιοργάνωση την οποία αναφέρατε, το δεύτερο σκέλος η απόσυρση σε πρώτη φάση -γιατί θα δείτε σε ένα τρίμηνο τι θα γίνει σε δεύτερη φάση- επτακοσίων αστυνομικών και ογδόντα περίπου οχημάτων από ανθρώπους που είχαν ιδιοκτησιακή αντίληψη της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τους αστυνομικούς που φυλάνε τα επίσημα πρόσωπα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όταν λέμε επίσημα πρόσωπα, εννοούμε πρώην πολιτικούς, εννοούμε δημοσιογράφους, εννοούμε επιχειρηματίες, εννοούμε τον κάθε έναν που είχε κάποιο μέσο.

Δημοσιογράφος: Και αυτό εάν δεν κάνω λάθος κύριε Τόσκα, ο αριθμός πρέπει να είναι μεγάλος, δεν είναι επτακόσια, πρέπει να είναι πάρα πολλοί ή ήταν πάρα πολλοί και μειώθηκαν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό και μειώνουμε σταδιακά, αλλά τώρα προχωράμε σε δραστικότερη περικοπή. Μη νομίζετε ότι δεν περιμένουμε αντιδράσεις.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι στην εισαγωγή σας μας δώσατε μια καλή εικόνα, γιατί μιλήσατε ήδη για τις αντιδράσεις και τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται όταν επιχειρείται…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη ξεκίνησαν αντιδράσεις και συγκεκαλυμμένες απειλές. Αλλά ξέρετε κάτι, κανένας δεν έχει ιδιοκτησία τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δεν είναι ορτινάτζα καθενός, οι αξιωματικοί έχουν αξιοπρέπεια, υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να αναφέρονται και να το υπηρετούν και δεν είναι ιδιοκτησία ούτε δική μου ούτε κανενός.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα σε όλη αυτή τη προσπάθεια…

Δημοσιογράφος: Να πω κάτι. Επειδή κύριε Τόσκα εάν προχωρήσει αυτή η ανασυγκρότηση των δομών της αστυνομίας, δεν θα είναι η πρώτη φορά που σημβαίνει επειδή ακριβώς έχουν ξανά συγχωνευτεί αστυνομικά τμήματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου κυριολεκτικά δεν βλέπουν περιπολία αστυνομικού είτε είναι της ομάδας ΔΙΑΣ ή το οτιδήποτε άλλο.

Επίσης προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι σε μείζονα περιστατικά καλώντας την αστυνομία παίρνεις την απάντηση ότι είμαστε ένα αστυνομικό τμήμα για δεν ξέρω πόσους κατοίκους από το Ψυχικό έως την Πεντέλη και κατά συνέπεια δε πρόκειται να έρθει αστυνομικός ή αστυνομική παρουσία (100) και ότι είναι αυτοί νωρίτερα από μία ώρα, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει μία ώρα σε κάθε που έχει το χαρακτήρα του επειγόντως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς έτσι γίνεται

Δημοσιογράφος: Θέλω να πω δηλαδή ότι μήπως η αναδιοργάνωση αναδημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα; Εχουμε όλοι επίγνωση την έλλειψη αστυνομικών στα αστυνομικά τμήματα.

Δημοσιογράφος: Και εάν θέλετε να συμπεριλάβετε στην απάντηση σας, γιατί έχουμε λίγο χρόνο, ποια είναι η τοποθέτηση σας στις ομοσπονδίες αστυνομικών υπαλλήλων πάνω σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς έχει ξαναγίνει τέτοια αναδιοργάνωση. Ξεκίνησε να γίνει με τα περίφημα πολυδύναμα τμήματα, αλλά δεν προχώρησε, ακριβώς λόγω των αντιδράσεων. Και μπορώ να πω, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δίνεται το μεγάλο στοίχημα της αναδιοργάνωσης και για πρώτη φορά γίνεται και η αφαίρεση από τους επισήμους, εντός και εκτός εισαγωγικών, των αστυνομικών. Η συγκεκριμένη επιτροπή εξέτασε την πραγματική αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης αστυνομικών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όλοι μου έλεγαν δεν υπάρχει περίπτωση να το προχωρήσετε, θα βρείτε πολλές αντιδράσεις.

Εμείς όμως οφείλουμε να δώσουμε λογαριασμό στο κοινωνικό σύνολο και όχι στη επιθυμία ή στην παραξενιά ή στην μεγαλομανία κάποιων ανθρώπων, σε ότι αφορά την συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων.

Πράγματι, αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και γι αυτό πρέπει να συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα, γιατί δεν λείπουν ο αστυνομικοί σαν σύνολο. Εχουμε περισσότερους αστυνομικούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό μας, έχουμε βέβαια τις γεωγραφικές ιδιομορφίες, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν αστυνομικά τμήματα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, δύο ξυστά αστυνομικά τμήματα έτσι. Και άν θέλετε και παράδειγμα αυτών, Παπάγος -Χολαργός.

Δημοσιογράφος: Ναι, ναι, ναι, αλλά δεν είναι δυνατόν και να υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα που, δεν ξέρω εάν έτσι είναι, εννοώ να καλύπτει τις βάρδιες από το Ψυχικό στην Πεντέλη, διότι παίρνουμε τέτοιες απαντήσεις εμείς ο πολίτες θέλω να σας πω, παρά ταύτα…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, είναι ανακριβείς αυτές οι πληροφορίες, στην συγκεκριμένη περιοχή που είπατε δεν θα είναι ένα αστυνομικό τμήμα, θα είναι στην Πεντέλη, θα είναι στο Χαλάνδρι, θα είναι στο Χολαργό. Επομένως τρία αμέσως σας ανέφερα εγώ σε μία περιοχή.

Δημοσιογράφος: Εδώ είμαστε φίλες και φίλοι με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κύριο Τόσκα συζητάμε, συζητάμε και με αφορμή τα όσα συνέβησαν προχθές, αναφερόμαστε στον τραυματισμό του διοικητή, του κυρίου Γιώργου Διαμαντόπουλου.

Κύριε Τόσκα μας ακούτε; Σας ευχαριστούμε που μας περιμένατε. Θα ξαναγυρίσω λίγο αφού είπαμε αυτά που έχουμε να πούμε και ευχαρίστως να ξαναγυρίσουμε στη συζήτησή μας στα περί αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γυρίσω στη αρχή της συζήτησής μας και στα όσα έχουν προκαλέσει ως αντιδράσεις με αφορμή την επίθεση στον κύριο Διαμαντόπουλο.

Τώρα σε παλιότερες δηλώσεις σας, με άλλες αφορμές, είχατε πει ότι ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μη γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές. Αναφέρομαι στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στα όσα προκαλούνται από τον ευρύτερο αυτό χώρο και την ευρύτερη περιοχή όπως ανέφερα στην αρχή της συζήτησής μας και θέλω να σας ρωτήσω, αν στην περίπτωση του κυρίου Διαμαντόπουλου έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα φυσικά υπερέβησαν τις κόκκινες γραμμές και γι αυτό είναι καταδικαστέα η πράξη τους. Αλλιώς, ο καθένας έχει την ελευθερία εκείνη που του επιτρέπει το Σύνταγμα και οι Νόμοι και η δημοκρατική μας δεοντολογία να εκτίθεται και να κάνει την κριτική του. Φυσικά, οι γραμμές ξεπεράστηκαν. Το να χτυπάς έναν άνθρωπο, ένα αστυνομικό όργανο που κάνει τη δουλειά του, μάλιστα διευκολύνει την κίνηση και διευκολύνει και την πορεία, αν θέλετε την ίδια στην οποία συμμετείχαν τα συγκεκριμένα άτομα, είναι πέρα από κάθε παραδεκτή έννοια.

Αλλά ξέρετε; Να μιλήσω και για την άλλη πλευρά που μας κάνει τόσο έντονη κριτική αλλά με υποκριτικό τρόπο. Γιατί με υποκριτικό τρόπο; Τι έγινε πριν από λίγες μέρες όταν η παρέα του Χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση στην Αιτωλοακαρνανία, χτύπησε έναν χαμηλόβαθμο αστυνομικό και τον αδερφό του, αξιωματικό της Αεροπορίας; Κουβέντα.

Δημοσιογράφος: Όχι ακριβώς κουβέντα. Να ΄μαστε δίκαιοι. Γράφτηκε. Δεν ανέβηκε τόσο ψηλά όσο αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν έγινε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, στους κύκλους αυτούς, άρα πρόκειται μάλλον για επιλεκτική ευαισθησία.

Δημοσιογράφος: Πολιτικά ναι. Πολιτικά θα συμφωνήσω μαζί σας απολύτως κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Που πολιτικά συζητάμε.

Δημοσιογράφος: Τώρα εκείνο που θέλω να ρωτήσω, επαφές με τους ανθρώπους αυτούς έχετε; Έχετε καταφέρει να βρείτε αυτό που θέλατε; Γιατί είχατε πει ότι θα καλέσετε τις συλλογικότητες απο τα Εξάρχεια, να συζητήσετε για να δείτε πως μπορεί να υπάρχει μια ανεμπόδιστη έκφραση, ελεύθερη έκφραση των ιδεών κ.τ.λ. Εσείς και δεχτήκατε και κριτική πάρα πολύ μεγάλη βεβαίως γι αυτό. Έχει προχωρήσει αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, είναι κανένας που νομίζει ότι μπορεί να προχωράει μόνο με καταστολή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων ακόμη κι αν είναι απόψεις που δεν του αρέσουν; Υπάρχει μονόδρομος στην αστυνομική χρήση; Αν είναι αυτός ο μονόδρομος τον οποίο παραδοσιακά ήξερε η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή μόνο βαράμε και ρίχνουμε δακρυγόνα, έχει φανεί ότι ήταν μια αποτυχημένη μέθοδος. Όσο κι αν σκίζει τα ιμάτιά της η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βέβαια. Έχει φανεί.

Δημοσιογράφος: Ναι, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητάει την παραίτησή σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, έχει ζητήσει αρκετές φορές και έχει χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιεί συστηματικά πολύ σκληρούς όρους, σε βαθμό προσωπικής έτσι αντιπαράθεσης που ξεπερνάει την πολιτική κριτική.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, εξ οικείων τα βέλη κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγγνώμη;

Δημοσιογράφος: Εξ οικείων τα βέλη εντάξει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι εξ οικείων, γιατί αν υπονοείτε ότι εγώ ανήκα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό δε σημαίνει τίποτα γιατί σας είπα ότι ξεπερνάει την πολιτική κριτική και φτάνει σε επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης μερικές φορές. Όταν συστηματικά οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται με αισχρούς όρους που ξεπερνάνε την πολιτική αντιπαράθεση, στα ανακοινωθέντα τους.

Αλλά ξέρετε κάτι; Ο μέσος πολίτης αυτή τη στιγμή ξέρει αν υπάρχει καλύτερη ασφάλεια, το λένε και τα στατιστικά στοιχεία αλλά υπάρχει και η αίσθηση του μέσου πολίτη που ξέρει καλά ότι υπάρχει καλύτερη ασφάλεια. Και υπάρχει καλύτερη ασφάλεια σε όλα τα δεδομένα και στην αντιμετώπιση του μεγάλου εγκλήματος και στο μικρό έγκλημα, όπου υπάρχουν προβλήματα, τεράστια προβλήματα και εκεί ρίχνουμε το κύριο βάρος.

Ξέρετε τους 700 αστυνομικούς που παίρνουμε από επισήμους, ας χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, δεν τους παίρνουμε για να τιμήσουμε είτε τους επισήμους είτε τους αστυνομικούς. Τους παίρνουμε για να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο πεζοδρόμιο, τα προβλήματα, τις μικροκλεψιές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός Έλληνας που κυκλοφορεί στο μετρό, στα λεωφορεία και στο δρόμο.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εκεί είναι η κύρια προτεραιότητά μας.

Δημοσιογράφος: Ωραία, να κλείσουμε με μια άλλη ερώτηση. Εάν έχετε κάποια νέα να μας πείτε αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, από πλευράς αστυνόμευσης εννοώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν εφησυχάζουμε. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι το σοβαρότερο ζήτημα αυτή την στιγμή που αντιμετωπίζουμε. Πέρα από την καθαρή αστυνόμευση των πόλεων, τα υπόλοιπα θέματα αστυνομικά, η αστυνόμευση, η πληροφόρηση ειδικά στους καταυλισμούς αλλά και η αστυνόμευση στους χώρους που αποβιβάζονται οι πρόσφυγες στα νησιά μας απασχολεί.

Βοηθάμε μαζί με τον κύριο Μουζάλα, τον κύριο Βίτσα, τον κύριο Δρίτσα στο πλαίσιο του συντονιστικού οργάνου, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των καταυλισμών, τα θέματα της διατροφής, τα θέματα της στέγασης όλων αυτών των ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεται εύκολα. Η, πάλι, υποκριτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διαχωρίσουμε άμεσα τους πρόσφυγες και να αρχίσουμε να διώχνουμε, είναι ανακριβής, είναι ψέμα, είναι μια πλάνη, γιατί δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα.

Δεν μπορεί να τα λύσει ολόκληρη η Ευρώπη έτσι, επομένως η υπεραπλούστευση τάχα μου στην επίλυση των προβλημάτων είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Εμείς δίνουμε μάχη με τα προβλήματα και νομίζω ότι αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε καλά το πρόβλημα. Φοβόμαστε μήπως υπάρξουν εξάρσεις στην είσοδο των μεταναστών.

Χθες προβληματιστήκαμε με την είσοδο 500 περίπου προσφύγων- μεταναστών στα νησιά. Είναι μια διαρκής μάχη. Δεν είναι καθόλου εύκολη. Δεν είναι μόνο δική μας, δεν είναι μόνο μάχη στο ελληνικό χώρο και ακριβώς και για αυτό το λόγο είχα πάει χθες στην Βουλγαρία.

Δημοσιογράφος: Τώρα, κύριε Τόσκα, μιας και το αναφέρατε νωρίτερα και ερχόμαστε πίσω μπρος, πίσω μπρος, γιατί αυτή είναι η ροή της συζήτησης. Για το συμβάν με τον Μπαρμπαρούση και τον Αστυνομικό έχουμε κάτι νεώτερο από αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο πλαίσιο του αυτόφωρου που συνελήφθη ένα άτομο, ένας συγγενής, και από εκεί και πέρα έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη η οποία κάνει την δουλειά της και πιστεύω να αποδοθεί γρήγορα η δικαιοσύνη σε αυτούς οι οποίοι τόλμησαν να πειράξουν αυτούς τους δύο φιλήσυχους ανθρώπους και τον αξιωματικό της Αστυνομίας και τον αξιωματικό της Αεροπορίας οι οποίοι από ότι ξέρω έχουν υποβάλλει μήνυση.

Δημοσιογράφος: Επίσης ακούσαμε από τους κύριους Σακκά και Σεισίδη καταγγελίες για μεταχείριση πέραν αυτών που συνήθως πρέπει να υπάρχουν και να αντιμετωπίζουν έναν κρατούμενο. Ισχύει αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν ασκήθηκε βία σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Αστυνομία δεν δρα ούτε εκδικητικά και η βία που ασκήθηκε, ασκήθηκε στο πλαίσιο της σύλληψης, στη φάση της σύλληψης που εκεί πάλεψαν…

Δημοσιογράφος: Γιατί φέρανε αντίσταση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ετρεξαν να φύγουν και πάλεψαν για να τους σταματήσουν, για να τους συλλάβουν. Από εκεί και πέρα δεν ασκήθηκε καμία βία.

Δημοσιογράφος: Όχι στην διάρκεια της κράτησης ή της ανάκρισης, λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, καμία βία δεν ασκήθηκε.

Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Τόσκα, δεν ξέρω αν αληθεύουν οι πληροφορίες, όχι αναφορικά με αυτό το θέμα, αναφορικά στην συζήτηση την άλλη που κάνουμε. Επειδή είπατε ότι θα προστεθούν αστυνομικοί, ένστολοι κ.τ.λ., ίσως θα πρέπει να περιφρουρηθεί καλύτερα, αν αληθεύουν αυτά που ακούγονται, ο χώρος γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους που εκεί φαίνονται ότι δημιουργούνται διάφορα κρούσματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ενισχύσαμε ενόψει της τουριστικής περιόδου, από την αρχή του καλοκαιριού, ενισχύσαμε την αστυνόμευση σε αυτούς τους χώρους. Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά ξέρετε δεν έχουμε απεριόριστες δυνατότητες παρά τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που έχουμε, όπως είπα αλλά με λιγάκι διασπορά σε όλη την Ελλάδα.

Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε και για αυτό κάνουμε αυτούς τους εξορθολογισμούς, αυτές τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις για να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα στην αστυνόμευση, ωφέλεια του Έλληνα πολίτη. Και αυτό το κάνουμε, το έχουν παραδεχθεί όλοι και ειδικά στον αστυνομικό χώρο που ξέρουν τα δεδομένα και πως κινήθηκαν τα πράγματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Γίνονται για πρώτη φορά αυτές οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις με πολλές αντιδράσεις και χρειάστηκε, πιστέψτε με, πολύ αποφασιστικότητα, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να κουνηθεί τίποτα, γιατί τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνται.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Τόσκα.

Τελευταίες Αναρτήσεις