Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201630-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην "Ημερησία"

30-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην “Ημερησία”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην “Ημερησία”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ημερησία” και στον δημοσιογράφο Ηλία Μπενέκο.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Τα διαρκή κρούσματα τρομοκρατίας και βίας ανά την Ευρώπη προκαλούν παγκοσμίως προβληματισμό για ενδεχόμενη κλιμάκωση ή και επέκτασή τους. Πόσο προετοιμασμένες είναι οι ελληνικές αρχές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει δραματικά αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Έχουν αλλάξει οι απειλές και οι κίνδυνοι. Ποιος περίμενε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ότι θα είχαμε άλλον ένα πόλεμο στην Ευρώπη, όπως στην Ουκρανία. Υπάρχει τεράστια αστάθεια στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, πραξικόπημα στην Τουρκία. Όλα αυτά προκαλούν αστάθεια, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ζητήματα της αποσταθεροποίησης στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής, τις τρομοκρατικές απειλές που εξάγονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για την κατάλληλη οργάνωση και εκπαίδευση. Όμως πρέπει να γίνουν όλα, ακόμη και στο «12 και». Προσπαθούμε να οργανωθούμε, όπως όλη η Ευρώπη, έστω και εκ των υστέρων και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι δυνατότητες έχουμε. Όλος ο δυτικός κόσμος αιφνιδιάστηκε από αυτές τις απειλές και τους κινδύνους, όμως πρέπει κάτι να κάνουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση φαίνεται ρευστή σε όλα τα μέτωπα και στη γειτονιά μας μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Παρατηρείται μάλιστα μια αύξηση των προσφυγικών ροών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της Τουρκίας από τη συμφωνία με την Ευρώπη για τους πρόσφυγες; Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να το αντιμετωπίσει;

Η αύξηση του αριθμού δεν είναι τόσο σημαντική. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή ένωση, να τηρεί τις δεσμεύσεις της ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα για τη χώρα μας. Δεν πρόκειται για συμφωνία με την Ελλάδα, το τονίζω. Κατά συνέπεια, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα είναι θέμα μόνο ελληνικό.

Το τελευταίο διάστημα ασκήθηκε έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ. Η αντιπολίτευση ακόμη και το συμβούλιο του Πανεπιστημίου κάνουν καταγγέλλουν ολιγωρία των αρχών. Πιστεύετε ότι έγιναν όσα έπρεπε στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Προφανώς, οποιοσδήποτε κάνει εκδηλώσεις σε δημόσιο χώρο πρέπει να παίρνει άδεια από τις αρχές που είναι αρμόδιες. Κακώς δεν πήραν άδεια. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι η μεγάλη εικόνα, δηλαδή η κοινωνική ειρήνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοινωνική ειρήνη έπρεπε να τεθεί ως υπέρτερο καθήκον σε σχέση με τα επί μέρους ζητήματα. Αυτό επετεύχθη. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε απολογισμό. Έγιναν κάποιες μικροζημιές, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε η αντιπολίτευση, που επικεντρώθηκε στο μικρό και εσκεμμένα έχανε το μεγάλο στόχο, που για μας είναι η κοινωνική ειρήνη. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης κατάλαβε ότι οι ισορροπίες τηρήθηκαν με το σωστό τρόπο. Η αστυνομία διατήρησε τις ισορροπίες. Η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης είχε κοντά ποδάρια. Δεν απέβλεπε σε σοβαρές λύσεις της επόμενης μέρας, αλλά να προκληθεί μια επικοινωνιακή αναταραχή.

Πόσο σας προβληματίζει η κατάσταση στα Εξάρχεια; Πολλοί μιλούν ανοιχτά για «άβατο των Εξαρχείων». Υπηρεσίες φεύγουν από την περιοχή, οι κάτοικοι αισθάνονται ότι η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει, κάτι που καταγγέλλει και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αυτή η κυβέρνηση άρχισε να λύνει, όπως είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, προβλήματα των Εξαρχείων, που είχαν βαλτώσει για 30 χρόνια. Εκεί ήταν το «χαλί» κάτω από το οποίο σπρώχνονταν προβλήματα όλης της Αθήνας. Είτε ήταν ναρκωτικά, είτε περιθωριακά άτομα, είτε αντιεξουσιαστικοί χώροι. Ξεκινήσαμε από την καρδιά του προβλήματος, που ήταν η μεγάλη διακίνηση των ναρκωτικών. Χτυπήθηκε με χειρουργικό τρόπο η μαφία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουν οι κάτοικοι. Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή, παράλληλα με το διάλογο με τους κατοίκους αλλά και τις συλλογικότητες, με όλους όσους αρνούνται τα ναρκωτικά και τα όπλα. Με όλους αυτούς θα συζητήσουμε πώς θα γίνει ανθρώπινο το περιβάλλον. Αυτά δεν γίνονται σε μία μέρα. Αλλά εμείς ξεκινήσαμε, τολμήσαμε, αυτό που δεν τόλμησαν οι άλλοι τριάντα χρόνια.

Υπάρχει πάντα και το πεδίο της μικροεγκληματικότητας. Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της αστυνομίας στον τομέα της προστασίας του πολίτη; Μπορούν οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς;

Αν με ρωτάτε αν εξαλείφθηκε η μικροεγκληματικότητα θα σας πω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Δείτε όμως τις πολύ μεγάλες επιτυχίες που έχει η Ελληνική αστυνομία το τελευταίο διάστημα, είτε αφορά τη γεωργιανή μαφία, είτε τα κυκλώματα του ηλεκτρονικού τζόγου με τη σύλληψη 130 ατόμων, είτε άλλα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, όπως ο ένας τόνος χασίς που εντοπίσθηκε στη Ζάκυνθο. Μεγάλα κυκλώματα τα οποία προκαλούσαν κακό στην κοινωνία. Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στην αστυνομία και η ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποί της, αποδίδουν καρπούς. Φαίνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κατευθύνσεις, ή είχαν λειψές κατευθύνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν υπουργό κυβέρνησης της Αριστεράς να λάβει αποφάσεις για τη διατήρηση της τάξης, που ενδεχομένως προκαλούν αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος;

Είδατε ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων, κατεξοχήν χώρος που φιλοξενεί αριστερό κόσμο, έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τη σύλληψη της μαφίας των ναρκωτικών. Η ασφάλεια με τη δημοκρατία, μπορούν να πάνε μαζί, αρκεί να μιλάμε για ασφάλεια που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία υλοποιείται με κανόνες, όχι με απάνθρωπο ή βάναυσο τρόπο. Μπορούν να συνδυαστούν κάλλιστα, κάτι που γίνεται σε πολλές προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Μπορούμε να έχουμε και περισσότερη ασφάλεια και με σεβασμό στη δημοκρατία.

Εκλογικός νόμος, Συνταγματική Αναθεώρηση. Μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση. Με δεδομένο πάντως ότι ούτε ο εκλογικός νόμος εξασφάλισε συναίνεση για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά και στην Αναθεώρηση υπάρχουν ενστάσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπήρξε επαρκής διάλογος, κάποιοι κάνουν μιλούν για ελλιπή προετοιμασία και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η δική σας άποψη;

Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει τη σταθεροποίηση της χώρας, μετά από μια πολύχρονη κρίση που άφησε τεράστια προβλήματα στην κοινωνία. Μέσα σε ένα σταθεροποιημένο περιβάλλον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, με απλά λόγια να υπάρξουν παραγωγικές δυνάμεις που θα παράξουν πλούτο και αυτός στη συνέχεια να διανεμηθεί δίκαια. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δεν είναι αποσπασματικές. Στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης που ξεκινά τώρα πιστεύουμε ότι μέσα από διάλογο των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, Σε αυτό το διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν και οι κοινωνικές δυνάμεις. Δεν αρκεί να συζητούν μόνο τα κόμματα. Στα μεγάλα ζητήματα πρέπει να συμμετέχει και η κοινωνία. Χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα.

Η ψήφιση σκληρών μέτρων και τα ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να συζητηθούν από το Φθινόπωρο είναι λογικό να αυξάνουν το βαθμό δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες και τώρα διαψεύδει τις ελπίδες των πολιτών;

Η ίδια η ζωή προχωρά μέσα από συμβιβασμούς και μέσα από συνεχείς αξιολογήσεις των δυνατοτήτων και των δυσκολιών. Προφανώς υπήρχαν στόχοι υψηλότεροι, αλλά το να παλεύει κάποιος, να συμβιβάζεται σε κάποια σημεία και να προχωρά σε άλλα, δεν είναι κακό. Έτσι είναι η ζωή. Το θέμα είναι η συνισταμένη και τί μπορεί να καλυφθεί από τις τεράστιες απώλειες που προκλήθηκαν όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης αλλά και με τις στρεβλώσεις που υπήρξαν από τη μεταπολίτευση και μετά. Εδώ τίθενται τα ζητήματα των μεγάλων αλλαγών, της καθημερινής πάλης, της συμμετοχής της κοινωνίας. Πράγματι υπάρχουν απώλειες, δυσκολίες, δυστυχία. Χωρίς πάλη, όμως που προϋποθέτει και συμβιβασμούς, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Τελευταίες Αναρτήσεις