Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201628-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4»

28-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4» και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να καλημερίσουμε λοιπόν και να συζητήσουμε με τον καθ’ ύλη αρμόδιο για όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη χθες και μας απασχολούν, τον Αναπληρωτή Υπουργό δηλαδή αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Καλημέρα σας κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Λυκεσά.

Δημοσιογράφος: Γιατί έγινε αυτή η επέμβαση χθες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις από ό,τι ξέρετε οι οποίες υποχρέωσαν την Αστυνομία να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις. Προχωρήστε εσείς στην επόμενη ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πότε έγιναν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις έγιναν πριν από αρκετούς μήνες κάποιες και τέλος πάντων οι εισαγγελικές παρεμβάσεις καθορίζουν το πότε η Αστυνομία θα παρέμβει. Από κει και πέρα, επειδή βλέπω υπάρχει ένα σάλπισμα ότι οι καταλήψεις αυτές εξυπηρετούσαν την αλληλεγγύη, να σας υπενθυμίσω και το γράφετε και στο άρθρο σας και το έχω δει, το έχω διαβάσει σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, να σας υπενθυμίσω η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης με τον καλύτερο τρόπο και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα. Η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες εκεί που πρέπει στις οργανωμένες δομές και όχι να διευκολύνει σκόρπιους πρόσφυγες εκεί που δε μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους.

Δημοσιογράφος: Καλά, με συγχωρείτε, αυτό όμως ακούγεται και λίγο με το επίθετό του, δηλαδή όλοι οι πολίτες οι οποίοι ερχόταν και έφερναν αυτοβούλως βοήθεια στους πρόσφυγες, σκόρπιοι ήταν, δεν έγινε οργανωμένα τίποτα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε αυτές οι καταλήψεις είναι με πρόταγμα την αλληλεγγύη κι εγώ δε θα αμφισβητήσω τα νεαρά παιδιά, τον κόσμο, οι οποίοι με πολύ καλή διάθεση πήγαιναν σε αυτούς τους χώρους είτε για να συζητήσουν είτε για να βοηθήσουν όσους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν. Να υπενθυμίσω στο ένα κτίριο δεν υπήρχε κανένας πρόσφυγας.

Δημοσιογράφος: Ακόμη, ναι, γιατί θα πήγαιναν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιθανόν, με πρωτοβουλία κάποιων αλλά χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Εμείς σαν κυβέρνηση όμως είμαστε υπέρ του οργανωμένου σχεδίου. Όμως να συνεχίσω αν μου επιτρέπετε, ότι οι καταλήψεις αυτές είναι καταλήψεις χωρίς αιτία. Είναι μια καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, προκαλούν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων. Το κράτος έχει δομές μέσα από τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες. Οι διάφορες εκφράσεις ελευθερίας είναι φυσικά αποδεκτές, αλλά εδώ πρέπει να διευκολυνθεί αυτή η κυβέρνηση από όσους πιστεύουν τουλάχιστον ότι κινείται σε μια κατεύθυνση εξυπηρέτησης της κοινωνικής πολιτικής και χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για άξονες κοινωνικής πολιτικής και αυτή είναι η μεγάλη είδηση σε αντίθεση με τη Δεξιά που προσπαθεί να μεταφέρει το πλοίο στο νόμο και στην τάξη και δυστυχώς τα μεταφέρουν και κάποιοι από τα Αριστερά στο ίδιο πεδίο. Η μεγάλη προσπάθεια είναι η οργανωμένη προσπάθεια, δεν είναι η προσπάθεια μέσω αυτόνομων δράσεων που είναι αποδεκτές, αλλά οι αυτόνομες δράσεις είναι εκεί που δεν υπάρχει το οργανωμένο. Εκεί που υπάρχει το οργανωμένο γιατί να μην ενισχυθεί; Γιατί αυτοί όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι που συγκεντρώνονταν εκεί να μην πάνε να βοηθήσουν στις οργανωμένες δομές;

Δημοσιογράφος: Μα δεν επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε σε δημοσιογράφους επιτρέπεται η είσοδος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πού δεν επιτρέπεται; Στις οργανωμένες δομές;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν είναι έτσι. Επιτρέψτε μου με τους συναρμόδιους Υπουργούς τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή σχεδόν βάση. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Δημοσιογράφος: ΜΚΟ μπαίνουν μόνο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεχόμαστε συγχαρητήρια για την αλλαγή της κατάστασης, της γενικότερης κατάστασης και στα Σώματα Ασφαλείας. Αντιμετωπίσαμε υπερβολές και εχθρούς της κοινωνικής ηρεμίας. Δεν είδατε σε καμία περίπτωση να στείλουμε Αστυνομία σε εργοστάσια. Προστατεύουμε τις εκδηλώσεις, προστατεύουμε τις διαβουλεύσεις, τις συλλογικότητες…

Δημοσιογράφος: Μα ξέρετε το περίεργο είναι σε αναντιστοιχία αυτό που έγινε χθες, με αυτό που έγινε δέκα μέρες με το camp που υπήρχε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και χαίρομαι γιατί μου δίνετε λαβή για να εξηγήσω τι επικράτησε στην περίπτωση του « NO BORDERS » στο Αριστοτέλειο, το υπέρτερο αγαθό, η κοινωνική ειρήνη. Είδατε με πόση περίσκεψη χειριστήκαμε τα θέματα και νομίζω δικαιωθήκαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει μια γενικότερη ανοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες, καλοπροαίρετες εγώ θα έλεγα, δε λέω με κακή πρόθεση, οι οποίες όμως δεν εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον και της πόλης και του κράτους.

Δημοσιογράφος: Το συμφέρον της πόλης δηλαδή, τι επέπεσε χθες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το συμφέρον της πόλης δεν ήταν χθες. Το συμφέρον της πόλης είναι διαχρονικά.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή δε μπορούμε να καταλάβουμε τι μεσολάβησε μέσα σε τρεις ημέρες από την λήξη του « No Border Camp » για να διαταχθούν οι επεμβάσεις; Διότι αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι σαφώς υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία από εσάς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε. Καταρχάς τις εντολές τις δίνει η Εισαγγελία. Από εκεί και πέρα αν μου λέτε ότι καλύπτω αυτή την ενέργεια, φυσικά την καλύπτω αυτήν την ενέργεια και δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Σας ξαναλέω, τριάντα δύο πρόσφυγες φιλοξενούνταν σε αυτά τα κτίρια. Ήταν κτίρια τα οποία το ένα ήταν ετοιμόρροπο, το ξέρετε, το άλλο ήταν κτίριο το οποίο ανήκε σε έναν ιδιώτη. Το ζητούσε πίσω. Καταλείφθηκε αυτές τις ημέρες στην διάρκεια του « No Border » από εξήντα Ισπανούς.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Στο ζήτημα του ιδιώτη βάζω έναν αστερίσκο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όποιος είναι. Δε με ενδιαφέρει ποιος είναι.

Δημοσιογράφος: Βάζω έναν αστερίσκο γιατί μένει να δούμε μερικά πράγματα. Δεν θέλω να πω τίποτα, αλλά τα άλλα δύο κτίρια είναι επίσης περίεργη ιστορία. Δηλαδή δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει το Πανεπιστήμιο, δεν είναι ένας χώρος που χρησιμοποιούνταν, δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει γιατί δεν μπορεί να τον φτιάξει. Με ευθύνη τους και ανάληψη της δικής τους ευθύνης μένανε μέσα οι άνθρωποι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα δεν είναι ποιός παίρνει την ευθύνη να μείνει κάπου. Υπάρχει και το θέμα της ιδιοκτησίας. Το Πανεπιστήμιο θέλει αυτό το χώρο για να τον χρησιμοποιήσει. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω εάν θα τον χρησιμοποιήσει και πως θα τον χρησιμοποιήσει.

Δημοσιογράφος: Μα δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω. Από εκεί και πέρα κάντε κριτική στο Πανεπιστήμιο εάν αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιηθεί. Και απορώ τόσο καιρό γιατί δεν έγινε κριτική στο πανεπιστήμιο και για άλλα πράγματα που δίνουμε μάχη σαν Αστυνομία στο περίγυρο του Πανεπιστημίου, όπως ξέρετε τι γίνεται.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοώ ότι οι πρυτανικές αρχές έδειξαν υπερευαισθησία για το θέμα των καταλήψεων και δεν έδειξαν υπερευαισθησία για το θέμα του εμπορίου των ναρκωτικών που γίνεται εκεί πέρα και στο οποίο έπρεπε να έχουμε επέμβει εδώ και καιρό. Ξεκάθαρα πράγματα. Όμως αυτό δεν αφορά εσάς. Παρεμπιπτόντως το λέω.

Δημοσιογράφος: Όχι. Τίποτα δεν αφορά εμένα. Εγώ προσπαθώ να κάνω τον δημόσιο διάλογο με όση καθαρότητα γίνεται. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση η οποία στην λιτότητά της λέει πολλά πράγματα. Ότι είναι αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Για τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς μπορεί να γίνει μία μεγάλη συζήτηση. Είναι διαφορετικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό η κυβέρνηση. Μπορούμε να συζητάμε μέρες, χρόνια για το τι είναι αριστερό. Εγώ ξέρω ότι για χρόνια η Αριστερά είναι η Αριστερά των αγώνων του μόχθου της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, της αναζήτησης δουλειάς και εκεί δίνεται ο μεγάλος αγώνας και ξέρετε και κάτι; Ότι έχω, εάν θέλετε να πάμε και σε αυτό το πεδίο, έχω δει εξεγέρσεις, ιστορικά έχουμε δει εξεγέρσεις σε συνδυασμό με καταλήψεις, παρένθεση πολυτεχνείο ‘73, αλλά δεν έχω δει καταλήψεις που οδηγούν σε εξεγέρσεις. Πρέπει να τα δούμε τα θέματα συνολικά, κοινωνικά και πολιτικά και μέσα από το κύριο πρόσταγμα και τις κύριες αναζητήσεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Δεν είναι το θέμα της αυτονομίας το κύριο ζήτημα της Αριστεράς, είναι το θέμα της προάσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, προάσπιση της κοινωνίας, προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά αυτό είναι το μεγάλο σύνολο.

Δημοσιογράφος: Εντάξει το θέμα το θέτει το κόμμα, το οποίο έχει κάνει την κυβέρνηση σήμερα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι διαφορετικό πράγμα, το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική του στους Υπουργούς.

Δημοσιογράφος: Και όντως αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει και για να σας πω την αλήθεια, πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίζεται και να γίνεται γιατί δεν είναι κάτι που τελειώνει με μία αρχή που έχει σήμερα και εκεί τελειώνουν τα πράγματα, γιατί αυτά είναι πολύ επικίνδυνα είναι κάτι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για την κριτική μιλάτε;

Δημοσιογράφος: Όχι συνολικά για την συζήτηση λέω για την Αριστερά κτλ

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς, προφανώς.

Δημοσιογράφος: Προφανώς πρέπει να είναι μία ενεργητική διαδικασία και συνεχής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είναι συνεχής ενασχόληση και η κριτική και η συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Ωραία, αλλά επαναλαμβάνω. Το κόμμα το οποίο σχολιάζει σήμερα και η νεολαία του κόμματος η οποία επίσης έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση και όλοι κυρίως προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έγινε και γιατί έγινε αυτή τη περίοδο. Δεν έχω πάρει ικανοποιητική απάντηση, γιατί αποφασίστηκε δηλαδή αυτή η έφοδος στους τρεις συγκεκριμένους χώρους αυτό το χρονικό διάστημα και ως αποτέλεσμα είναι το συντηρητικό, για να μην πω ας είμαι και εγώ κομιλφό εδώ σε αυτή τη συζήτηση, το συντηρητικό κονκλάβιο στη Θεσσαλονίκη να πανηγυρίζει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα και πριν.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ότι σας έφεραν στο σωστό δρόμο επιτέλους κάνατε αυτό που δεν κάνατε με τους No Border , γιατί αυτό έπρεπε να κάνετε και με τους No Border , δηλαδή να κάνετε να διατάξετε τις Αστυνομικές Αρχές να κάνουν έφοδο αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το χειρότερο κύριε Λυκεσά είναι, όταν το συντηρητικό κονκλάβιο μας σέρνει σε μία κατεύθυνση, εμείς να πηγαίνουμε ακριβώς στην αντίθετη. Εδώ υπάρχουν οι κοινωνικές ανάγκες, υπάρχουν οι τοπικές ανάγκες πρέπει να καταλάβετε, να καταλάβουμε ότι υπάρχει, πνέει πλέον ένας άλλος άνεμος, δεν είναι αντίπαλος ο αστυνομικός, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν υπάρχει γενική ανοχή σε όλα.

Δημοσιογράφος: Ναι τι ενοχλούσαν τα συγκεκριμένα εγχειρήματα; Το ορφανοτροφείο είναι ένας χώρος που δόθηκε στην εκκλησία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απορώ πώς δε γίνεται κατανοητό ότι τα ζητούσαν εδώ και πάρα πολύ καιρό οι ιδιοκτήτες για συγκεκριμένους λόγους. Δε μου πέφτει λόγος, αν και μπορούμε να συζητήσουμε και τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ζητούσαν τα συγκεκριμένα κτήρια πίσω. Δεν μπορεί να πηγαίνουν, δεν καταλαβαίνω, εσείς στηρίζετε το ότι 60 Ισπανοί έφυγαν από το No Border και πήγαν και έπιασαν ένα κτήριο; Νομίζω, ότι αυτό δεν είναι ούτε κατανοητό, ούτε εξυπηρετεί κοινωνικούς αγώνες, ούτε εξυπηρετεί την αριστερά. Είναι μια αυθαίρετη ενέργεια, η οποία μάλλον προβληματίζει τον περίγυρο, συντηρητικοποιεί τον κόσμο γύρω και την γειτονιά.

Δημοσιογράφος: Μα ήταν ανοιχτοί χώροι. Προχθές πάρτυ έκαναν οι άνθρωποι εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ρωτήστε τη γειτονιά, συντηρητικοποιήθηκε ή όχι και μετρήστε τη. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να εξυπηρετήσουμε τις κοινωνικές ανάγκες, να μη συντηρητικοποιήσουμε τον κόσμο αυτόν τον καιρό που δέχεται επιθέσεις η κοινωνία από τον φιλελευθερισμό των ξένων και, ξέρετε πόσο υποφέρει η κοινωνία; Γιατί αγώνα δίνει αυτή η κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά κάνουμε συζήτηση για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας, δηλαδή χώρους βιομηχανικών αποθηκών γιατί αυτό είναι μέσα στις πόλεις, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, να γίνει καλύτερη η ζωή γι αυτούς τους πονεμένους αναίσθητους ανθρώπους και αυτό που ξεκινάνε κάποιοι άνθρωποι με δική τους πρωτοβουλία, ας το πω πολύ απλά δέχεται την επίθεση της αστυνομίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγνώμη, αλλά όταν βάζατε στην ίδια ζυγαριά τις 8.500 με τους 32 εγώ το θεωρώ υποκριτικό. Τη θεωρώ ενέργεια πρόχειρη και μη οργανωμένη που δεν αποσκοπεί πουθενά. Το να παίρνουμε 32 ανθρώπους είναι μία αλληλεγγύη που θυμίζει άλλες εποχές. Φέραμε 32 ανθρώπους εδώ, τους βάλαμε δίπλα μας, δεν ξέρουμε πότε τρώνε πότε τους εξετάζει γιατρός και πως καλύπτονται αυτοί οι άνθρωποι, για να δικαιολογήσουμε μια κατάληψη. Και ξέρετε η κατάληψη είχε προηγηθεί της εισόδου, της άφιξης των προσφύγων. Άρα είναι πρόφαση το θέμα, είναι πρόφαση οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες ήρθαν τώρα, η κατάληψη υπήρχε χρόνια.

Δημοσιογράφος: Ναι αυτό είναι μια αξιολόγηση που μπορείτε να την κάνετε φυσικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι αξιολόγηση, είναι γεγονός ότι προηγήθηκε η κατάληψη

Δημοσιογράφος: Σας θυμίζω ότι υπήρχε εκείνο της φασιστικής εμπνεύσεως σύνθημα να τους πάρετε στα σπίτια σας και υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ευτυχώς κατά δεκάδες, για να μη χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο αριθμό, πήραν πρόσφυγες από τα στρατόπεδα που εξακολουθούν να λειτουργούν και τους πήρανε σπίτι τους. Αυτοί τι κάνουν δηλαδή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τους 32 εννοείτε;

Δημοσιογράφος: Όχι, ο καθένας, πολίτες απλοί, οι οποίοι πήραν πρόσφυγες στα σπίτια τους. Αυτοί λοιπόν έκαναν καμιά παρανομία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι και μπράβο τους, σας το λέω καθαρά. Αλλά και μπράβο στην κυβέρνηση που φιλοξενεί 8.500 γύρω από τη Θεσσαλονίκη και 57.000 σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Ναι και για όλη την στάση δε συζητάμε γι αυτό τώρα αυτό είναι έτερον, αλλά από την άλλη υπάρχουν κενά κτήρια, τα οποία αν έπρεπε η κυβέρνηση, να σας το πω πολύ απλά, να τα πάρει δια της νομίμου οδού, είναι όπως δια της νομίμου οδού από δω στη Μητρόπολη το ορφανοτροφείο και μετά από 6 χρόνια που ήταν το όριο για να κάνει επιτέλους ένα κτήριο δεν το έκανε το κτήριο αυτό και το έριξε χθες. Με συγχωρείτε και περιμένουμε να δούμε αν είχε και τις άδειες για να το κάνει, ενώ το διεκδικεί και ο Δήμος. Και όλο αυτό το κλίμα λοιπόν μέσα στο τόσο..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλά έχω την εντύπωση ότι εσείς δίνετε συνέντευξη κι όχι εγώ.

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, πρέπει να πω όμως δύο πράγματα ως αντεπιχείρημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να πείτε αλλά κάποια στιγμή να πω κι εγώ, εντάξει;

Δημοσιογράφος: Όχι αλίμονο. Με συγχωρείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μου επιτρέπετε;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, αυτήν την στιγμή θα πάω στο επιμέρους και μετά θα πάω στο γενικότερο. Οι 60 Ισπανοί που ήρθαν, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν μέσα στο κτήριο για να φιλοξενήσουν στη συνέχεια πρόσφυγες. Εκαναν μια ενέργεια πρόχειρη, αυτονομιστική, αυτόνομη ενέργεια, η οποία δε βγάζει πουθενά. Θα περνούσαν λίγες μέρες εδώ και θα έφευγαν τα παιδιά. Δεν οδηγούν πουθενά αυτές οι πρόχειρες ενέργειες, οι μη οργανωμένες. Είδατε πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το κράτος που έχει ευαισθησία, αυτή η κυβέρνηση που έχει αυτή τη στιγμή ευαισθησία; Δεν τους πνίγουμε τους πρόσφυγες, τους προστατεύουμε, κοιτάζουμε όσο μπορούμε. Δεν είναι τέλεια όλα. Από αυτές τις βιομηχανικές αποθήκες που υποτιμητικά αναφέρατε εσείς έτσι. Δηλαδή το ετοιμόρροπο κτήριο, το σεισμόπληκτο, είναι καλύτερο από τη βιομηχανική αποθήκη. Εγώ λέω ότι η βιομηχανική αποθήκη είναι πολύ καλύτερη.

Δημοσιογράφος: Δεν το ανέφερα υποτιμητικά. Δεν το ανέφερα εγώ. Ο κύριος Μπένος ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, το είπε χθες εδώ στο Κόκκινο. Δεν λέω εγώ δικά μου πράγματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και επειδή το είπε κάποιος, τι σημαίνει αυτό; Δεν κατάλαβα κι εγώ λέω τη δική μου άποψη και εσείς τη δική σας. Να δούμε το γενικότερο πλαίσιο. Θέλουμε αγώνες μαζικούς, θέλουμε το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων ανθρώπων, ορισμένων παιδιών, με τη καλύτερη των προθέσεων; Εδώ πρέπει να ευνοούμε τη δημιουργία του λαϊκού κινήματος, να ευνοούμε τη δημιουργία, το να σπρώχνουμε τα παιδιά οργανωμένα στα αριστερά κόμματα, στις νεολαίες, τους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη δημοκρατία, τους αγώνες για τον άνθρωπο, για τον ανθρωπισμό, που συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, τις ίδιες αγωνίες εκτιμώ έχουμε.

Αλλά αυτό δεν εξυπηρετείται, πρακτικά μιλώντας, δεν εξυπηρετείται με τρεις ή πέντε ή δέκα καταλήψεις. Ποιο κτήριο να βρούμε. Όταν το βρίσκουμε, πάμε και βάζουμε κόσμο μέσα. Αυτό προκαλεί συντηρητικοποίηση της γειτονιάς, προκαλεί προβλήματα υποστήριξης, τροφοδοσίας, διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, η οποία μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερο τρόπο στις οργανωμένες δομές. Η σημερινή Κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ευαισθησία, αλλά και με οργάνωση και με μόχθο, γιατί ξέρετε τι κόπος έγινε για να αντιμετωπίσουμε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φτιάξουμε τις δομές. Με αντιρρήσεις, με αντιδράσεις δημάρχων, τοπικών παραγόντων, με πολύ αγώνα. Μπήκαν αυτοί οι άνθρωποι, έχουν τα βασικά και τώρα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Ο Γιάννης Μουζάλας, ο υπεύθυνος υπουργός, δουλεύει μέρα και νύχτα γι’ αυτό, για να φτιάξουμε δομές τέτοιες για να διευκολύνουν αυτό που είπατε πριν, την ενσωμάτωση στην κοινωνία όσων μείνουν εδώ.

Δημοσιογράφος: Άρα να υποθέσουμε, επειδή ζητήθηκε και από το δήμαρχο της Αθήνας, θα γίνει παρέμβαση και στο χώρο της Αθήνας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, ο δήμαρχος της Αθήνας…

Δημοσιογράφος: Έκανε, καθόσον γνωρίζω μηνυτήρια αναφορά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι. Ο Δήμαρχος της Αθήνας έκανε και κάτι άλλο τις προηγούμενες ημέρες. Μόλις είδε ότι κάναμε μία παρέμβαση εμείς και αντιμετωπίσαμε κυκλώματα ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια, έκανε άλλη μια παρέμβαση. Καλό είναι οι παρεμβάσεις να γίνονται και να διευκολύνουν στο σωστό χρόνο ώστε να διευκολύνονται και οι κατάλληλες ενέργειες. Όχι μετά την ενέργεια του επίσημου κράτους. Επομένως, οι όποιοι δήμαρχοι σηκώνονται και λένε διάφορες προτάσεις τους, καλό είναι να τις θέτουν στον κατάλληλο χρόνο και στον κατάλληλο τόπο. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας.

Εδώ δεν ήρθα να κάνω δηλώσεις προγραμματικές για το τι θα κάνουμε στην κάθε περίπτωση, γιατί αντιμετωπίζεται ξεχωριστά το κάθε πρόβλημα, κατανοητό αυτό. Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε προβλήματα στην κοινωνία. Σκοπός δεν είναι να προκαλέσουμε τη νεολαία και τα νέα παιδιά, που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, να προσφέρουν, απογοητευμένα πολλές φορές, χωρίς δουλειά πολλές φορές. Αλλά είναι ευθύνη δική μας να προτρέψουμε αυτά τα παιδιά να οργανωθούν σωστά, να προσφέρουν στη σωστή κατεύθυνση και αυτή η κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση των λαϊκών αγώνων και του λαϊκού κινήματος και των οργανωμένων κομμάτων, των προοδευτικών κομμάτων που μπορούν να προσφέρουν. Εκεί είναι η συμβολή μας, δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας, δε μασάω τα λόγια μου. Η προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα χθες με τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής και σε αυτή την κατεύθυνση προσφέρουμε. Και εκεί προσπαθώ να προσφέρω και εγώ, δεχόμενος φυσικά και την κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ που λέτε, και την κριτική από εσάς και την κριτική από τον καθέναν. Και πολλές φορές που κάνω λάθη, αυτή η κριτική είναι εποικοδομητική και συμβάλλει.

Δημοσιογράφος: Το σκέφτεστε δηλαδή σήμερα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε ό,τι αφορά τα λάθη κοιτάξτε, ξαναλέω. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις όποιες ενέργειες γίνονται από υφιστάμενες υπηρεσίες, άσχετα με ποιου εντολή έγιναν και πιστεύω ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση, το ότι με ήπιο τρόπο, είδατε δεν άνοιξε ούτε μύτη, με ήπιο τρόπο έφυγαν τα παιδιά που ήταν εκεί μέσα, γιατί δεν εξυπηρετούσαν οι καταλήψεις αυτές σωστές ανθρωπιστικές επιλογές. Οι σωστές ανθρωπιστικές επιλογές εξυπηρετούνται από τις κατάλληλες δομές, από τις δομές των προσφύγων στον περίγυρο. Από κει και πέρα χώρος διαλόγου και συζήτησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανθρωπιστικής προσφοράς πρέπει να υπάρχει και μαζί με όλο αυτόν τον κόσμο που έχει αναζητήσεις.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κρατάω όλες αυτές τις παρατηρήσεις. Κάναμε ζεστή τουλάχιστον συζήτηση και με εντάσεις, γιατί όχι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί όχι.

Δημοσιογράφος: Εν πάση περιπτώσει δεν…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τίποτα δεν είναι ευθύγραμμο.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει πιθανότητα, σας το λέω, δηλαδή, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, μην πω δηλαδή… Λοιπόν, απογοητευμένοι είμαστε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε διαφορετική προσέγγιση, αλλά πιστεύω στο στόχο είμαστε πολύ κοντά.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.

Τελευταίες Αναρτήσεις