Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201622-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό « ALPHA Radio »

22-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό « ALPHA Radio »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό « ALPHA Radio »

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό « Alpha Radio » και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να καλωσορίσω στο ραδιόφωνο του « Alpha », τον Στρατηγό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα, τι κάνετε Στρατηγέ, καλή σας ημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χαριτάτο και καλή μέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Θα σας το πω Υπουργέ με πολύ σεβασμό, Στρατηγέ, με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο σας, γιατί προσπαθώ να κάνω αυστηρή κρητική απέναντι ως δημοσιογράφος, όπως έκανα απέναντι και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω πως το σκέφτομαι για όλα αυτά που διαπιστώνω στην Θεσσαλονίκη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για τα οποία εάν θέλετε δίνεται και πολύ τροφή στην αντιπολίτευση για να σας επιτίθεται και προσωπικά και στους δημοσιογράφους, εάν θέλετε. Είναι πολιτική απόφαση, είναι αδράνεια πολιτική ή επιχειρησιακή ή ακολουθούμε μία μέθοδο για να αποφύγουμε χειρότερα;

Σας το λέω όπως ακριβώς σκέφτομαι, αν μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι σας παρακαλώ. Σας βλέπω με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο σας, αλλά έχω ενοχληθεί από αυτές τις εικόνες ως πολίτης. Αφήστε το ως δημοσιογράφος, μπορεί να λέω το κάνω και σκόπιμα και μπορεί να κατηγορηθώ για αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χαριτάτο χαίρομαι όταν μιλάω με ανθρώπους ανοιχτά και με σταράτα λόγια, γιατί έτσι έχω συνηθίσει και εγώ να μιλάω.

Επομένως, σαν πολίτης και εγώ θα σας απαντήσω και όχι από οποιαδήποτε θέση έχω προσωρινά. Έχω συνηθίσει να μιλάω με αριθμούς, έχω συνηθίσει να βλέπω τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να δίνω όσο μπορώ ρεαλιστικές λύσεις. Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και μετά, παράκληση, να σας το συνδέσω με το γενικότερο ζήτημα ασφάλειας της χώρας. Γιατί ξέρετε, άμα απομονώνουμε ένα περιστατικό, ένα γεγονός, μπορεί να χάσουμε την γενικότερη εικόνα.

Έχουν συγκεντρωθεί λοιπόν, γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπήκαν χωρίς άδεια στο χώρο του Πανεπιστήμιου, κακώς μπήκαν χωρίς άδεια στο χώρο του Πανεπιστημίου και από εκεί και πέρα να δούμε τι γίνεται.

Έχουν εκδηλώσεις με κύριο περιεχόμενο το θέμα του προσφυγικού και από εκεί και πέρα να δούμε τι γίνεται. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, είπα ότι η κατάσταση ήταν και είναι ελεγχόμενη, εγώ επιμένω.

Έγιναν αυτά τα περιστατικά στο δήμο της Θεσσαλονίκης, γιατί καταλαβαίνω εκεί θα το πάτε και εκεί επικεντρώνονται τα Μ.Μ.Ε. σήμερα.

Δημοσιογράφος: Μα είναι εικόνες Στρατηγέ που βλέπουμε, γι αυτό σας ρώτησα και εγώ είναι ελεγχόμενα, γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα ή είναι ελεγχόμενη και να το κρίνουμε όλοι και κάποιος να πει υπερβάλλει ο Υπουργός ή προστατεύει τις αποφάσεις του.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χαριτάτο, όσοι με ξέρουν, ξέρουν ότι μιλάω περιγράφοντας τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Μπήκαν λοιπόν, έγινε αυτή η πορεία προς το Δημαρχείο χθες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μπήκαν κάποια άτομα ένα γκρούπ από αυτά τα άτομα μέσα στο Δημαρχείο.

Φυσικά καταδικαστέα η πράξη σε αυτό το χώρο, που σκόρπισαν κάποιους φακέλους και έσπασαν δύο κομπιούτερ, μιλάω με αριθμούς δύο, έτσι; Και από εκεί και πέρα δεν έγιναν, δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα.

Θα προτιμούσα φυσικά να έχουν πάρει άδεια για τον χώρο που κατασκήνωσαν, θα προτιμούσα να μην γίνει αυτή η ενέργεια, αλλά ξέρετε κάτι;

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες υπάρχει μια κλιμάκωση, δηλώσεις από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας που δια στόματος του κυρίου Μητσοτάκη έχει βγει και έχει πει «Νόμος και Τάξη».

Καλό σαν σύνθημα, το έχουμε ακούσει και σε άλλες χώρες και στη Γαλλία από συγκεκριμένα, συγκεκριμένη ακραία παράταξη το ακούσαμε αυτό, αλλά ξέρετε κάτι; Σε αυτό το χώρο έχουμε δει την τάξη πώς εφαρμόζεται και παράκληση να δούμε το γενικότερο ζήτημα ασφάλειας και όχι τάξης. Γιατί, ξέρετε, εάν θέλετε και τόσα χρόνια στο στρατό, την τάξη την ξέρω και είμαι απόλυτα υπέρ της τάξης σε συγκεκριμένους χώρους.

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κοινωνία, που δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ενέργεια σε καλή κατεύθυνση, εάν θέλετε και να δημιουργήσουμε εκατό κακά γύρω -γύρω, γιατί εάν σκόρπιζαν οι αντιδράσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη, τα έχω συζητήσει με τον κύριο Μπουτάρη, τα έχω συζητήσει και με τους Πανεπιστημιακούς.

Διαφέρουν οι απόψεις μας σε κάποια σημεία, σε κάποια συμφωνούμε με το θέμα. Είναι με τις κατάλληλες τακτικές κινήσεις, να εξυπηρετήσουμε το γενικότερο στρατηγικό σκοπό που είναι η κοινωνική ειρήνη, που είναι ο περιορισμός της βίας, η οποία δυστυχώς υπάρχει. Δυστυχώς τα προβλήματα υπάρχουν στην κοινωνία μας.

Ξέρετε καλά όμως, επειδή γνωρίζετε καλά τον χώρο των Μ.Μ.Ε., μπορεί να γυροφέρνουν οι κάμερες γύρω από μία εικόνα μεμονωμένη και να παρουσιάζεται ένα γενικευμένο φαινόμενο.

Δημοσιογράφος: Αν ερμηνεύω σωστά τα λόγια σας και αυτό θέλω να το πω δημόσια για να μην το χρησιμοποιήσω, να το πω παρουσία σας. Μου λέτε ότι, εάν κατάλαβα καλά Στρατηγέ, Υπουργέ μου, μου λέτε ότι πάμε σε μία ελεγχόμενη εκτόνωση συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και τους οδηγούμε ή τους ανεχόμαστε μια ελεγχόμενη εκτόνωση τους, γιατί δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε ένα πόλεμο μεταξύ τους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι ανεχόμαστε, σωστά τα υπόλοιπα που είπατε, παράκληση…

Δημοσιογράφος: Το αποσύρω το ανεχόμαστε. Μα το λέω παρουσία σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δικοί σας οι όροι. Δε θα σας απαγορεύσω εγώ τους όρους.

Δημοσιογράφος: Άρα, λοιπόν ακυρώνουμε το ανεχόμαστε. Μας λέτε ότι κάνουμε μία ελεγχόμενη εκτόνωσή τους, για να αποφύγουμε την ευθεία σύγκρουση, που θα φέρει ένα πόλεμο άλλων διαστάσεων την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν μας εξυπηρετεί αυτό ούτε ως εικόνα κράτους, αλλά ούτε και ως ισορροπία και γαλήνη στο τόπο, δηλαδή στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή οπουδήποτε αλλού συμβεί, ότι συμβεί. Είναι κάπως έτσι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω τι προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία και τί προσπαθούμε να κάνουμε εμείς.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, προσπάθησε να δημιουργήσει, να προκαλέσει μία πολιτική έντασης. Να ασκήσουμε βία στο πανεπιστήμιο, αδιαφορώντας από εκεί και πέρα για τις επιπτώσεις.

Προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ασφάλειας. Να υπάρξει μία υπερβολική προβολή των φθορών.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, παρανομίες γίνονται και μου το είπατε και ο ίδιος. Δεν πήραν άδεια, κατέστρεψαν ένα λεωφορείο, έκαναν ζημιές στο λεωφορείο. Μόνοι τους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, αλλά ξέρετε κάτι. Θα μου επιτρέψετε να πάω στο γενικότερο ζήτημα ασφάλειας και πως το αντιμετωπίζουμε.

Δημοσιογράφος: Ναι κατάλαβα πως το λέτε. Τώρα αρχίζω να το πιάνω, δηλαδή καταλαβαίνω το σκεπτικό σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή, την τελευταία περίοδο, έχουμε κάνει στοχευμένες χειρουργικές επεμβάσεις στα Εξάρχεια απέναντι στα ναρκωτικά.

Πιάσαμε σημαντικούς στόχους, που πουλούσαν ναρκωτικά μέσα στα Εξάρχεια. Εδώ και 30 χρόνια, λένε οι Αστυνομικοί, είχε να γίνει τέτοια επιχείρηση. Δεν την είχε πάρει χαμπάρι κανένας. Αν δεν την ανακοίνωνα από την Βουλή, δεν θα είχε ίσως μαθευτεί. Δεν τολμούσε κανένας να μπει σε αυτούς τους χώρους.

Χθες είχα την επιτροπή των κατοίκων, έχω συζητήσει με ένα σωρό κόσμο από αυτούς τους χώρους, οι οποίοι χειροκροτούν τις ενέργειες αυτές.

Δημοσιογράφος: Από νωρίς το πρωί ο κ. Καμίνης εκφράζει δυσαρέσκεια και δηλώνει ότι γίνεται δέκτης παραπόνων των κατοίκων, που ζητούν να ελεγχθεί η περιοχή περισσότερο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι ίδιοι κάτοικοι είναι αυτοί που είχαν έρθει στο γραφείο μου προχθές. Ήταν ο ένας ο αντιδήμαρχος της πόλης της Αθήνας και οι οποίοι έλεγαν μπράβο στην Αστυνομία, μπράβο στις Αρχές, οι οποίοι εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική.

Τώρα και ο κύριος Δήμαρχος της Αθήνας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βάλουμε ένα γενικότερο σχέδιο ώστε αυτές οι περιοχές να αναβαθμιστούν, γιατί δεν είναι μόνο η χρήση της Αστυνομίας, η οποία μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα.

Είναι συσσωρευμένα προβλήματα πάρα πολλών δεκαετιών. Αυτοί οι χώροι έγιναν το χαλί κάτω από το οποίο σκουπίζονταν τα προβλήματα. Αδιαφορούσαν κυβερνήσεις επί σειρά ετών, εάν δεν έδιωχναν τα προβλήματα σε αυτούς τους χώρους. Ξέρουμε τι γίνεται με τα ναρκωτικά.

Είναι τεράστια υποκρισία κάποιων να εμφανίζουν τα προβλήματα ότι τώρα παρουσιάστηκαν, τώρα βρίσκονται σε έξαρση. Δε βρίσκονται σε έξαρση και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε καταστάσεις και μάλιστα να εμφανιστεί η Αστυνομία στα Εξάρχεια που είχε να εμφανιστεί δεκαετίες.

Λοιπόν τώρα εμφανίστηκαν τα προβλήματα ή τώρα εμφανίζεται η ασφάλεια, Παρουσιάζεται πιο ασφαλές περιβάλλον, δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Σε μια μέρα δε γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά μπαίνει μια σειρά. Και μπαίνει μια σειρά γιατί έχουμε και στρατηγικό σχέδιο.

Τακτικά ενεργούμε σωστά, είδατε πώς ενήργησε η Αστυνομία. Δεν προκάλεσε, χειρουργικά ενήργησε σε αυτές τις περιοχές και θα δείτε και άλλες ενέργειες και άλλα αποτελέσματα και αν θέλετε και γενικότερα.

Χθες το βράδυ πιάστηκε ένα τεράστιο κύκλωμα με 130 άτομα, κυρίως ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν εδώ στα βόρεια και τα νότια προάστια πολυτελείς κατοικίες που είχαν μέσα «σέρβερ» και είχαν παράνομη επιχείρηση ηλεκτρονικού τζόγου. Τεράστιες επιτυχίες, το γεωργιανό κύκλωμα χτυπήθηκε, η αλβανική μαφία στα Εξάρχεια.

Εμείς στοχεύουμε στο κέντρο του εγκλήματος και έχουμε αρκετές επιτυχίες τελευταία. Λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο στοχεύουμε, με ευελιξία με ένα συνολικό σχέδιο ασφάλειας και στα άλλα θέματα της μη διατάραξης της τάξης, αν θέλετε, χωρίς να προκαλούμε τον κόσμο. Έναν κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί, έναν κόσμο που βρίσκεται στο τέλος ελπίζουμε κάποιας κρίσης. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν πρέπει όμως να υποβαθμίζουμε και τις προσπάθειες,

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να μείνουμε λίγο στα Εξάρχεια. Δύο ερωτήματα σε ένα. Ένα, αν δέχεστε τον όρο, όπως τον χρησιμοποιεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ένα δεύτερο, αυτή η ιδιόμορφη ομάδα εκτελεστών και εκδικητών, που έχει συσταθεί προσφάτως και ήταν αυτή που αναλάβανε την ευθύνη για την εκτέλεση του Πακιστανού, αν δεν κάνω λάθος, του Χαμπίμπι.

Είναι κάτι που σας θορυβεί ή θεωρείτε ότι είναι κάτι που μπορείτε να το ελέγξετε ή οι πληροφορίες σας, σάς λένε ότι είστε κοντά στο να μπορέσετε να σπάσετε αυτή την αιματηρή πρόθεση που έχουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε θα ήθελα να πω λεπτομέρειες, επειδή είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Τις προθέσεις μας τις ξέρετε και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τέτοια περιστατικά σε οποιοδήποτε χώρο.

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνεστε αν αυτό προχωρήσει, το αντιλαμβάνεστε πού μπορεί να φτάσει, το καταλαβαίνετε. Δε χρειάζεται να σας το πω εσάς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ησυχάζουμε.

Δημοσιογράφος: Τον όρο «γκέτο» που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία τον δέχεστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τον όρο «γκέτο» είπατε; Δε σας άκουσα καλά.

Δημοσιογράφος: Τον όρο «γκέτο» που χρησιμοποιεί γενικώς η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια και όχι μόνο τον δέχεστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε αν δέχεται η Νέα Δημοκρατία αυτόν τον όρο «γκέτο» εγώ θα απαντήσω τώρα έγινε γκέτο;

Έγινε μέσα σε ένα χρόνο, ενάμιση που είναι αυτή η Κυβέρνηση; Έτσι δημιουργούνται αυτά τα γκέτο; Θέλετε να σας μιλήσω για κάποια γκέτο σκληρότερα και πιο προβληματικά, όπως είναι η Δυτική Αττική;

Αυτά γιατί δεν τα εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία; Δεν εξυπηρετούν τους πολιτικούς της στόχους; Όπως και να χει κανένα γκέτο δεν είναι αποδεκτό. Άσχετα με τους λόγους και άσχετα επί πόσες δεκαετίες είχαν διατηρηθεί αυτά τα γκέτο.

Θα δείτε ότι σιγά – σιγά θα αρχίσουνε να σπάνε αυτές οι καταστάσεις, οι οποίες είναι προφανώς προβληματικές. Προφανώς είναι απαράδεκτες οι καταστάσεις αυτές που κυριαρχούν είτε μαφίες είτε άλλοι και προσπαθούν να ελέγξουν αυτούς τους χώρους. Και θα δείτε ότι σιγά – σιγά θα σπάνε αυτά γκέτο θέλετε; Εγώ δεν τα λέω γκέτο. Εγώ τα λέω προβληματικές περιοχές, αλλά τέλος πάντων θα αρχίσουν να σπάνε. Δε γίνεται σε μία μέρα. Υπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ έχει σημασία αυτό που λέτε και θέλω να το υπενθυμίσω στους ακροατές μας, ώστε αν δεν το υπενθυμίσω σωστά να το διορθώσουμε, αν κατάλαβα λάθος, λέτε ότι προσπαθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία να σας παρασύρει ως δύναμη αποφάσεων, ως αρμόδιο Υπουργείο σε μια ευθεία σύγκρουση με τους “ No Β orders ”, με τους αλληλέγγυους, με τους ανθρώπους που είναι φίλοι των προσφύγων, με τους εθελοντές που είναι κοντά στις φλόγες, οποιονδήποτε άλλο σε μια ευθεία σύγκρουση μαζί τους πιθανόν και αιματηρή, προκειμένου να προσκομίσουν οφέλη επικοινωνιακά. Δηλαδή, να σας παρασύρουν σε μία διαχείριση βίαιη προκειμένου οι ίδιοι μετά να την κάνουν επιχείρημα πολιτικό. Αυτό είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς το έχουμε πει και στη Βουλή, το ήξεραν τόσα χρόνια, η βίαιη αντιμετώπιση. Ξέρετε κάτι; Και παγκόσμια αν θέλετε και στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, οι πολιτικές έχουν αλλάξει, χρειάζονται ευέλικτες πολιτικές. Χρειάζεται συνεννόηση με τις κοινωνίες, όπου δεν υπήρξε συνεννόηση βλέπετε τα αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Στα πραγματικά γκέτο, εκεί που υπάρχουν στην Ευρώπη, βλέπετε τα προβλήματα. Στην Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών στην Ευρώπη κατ’ επανάληψη και εγώ και Ευρωπαίοι συνάδερφοι έχουν αναφερθεί στο να μειώσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση, μειώνοντας τα γκέτο και ερχόμενοι σε συνεννόηση με τις κοινωνικές ομάδες, ακόμη και με αυτές τις κοινωνικές ομάδες που δε συμφωνούμε απόλυτα.

Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αντιμετωπίζουμε ευέλικτα, ήπια τα προβλήματα, αλλά με κόκκινες γραμμές.

Δημοσιογράφος : Άρα λοιπόν, υπάρχει αντίληψη της νομιμότητας, υπάρχει αντίληψη των παραβατικών συμπεριφορών, υπάρχει όμως και μία στάση θα την χαρακτήριζα, όπως τη συζητάμε Υπουργέ, ευθύνης που θα πρέπει να αφήσει το Υπουργείο να εκτονωθεί μια ενέργεια, μια δυναμική, προκειμένου να μην προκαλέσει άλλου είδους εικόνες ή συμπεριφορές, που θα ναι πολύ χειρότερες από αυτές που σήμερα έχουμε και καταγγέλλουμε, συζητάμε οι δημοσιογράφοι, οι πολίτες ή αν θέλετε γίνεται και πρώτη ύλη κουβέντας και λειτουργικής για την αντιπολίτευση.

Μου λέτε, ότι είστε ψύχραιμοι και πάτε σε μία ελεγχόμενη εκτόνωση ανθρώπων που είναι ή ημεδαποί ή αλλοδαποί και θέλουν με κάποιο τρόπο είτε να διαμαρτυρηθούν για κάτι ή να διαδηλώσουν για κάτι και αυτό πρέπει να γίνει ελεγχόμενα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χαριτάτο, ελεγχόμενες πρέπει να είναι όλες οι καταστάσεις. Η αντίληψη της «Μηδενικής Ανοχής», αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία, είναι ένας μύθος αυτή η αντίληψη, δεν υπάρχει πουθενά.

Μηδενική ανοχή τι σημαίνει; Να βγούμε έξω στο πεζοδρόμιο να κάνουμε την παραμικρή παράβαση με ένα μηχανάκι, με ένα αυτοκίνητο και να μας παίρνουν το κεφάλι.

Αυτή δεν είναι αντίληψη τώρα, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αυτή η αντίληψη και όπου πήγε να εφαρμοστεί έχει αποτύχει. Εγώ θα έλεγα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, υπάρχει αντίληψη της ασφάλειας. Βλέπετε πως ενήργησε η Αστυνομία και στην Ειδομένη και σε αγροτικές κινητοποιήσεις και με δημοκρατικό τρόπο, αλλά αποφασιστικά.

Δημοσιογράφος: Και στην Ξάνθη πήγαν χθες οι « No Borders » και δεν τους άφησαν οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας να δημιουργήσουν καβγάδες ή οτιδήποτε άλλο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, εκεί που χρειάστηκε αντιμετωπίστηκαν όπως πρέπει.

Δημοσιογράφος: Φοβάστε για κάτι που μπορεί να φύγει από τη διαχείρισή σας, που πιθανόν δεν είναι στο πεδίο ελέγχου σας; Και μιλάω και προσωπικά ως υπεύθυνο Αρμοδίου Υπουργού είτε ακόμη και από τους ανθρώπους σας, δηλαδή από το αστυνομικό προσωπικό.

Είναι τέτοια η σύγκρουση είτε η διαχείριση συμπεριφορών κυρίως από ξένους που έχουν έρθει στη χώρα μας ως αλληλέγγυοι, ένα κομμάτι των « No Borders » δηλαδή, που ανά πάσα στιγμή με έναν λάθος χειρισμό, μια άτυχη στιγμή να δούμε εικόνες ή συμπεριφορές που θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες; Φοβάστε κάτι τέτοιο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αν προσπαθήσω να προεξοφλήσω την επιτυχία μας σε όλα τα επίπεδα θα ήταν και ουτοπικό και υπερφίαλο. Δεν αποκλείονται τα λάθη, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικότερης αστάθειας.

Να δούμε και λίγο ευρύτερα το πράγμα, στη διεθνή σκηνή, σε ένα περιβάλλον τεράστιας αστάθειας. Εκεί που πας να ησυχάσεις εμφανίζονται κάποια άλλα προβλήματα, το τούρκικο εννοώ, καταλαβαίνετε, ή άλλα προβλήματα στην περιοχή.

Εμείς είμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε πυλώνας δημοκρατίας, έχουμε εξαιρετική Δημοκρατία, παρά τα προβλήματα, παρά τη γκρίνια μας, παρά την κριτική που μας γίνεται και τα λάθη που κάνουμε.

Προσπαθούμε μέσα από τα λάθη μας, μέσα από τις όποιες προσπάθειες που κάνουμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα. Αν είναι κάτι για το οποίο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να καμαρώσει, είναι για τις προσπάθειές της. Εγώ δεν λέω ότι δεν κάνουμε λάθη, κάθε μέρα κάνουμε λάθη. Προσπάθειες όμως κάνουμε και τεράστιες και με μεγάλο κόπο.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ σας τα λέω αυτά και το συζητώ με σεβασμό απέναντί σας και με τη διάθεση του προσώπου να ασκήσει και κριτική, γιατί είναι μέρες τώρα που παίρνω τα μηνύματα των ακροατών. Για παράδειγμα, έχω μήνυμα ακροατή γυναίκας, η οποία βίωσε αυτό το ξαφνικό σοκ το να είναι η ίδια επιβαίνουσα στο λεωφορείο που σταμάτησαν οι αλληλέγγυοι,

κατέβασαν τον κόσμο κάτω με βία, άρχισαν μετά να το ζωγραφίζουν, δεν ήταν κάτι ευχάριστο ως εμπειρία για την ίδια.

Επίσης, χθες μίλησα με υπαλλήλους του δημαρχείου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που βιώνει ο πολίτης εξατομικευμένα το αντιλαμβάνεστε ότι εμείς το δυναμιτίζουμε μέσα από το λόγο, αλλά είναι καλό να το συζητάμε.

Πρέπει να μιλάτε όμως και εσείς και εσείς ως Υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση να συζητάμε και να εξηγεί στους πολίτες, γιατί συμβαίνει ότι συμβαίνει. Και να μην αισθάνεται ο πολίτης ενδεχομένως γιατί δεν του εξηγείτε κάτι.

Υποβοηθάμε και εμείς οι δημοσιογράφοι σε αυτό, να αισθάνεται απροστάτευτος ίσως με την προσωπική του βιωματική του εμπειρία, με το προσωπικό του σοκ. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει μια διαχείριση επικοινωνιακή, διαρκής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο. Εγώ ο ίδιος κάνω κριτική στον εαυτό μου για τα λάθη και τα επικοινωνιακά και δεν προβάλλουμε επιτυχίες πολλές φορές ή κάνουμε και άλλα λάθη, πολλά λάθη σε πολλούς τομείς.

Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, δεν πρέπει από τη μεριά των δημοσιογράφων να δίνονται με υπερβολική εικόνα μεμονωμένα περιστατικά. Αυτή είναι η δημοκρατία μας και έτσι πρέπει να δουλεύουν τα ΜΜΕ.

Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα, δεν ζούμε σε κανένα αγγελικά πλασμένο κόσμο, προσπαθούμε με σχέδιο και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό να λέμε ότι υπάρχει πολιτική διαχείριση αυτής της υπόθεσης, δηλαδή είναι στρατηγική. Είστε σε συνεννόηση ως κυβερνητικά στελέχη με τα συναρμόδια Υπουργεία και λέτε πάμε να το διαχειριστούμε έτσι για να μην πάμε σε χειρότερα, για να μη δούμε χειρότερες συμπεριφορές ή χειρότερες αντιδράσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά, υ πάρχουν συντονισμένες προσπάθειες και υπάρχει διάλογος με όλους, και με τους πανεπιστημιακούς φορείς και με τους δημάρχους και όλους. Η ευθύνη βέβαια είναι σε εμάς.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Την οποία αναλαμβάνετε Υπουργέ, υποθέτω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά, πάντα την αναλάμβανα. Και στο χώρο τον στρατιωτικό όπου ήμουν και εδώ.

Δημοσιογράφος: Για αυτό σας ρωτάω, γιατί απευθύνομαι σε ένα Στρατηγό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για ότι γίνεται εγώ είμαι υπεύθυνος εδώ, στον τομέα μου, που μου έχει ανατεθεί.

Δημοσιογράφος: Αναλαμβάνετε την ευθύνη. Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Χαριτάτο. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις