Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201615-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1»

15-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1 »

O Aναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Δημοσιογράφος: Στην παγκόσμια ειδησεογραφία είναι το τρομοκρατικό χτύπημα. Και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ. Τι κάνετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι κύριε Παπαδόπουλε.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, εκ των πραγμάτων επειδή μιλάω με σας θα ήθελα να ξεκινήσω λίγο ανάποδα και να σας ρωτήσω για τη χώρα μας και πόσο ασφαλείς μπορεί να νιώθουμε μετά και το χτεσινό, άλλο ένα στην καρδιά της Ευρώπης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ξεκινήσω εγώ όχι ανάποδα, αλλά κανονικά. Ημέρα θλίψης η σημερινή και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη και για όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Ευθεία επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλική Δημοκρατία και ο Γαλλικός Πολιτισμός, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί και αυτή η επίθεση με συλλογικό τρόπο, με συνεργασία των χωρών, με σχεδιασμό αλλά και με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Στη χώρα μας, για να πάω τώρα στο ερώτημά σας, δεν απειλούμαστε, παρόλα αυτά εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, κάνουμε τους ελέγχους, αυξημένους ελέγχους εκεί που πρέπει και φυσικά συνεργαζόμαστε και με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών όταν προκύπτει θέμα.

Δημοσιογράφος: Όλοι κύριε Υπουργέ αυτό αναρωτιούνται, γιατί καταλαβαίνουμε ότι τέτοιου είδους χτυπήματα αντιμετωπίζονται μόνο προληπτικά και μόνο με συνεννοήσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι υπάρχουν στο πλαίσιο, τουλάχιστον των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλή επικοινωνία, καλή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών των Κρατών – Μελών, έστω της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εξαιρετική θα έλεγα. Αυτό τονίσθηκε και τελευταία στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα. Τονίζεται συνέχεια. Πέρα όμως από τις ευχές υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία και προτρέπουμε τις υπηρεσίες μας να συνεργάζονται καλά. Θεμελιώνεται σε τεχνικό επίπεδο αυτή η συνεργασία, γιατί ξέρετε και το επίπεδο υλοποίησης έχει σημασία, και τα τεχνικά θέματα έχουν σημασία. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα μετά τα γεγονότα που έγιναν, τα προηγούμενα γεγονότα στο Παρίσι και μετά στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκαν αδυναμίες και έγιναν βήματα για καλύτερη συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Απλώς αναρωτιούνται πολλοί, προφανώς για τη Γαλλία θα επιμείνω, ότι δεδομένου ότι ήταν και σε κατάσταση έκτακτης ασφαλείας η Γαλλία και παίρνει και παράταση τώρα με απόφαση του προέδρου Ολάντ, αν κάτι τέτοιο γίνεται όταν υπάρχουν τόσο αυστηρά μέτρα τι θα συμβεί, όταν δεν υπάρχουν τα τόσο υψηλής ασφάλειας μέτρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γι’ αυτό βλέπουμε πόσο σημασία έχει η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος. Είδαμε πόσο κακό έγινε με τη γκετοποίηση μειονοτικών ομάδων και στη Γαλλία και στο Βέλγιο, με την περιθωριοποίηση αυτών των ομάδων, με την έλλειψη κατάλληλης παιδείας και πολιτικής ενσωμάτωσης σε αυτούς τους πληθυσμούς, οπότε βρέθηκε χώρος για κάποιους ακραίους να περάσουν τις ιδέες τους, την προπαγάνδα τους, την αντίληψη αυτή την ακραία και να κάνουν το κακό με αυτές τι τεράστιες επιπτώσεις που βλέπουμε, που είδαμε σε απανωτά περιστατικά στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό.

Δημοσιογράφος: Πάντως σε ότι μας αφορά, λέτε εσείς κύριε Τόσκα, ότι η δική μας η χώρα τουλάχιστον δεν έχει να φοβηθεί κάτι ούτε υπάρχει κάποια ανησυχία ή πληροφόρηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ασφαλέστατη η χώρα μας, δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση. Και ξέρετε αυτό υπονόησα πριν ότι οι λανθασμένες πολιτικές διευκόλυναν…Το κακό ξέρετε δημιουργείται και ευνοείται όταν και το κατάλληλο περιβάλλον υπάρχει. Εδώ στη χώρα μας, υπήρξε μια πολιτική διαφορετική, μια πολιτική συνύπαρξης με άλλους πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και η πολιτική πολλών δεκαετιών ήταν χτισμένη πάνω σε αυτή την αντίληψη. Όμως, ξαναλέω, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να καλλιεργείται η πολιτική της ενσωμάτωσης, πρέπει να δίνουμε βάση στην παιδεία, πρέπει να προσέχουμε και να παρακολουθούμε, από πλευράς αστυνομικής, τα περιστατικά ριζοσπαστικοποιημένης εξέλιξης κάποιων ανθρώπων. Χρειάζεται και γενικότερη πολιτική, χρειάζεται όμως και η αστυνομική επιτήρηση.

Δημοσιογράφος: Βέβαια, γιατί είναι πολύπλευρο το θέμα και με πολύ διαφορετικές πλευρές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, δεν είναι μόνο αστυνομικό.

Δημοσιογράφος: Ναι, βέβαια, προφανώς. Τώρα η αφορμή για να συνομιλήσουμε σε ποια βλέπουμε λίγο άσχετα αν έπεσε το πολύ δυσάρεστο, τραγικό τρομοκρατικό προσωπικό, είναι τα όσα συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι και ιδίως από σήμερα που αναμένεται να καταφθάσει ένας μεγάλος όγκος σε εισαγωγικά η λέξη αλληλέγγυων, από Γαλλία, Γερμανία Ιταλία και να ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε είναι η επιλογή της αστυνομίας είναι να αφήσει να εξελιχθούν τα πράγματα και αν προκύψει κάποια παράνομη ενέργεια ή κάτι άλλο τότε να επέμβει, ή μπορείτε να επέμβετε και προληπτικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω, αλλά θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση. Είχαμε μιλήσει, η αφορμή της συζήτησης ήταν η επιτυχής επιχείρηση στα Εξάρχεια.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, βεβαίως, θα σας ρωτούσα και μετά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δε θα αποφύγω το άλλο σκέλος της ερώτησης, απλά να το πάρω χρονολογικά. Ξέρετε τι έγινε στα Εξάρχεια, όποιος δεν έχει βιάση υποκριτικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και εσείς ξέρετε καλά πως εξελίχθηκε η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Εσείς είπατε ότι ήταν η πιο μεγάλη επέμβαση των τελευταίων 30 ετών στα Εξάρχεια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, ο οποίοι έχουν καλύτερη εικόνα από μένα. Δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, δημιουργήθηκε αυτή η μαφία των ναρκωτικών, η οποία δέχθηκε καίριο πλήγμα, με μια επιχείρηση η οποία δε γεννήθηκε μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, ήταν προϊόν παρακολούθησης, συνεργασιών, σχεδιασμού και μιας αθόρυβης εκτέλεσης που αν δεν την ανακοίνωνα εγώ στη Βουλή, μπορεί να μη την είχε καταλάβει και κανένας. Την ανακοίνωσα στη Βουλή όταν είχε ανακοινωθεί, για λόγους προστασίας της επιχείρησης, γιατί ξέρω από αυτά τα επιχειρησιακά, χρόνια. Έγινε λοιπόν με 65 αστυνομικούς…

Δημοσιογράφος: Και ήταν 14 οι συλλήψεις των εμπόρων ναρκωτικών και από διαφορετικές χώρες Πολωνοί και Αλβανοί και Έλληνες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, με αρκετές ποσότητες, γύρω στις 3.800 τσιγαριλίκια και κάποια ποσότητα κοκαΐνης. Τέλος πάντων η επιχείρηση έγινε, ήταν σημαντική, είχε αποτελέσματα ήταν μια επιχείρηση που τολμήθηκε μετά από 30 χρόνια όπως είπατε και πέρασε και ένα μήνυμα ότι η περιοχή δεν μπορεί να είναι περιοχή παρανομίας.

Δημοσιογράφος: Ναι βέβαια γιατί ξέρετε πολύ καλά, επειδή τα Εξάρχεια άλλοι λένε ότι είναι ένα γκέτο, εγώ λέω ότι είναι μια πάρα πολύ όμορφη και ζωντανή περιοχή αλλά πρέπει να ανήκει σε όλους, δεν είναι για λίγους ή για κάποιους άλλους που έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία η πόλη αυτή. Αλλά, επειδή ξέρετε τί συμβαίνει, καίνε τα τρόλεϊ, καίνε τα λεωφορεία, απειλούν ακόμα και τους ανθρώπους που είναι οδηγοί των λεωφορείων, όχι τους εκπροσώπους του κεφαλαίου όχι το δικαιολογώ απλώς το διευκρινίζω έχουμε συνεχή καψίματα των κάδων με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων κάποιες ημέρες να μην πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα του δήμου δηλαδή είναι πολύ ειδικές οι συνθήκες στην πόλη αυτή και αναρωτιέμαι αν η δική σας αυτή η επέμβαση που έγινε προχτές θα συνεχιστεί δηλαδή θα πάρει κάποια μονιμότερα χαρακτηριστικά η παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε καλά ότι μόνο με αστυνομικό τρόπο, με τον κλασικό αστυνομικό τρόπο, γιατί ο αστυνομικός τρόπος έχει πολλές εκφάνσεις, αλλά μόνο με τον κλασικό αστυνομικό τρόπο δεν λύνονται τα προβλήματα. Θα έρθουμε σε συνεννόηση και έχουμε καλέσει και έχω ήδη δει και θα δω και ακόμα περισσότερους κατοίκους της περιοχής, αλλά και άλλους, εμείς κάνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους, αν θέλετε και σε συλλογικότητες, σε όσους θέλουν να έχουν τις δικές τους απόψεις, αλλά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με όπλα, με ναρκωτικά, με παρανομίες είναι ευπρόσδεκτοι στον διάλογο στο να μπορέσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα για πάρα πολλές δεκαετίες και κάποιοι να μην προσπαθούν υποκριτικά, να θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι τώρα σε ένα χρόνο έγιναν όλα αυτά και δεν είχε γίνει τίποτα, γιατί είχε γίνει με συγκεκριμένο σχεδιασμό η κατάσταση και έφτασε σε αυτό το σημείο που έφτασε, δηλαδή έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ας συσσωρεύσουμε εκεί τα προβλήματα ας διώξουμε όλους όσους θεωρούσαν περιθωριακούς ή ήταν περιθωριακοί για να έχουμε ήσυχη την υπόλοιπη Αθήνα. Αυτή είναι μια λανθασμένη πολιτική, αυτή την πολιτική δεν την αποδεχόμαστε .

Δημοσιογράφος: Ενισχύει την πολιτική του γκέτο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, είναι το γκέτο που λέγαμε πριν. Εμείς ξεκινάμε μια διαφορετική πρακτική προσέγγισης των προβλημάτων αλλά και χτυπήματος αν θέλετε των ναρκεμπόρων, των παράνομων. Και από εκεί και πέρα ο καθένας ας έχει την άποψή του, δεν έχω καμιά αντίρρηση και δεν έχει κανένας από την Κυβέρνηση καμιά αντίρρηση, ο καθένας μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια να έχει τις όποιες απόψεις να έχει τους όποιους χώρους του, αλλά ξέρετε και η Δημοκρατία έχει κανόνες και αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Εμείς καλούμε λοιπόν σε συζήτηση και τους κατοίκους και τις συλλογικότητες και όλο τον κόσμο, όσους θέλουν να γίνουν τα Εξάρχεια πάλι μια ήσυχη περιοχή που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο της Αθήνας, σε όλο τον κόσμο που θέλει να πάει εκεί είτε για να συζητήσει είτε για να πιει το καφέ του.

Δημοσιογράφος: Να πάμε και στο Αριστοτέλειο γιατί είναι και αυτό πολύ σοβαρό θέμα. Σήμερα περιμένουμε στο Αριστοτέλειο να έρθουν σε εισαγωγικά επιμένω, οι αλληλέγγυοι από Γερμανία, Ιταλία και απ’ όπου αλλού. Είναι Το No Border Camp Θεσσαλονίκη 2016, θα γίνει στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και να ρωτήσω ποιες είναι οι δικές σας οι σκέψεις για την αντιμετώπιση αυτού του camp .

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καταρχάς τέτοιες συγκεντρώσεις γίνονταν εδώ και αρκετά χρόνια και πέρυσι έγιναν, απλά γίνονταν σε άλλο χρόνο, γίνονταν συνήθως τρεις μέρες πριν την Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε ίσως επισκίαζε τις εκδηλώσεις αυτές η Έκθεση. Τώρα αποφάσισαν οι αντιεξουσιαστές και οι άλλοι που συγκεντρώνονται εκεί πέρα, να το κάνουν Ιούλιο μήνα και θα δούμε τι γίνεται. Εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις όποιες συζητήσεις, στην όποια έκφραση των ιδεών τους, όμως δεν θα αφήσουμε και προσπαθούμε με τον κατάλληλο τρόπο να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε να πληγεί η πόλη και δεν θα αφήσουμε να γίνουν και ζημιές.

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι ότι μιλάμε για ένα χώρο του Πανεπιστημίου έτσι, όχι ένα χώρο οπουδήποτε, έναν ελεύθερο χώρο, έναν ανοικτό χώρο. Ήδη εγώ διαβάζω τα ρεπορτάζ ότι έχουν στηθεί πίσω από τη Νομική μαγειρεία, μετά έχουν φτιάξει ντουζιέρες, έχουν γίνει και τέτοια πράγματα. Αντιδρούν οι Πρυτανικές Αρχές και υπήρχε μια διαρροή που έλεγε ότι εσείς ως Υπουργείο και η αστυνομία για κάνετε οτιδήποτε θέλει πολιτική εντολή και πολιτική απόφαση ισχύει κάτι τέτοιο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά με ταην πολιτική εντολή δεν στέκουν, εδώ εντολή δίνει ο εισαγγελέας και από εκεί και πέρα ενεργούν οι αστυνομικές αρχές, αυτό προβλέπεται από τους νόμους. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, τα ίδια περίπου γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, δεν τα είχε αναδείξει κανένας, τώρα αναδείχθηκε ιδιαίτερα.

Δημοσιογράφος: Επειδή έρχονται και από άλλες χώρες…..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τις άλλες χρονιές έρχονταν από άλλες χώρες. Αλλά, ξέρετε κάτι, εδώ τα πράγματα ξεκίνησαν με μία σειρά και κάποιοι να μην μας θεωρούν τόσο αφελείς, ξέρω από σχεδιασμό, ξέρω από επιχειρήσεις και ξέρω πώς αυτά δρομολογούνται. Έγινε η δήλωση η προχθεσινή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί νόμου και τάξης παρότι είχε προηγηθεί η επιχείρηση στα Εξάρχεια, γίνεται σήμερα η επίκαιρη ερώτηση αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα αυτά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλονίκη στα θέματα αυτά. Εδώ τώρα δεν είμαστε τόσο αφελείς. Εδώ είναι μια συγκεκριμένη εκστρατεία ανάδειξης, με υπερβολικό τρόπο των προβλημάτων, η οποία αποσκοπεί σε συγκεκριμένες κομματικές επιδιώξεις. Σκεφτόσαστε με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει η Ευρώπη και στην Γαλλία, για χοντρά προβλήματα μιλάμε, να υπήρχε τέτοια μικροκομματική αντίληψη και μάλιστα όταν η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί επιτυχώς με την ενέργεια στα Εξάρχεια την τελευταία να διορθώσει καταστάσεις. Αν κάποιοι περιμένουν ότι μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες η σε ένα χρόνο, εάν θέλετε, θα διορθωθούν όλα τα κακώς έχοντα σε αυτόν τον τόπο, νομίζω πως είναι μακριά κάθε έννοια ρεαλισμού, εμείς ξεκινήσαμε, εμείς τολμάμε.

Δημοσιογράφος: Άρα για το συγκεκριμένο εσείς θα περιμένετε να δείτε πως θα εξελιχθεί όλη η ιστορία να δείτε ποια θα είναι και η αντίδραση των πρυτανικών Αρχών, υπάρχει η απόφαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που έχει ζητήσει να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και να δράσετε αναλόγως πως θα εξελιχθεί η ιστορία και φαντάζομαι όχι προληπτικά. Αυτό να διευκρινίσουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς δεν έχουμε στα σχέδια μας να δράσουμε προληπτικά, η αστυνομία συνεργάζεται με εισαγγελικές και τις πρυτανικές Αρχές από εκεί και πέρα όλοι όσοι μπορεί να βοηθήσουν ώστε να επικρατήσει ένα κλίμα ήπιο και αυτοί οι άνθρωποι να εκφράσουν τις ιδέες τους , αλλά να μην διαταραχθεί η ζωή στην πόλη, να μην γίνουν ζημίες, είναι ευπρόσδεκτοι. Αντί να πυροδοτήσουν λοιπόν κάποιες καταστάσεις, καλό είναι να βοηθούν.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Παπαδόπουλε.

Τελευταίες Αναρτήσεις