Πε 23 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201612-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM » στη διάρκεια της...

12-07-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM » στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM » στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα.

Δημοσιογράφος: Τον κ. Νίκο Τόσκα, αρμόδιο Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είχαμε συζητήσει και μας είχε δώσει την υπόσχεση να κάνουμε ένα επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης για την ετοιμότητα απέναντι στις φωτιές, απέναντι στους κινδύνους πυρκαγιάς το καλοκαίρι, τη θωράκιση της χώρας, στα μηχανήματα, υποδομές, αεροπλάνα, στελέχη, ετοιμότητα, αλλά προέκυψε και η εξάρθρωση της μεγάλης συμμορίας, που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Μπλιάτκα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας. Να πούμε δύο – τρία πράγματα. Δεν θα αφήσουμε και την ετοιμότητα, την οποία μας είχατε υποσχεθεί ότι θα πούμε ορισμένα πράγματα όσο πορευόμαστε μέσα στο καλοκαίρι και οι κίνδυνοι είναι δεδομένοι. Αλλά, ας ξεκινήσουμε από την εξάρθρωση της συμμορίας στα Εξάρχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χθες, έγινε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση. Ήταν προϊόν σχεδιασμού και συλλογής πληροφοριών αρκετών μηνών. Στην επιχείρηση αυτή εξαρθρώθηκε μια εγκληματική οργάνωση με μέλη Αλβανούς υπηκόους και ημεδαπούς, που δραστηριοποιείτο στην αποθήκευση μεταφορά διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, αλλά και κοκαΐνης, στην περιοχή των Εξαρχείων. Τέτοια επιχείρηση, απ’ ό,τι λένε οι αστυνομικοί, είχε να γίνει τριάντα χρόνια στην περιοχή αυτή. Εξαρθρώθηκε αυτή η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν όχι μικροδιακινητές, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είναι κάτι σοβαρότερο.

Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποια περισσότερα στοιχεία; Ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί; Ποιοι ήταν αυτοί που προχώρησαν σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση; Τι έκαναν ακριβώς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτοί μετέφεραν σε κάποιες αποθήκες, καβάτζες όπως τις λένε, στην περιοχή των Εξαρχείων ναρκωτικά από έξω, από άλλες περιοχές και στην συνέχεια τα διέθεταν στην περιοχή των Εξαρχείων. Βρήκαμε γύρω στις 3.800 δόσεις με κάνναβη. Σκεφτείτε τι κακό θα γινόταν στα νέα παιδιά με τόσες δόσεις. Πόσο κακό στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα, όπου διακινούνται αυτά τα ναρκωτικά. Ήταν μια επιχείρηση πολύ καλά σχεδιασμένη, πολύ καλά μελετημένη, έγινε από 65 περίπου αστυνομικούς. Δεν έγινε αντιληπτή μέχρι την ολοκλήρωσή της, μέχρι την ώρα που την ανακοίνωσα εγώ στην Βουλή που είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Γιατί έτσι χειρουργικά πρέπει να γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις, όχι όπως παλιά που είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες με τις κάμερες παραδίπλα και τους είχε πάρει χαμπάρι όλος ο κόσμος. Το θέμα είναι να σταματήσει η διακίνηση των ναρκωτικών, να φοβηθούν αυτοί που κάνουν τόσο κακό και να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί άνετα και τα παιδιά μας να μην διατρέχουν τον κίνδυνο.

Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε κ. Υπουργέ τώρα τα Εξάρχεια τα συνοδεύουν μύθοι και πραγματικότητες και εσείς αναφερθήκατε σε μια επιχείρηση η οποία, όπως το είπατε στην Βουλή, δεν αποτελεί προϊόν των πιέσεων των ημερών. Θα ήθελα έτσι να μιλήσουμε για τα Εξάρχεια. Τι συμβαίνει ακριβώς; Πώς δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση, που υπάρχει, καλώς ή κακώς, στην κοινή γνώμη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς η επιχείρηση δεν μπορούσε να γίνει σε δύο – τρεις μέρες. Αυτά είναι προϊόν δουλειάς μηνών. Τώρα, από εκεί και πέρα, τί γινόταν στα Εξάρχεια επί πολλές δεκαετίες, εκεί τα προβλήματα θάβονταν κάτω από το χαλί. Ήταν ένας χώρος όπου οι διάφορες κυβερνήσεις έσπρωχναν τα διάφορα ζητήματα, έσπρωχναν την αδιαφορία τους και άφηναν να εξελιχθούν καταστάσεις ανεπίτρεπτες εκεί πέρα, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και αυτοί οι οποίοι θέλουν να βρεθούν σε αυτό το χώρο είτε για ιδεολογικές συζητήσεις είτε για να πάνε να πιουν τον καφέ τους, δεν μπορούσαν. Δεν έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα στην περιοχή, δεν θέλω να ισχυριστώ ότι με μια επιχείρηση…

Δημοσιογράφος: Ναι, προλάβατε και το επόμενο ερώτημα μας. Από μία έστω επιτυχία δεν μπορεί κανείς να πει ότι λύθηκε μια εκκρεμότητα, μία ατμόσφαιρα, μία κατάσταση δεκαετιών, όπως είπατε και εσείς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, πιστεύω ότι είμαι αρκετά ρεαλιστής και λέω τα πράγματα με το όνομα τους. Ήταν μια επιχείρηση η οποία έγινε για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Πιστεύουμε ότι τα ναρκωτικά γενικά τροφοδοτούν και άλλες καταστάσεις. Και από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια ησυχία στην περιοχή. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, χρειάζονται κοινωνικά μέτρα στην περιοχή. Οι κάτοικοι -πιστεύω είναι διατεθειμένοι- θα βοηθήσουν, ώστε να αποκατασταθεί κάτι, που έπρεπε να είχε αποκατασταθεί εδώ και τριάντα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Δοθείσης ευκαιρίας, κύριε Υπουργέ, είχαμε μιλήσει. Στο μεταξύ, δυστυχώς υπήρξαν πυρκαγιές. Κάποιες από αυτές είχαν φοβερές συνέπειες και στα οικοσυστήματα και στην οικονομία και έτσι στις τοπικές κοινωνίες. Και μας είπατε ότι θα γίνει μια προσπάθεια, και με τις υποδομές που υπάρχουν και με τον εμπλουτισμό τους και θα πέσουν στην μάχη και περισσότερα στελέχη. Πού βρισκόμαστε; Είμαστε στην μέση του καλοκαιριού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είμαστε στην μέση του καλοκαιριού. Προέκυψαν κάποιες μεγάλες πυρκαγιές τελευταία. Στην Σάμο ήταν μεγάλη η πυρκαγιά. Στα Δερβενοχώρια αντιμετωπίστηκε και νομίζω με μεγάλη επιτυχία, άσχετα που κάποιοι μεμψίμοιροι και μικρόψυχοι λένε ότι η βροχή την έσβησε. Η βροχή βοήθησε την τελευταία ημέρα και ήταν καλοδεχούμενη. Στην Σάμο ήταν μεγάλη πυρκαγιά.

Δημοσιογράφος: Από ετοιμότητα μπορείτε να διαβεβαιώσετε; Γιατί κανείς δε ξέρει πού θα χτυπήσει η πυρκαγιά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και στην Χαλκιδική και στην Σάμο, οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με μετωπική χρήση των μέσων. Σχεδόν ό,τι είχαμε, το 80% των μέσων έπεσε πάνω στην φωτιά. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιούμε, παίρνοντας τα ρίσκα μας σε άλλες περιοχές, αλλά έχει φανεί αποτελεσματική, γιατί αν χρησιμοποιείς τα μέσα, έτσι λίγα λίγα, στάγδην, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Φουντώνει η πυρκαγιά και μετά δεν μπορείς να την ελέγξεις. Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στην πρώτη φάση την πυρκαγιά και έχει φανεί επιτυχής αυτή η τακτική για την ώρα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γεια σας. Επίσης.

Τελευταίες Αναρτήσεις