Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούνιος 201626-06-2016: Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

26-06-2016: Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Ιουνίου 2016 το πρωί, σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης – Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πιστεύω ότι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του εθνικού ποιητή του Ανδρέα Κάλβου, χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». 

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας κι αυτή τη στιγμή θα μου επιτρέψετε να αφήσω λίγο τη θέση του Υπουργού και να μιλήσω σαν απόστρατος προς αποστράτους». 

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις βάσεις που είναι το χθες, το όποιο χθες, με τα καλά του και τα κακά του, με όλους εμάς που έχουμε τα αρνητικά, να πω πρώτα τα αρνητικά και τα θετικά, και να φτιάξουμε κάτι από το μηδέν.

«Στηριζόμαστε στο χθες και άρα τιμούμε αυτούς που προσέφεραν γιατί σε αυτόν εδώ το χώρο αλλά και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, έχουν προσφέρει στην αστυνομία, στην κοινωνία, στον λαό μας για να υπάρχει αυτή η τάξη, να υπάρχει η ασφάλεια, να υπάρχει η ησυχία, να μπορεί να προκόβει με όλα τα προβλήματά του ο λαός μας…».

«Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή με την πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αστυνομίας και με την κάλυψη του Υπουργείου είναι να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα, είναι να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, την γνώση -χωρίς αυτά να συγχέονται, υπάρχουν και τα όρια που γίνονται σεβαστά και που όλοι μας τα ξέρουμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά- και να αφήνουμε τους εν ενεργεία να κάνουν την δουλειά τους…».

«Εγώ σας καλώ με την τεράστια εμπειρία, την τεράστια γνώση και την τεράστια βούληση που υπάρχει σε αυτό το χώρο εδώ -γιατί βλέπω και ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν πολύ νωρίς, αν θέλετε ξέρω και από τη δική μου πορεία στο στρατό- να συμβάλλετε, να βοηθήσετε το Υπουργείο, την Αστυνομία, τη συνολική προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω να ανεβάσουμε την Ελληνική Αστυνομία, να την φέρουμε ακόμη πιο κοντά στον ελληνικό λαό. Γιατί καταλαβαίνετε ότι εμείς είμαστε υπηρέτες του ελληνικού λαού, είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού…».

«Χρόνια πολλά για την σημερινή μέρα και πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία θα είναι τέτοια, που θα είναι ζηλευτή στον ευρωπαϊκό χώρο, θα χαίρει της εκτίμησης του ελληνικού λαού…».

«Έχετε δει πολύ μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και πιστεύω θα έχει ακόμα παραπάνω και αυτά μπορεί να γίνουν όλα πάντα μόνο και με την δική σας συμβολή. Σας ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή , υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αναμφίβολα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία.

Γιατί η μέρα αυτή δεν καταγράφεται στην ατομική και συλλογική συνείδηση του προσωπικού του Σώματος μόνον ως ημέρα μνήμης των γνωστών και αγνώστων Αγίων που αγωνίστηκαν με ακρίβεια και συνέπεια στον αγώνα της Χριστιανικής ζωής. Η μέρα αυτή, με την ξεχωριστή αξία και σημασία, καταγράφεται στη συνείδηση όλων των μελών της αστυνομικής οικογένειας ως Ημέρα Τιμής για τους Απόστρατους του Σώματος.

Γιατί οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας, με το έργο, την παρουσία και το παράδειγμά τους δημιούργησαν την παρακαταθήκη εκείνη η οποία συμπυκνώνει την ιστορία, συντηρεί την παράδοση και διαμορφώνει την προοπτική και την πορεία του Σώματος. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που με το μόχθο, τον αγώνα, την αυταπάρνηση και τη θυσία τους ενίοτε, επέτρεψαν σ’ εμάς τους νεώτερους να είμαστε υπερήφανοι που τους διαδεχθήκαμε σ’ αυτήν την κοπιώδη μα εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή…..

….. Οφείλω, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αρχηγός του Σώματος να υπενθυμίσω και να αναγνωρίσω όλα όσα έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν και να τους διαβεβαιώσω πως εξακολουθούν πάντοτε να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες του ενιαίου Αστυνομικού Οργανισμού. Πως συνεχίζουν να μετέχουν, με άλλον αλλά πάντοτε σημαντικό ρόλο, στο έργο, την πορεία, την Ιστορία του Σώματος. Μια Ιστορία μακρόχρονη, σημαντική, ταυτισμένη με την Ιστορία της πατρίδας μας. Μια Ιστορία που οφείλουμε να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να διαφυλάσσουμε, να τιμούμε….

…..Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων, εκφράζω δημόσια, εκ μέρους των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συναδέλφους μας για το έργο και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν για τη συνδρομή που εξακολουθούν να παρέχουν στο Σώμα και την κοινωνία.

Καλώ όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους να διαφυλάξουμε, να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε για το καλό της χώρας και της κοινωνίας τις παρακαταθήκες αυτές και να αποδώσουμε σ’ αυτούς που έγραψαν την Ιστορία του Σώματος, σ’ αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους που υπηρετούμε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει.»

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Παπαευθυμίου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Κονταρίδης.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας. Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες Αναρτήσεις