Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούνιος 201609-06-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΣΚΑΪ

09-06-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 09 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΣΚΑΪ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη 09 Ιουνίου 2016, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στη διάρκεια της εκπομπής “Πρώτη Γραμμή” και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου :

Δημοσιογράφος: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα, καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Λυριτζή, καλημέρα κύριε Οικονόμου.

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο περιστατικό που είχαμε κύριε Υπουργέ στα Εξάρχεια, με αυτήν την εν ψυχρώ δολοφονία, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καρτέρι θανάτου λένε, μέσα στο κέντρο της πόλης, 11 – 11:30 το πρωί, έγινε μια δολοφονία με έναν έμπορο ναρκωτικών όπως λένε άλλοι, με σπείρες που είναι από την άλλη πλευρά λένε τρίτοι. Τι γίνεται ακριβώς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε φυσικά, είναι λυπηρό το γεγονός. Φυσικά, είναι δυσάρεστες οι καταστάσεις αυτές, πλην όμως δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων.

Περιστατικά και πράξεις εγκληματικές υπάρχουν πάντοτε. Το θέμα είναι να δούμε εάν αυτό συνδέεται με κάποιο περιβάλλον, εάν αυτό συνδέεται με κάποιους κύκλους, όπως οι χώροι των ναρκωτικών και πως μπορούμε να εξαρθρώσουμε αυτούς τους κύκλους.

Βλέπετε ακριβώς τελευταία, η έρευνα συνεχίζεται και για αυτό δεν θα ήθελα να προτρέξω ή να ανακοινώσω κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως προφανώς υπάρχουν διασυνδέσεις με τον κύκλο των ναρκωτικών.

Δημοσιογράφος: Όμως κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα που βγαίνει μέσα από αυτό που είναι οι ομάδες οι αντιπαρατιθέμενες…

Δημοσιογράφος: Ή ομάδες αυτοδικίας, δηλαδή λύνω το πρόβλημα εγώ, γιατί δεν παρεμβαίνει κάποιος άλλος, η πολιτεία δηλαδή για να το λύσει.

Δημοσιογράφος: Ελέγχει κανείς τα Εξάρχεια; Υπάρχει περίπτωση να αποδοθούν τα Εξάρχεια στην χρήση των πολιτών, γιατί μέχρι τώρα δε νομίζω να πας εύκολα στα Εξάρχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πριν πάω στα Εξάρχεια και δεν αποφεύγω την ερώτηση σας, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν τεράστιες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κυνήγι και την δίωξη των ναρκωτικών σε όλη την Ελλάδα.

Να θυμίσω πριν από λίγες ημέρες την Ζάκυνθο, έναν τόνο χασίς, να θυμίσω άλλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε έχουμε μάθει να συμβαίνουν συχνά.

Δημοσιογράφος: Εγώ το λέω πιο εστιασμένα ξέρετε γιατί; Το λέω για να σας κάνω μια πρόσθετη ερώτηση, γιατί μου λένε και φίλοι αστυνομικοί, μου στείλανε από χθες κάποια μηνύματα, επειδή ξέρανε ότι θα έρθετε.

Και μου λένε οι άνθρωποι ότι με την κατάργηση της ομάδας Δέλτα, μήπως τελικά αυτό λειτούργησε προς όφελος των παρανόμων; Γιατί είχαμε επιτυχίες λένε οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, είχαμε παρουσία έντονη στα Εξάρχεια. Μήπως τελικά δεν βοήθησε αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μήπως αυτοί που σας ρωτάνε έχασαν κάποια θεσούλα; Οι ομάδες Δέλτα καταργήθηκαν γιατί δεν ενεργούσαν σύμφωνα με τους νόμους, με τους κανόνες μιας οργανωμένης Αστυνομίας, ενός οργανωμένου κράτους.

Οι ομάδες Δέλτα καταργήθηκαν και δεν υπήρξε κανένα αρνητικό αποτέλεσμα, ίσα -ίσα εδραιώθηκε μία αντίληψη ότι το κράτος δεν έρχεται σε αντιπαράθεση και δεν δίνει μάχη με τον πολίτη.

Ο πολίτης αισθάνεται πιο σίγουρος, πιο ασφαλής στις σημερινές συνθήκες, νιώθει ότι δεν αυτοδικεί το κράτος και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.

Επομένως, καμία απώλεια δεν υπήρξε από την κατάργηση των ομάδων Δέλτα ίσα -ίσα ενισχύθηκαν τομείς όπως είναι η Δίωξη Ναρκωτικών, όπως είναι η αστυνόμευση στην Δυτική Αττική κ.λπ.

Ενισχύθηκε επομένως ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά.

Δημοσιογράφος: Στα Εξάρχεια τι αποτέλεσμα είχαμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τώρα, σε ό,τι αφορά τα Εξάρχεια, να είμαστε ρεαλιστές.

Δημοσιογράφος: Και μάλιστα κύριε Υπουργέ, να θέσω και ένα πρόσθετο ζήτημα για την περιοχή. Έχετε κατηγορηθεί και για την πλημμελή φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην περιοχή τα οποία δέχονται συχνά -πυκνά επιθέσεις.

Έχετε κατηγορηθεί από το κόμμα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ουσιαστικά είναι εκτεθειμένο στις επιθέσεις του οποιουδήποτε και αφύλακτο. Το λέω για να βάλω και το πολιτικό στοιχείο μέσα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το πολιτικό στοιχείο να το βάζουμε και πρέπει να το βάζουμε. Το μικροπολιτικό και δεν αναφέρομαι σε εσάς, αναφέρομαι στις διάφορες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, το μικροπολιτικό να μην βάζουμε, δηλαδή την εκμετάλλευση κάθε μικρού στοιχείου προκειμένου να δώσουμε γενικότερες εικόνες.

Τη γενικότερη εικόνα την δίνουν τα αποτελέσματα της Αστυνομίας και πάω όμως στα Εξάρχεια για να μην νομίζετε πάλι ότι ξεφεύγω. Τα Εξάρχεια είναι ένας χώρος όπου για πάρα πολλά χρόνια σπρώχνονταν τα προβλήματα, ήταν το χαλί κάτω από το οποίο σπρώχνονταν τα διάφορα προβλήματα χωρίς να δίνεται καμία σημασία για την εξάλειψη των διαφορών φαινομένων και μιλάω για πολλαπλά φαινόμενα, τα οποία δημιουργούνται σε αυτήν την περιοχή.

Μια περιοχή η οποία έχει την πολιτιστική της ιδιαιτερότητα, τις ιδιομορφίες της αλλά μια περιοχή με προβλήματα. Σε αυτόν το χώρο, λοιπόν, έσπρωχναν όλοι τα προβλήματα εκεί και αδιαφορούσαν για την επίλυσή τους.

Εμείς τι προσπαθούμε σε αυτό τον χώρο; Αν θέλετε και από αστυνομικής πλευράς δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση για το τι γίνεται σε αυτό το χώρο. Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό μας και την όποια δράση από το μηδέν. Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός, όταν λέω από το μηδέν, κυριολεκτώ.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ. Ακούω ανακοινώσεις πολιτών, εγώ δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω, ούτε να τους εντάξω σε οποιοδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό χώρο, που λένε να πάρω την υπόθεση στα χέρια μου για να καταπολεμήσω το κύκλωμα των ναρκωτικών που δρα στην περιοχή.

Να διώξω από την πλατεία τους ναρκέμπορους και όταν ακούω πολίτες, πλέον δεν με ενδιαφέρει τι είναι αυτός ο πολίτης, ακούω πολίτες να λένε θα πάρω το νόμο στα χέρια μου.

Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος, η πολιτεία δηλαδή, δεν είναι παρούσα για να αναγκάζεται κάποιος να πει ότι εδώ κυκλοφορούν ναρκέμποροι και πουλάνε και μοιράζουνε, δύο οι άλλοι που κυκλοφορούσαν με τα όπλα και έκαναν παρέλαση στη πλατεία και τρία θα σας πω εγώ ότι υπάρχει κάτω από το μηδέν, διότι εάν ήσασταν στο μηδέν όπως ξεκινήσατε το πήγατε κάτω από το μηδέν, διότι όταν κάνουνε επίθεση αναρχικοί ή ότι άλλο είναι αυτοί οι τύποι τρομοκράτες δεν ξέρω τι στο σπίτι του Υπουργού επικρατείας Φλαμπουράρη είναι απαράδεκτο για τρίτη φορά κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί να μην φυλάσσεται ο Φλαμπουράρης και ο κάθε Υπουργός, είμαστε κάτω από το μηδενός.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Οικονόμου, από την πλευρά σας αναδεικνύεται με ένα τρόπο συμβολικό αυτό που προσπαθεί να αναδείξει η αντιπολίτευση τελευταία, δηλαδή το συμβολισμό των Εξαρχείων σαν χώρο μη ελεγχόμενο.

Θα ήθελα όμως να ξαναγυρίσω σε αυτό που σας είπα πιο πριν ότι στα Εξάρχεια εδώ και πενήντα χρόνια ήταν χώρος συσσώρευσης προβλημάτων συσσώρευσης και εγκατάλειψης εκεί πέρα, όπως χώρος συσσώρευσης και εγκατάλειψης είναι η Δυτική Αττική, όπως χώρος συσσώρευσης και εγκατάλειψης ήταν το κέντρο της Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος ξέρει ότι η κατάσταση από πλευράς τάξης και ασφάλειας είναι πολύ καλύτερη στις μεγάλες πόλεις και στις μικρές, αλλά αναφέρομαι εδώ που ζει ο μισός πληθυσμός, παρά το ότι έχουμε ένα μεγάλο μέρος της αστυνομίας να ασχολείται με το μεταναστευτικό, παρά το ότι η αστυνομία έχει σκορπίσει από το Καστελλόριζο μέχρι την Ειδομένη για να καλύψει τις ανάγκες του κράτους.

Δημοσιογράφος: Δεν λέει κανείς όχι σε αυτά που λέτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως, θα πρέπει να δούμε τα προβλήματα και εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος δεν λέει ότι έγιναν μέσα σε λίγο χρόνο όλα τα πράγματα αγγελικά.»

Δημοσιογράφος: Υπήρξε πλημμελής φύλαξη στο σπίτι του κυρίου Φλαμπουράρη; Yπάρχουν ευθύνες για το χτύπημα αυτό; Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι τρίτη φορά χτύπησε, γίνεται στόχος ο κύριος Φλαμπουράρης. Πρώτη φορά θα πει κανείς κ.τ.λ. δεύτερη φορά, τρίτη φορά; Πως το δέχεστε αυτό κύριε Υπουργέ; Δεν σας θίγει προσωπικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θέλετε να σας αναφέρω άλλα δέκα προβλήματα μεμονωμένα και από εκεί να δώσουμε μία γενικότερη εικόνα;

Δημοσιογράφος: Δεν είναι μεμονωμένο αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απλώς είναι άδικο για την γενικότερη εικόνα που πρέπει να υπάρχει και καλό είναι να δούμε τα θετικά σημεία, τα αρνητικά σημεία, ποια είναι η γενικότερη κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Δεν θέλω να επιμείνω κύριε Υπουργέ, έχουμε εκθειάσει πολλές φορές τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας και εμείς οι πολίτες θέλουμε την αστυνομία δίπλα μας και την στηρίζουμε και την αγαπάμε. Να το ξέρετε αυτό ειλικρινά, δεν το λέω γιατί μέμφομαι την αστυνομία ούτε εσάς προσωπικά ούτε τίποτα, αλλά πρέπει να δούμε τα προβλήματα, πώς να τα λύνουμε έτσι δεν είναι; Για αυτό επέμενα σε αυτό.»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Καταλαβαίνω κύριε Οικονόμου και από την πλευρά την δημοσιογραφική καλά κάνετε και τονίζετε τα προβλήματα, αυτή είναι η δουλειά σας.

Και η δουλειά και η υποχρέωση η δική μας είναι να αναδεικνύουμε την συνολική εικόνα με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια από την κυβέρνηση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής να διασφαλίσει ένα περιβάλλον σταθερότητας εκτός της χώρας στο περίγυρό μας, σε κρίσιμες περιόδους, με κρίσιμες καταστάσεις και με περιοχές αστάθειας γύρω μας και το ίδιο γίνεται και στο εσωτερικό, να δημιουργήσουμε ένα ήπιο περιβάλλον, ένα περιβάλλον σταθερότητας μέσα από το οποίο θα προέλθει η ανάπτυξη και οι όποιες παραγωγικές προσπάθειες.

Δημοσιογράφος: Ωραία στα ζητήματα της ασφάλειας θα θέλω να πάμε και λίγο μετά στο μεταναστευτικό στο ρόλο της αστυνομίας κ.τ.λ., αλλά για τα ζητήματα ασφάλειας τάξης. Έχει προκαλέσει εντύπωση και κατηγορείται η κυβέρνηση για αυτό, ότι από μία πολιτική ανοικτών δρόμων και ελεύθερης κίνησης των πολιτών, στα κυβερνητικά κτήρια και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαξίμου έχει φτάσει σε μία πολιτική απόλυτου κλεισίματος, απόλυτου αποκλεισμού, γιατί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν μπορεί να μείνουν αφύλακτα τα κυβερνητικά κτίρια. Νομίζω η πολιτική μας δεν είναι η πολιτική των υπερβολών, είναι πολιτική του μέτρου, αυτό φαίνεται σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις είτε στις 17 Νοέμβρη είτε στις 6 Δεκέμβρη είτε στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της αγροτικής κινητοποίησης, υπήρξε βία; Υπήρξε επίλυση των προβλημάτων με τον ηπιότερο τρόπο; Το ίδιο τι έγινε 17 Νοέμβρη; Τι έγινε 6 Δεκέμβρη; Tι έγινε στις άλλες διαδηλώσεις;

Υπήρξαν και περιστατικά μελανά, δεν το αρνούμαι, αλλά η γενικότερη εικόνα νομίζω και η γενικότερη προσπάθεια νομίζω ότι είναι στην κατεύθυνση ήπιας αντιμετώπισης, με κόκκινες γραμμές, ναι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές σε αυτά τα θέματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας ανησυχεί η εμφάνιση αυτών των οργανώσεων ξανά, είχαμε προχθές ένα περιστατικό με το βιβλίο σε δικαστικό λειτουργό που δείχνει να μην έχουν κοιμηθεί να το πω έτσι, να ενεργοποιούνται κάποιες οργανώσεις ξανά. Υπάρχει ανησυχία στις αρχές, τι λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε όλες τις κοινωνίες όποιος νομίζει ότι το θέμα της τρομοκρατίας επιλύεται μέσα σε μία ημέρα είναι μακριά νυχτωμένος.

Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν, το θέμα είναι να κρατούνται στο μικρότερο δυνατό βαθμό και εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί και αυτή είναι η προσπάθεια η δική μας.

Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι αυτές οι μικρές, οι λίγες προσπάθειες, γιατί πάλι να κάνουν μια σύγκριση με το παρελθόν, οι μικρές αυτές προσπάθειες είναι οι τελευταίες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων οι οποίοι προσπάθησαν με εξτρεμιστικό τρόπο να εκφράσουν τις ιδέες τους, αλλά έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος από όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν τους βγάζει πουθενά αυτή η λύση.

Δημοσιογράφος: Συνδέονται με το παρελθόν δηλαδή, είναι παρακλάδια του παρελθόντος αυτές οι νεότερες οργανώσεις; Και έχουν ας πούμε σύνδεση με τις παλιές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μίλησα για νεότερες οργανώσεις…

Δημοσιογράφος: Όχι ρωτάω..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν υπάρχουν στοιχεία νεότερων οργανώσεων. Αυτό που πάντα θα μας απασχολεί, όπως σας είπα, είναι το θέμα της τρομοκρατίας είτε προέρχεται από το εξωτερικό είτε προέρχεται από το εσωτερικό. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί τα θέματα της Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Γι αυτό ήθελα να κλείσουμε λίγο τη συζήτηση αν σας…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μας απασχολεί, αλλά όχι ως κύριο ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό κλίμα, κυρίως λόγω της δράσης του ISIS, επειδή υπάρχει λοιπόν ένα πανευρωπαϊκό κλίμα τρομοκρατικό και μέτρων που παίρνονται κεντρικά και τα λοιπά, η Ελλάδα είναι και σε μια συνεννόηση…

Μας αφορά η όλη ιστορία; Σκέφτεστε ας πούμε αντίστοιχα μέτρα για την χώρα μας; Γιατί βλέπουμε ας πούμε σε άλλες χώρες και είναι πάνοπλοι στους δρόμους. Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα όχι, αλλά, λέω, αντιστοίχως είμαστε στο πλαίσιο μιας συνεννόησης και ενός σχεδιασμού; Επειδή είμαστε και σύνορο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευτυχώς στη χώρα, παρότι είμαστε σύνορο όπως το λέτε και παρότι είμαστε κοντά σε άλλους πολιτισμούς, ίσως γι αυτό ξέρουμε να συνυπάρχουμε με άλλους πολιτισμούς και ίσως γι αυτό οι όποιες δραστηριότητες στο χώρο μας είναι μειωμένες.

Σε λίγες ώρες θα ταξιδέψω στο Λουξεμβούργο στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα, θα είναι η τελευταία σύσκεψη της Ολλανδικής Προεδρίας, μετά αναλαμβάνει η Σλοβακία.

Θα γίνει λοιπόν εκεί μια ανακεφαλαίωση των ζητημάτων και των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί και θα εξεταστούν τυχόν επιπλέον μέτρα. Απασχολεί τον ευρωπαϊκό χώρο, τις ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της ασφάλειας, μας απασχολεί και εμάς σαν χώρα.

Παίρνουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται και συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και παραπέρα, ώστε να διατηρήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και, αν θέλετε, ειδικά αυτήν την περίοδο, μια περίοδο τουριστική, μια περίοδο καλοκαιρινή, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ήρεμο και να διασφαλίσουμε…»

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι κύριε Υπουργέ; Μιας και είμαστε στο επίπεδο των μέτρων και της ασφάλειας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μια δέσμευση από την Κυβέρνησή σας ότι θα μειώσει αρκετά των αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη διαφόρων προσώπων. Τι έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα; Τι έχετε κάνει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ θίγετε ένα σοβαρότατο ζήτημα. Μόλις έρθω το Σάββατο από το Λουξεμβούργο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μου δώσει τις προτάσεις, έχουμε δουλέψει καιρό πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση, γύρω στις τέσσερεις χιλιάδες αστυνομικούς να προστατεύουν επίσημα πρόσωπα, όταν λέω επίσημα εννοώ πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες…

Δημοσιογράφος: Όλους, τέσσερεις χιλιάδες είναι αυτή τη στιγμή; Πολλοί. Πάρα πολλοί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ενώ αντίθετα ένας μικρός αριθμός δουλεύει στην πραγματική αστυνόμευση. Υπάρχει εντολή του Πρωθυπουργού, υπάρχουν εντολές δικές μας, θα μειώσουμε τον αριθμό αυτό πάρα πολύ. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε πάρα πολλοί τι εννοείτε; Στο μισό ας πούμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ακόμη περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Και ακόμη περισσότερο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ακόμα περισσότερο. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή …

Δημοσιογράφος: Δεν κινδυνεύει όμως η ασφάλεια κάποιων ανθρώπων και μετά γυρίσει μπούμερανγκ αυτό; Γιατί θα το πει ο άλλος αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, αλλά ξέρετε κάτι; Κάποιος στον οποίο έβαλαν ένα γκαζάκι, πραγματικό ή κατασκευασμένο πριν δεκαπέντε χρόνια δεν νομίζω ότι κινδυνεύει σήμερα.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να πληρώσει μόνος του αυτός.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και επειδή έχουμε πάρει τις εμπειρίες και το τι γίνεται σε άλλες χώρες, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εκτεταμένης περιφρούρησης όλων των γνωστών ανθρώπων στη χώρα. Αυτές είναι υπερβολές, θα το μειώσουμε και από εκεί και πέρα ας υπάρξουν αντιδράσεις.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε και μια ιδέα παλιά, κύριε Υπουργέ, οι εν λόγω να πληρώνουν και αυτοί το τίμημα της φύλαξης. Δηλαδή αν θέλουν να έχουν αστυνομικούς γιατί να πληρώνουμε εμείς οι πολίτες; Έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, στα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι και αυτό. Ήδη υπάρχει παλαιότερη απόφαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί.

Εάν θέλουν κάποιοι αστυνομικό θα πρέπει να πληρώνουν αλλά και πάλι είναι συζητήσιμο και στο επιχείρημα «Γιατί; δεν δικαιούμαι ασφάλεια;». Δικαιούται ασφάλεια ο κάθε Έλληνας πολίτης και πιστεύω ότι κίνδυνοι μικρής σημασίας υπάρχουν για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Επομένως… και επιπλέον ξέρετε και κάτι; Να το πω ανοιχτά. Υπάρχουν περιστατικά που εδώ στην αστυνομία γελάνε. Δηλαδή, κάποιος έβαλε γκαζάκι στον εαυτό του. Έβαλε από τη μέσα μεριά της πολυκατοικίας με κλειδωμένη την πόρτα. Τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να ανεχτούμε. Αυτές είναι αστειότητες, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σοβαρές σε αυτόν τον τόπο και το τίμημα και η κριτική και το τι θα επικαλεστεί ο καθένας.

Δημοσιογράφος: Μέσα έχετε κύριε Υπουργέ; Μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα χωρίς βενζίνη. Υπάρχουν καταγγελίες στην επαρχία, χαλασμένα, διαλυμένα, βάζουν από την τσέπη τους οι αστυνομικοί. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μετά από τόσα χρόνια, αφού τα περιπολικά έφτασαν να έχουν σχεδόν 300.000 χ.λ.μ., αμφιβάλλω αν κανείς από εμάς έχει αυτοκίνητο με 300.000 χλμ.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, εκτρέψαμε ένα κονδύλι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ από άχρηστα προγράμματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα επιτήρησης των βορείων συνόρων για να μην έρθουν οι πρόσφυγες από βορρά προς νότο, τώρα μάλλον γίνεται το αντίθετο.

Δημοσιογράφος: Φοβόμαστε μην έρθουν και από εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι παλιά προγράμματα, τα οποία δεν είχαν κανένα λόγο να υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Τα εκτρέπουμε και πολύ σύντομα θα βγει διαγωνισμός για αγορά μοτοσικλετών, αυτοκινήτων και βαν, μικρών λεωφορείων τα οποία θα εξοπλίσουν το στόλο της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Για τι αριθμό μιλάτε; Έχετε αριθμό να μας πείτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γύρω στις 4.000 αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες διαφόρων τύπων, αλλά δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, θα ανακοινωθούν αυτά τον επόμενο καιρό. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και εκσυγχρονισμού του στόλου της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση που αφορά το προσωπικό της αστυνομίας, δηλαδή μας είπατε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που μετέχουν στη φύλαξη προσώπων.

Υπάρχει επίσης και αντίστοιχος σχεδιασμός να μειωθεί το προσωπικό που απασχολείται στα γραφεία και να περάσει στις περιπολίες με μια αναδιάταξη των δυνάμεων στα αστικά κέντρα ώστε να φυλάσσονται, για τον καθημερινό πολίτη εννοώ, οι περιοχές καλύτερα, με περιοδείες και παρουσία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήδη έχω υπογράψει την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που δεν τολμούσαν για πολλά χρόνια. Έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περιμένουμε την έγκριση του Συμβούλιου της Επικρατείας και στη συνέχεια θα προωθήσουμε την λεπτομερή απόφαση για την αναδιοργάνωση η οποία έχει ληφθεί σε συνεργασία με τους φορείς, με τους αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα.

Θα σταματήσουν να συνυπάρχουν αστυνομικά τμήματα σε αποστάσεις 2 χ.λ.μ. μεταξύ τους, όπου υπάρχουν αστυνομικά τμήματα, αλλά δεν υπάρχει αστυνόμευση.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να διώξετε και αρμοδιότητες όμως κ. Υπουργέ, γιατί έχετε ακόμα γραφειοκρατικές αρμοδιότητες που κρατάνε τους αστυνομικούς μας μέσα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, έχουν προχωρήσει κάποιες προτάσεις σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης όλης της δομής της αστυνομίας, κάνουμε προσπάθεια κοντά 6 με 7 μήνες.

Δημοσιογράφος: Θα μείνετε στο Υπουργείο, γιατί φαίνεται να ψήνεται και ανασχηματισμός σιγά σιγά. Θέλετε να μείνετε εσείς, ποια είναι η διάθεση σας; Πέρα από το τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός, εσείς τι λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά είναι θέματα του Πρωθυπουργού, εγώ είμαι στρατιώτης και παλεύω… Δουλειά έχει το Υπουργείο, δουλειά έχει η κυβέρνηση και την κάνει.

Δημοσιογράφος: Τις διαδηλώσεις δεν φαντάζομαι να τις απαγορεύσετε; Γιατί ακούω κάτι τέτοια από διάφορους Συριζαίους. Να τις φυλάτε ναι, να είναι η αστυνομία παρούσα ναι, αλλά μην πάμε σε περιπτώσεις και χειροδικίας, γιατί τα είδαμε και αυτά σε μερικές περιπτώσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, δεν φτιάχνουμε αγγελικό κόσμο ούτε στην αστυνομία ούτε παντού.

Εγώ δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε να ωραιοποιήσω καταστάσεις οι οποίες είναι μέρος της κοινωνίας μας και πρέπει να νιώθουν οι αστυνομικοί σαν μέρος της κοινωνίας, το τονίζω συνέχεια.

Αισθάνονται πλέον και το έχετε δει στην συμπεριφορά τους μέλος της κοινωνίας και δεν αισθάνονται ότι είναι απέναντι από την κοινωνία, τους συμφέρει και τους ίδιους αυτό.

Τους συμφέρει ο πολίτης να είναι κοντά στον αστυνομικό. Έχετε δει μία διαφορετική αντίληψη και συμπεριφορά των αστυνομικών και αυτό τους συμφέρει και τους ίδιους γιατί υπάρχει ηπιότερο κλίμα, γίνεται η δουλειά με καλύτερες συνθήκες. Αυτή είναι η προσπάθεια μας και σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε.

Δημοσιογράφος: Έλεγχος στο εσωτερικό της αστυνομίας υπάρχει; Διότι πρώτον και φαινόμενα και καταγγελίες διαφθοράς υπάρχουν και δεύτερον στο παρελθόν είχαν ειπωθεί και από Υπουργούς, όχι από εσάς αλλά από άλλους Υπουργούς και για θύλακες της Χρυσής Αυγής, ακροδεξιούς θύλακες στο πλαίσιο της αστυνομίας ή από αστυνομικούς οι οποίοι έχουν απόψεις που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει έλεγχος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς να σας υπενθυμίσω ότι τις προηγούμενες μέρες συνελήφθη ένα μεγάλο κύκλωμα εμπορίας όπλων στην Κρήτη, στο οποίο υπήρχαν και αστυνομικοί και κάποιοι άλλοι αστυνομικοί σε άλλες περιπτώσεις συνελήφθησαν.

Επομένως δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. “Ζων οργανισμός” όπως σας είπα η αστυνομία, υπάρχουν παραβάσεις και από ανθρώπους της αστυνομίας, οι οποίοι όμως συλλαμβάνονται και πληρώνουν. Δεν υπάρχουν θύλακες είτε της Xρυσής Aυγής είτε οργανωμένων πολιτικών επιδιώξεων.

Υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, όπως προβλέπει το σύνταγμα, οι οποίοι όμως λειτουργούν πειθαρχημένα στο πλαίσιο της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Υπουργέ. Καλή συνέχεια!

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις