Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούνιος 201607-06-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου με το «Χαμόγελο του Παιδιού»...

07-06-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Υποστήριξης των Παιδιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 07 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Υποστήριξης των Παιδιών

Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 07 Ιουνίου 2016, στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον πρόεδρο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο, την Delphine Moralis , Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe – MCE), και την Sheila Donovan , Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (Child Helpline International – CHI).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ελλάδα των εκπροσώπων των προαναφερθέντων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Δικτύων Υποστήριξης των Παιδιών, για την ενημέρωση τους σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και η (116 111) Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών», ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International (CHI), η οποία λειτουργεί μέσω του «Χαμόγελου του Παιδιού» και τέθηκε στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και των παιδιών προσφύγων-μεταναστών, που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας η παρούσα κατάσταση αναφορικά με τα εξαφανισμένα παιδιά, ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων που προέρχονται από οικογένειες προσφύγων-μεταναστών, που έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Ταυτόχρονα έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί σε ευρύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα Ευρωπαϊκά – Διεθνή Δίκτυα MCE και CHI, δια των εκπροσώπων τους, αναφέρθηκαν στο έργο και τα τρέχοντα προγράμματά τους, προτείνοντας στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις Υπηρεσίες των μελών-κρατών των ως άνω Δικτύων και τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, σε θέματα εμπειρογνωμόνων και τεχνογνωσίας.

Ο κ. Φιλιππάκος επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους των ξένων Δικτύων την άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων, κυβερνητικών και μη, όπως και με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη διαχείριση του ευαίσθητου και πολύπλευρου ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του «Χαμόγελου του Παιδιού» ήταν ο Marc Van den Reeck, Πρέσβης και Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών και Προγραμμάτων και η Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά.

Επιπλέον από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Γεώργιος Σκανδαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Κούμπουλας.

Τελευταίες Αναρτήσεις