Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάιος 201626-05-2016: Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην Ειδομένη

26-05-2016: Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην Ειδομένη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα 26 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην Ειδομένη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, την Ειδομένη και παρακολούθησε την τελική φάση της επιχείρησης μετακίνησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού προς εγκατάσταση σε οργανωμένες δομές. Τον συνόδευαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιπάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και ομάδα επιτελών.

Ο κ. Τόσκας, ερωτηθείς σχετικά από τους παρόντες εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ είπε τα παρακάτω:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυο λόγια, γιατί εμείς εδώ δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, εμείς ήρθαμε να δούμε την διαφορετική πλέον κατάσταση. Η επιχείρηση όλη εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και όπως έπρεπε, δηλαδή με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι για να σώσουν είτε το κεφάλι τους είτε για να βρουν μια καλύτερη τύχη, αλλά δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν, δεν είμαστε εμείς, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες.

Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μια κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εδώ, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν να τους δώσουν, να τους καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξη μας και παράλληλα να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις χώρες, τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τους κανόνες και σύμφωνα με τις συμφωνίες που ισχύουν.

Η επιδίωξη μας λοιπόν ήταν ακριβώς να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί εδώ που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία. Επομένως αυτό έγινε, έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς, όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης.

Ξέρω ότι δημιουργήσαμε προβλήματα και σε εσάς στην αρχική φάση της επιχείρησης, έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα και θα ήταν δύσκολο και δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο και για την διεξαγωγή της επιχείρησης και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είστε εσείς εδώ. Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο και αυτό εφαρμόστηκε για τους λόγους που σας είπα.

Τώρα βέβαια καταλαβαίνω θα υπάρχουν χιλιάδες ερωτήσεις. Αν θέλετε δύο ή τρεις ερωτήσεις ευχαρίστως γιατί σας είπα ότι εδώ ήρθαμε για περιορισμένο χρόνο, να δούμε την κατάσταση και στη συνέχεια η προσπάθεια μας είναι να επικεντρωθούμε στους καταυλισμούς, όπου θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες. Αυτό βέβαια θα γίνει, όπως και ό,τι γίνεται εδώ πέρα, με συνολική κυβερνητική προσπάθεια, είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είναι υπεύθυνο για όλο το μεταναστευτικό θέμα και το οποίο συνέβαλε πολύ, είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που συνέβαλε στις εγκαταστάσεις, είμαστε εμείς, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι συνολική κυβερνητική προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, που να λειτουργεί καλά.

Δημοσιογράφος: Θα επεκταθεί η μετακίνηση τους και σε άλλους καταυλισμούς, άτυπους που υπάρχουν στην Εθνική Οδό; Σε τρία βενζινάδικα έχει τουλάχιστον 6.000 κόσμο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα μετακινηθούν και αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στους άλλους άτυπους καταυλισμούς, θα μετακινηθούν στους οργανωμένους καταυλισμούς.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν επίσημα στοιχεία πριν την έναρξη της επιχείρησης ήταν εδώ 8.000 πρόσφυγες. Έχουν απομακρυνθεί περίπου 4.000, οι άλλοι 4.000 που βρίσκονται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα εδώ, έχετε δει ότι γύρω στις 5.000 μετακινήθηκαν ήδη ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς. Ένα μέρος άλλο μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης. Φοβήθηκαν, κακώς, ίσως είχαν μάθει στους άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι μετακινήθηκαν και στους οργανωμένους καταυλισμούς.

Δημοσιογράφος (Μετάφραση από αγγλικά): Οπότε τί θα γίνει με τον κόσμο, τί θα γίνει με τους πρόσφυγες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μετάφραση από αγγλικά): Γνωρίζετε ήδη καλύτερα από εμένα ότι οι πρόσφυγες πήγαν στους άλλους καταυλισμούς είτε σε άλλους, όχι κανονικούς καταυλισμούς είτε πήγαν κατευθείαν στους οργανωμένους καταυλισμούς.

Δημοσιογράφος (Μετάφραση από αγγλικά): Πού θα μείνουν στην Ελλάδα; Τί θα απογίνουν; Πόσον καιρό θα μείνουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μετάφραση από αγγλικά): Γνωρίζετε τις διαδικασίες. Είτε θα παραμείνουν στην Ελλάδα είτε θα πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες και τις προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες περιγράφονται στη συμφωνία.

Δημοσιογράφος: Πως θα διασφαλίσετε το γεγονός ότι δεν θα έχουμε ξανά μία νέα Ειδομένη το επόμενο χρονικό διάστημα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα επιτραπεί να υπάρξει άλλη δημιουργία άτυπης Ειδομένης γιατί υπάρχουν οι καταυλισμοί, οι κανονικοί, όπου εκεί θα μείνουν και εκεί θα βελτιωθούν οι συνθήκες ή θα δημιουργηθούν ακόμη καλύτεροι καταυλισμοί, αλλά αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εμείς υποστηρίζουμε.

Δημοσιογράφος (Μετάφραση από αγγλικά): Θα μετακινήσετε τους άλλους πρόσφυγες σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: (Μετάφραση από αγγλικά): Ναι, αυτό ακριβώς ήδη σας είπα.

Τελευταίες Αναρτήσεις