Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Απρίλιος 201619-04-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8

19-04-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2016

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Τρίτη 19 Απριλίου 2016, στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω με ένα θέμα που, πρέπει να σας πω, ότι δημιουργεί μεγάλη γκρίνια, ιδιαίτερα στον εμπορικό κόσμο αλλά και σε πολλούς συμπολίτες μας στην Βόρεια Ελλάδα. Μιλώ για το θέμα του διαρκούς κλεισίματος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από τους συγκεντρωμένους εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα αφεθούν να συνεχίσουν να διακόπτουν κάθε τόσο την συγκοινωνία αλλά και την μεταφορά των εμπορευμάτων, δημιουργώντας και προβλήματα στην οικονομία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, έχουν δίκιο οι διάφοροι φορείς στην Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα που παραπονούνται, γιατί χρειάζονται τα τρένα να παρακάμπτουν την γραμμή αυτή και να πηγαίνουν μέσω Βουλγαρίας, οπότε αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος. Μέχρι τώρα είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα με τους 13.000 περίπου πρόσφυγες οι οποίοι αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάναμε για να ανοίξουμε την γραμμή. Μια γραμμή, καταλαβαίνετε, σε μήκος ενός χιλιομέτρου, μπορεί να ανοιχτεί, αλλά μετά δεν κρατιέται ανοιχτή.
Από χθες ανοίξαμε την γραμμή, ξανάκλεισε κάποιες φορές, αυτή την στιγμή είναι ανοιχτή, αλλά πρέπει -οι αρμόδιοι του ΟΣΕ μας λένε- ότι πρέπει να ανοίξει και σε κάποιο διάστημα δεξιά και αριστερά για να μπορέσουν να περάσουν με ασφάλεια τα τρένα. Είμαστε σε συνεννόηση και προσπαθούμε να λύσουμε και αυτό το θέμα. Αυτή την στιγμή είναι ανοιχτή η γραμμή και θα περάσουν τα τρένα, αν όχι σήμερα, αύριο, μεθαύριο, εγώ πιστεύω η γραμμή θα είναι κανονικά σε κυκλοφορία.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω συνολικά τι θα γίνει με την Ειδομένη. Η εικόνα αυτή είναι μια πολύ άσχημη εικόνα. Εν τω μεταξύ προειδοποιούν οι αρμόδιες οργανώσεις για τα θέματα υγείας ότι μπορεί να έχουμε εκεί προβλήματα λόγω των πολύ κακών συνθηκών υγιεινής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυσάρεστη κατάσταση, δημιουργήθηκε για τους λόγους που όλοι ξέρουμε…

Δημοσιογράφος: Για το προηγούμενο πάντως, αν μου επιτρέπετε να σας πω μια γνώμη για το θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής, μια καλή λύση θα ήταν να κοινοποιηθεί σε όσους προβαίνουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, ότι αυτές οι ενέργειες θα βαρύνουν σε ό,τι αφορά την υπόθεση για το αν θα πάρουν άσυλο ή όχι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου επειδή έχω διδάξει στρατηγική πριν…

Δημοσιογράφος: Δεν έχω αμφιβολία ότι μπορεί να κρούω ανοικτάς θύρας, αλλά επειδή μου το στέλνουν πολλοί φίλοι εδώ το μήνυμα έπρεπε να σας το πω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή μερικοί είπαν ότι ανοίξαμε τις γραμμές και ξανάκλεισαν, έχουμε και εμείς την τακτική μας. Δηλαδή τους μαθαίνουμε στην πίεση. Να το πω ανοικτά και καθαρά μέχρι να ανοίξει οριστικά η γραμμή. Ακόμη και αν την ξανακλείνουν, καταλαβαίνουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
Τώρα σε ό,τι αφορά το πού πάει η Ειδομένη. Έχουμε αρχίσει από σήμερα να προετοιμάζουμε χώρους, πρώην βιομηχανικούς που υπάρχουν αρκετοί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να υποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι και αυτοί ευχάριστα θα πάνε από το λασπότοπο της Ειδομένης και την αθλιότητα που βρίσκονται εκεί, θα πάνε σε χώρους συγκροτημένους, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή και θα βελτιωθούν και οι συνθήκες οι δικές τους και θα πάρουν και μια σειρά για να πάνε στην Ευρώπη εφόσον οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τους δεχτούν. Επομένως, μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε θέσει ως όριο από την ερχόμενη Δευτέρα να αρχίσει η αποσυμπίεση της κατάστασης στην Ειδομένη και πιστεύουμε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μέχρι το Πάσχα θα έχει φύγει από την περιοχή και από τον Πειραιά.

Δημοσιογράφος: Πολλά παράπονα έχουμε όση ώρα μιλάμε για το κέντρο της Αθήνας που γράφουν πολίτες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν καταλάβει εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν γενικά περιοχές αδύνατον να κυκλοφορήσεις το βράδυ και ότι γενικά υπάρχει ένα κλίμα ραγδαίας υποβάθμισης στο κέντρο της Αθήνας συνεχιζόμενη θα έλεγα εγώ, διότι υπήρχε και το προηγούμενο διάστημα των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά κάπου πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου ξέρει όλος ο κόσμος, ξέρετε και εσείς, παρόλο που επιβαρυνθήκαμε με 4.000 πρόσφυγες, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και μιλάω για Βικτώρια για Πεδίο Άρεως είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχουν πράγματι κτίρια που έχουν καταληφθεί από κάποιους που νομίζουν ότι έτσι κάνουν το καλό.

Δημοσιογράφος: Κάτω από την Ομόνοια μου λένε κυρίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα κτίρια που κάποιοι έχουν ωθήσει τους πρόσφυγες να πάνε εκεί.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς είστε ενημερωμένος πλήρως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ενώ δεν κάνουν καλό, οδηγούν τους πρόσφυγες σε χώρους χωρίς καμία φροντίδα, οδηγούν τους πρόσφυγες πέρα από τους συγκροτημένους χώρους. Δεν θα έχουν καμία ελπίδα για να πάνε προς τα εκεί που θέλουν, προς την Ευρώπη. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, οφείλουμε να λύσουμε, προσπαθούμε ανάμεσα στη μεγάλη εικόνα και στη μικρή εικόνα να κάνουμε ότι μπορούμε. Είναι πραγματικά πρόβλημα αυτό.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να ρωτήσω και δεν ξέρω αν έχετε γνώση γι αυτό ή αν ήταν απλώς κίνηση που έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γι αυτό τον ξαφνικό έλεγχο που έγινε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρχαν κάποιες πληροφορίες…

Δημοσιογράφος: Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και οδηγηθήκατε στην απόφαση αυτήν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες, υπήρχαν πράγματα που δεν έπρεπε εκεί πέρα και καταλαβαίνουμε όλοι, έγιναν οι έλεγχοι με απόλυτη μυστικότητα αλλά με δυναμικό τρόπο αλλά και με τρόπο τέτοιο που να μην προσβληθούν τα ατομικά δικαιώματα των κρατουμένων. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι σεβαστός, άσχετα τι έχει κάνει και νομίζω ότι δεν υπήρξε κανένα παράπονο σε αυτόν τον τομέα, βρέθηκαν είκοσι περίπου μαχαίρια αυτοσχέδια, κινητά τηλέφωνα και άλλα πράγματα τα οποία κατασχέθηκαν. Ήταν ένας έλεγχος που έπρεπε να γίνει και έγινε νομίζω με έναν άψογο επαγγελματικό τρόπο από πλευράς των αστυνομικών και σε συνεργασία των δύο Υπουργείων.

Δημοσιογράφος: Ένα ακόμη τελευταίο ερώτημα για σήμερα κύριε Τόσκα, είναι αυτό που αφορά την αστυνόμευση στις γειτονιές. Φαίνεται ότι έχουμε εκτεταμένα κρούσματα κλοπών, ληστειών σε σπίτια, μάλιστα ορισμένοι από τους δράστες συμπεριφέρονται με πολύ άγριο τρόπο στους ενοίκους των σπιτιών στα οποία εισέρχονται και υπάρχει, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τρόμου σε αρκετές γειτονιές και θέλω να σας ρωτήσω αν και πως θα αντιμετωπιστεί αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρότι η κυρία μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν το μεταναστευτικό, προσφυγικό και άλλους τομείς δεν βάζουμε, δεν παραβλέπουμε την κλασική αστυνόμευση. Ξέρουμε ότι έχει πάει πίσω σε μερικούς τομείς γιατί αποσύραμε δυνάμεις σε άλλες αποστολές και έχουμε σκοπό να ξαναγυρίσουμε πολύ σύντομα, ήδη κάνουμε πολλές ενέργειες και, ξέρετε, δυστυχώς δεν είναι στα πρώτα δελτία ειδήσεων οι επιτυχίες της αστυνομίας σε πάρα πολλούς τομείς. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τεράστιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, όμως υπάρχει περιθώριο και πεδίο δόξης εκεί πέρα σε αυτούς τους τομείς. Πρέπει να ενταχθεί η αστυνόμευση, η κλασική αστυνόμευση στις αστικές περιοχές.

Δημοσιογράφος: Ο αστυνομικός της γειτονιάς, η περιπολία παίζει ρόλο σημαντικό κύριε Υπουργέ στην εμπέδωση κλίματος ασφαλείας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο στην επόμενη φάση, τον επόμενο καιρό, πλέον σταθεροποιείται κάπως το προσφυγικό, ξαναγυρίζουμε στην εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, εκεί που έχουμε χάσει έδαφος.

Τελευταίες Αναρτήσεις