Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Απρίλιος 201614-04-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του ''ΑLPHA''

14-04-2016:Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του ”ΑLPHA”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του “ΑLPHA”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 14 Απριλίου 2016, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑLPHA», στη διάρκεια της εκπομπής “Αντιθέσεις” και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε γρήγορα-γρήγορα στον κύριο Νίκο Τόσκα Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μας πει τι γίνεται από δω και πέρα με τους πρόσφυγες , σίγουρα έχει μεγάλες ειδήσεις και να μας πει τι γίνεται μ’ αυτή τη νέα νομοθετική ρύθμιση που όλα τελικά περνάνε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στους πρόσφυγες αλλά και σε εισαγωγικά αλληλέγγυους. Κύριε Τόσκα καλή σας μέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Λάμπρου, καλημέρα κύριε Βερύκιε.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα.

Δημοσιογράφος: Για πείτε μας λίγο με τη ρύθμιση αυτή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να διορθώσω, δεν περνάνε όλα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δημοσιογράφος: Αυτό, αυτό θέλω να μας διευκρινίσετε λοιπόν. Τι είναι αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες ρύθμισης κανόνων λειτουργίας από πλευράς τάξης των ΜΚΟ, αλλά δεν περνάνε όλα. Την κύρια ευθύνη για την μεταναστευτική πολιτική προφανώς την έχει το αρμόδιο Υπουργείο. Εμείς θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία και με τους αρμόδιους και να βάλουμε μια τάξη γιατί, ξέρετε, αυτό είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα δεν είχαμε ανάγκη ή δεν είχαμε φαινόμενα ΜΚΟ σ’ αυτόν τον τόπο…

Δημοσιογράφος: Μα καλά κύριε Τόσκα να μη λειτουργούν τα δικά μας τα τηλέφωνα το καταλαβαίνω, τα παρακολουθεί η δεσποινίς Κατεχάκη, αλλά να μη δουλεύει και το δικό σας το τηλέφωνο; Κάνει διακοπές. Από σταθερό δεν μιλάμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κυρία Κατεχάκη δεν παρακολουθεί τηλέφωνα, το ξέρετε, από κει και πέρα υπάρχει και ο δαίμων της τεχνολογίας, βέβαια και πολλοί είναι οι δαίμονες σε αυτόν τον τόπο, τι να κάνουμε;

Δημοσιογράφος: Έχουμε δαίμονες παντού, καλά. Φυλάτε τα ρούχα σας για να έχετε τα μισά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντα πρέπει να φυλάμε τα ρούχα μας έτσι κι αλλιώς όπου κι αν βρισκόμαστε.

Δημοσιογράφος: Για πείτε μας τώρα λίγο τι είναι αυτοί σε εισαγωγικά αλληλέγγυοι, σε εισαγωγικά ΜΚΟ; Θα βάλουμε μία τάξη; Θα ξέρουμε ποιες είναι αυτές; Δηλαδή το νομοσχέδιο τι ακριβώς προβλέπει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι ούτε με τους αλληλέγγυους ούτε με τις σοβαρές ΜΚΟ, αυτές που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στο ανθρώπινο πρόβλημα, είμαστε όμως και είμαι πολύ αντίθετος με αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν προκάλυμμα ανθρωπισμού και έχουν άλλες επιδιώξεις εμπορικές, έχουν το κέρδος μόνο και βγαίνουν με άλλη προβιά.

Σε αυτούς θα είμαστε σκληροί, γιατί δεν μπορεί ούτε να διακυβεύεται η κυριαρχία αυτού του τόπου, σε αυτόν τον τόπο υπάρχει κυριαρχία, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν όργανα, κρατικά όργανα και από κει και πέρα έρχονται συμπληρωματικά οι ΜΚΟ, οι ΜΚΟ δεν είναι για να υποκαταστήσουν το κράτος, δεν είναι για να ανεβούν στο σβέρκο του Κράτους, είναι για να βοηθήσουν το Κράτος όπου αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Δημοσιογράφος: Μέχρι τώρα δεν το βλέπαμε αυτό όμως.

Δημοσιογράφος: Επομένως, με τη νομοθετική ρύθμιση, μία ΜΚΟ για να δραστηριοποιηθεί εντός Ελληνικού εδάφους, τι πρέπει να κάνει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι σε εξέλιξη αυτά τα πράγματα, απλά εμείς τις πρώτες ενδείξεις δίνουμε, θα πρέπει να καταγραφεί, θα πρέπει να έχει Α.Φ.Μ., θα πρέπει να φαίνεται ποιοι είναι οι χρηματοδότες και σε αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι οι υπεύθυνοι, εκεί που θα πρέπει να πηγαίνει και εκεί που την έχει ανάγκη το Κράτος. Δεν μπορεί η κάθε ΜΚΟ να πηγαίνει σε μια παραλία, να στήνει μια σκηνή και να λέει εδώ στήνω το μαγαζί μου.

Δημοσιογράφος: Εσείς τί εντοπίσατε μέχρι τώρα; Έχετε εντοπίσει δηλαδή μέλη ΜΚΟ, οι οποίοι πιθανότατα πλησίαζαν κάποιους πρόσφυγες, τους υποκινούσαν να κάνουν κάποια πράγματα, έβαζαν κάποια λεφτά στην τσέπη και εξαφανίζονταν; Γιατί εμείς ακούσαμε για γιατρούς που έκαναν εξετάσεις, που όταν τους ζήτησαν τελικά τα χαρτιά, μόνο γιατροί δεν ήταν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω αν εξαφανίζονταν ή τι άλλο έκαναν. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην παραλία για παράδειγμα τη συγκεκριμένη της Λέσβου, τη γνωστή, τη Συκαμιά, τραβούσαν κάποιοι τους πρόσφυγες από το μανίκι για το ποιος θα τους πρωτοπάρει. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν είμαστε αφελείς σ’ αυτόν τον τόπο και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Πολλά λεφτά έχουν μέσω των ΜΚΟ. Από κει και πέρα δε θα υποκαταστήσου το κράτος. Εδώ δεν είμαστε χώρα χωρίς θεσμούς, άσχετα με το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι. Εδώ πρέπει να λειτουργούν κι οι θεσμοί, να λειτουργούν κι οι κανόνες, να λειτουργεί και το κράτος και σ’ αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αλλιώς κάποιοι αποθρασύνονται και κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να κάτσουν στο σβέρκο του κράτους.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι τα άνθη του κακού των ΜΚΟ, των κακών ΜΚΟ, άνθισαν μέσα σε ένα χέρσο χωράφι, το οποίο άφησε ακαλλιέργητο το ίδιο το κράτος. Δηλαδή ήρθαν αυτοί να υποκαταστήσουν την αδυναμία του κράτους να φτιάξει τα αυτονόητα. Για παράδειγμα αν είχε δομές έτοιμες δεν θα είχε φύγει περισσότερος κόσμος από το λιμάνι του Πειραιά και από την Ειδομένη για να πάει στις δομές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν προβλήματα, αλλά ξέρετε, για τον ρόλο, για το θέμα της ρύθμισης των κανόνων λειτουργίας των ΜΚΟ, δεν είχαμε τέτοιο τεράστιο προσφυγικό ρεύμα και πριν δυο χρόνια. Δεν είχαμε ροές, ώστε να έχουν ρυθμιστεί από την αρχή, από το 2015, αυτά τα πράγματα. Στην πορεία κι εμείς διορθώνουμε. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε αυτοί που το παλεύουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να διορθώσουμε και τα σφάλματα τα δικά μας και να βάλουμε και κανόνες στο παιχνίδι.

Δημοσιογράφος: Στην περίπτωση της Ειδομένης που είχαμε τα πιο σκληρά επεισόδια, είχαμε και χθές κάποιες μικροσυγκρούσεις, θεωρείτε ότι η Αστυνομία φέρει ευθύνη γι αυτό που συνέβη, θεωρείτε ότι έπρεπε να έχετε αντιληφθεί πιο νωρίς ότι κάποιοι θα κινηθούν εναντίον των Σκοπιανών και να είχατε παρέμβει όπως παρενέβη χθες η διμοιρία των ΜΑΤ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, χθες ήταν 50 άτομα, 50 πρόσφυγες, οι οποίοι πήγαν κοντά στα σύνορα και πέταξαν κάποιες πέτρες προς τη μεριά των συνόρων. Άλλο 50 άτομα και άλλο 1000 άτομα.

Δημοσιογράφος: Σωστά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είμαστε ρεαλιστές.

Δημοσιογράφος: Αυτό λέω μήπως έπρεπε να το είχατε προλάβει αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορείς μεγάλες μάζες να τις ρυθμίσεις. Δεν μπορεί και να κάνεις σάντουιτς μεγάλες μάζες, ανάμεσα στα δακρυγόνα τα ελληνικά και στα δακρυγόνα τα σκοπιανά. Είναι λάθος πρακτική, είναι λάθος αντίληψη και δημιουργεί και προβλήματα στη συνέχεια.

Δημοσιογράφος: Πολλά από τα hot spot που λέμε στα νησιά που έχουν οικονομικούς μετανάστες κυρίως, Αφγανούς, Πακιστανούς, μοιάζουν με καζάνια που βράζουνε και είναι δύσκολες καταστάσεις. Πήγατε κι εσείς με το ελικόπτερο σε διάφορα από αυτά σημεία, Βλέπετε ότι είναι δύσκολο να παραμείνουν εκεί. Τι μαθαίνουμε τώρα; Θα γυρνάνε πίσω στην Τουρκία κάποιοι από αυτούς, θα μεταφερθούνε στην Ευρώπη, θα παραμείνουν εδώ; Πρέπει να υπάρξουν και άλλα hot spot για να τους προωθήσουμε; Γιατί νομίζω ότι είναι δύσκολο να τους κρατήσουμε εκεί .

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα μέρος δεν έχει ζητήσει άσυλο και θα γυρίσει άμεσα αυτές τις μέρες. Ένα άλλο μέρος στο οποίο δε θα χορηγηθεί άσυλο θα γυρίσει επίσης τις επόμενες μέρες και θα ξεκινάνε οι διαδικασίες αυτές εξέτασης του ασύλου αυτές τις μέρες. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, δεν πρέπει ούτε να υπερβάλλουμε στις εικόνες, για παράδειγμα χθες 50 άνθρωποι, αυτοί στην Ειδομένη, εμφανίστηκαν σε κάποια ΜΜΕ σαν να ναι χιλιάδες που κάνουν πόλεμο και προχθές υπήρχε αυτή η τεράστια φημολογία για εξεγέρσεις, επαναστάσεις και δεν ξέρω τι άλλο θα γινόταν στην Ειδομένη και δεν επαληθεύτηκε τίποτα.

Δημοσιογράφος: Σήμερα έχουν ξαναδώσει ραντεβού λέει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγγνώμη;

Δημοσιογράφος: Λένε μέσα από κάποια έγγραφα που βρήκαν, μέσα από αλληλέγγυους και αυτά ότι έχουν ξαναδώσει ραντεβού σήμερα το μεσημέρι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Κοιτάξτε, είναι οι πρόσφυγες αυτή την στιγμή σε μία φάση οργής και οι πολλοί καταλαβαίνουν, επικρατεί περισσότερο η λογική και καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε εκεί που πρέπει για να καταγραφούν.

Δημοσιογράφος: Λέω όμως ότι υπάρχουν όμως και διάφορα σημεία της χώρας που γίνονται και ανορθόδοξες κινήσεις, όπως για παράδειγμα στην Κω. Στην Κω, μαθαίνω, ότι πριν από τρεις ημέρες πήγαν και το σύστημα ύδρευσης ώστε να μην λειτουργεί το hot spot.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έγινε, κ. Βερύκιε αυτό.

Δημοσιογράφος: Έγινε αλλά δεν πρέπει κάποιος να τους πει τα φωνήεντα ότι θα καταστρέψουν το νησί τους και ότι θα ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ νομίζω ότι πριονίζουν κάποιοι τα πόδια τους στην Κω, προεξάρχοντος του Δημάρχου και από εκεί και πέρα κάνουν κακό και στην Κω αλλά και στην χώρα. Αλλά ξέρετε, δεν υπάρχει ξεχωριστό κράτος εκεί. Το κράτος είναι ενιαίο. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν τοπικοί άρχοντες, αλλά οι τοπικοί άρχοντες δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι αυτοκράτορες. Υπάρχει το γενικότερο καλό μέσα στο γενικότερο καλό, το γενικότερο καλό είναι καλό για όλους, το γενικότερο κακό είναι κακό για όλους.

Δημοσιογράφος: Έχετε εντοπίσει εσείς τέτοια συμπεριφορές αυτοκρατόρων στην Κω;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα τα ξέρει όλος ο κόσμος τι έγινε στην Κω. Από εκεί και πέρα ξέρετε κάτι. Σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πράγματα. Το ατομικό συμφέρον δεν υπερέχει του συλλογικού συμφέροντος. Ένα. Το τοπικό συμφέρον δεν υπερέχει του γενικότερου συμφέροντος. Κανένας μας δεν κυκλοφορεί στην έρημο με το δισάκι του και διδάσκει ότι διδάσκει. Αυτά γίνονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και ο καθένας μας γεννιέται και μεγαλώνει και παίρνει τις ιδέες του από το γενικότερο περιβάλλον. Εάν θέλει κάποιος να πάει να ζήσει στην έρημο και να κάνει το δικό του, ας πάει στην κορυφή του βουνού ή στην έρημο. Μέσα σε μια κοινωνία ζούμε. Πρέπει να δεχόμαστε τους κανόνες της κοινωνίας, να προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε, να τους αλλάξουμε, να παλεύουμε ναι, αλλά όχι να κοιτάμε μόνο το δικό μας το συμφέρον και να ρίχνουμε τα προβλήματα στην αυλή του γείτονα.

Δημοσιογράφος: Από ότι καταλαβαίνω επομένως το hotspot της Κω, υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει ανοιχτό και θα παραμείνει. Πάσει θυσία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς. Και δεν καθορίζει τους κανόνες, όπως δεν καθορίζω εγώ τους κανόνες της κυβέρνησης μόνος μου, δεν καθορίζει ο Δήμαρχος τους κανόνες του κράτους μόνος του, δεν καθορίζετε εσείς τους κανόνες του σταθμού σας μόνοι σας.

Δημοσιογράφος: Είναι σαφές. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα υπάρξει κίνδυνος εάν είναι ανοιχτό το hotspot στη Κω να επηρεαστεί αρνητικά η τουριστική κίνηση στο νησί ή το αντίθετο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η τουριστική κίνηση στο νησί, στον κάθε τόπο, επηρεάζεται όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν και κοιμούνται στο νησί χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία φροντίδα, οπότε λένε οι τουρίστες: «Α, εδώ δεν υπάρχει κράτος να τους φροντίσει, να τους ταΐσει, δεν υπάρχει δήμαρχος να τους ταΐσει, να τους ποτίσει, να τους φροντίσει», ενώ αν πάνε σε ένα οργανωμένο μέρος, τους φροντίζει το κράτος και δεν δημιουργούν και προβλήματα, είναι ότι καλύτερο. Αυτό νομίζω και ένα παιδάκι μικρό θα το καταλάβαινε.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες και γραφεία της Ευρώπης έχουνε θέσει ως όρο απαράβατο για την τήρηση των συμβολαίων την εφαρμογή, το να έρθουν οι τουρίστες δηλαδή στην Κω, να είναι ανοιχτό το hotspot και να λειτουργεί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα και οι μεγάλοι πράκτορες θέλουν ένα ήσυχο περιβάλλον για να πηγαίνουν τους τουρίστες τους εκεί και να είναι ευχαριστημένοι και αυτοί και να εξυπηρετούν και τα συμφέροντά τους. Και το ίδιο ισχύει και για τους τοπικούς. Ένα ήσυχο περιβάλλον θέλουν οι τουρίστες, δεν θέλουν ένα περιβάλλον που να υπάρχουν καβγάδες και φασαρίες.

Δημοσιογράφος: Πάντως στο μεγαλύτερο κομμάτι η Ελλάδα από ότι φαίνεται κάνει τη δουλειά της με δυσκολίες με προβλήματα με όλα αυτά κάνει τη δουλειά της. Η Ευρώπη κάνει τη δουλειά της; Τα λεφτά μας τα έστειλε που μας έχει τάξει και που δεν μας τα έχει τάξει για να μας κάνει χάρη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Λάμπρου, προφανώς δεν μας κάνει χάρη. Τη δουλειά τους κάνουν αυτοί και τη δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε και εμείς. Δεν υπάρχουνε αιώνιες αγάπες στις διεθνείς σχέσεις, αιώνια συμφέροντα υπάρχουν. Λοιπόν, υπάρχει σοβαρή γραφειοκρατία ευρωπαϊκή, σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατικά. Τελευταία υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα το δούμε. Δεν έχει κάνει τη δουλειά της η Ευρώπη σε ότι αφορά το relocation , δηλαδή τη μετεγκατάσταση προσφύγων από εδώ προς την Ευρώπη, παρά μόνο σε πολύ μικρό συμβολικό αριθμό.

Δημοσιογράφος: Άρα τότε πότε θα συνεχιστεί αυτό, πότε θα ξαναστείλουμε εμείς πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία και η Τουρκία στη Ευρώπη, που έχει κολλήσει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε ένα δρομολόγιο είναι αυτό, από την Ελλάδα επιστροφή στην Τουρκία και από εκεί πέρα οι Τούρκοι στέλνουν έναν αριθμό στην Ευρώπη. Και το άλλο δρομολόγιο είναι κατευθείαν από την Ελλάδα στη Ευρώπη. Και τα δύο δρομολόγια θέλουν επιτάχυνση. Εμείς πιέζουμε σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η Ευρώπη τραβάει χειρόφρενο σε ότι αφορά το ειδύλλιο με την Τουρκία που μακάρι να πήγαινε καλά. Βλέπουμε ότι λόγω των σατυρικών εκπομπών στην Γερμανία και των αξιώσεων της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά να ληφθούν μέτρα, η Γερμανία δεν προχωράει, ο Γιούνκερ χτες είπε ότι δεν θα θυσιάσουμε την ελευθερία του λόγου για μια συμφωνία.

Αυτά όλα νομίζω ότι είναι σημάδια αρνητικά για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συμφωνίας, της επαναπροώθησης και της προώθησης στην Ευρώπη προσφύγων. Και αν δεν πετύχει αυτό το σχέδιο από εκεί μια πέρα τι κάνουμε; Αυτό είναι το μεγάλο θέμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι προβληματισμοί σας είναι σωστοί κύριε Βερύκιε. Γιατί υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν συντηρητικές φωνές στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης οι πρώην Ανατολικές χώρες που κάνουν κριτική χωρίς να έχουν πάρει έναν πρόσφυγα, εκ του ασφαλούς κριτική.

Δημοσιογράφος: Και τώρα η Αυστρία έβγαλε και φράκτη απέναντι στους Ιταλούς ε; Σηκώνει τώρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγγνώμη οι Αυστριακοί είπατε;

Δημοσιογράφος: Ναι οι Αυστριακοί λέω ανεβάζουν και φράκτη απέναντι στους Ιταλούς τώρα όχι μόνο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι και είναι στα κάγκελα οι Ιταλοί προφανώς γιατί οι Ιταλοί έχουν μάθει, και καλώς έχουν μάθει, να περνάνε στο έδαφος της Αυστρίας, Γερμανίας και ειδικά οι Βόρειοι να πηγαίνουν Σαββατοκύριακο για σκι στις περιοχές αυτές και σου λέει τώρα εδώ με τους φράκτες και με όλα αυτά τα πράγματα.

Ξέρετε κάτι, δεν είναι θέμα ανθρωπιστικό μόνο. Το κόστος το οικονομικό από τους ελέγχους αν καθιερωθούν έλεγχοι σε φορτηγά, σε νταλίκες, σε ανθρώπους μεταξύ των κρατών είναι τεράστιο.

Αυτή η Ευρώπη με τους ελάχιστους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας μάλιστα φράκτες μεταξύ των κρατών. Ήδη έχουν στραβό το κλίμα με τις επενδύσεις στην Ευρώπη και με τη ζήτηση. Δεν υπάρχει ζήτηση, δεν πουλάνε. Λοιπόν, εάν δημιουργηθούν και επιπλέον περιορισμοί θα αποστραβώσει το κλίμα.

Δημοσιογράφος: Εσείς τις τελευταίες μέρες είτε παρασκηνιακά είτε δημοσίως συναντιέστε με τους ομολόγους σας των γειτονικών χωρών των βορείων. Μιλάτε και με τους Ιταλούς, ποιο είναι το γενικότερο κλίμα που υπάρχει; Ποιος είναι ο προβληματισμός άλλων χωρών; Κατανοούν το δικό μας πρόβλημα, τις δικές μας ανησυχίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και οι Νότιες χώρες, και οι Βαλκανικές χώρες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί ο Νότος και τα Βαλκάνια να γίνουν σάντουιτς μεταξύ των συμφερόντων της Κεντρικής Ευρώπης και των προβλημάτων που έρχονται σε αυτόν τον τόπο, σε αυτές τις περιοχές. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν κάποιοι να κοιτάζουμε μόνο τα δικά τους συμφέροντα και να αδιαφορούν και να κάνουν μαύρες περιοχές ή μαύρες τρύπες σε περιοχές του Νότου ή των Βαλκανίων. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι είναι αλήθεια όμως ότι κάποιοι πιέζονται, τους υπόσχονται κάποιοι, διάφορα πράγματα και τσιμπάνε.

Δημοσιογράφος: Το ΝΑΤΟ κάνει τη δουλειά του, είσαστε ευχαριστημένος; Εχει ολοκληρώσει την αποστολή του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος δεν είναι ολοκληρωμένη αποστολή, δεν έχει προχωρήσει, έχει προβλήματα, κυρίως με ευθύνη της Τουρκίας και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων εντός του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, ότι επειδή έχω υπηρετήσει χρόνια στο ΝΑΤΟ, είναι μπορώ να πω, είναι η μόνη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ιστορία που από την αρχή προκαλούν τα προβλήματα και δεν προχωράει.

Δημοσιογράφος: Αυτό θα το αφήσει έτσι το ΝΑΤΟ; θα αφήσει να στραπατσαριστεί η υστεροφημία του από τα καμώματα της Τουρκίας; Λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Λέτε να το δούμε και αυτό στο τέλος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ, οι κυρίαρχες χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο μέσα στο παλιό γραφειοκρατικό στον οργανισμό, θα πρέπει να το δουν σε συνδυασμό με τά γενικότερα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, γενικότερα στον πλανήτη. Και εκεί παίζονται τα συμφέροντα της χώρας μας.

Θα πρέπει επομένως και για τα συμφέροντα της χώρας μας, να βλέπουμε το θέματα ανθρωπισμού, αλλά να βλέπουμε και τα συμφέροντα του τόπου, να βλέπουμε και τις κοινωνικές σχέσεις πού δημιουργούνται ή που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό τον τόπο. Γιατί ξέρετε, δεν μπορεί να υπάρξουν σε αυτόν τον τόπο καλύτερες μέρες, καλύτερες εργασιακές σχέσεις, όταν το πιάτο είναι άδειο. Να γεμίσει το πιάτο και μετά να τσακωθούμε για το ποιος θα πάρει το μεγάλο κομμάτι του πιάτου.

Να δημιουργηθεί πλούτος σε αυτόν τον τόπο, Να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και μετά είτε εμείς είτε όσοι έχουν κότσια είτε η επόμενοι, γιατί εσείς οι νεότεροι να μην αργήσετε για το καλύτερο. Έτσι προχωρά η ιστορία.

Δημοσιογράφος: Πάντως δεν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ στο σημείο που βρίσκεται καταγράφει και βλέπει από κοντινό πλάνο πλέον τις παραβιάσεις των Τούρκων που γίνονται πλέον ανοιχτά το τελευταίο τριήμερο; Τουλάχιστον 10 αεροσκάφη έχουν περάσει πάνω από τις Οινούσσες και παρόλα αυτά δεν γίνεται τίποτα, μόνο οι Έλληνες χτυπιούνται, κάνουν διαβήματα, και λένε ότι ουσιαστικά παραβιάζεται ο χώρος μας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι παλιά ιστορία από ότι ξέρετε το θέμα των παραβιάσεων. Η Τουρκία δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι προς το συμφέρον της όταν έχει τις καλύτερες σχέσεις με την χώρα μας. Η χώρα μας στηρίζει την Τουρκία και τις ευρωπαϊκές σχέσεις της και σε άλλα πράγματα.

Η Τουρκία προσπαθεί κατά καιρούς, ειδικά όταν έχει προβλήματα σε άλλες περιοχές, να δείξει ότι περνάει και την από εδώ πλευρά. Είναι μια παλιά αντίληψη που επικρατεί σε κάποιους, κυρίως στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας, που αν θέλετε τη γνώμη μου δεν βγάζει και πουθενά από μέρους της. Γιατί εμείς, παρά τα προβλήματα και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ούτε σπιθαμή κυριαρχίας αυτό το τόπου.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά και Τόσκα καλή σας μέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις