Πε 28 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Απρίλιος 201612-04-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

12-04-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, στην “Πρωινή Ζώνη” της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρα και Μαρία Αλεξάκη.

Το απομαγνητογωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε τώρα με τον κ. Νίκο Τόσκα, είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλή σας μέρα κ. Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας και καλημέρα στην “Πρωινή Ζώνη”.

Δημοσιογράφος: Ακούσατε κ. Τόσκα την συνάδελφο μας που πηγαίνει κάθε μέρα εκεί στην Ειδομένη, πάλι αυτές οι πληροφορίες ότι στις έντεκα η ώρα θα ξαναμαζευτούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πώ τι άκουσα;

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ, πείτε μου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική κάλυψη αυτό που άκουσα. Άκουσα ότι υπάρχουν φήμες ότι θα γίνουν ότι θα γίνει το ένα, υπάρχουν φήμες ότι σε ένα άλλο καταυλισμό θα γίνει κάτι άλλο, ότι υπάρχουν φήμες ότι σε ένα τρίτο καταυλισμό θα γίνει κάτι άλλο και υπάρχει και μία άλλη φήμη που λέει ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Εάν αυτή είναι η δημοσιογραφική περιγραφή της φημολογίας, τότε εγώ μάλλον δεν έχω να πω τίποτα γιατί εγώ μιλάω για γεγονότα και μιλάω για πλάνα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα με στεναχωρεί πάρα πολύ αυτό που λέτε, αλλά η συνάδελφος μας καταγράφει ακριβώς το τι συμβαίνει εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταγράφει τις φήμες τις οποίες κυκλοφορούν, δεν είπα τίποτα διαφορετικό.

Δημοσιογράφος: Καταγράφει τις φήμες τις οποίες κυκλοφορούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: : Για άλλη μια φορά γίνεται καταγραφή φημών και σε αυτό μάλλον δεν έχω να πώ τίποτα.

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει κύριεΤόσκα να το πούμε;

Δημοσιογράφος: Μα κύριε Τόσκα μέσω των φημών τόσες μέρες έχουμε επεισόδια στην Ειδομένη…

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει κατά την άποψη σας να το πει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπως το είπατε. Οι φήμες κυκλοφορούν πρώτα, οι φήμες κυκλοφορούν μετά και οι φήμες κυκλοφορούν σε όλα τα κανάλια συμπεριλαμβανομένης και της εκπομπής σας.

Δημοσιογράφος: Κατά την άποψη σας κύριε Τόσκα η συνάδελφος μας…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν να μιλήσουμε με γεγονότα;

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα κατά την άποψη σας, η συνάδελφος μας πάει εκεί πέρα και ακούει αυτές τις φήμες και το συζητούν οι ίδιοι οι άνθρωποι, δεν πρέπει να τις μεταφέρει δημοσιογραφικά κατά την άποψη σας; Και το λέει ότι είναι κι φήμες δεν λέει ότι είναι…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν μπορώ να πω δεν ξέρω…

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί διέφυγε από τη συνάδελφο σας ότι εχθές άρχισε μία ροή, μικρή ροή προσφύγων προς το νότο; Της διέφυγε όλως τυχαίως έτσι; Ενώ έδωσε τόσο βάρος στην φημολογία και στα μελλούμενα.

Δημοσιογράφος: Γιατί αυτή η φημολογία κύριε Τόσκα δύο φορές, προχθές 7-8 ώρες μετατράπηκε εκεί πέρα η Ειδομένη σε πεδίο μάχης και την άλλη φορά πάλι κάποιοι συνάδελφοι μέσα σε ένα χείμαρρο προσπάθησαν να περάσουν απέναντι και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα που είχαμε για αυτό κύριε Τόσκα.

Δημοσιογράφος: Και κύριε Τόσκα δεν παρακολουθούν ΕΡΤ στην Ειδομένη οι πρόσφυγες μέσα στις σκηνές.

Δημοσιογράφος: Και την έχουμε και την συνάδελφο μας να μας πει

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αφού καλύψατε την συνάδελφο σας μπορώ να μιλήσω και εγώ;

Δημοσιογράφος: Προφανώς κ.Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Η κατάσταση εκεί πέρα δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι καθόλου ευχάριστη, η κατάσταση είναι τέτοια που μας δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να εκτονώσουμε την κατάσταση δημιουργώντας καταυλισμούς με τρελούς ρυθμούς θα έλεγα, πολύ εντατικούς ρυθμούς, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το θέμα.

Σε αυτούς τους καταυλισμούς θα οδηγηθούν και έχουν αρχίσει από χθες να οδηγούνται ομάδες ανθρώπων από εκει που θέλουν να πάνε. Ήδη υπάρχει αυτή η τάση ανθρώπων να πάνε σε σιγουρότερα μέρη που θα πάρουν και μια σειρά για την Ευρώπη, όταν ανοίξει αυτή η διαδικασία. Αυτό άρχισε και στον Πειραιά.

Από την άλλη μεριά, αν θέλετε να πάω και στο άλλο το κλίμα που περιέγραψε η συνάδελφος σας, πράγματι υπάρχουν φημολογίες, πράγματι υπάρχουν κάποιοι, άποψη τους, στους πρόσφυγες, αλλά πιθανόν και κάποιοι άλλοι για τους οποίους προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη, οι οποίοι….

Δημοσιογράφος: Το επιβεβαιώνετε το ρεπορτάζ της συναδέλφου μου δηλαδή, αυτή τη στιγμή. Λέτε ότι υπάρχουν αυτές οι φήμες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν επιβεβαιώνω το ρεσιτάλ φημολογίας της συναδέλφου σας. Επιβεβαιώνω τις φήμες.

Δημοσιογράφος: Ρεσιτάλ φημολογίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φημολογίας, φημολογίας.

Δημοσιογράφος: Μας μετέφερε την εικόνα που είπατε και εσείς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ ένα χαρακτηρισμό. Το δημόσιο πρόσωπο δέχεται κριτική και κάνει κριτική, έτσι;

Δημοσιογράφος: Προφανώς, δικαίωμα σας να κάνετε κριτική.

Δημοσιογράφος: Ωραία κύριε Τόσκα, είπατε ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Ειδομένη. Γιατί άρχισαν χθες, μετά από δύο μήνες οι έλεγχοι της Αστυνομίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι έλεγχοι της Αστυνομίας υπήρξαν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εντατικοποιούνται σε κάποια φάση. Αν όποια στιγμή εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, εσείς πηγαίνετε στο γιατί δεν εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι πριν δυο μήνες; Μπορώ κάλλιστα να σας πω και για πολλά άλλα πράγματα, μπορώ να σας πω για το ρόλο των ΜΚΟ, μπορώ να σας πω για το ρόλο όλων αυτών οι οποίοι έκλειναν τα μάτια στα προβλήματα και μπορώ να σας πω και για το τεράστιο …

Δημοσιογράφος: Ποιοι έκλειναν τα μάτια στα προβλήματα κ. Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν μπορώ να ολοκληρώσω μια φράση.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Και μπορώ να σας πω ότι ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης.

Δημοσιογράφος: Δεν το έχει νιώσει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν το έχει νιώσει στο πετσί του, εννοώ στην καθημερινότητα του. Δηλαδή μέσα στο κέντρο της Αθήνας δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μεσα στις εθνικές οδούς δεν βλέπουμε πρόσφυγες, υπάρχει το πρόβλημα, δεν θέλω να πω να το κουκουλώσω, αλλά είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενο τις επόμενες μέρες.

Δημοσιογράφος: Να επανέλθουμε λοιπόν σ αυτές τις φήμες στις οποίες είπατε και εσείς γνωρίζετε και ξέρετε και αναφερθήκατε και στο ρόλο κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων για να το πούμε μονωμένο. Εάν τους ξέρουμε κύριε Τόσκα γιατί δεν έχουν γίνει έστω κάποιες προσαγωγές κάποιων ανθρώπων, κάποιες συλλήψεις, αυτοί οι άνθρωποί τους οδηγούν κατευθείαν στις κάνες των Σκοπιανών, είδαμε τι έγινε προχθές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι μόνο αυτό που λέτε, οι επιδιώξεις κάποιων ΜΚΟ που βάζουν σαν κύρια επιδίωξη το εμπορικό κέρδος και επομένως θέλουν να έχουν συγκεντρωμένο κόσμο γιατί έτσι καλύπτονται οι εμπορικές τους επιδιώξεις. Αυτό δεν συμβαίνει για όλες τις ΜΚΟ, υπάρχουν ΜΚΟ που πραγματικά βοηθούν και υπάρχουν όμως και ΜΚΟ οι οποίες παίζουν ρόλο άλλο από τον ανθρωπιστικό και, ξέρετε, ο ανθρωπισμός σε πολλές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί από αυτές τις ΜΚΟ αλλά και από άλλους ανθρώπους σαν προκάλυμμα της κερδοφορίας τους.

Δημοσιογράφος: Τους ξέρουμε αυτούς κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι να ξέρουμε ότι κάποιες ΜΚΟ επιδιώκουν το εμπορικό έργο;

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι αυτοί που τυπώνουν χαρτιά, ποιοι είναι αυτοί που τυπώνουν τα χαρτιά και κυκλοφορούν μέσα σ αυτούς τους καταυλισμούς και λένε σήμερα ανοίγουνε τα σύνορα ελάτε να μπουκάρουμε και πάνε τρεις χιλιάδες τέσσερις χιλιάδες άτομα μπροστά στις κάνες των Σκοπιανών τους ξέρουμε αυτούς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπροστά στις κάνες, όπως το λέτε με γλαφυρή περιγραφή, λοιπόν εάν τους ξέραμε όλους αυτούς θα τους είχαμε συλλάβει. Υπάρχουν αστυνομικοί, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες προσπαθούν να βγάλουν άκρη και μην νομίζετε, έχουμε και εμείς το νου μας και κάνουμε αυτό που πρέπει.

Δημοσιογράφος: Εμείς θέλουμε να έχετε το νου σας για να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, η λογική κύριε Τόσκα δεν είναι ούτε να παρουσιάσουμε μία διαφορετική κατάσταση αλλά να την παρουσιάσουμε όμως αυτή την κατάσταση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε φυσικά να την παρουσιάσουμε, αλλά έχει βγει η αντιπολίτευση από τα φιλολογικά σαλόνια και από τα διπλωματικά σαλόνια και προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι να μιλήσουν για θέματα της πράξης, όποιος έχει κότσια ας ασχοληθεί με την πράξη.

Γιατί είναι εύκολο να κάθεσαι από μακριά, όπως κάνουν κύκλοι της αντιπολίτευσης και να περιγράφουν τα τεράστια, τα πρωτόγνωρα προβλήματα αν θέλετε και να μην προτείνουν λύσεις. Εμείς προσπαθούμε, ψάχνουμε λύσεις σε πρωτόγνωρες καταστάσεις κα τολμούμε. Όποιος έχει κότσια, ας έρθει.

Δημοσιογράφος: Αυτό ρωτάμε κι εμείς ποιες είναι αυτές οι λύσεις και επειδή είδαμε τους Σκοπιανούς που πέρασαν το φράχτη. Έχει γίνει και μεγάλη συζήτηση για το αν πάτησαν στο ελληνικό έδαφος ή όχι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν πάτησαν.

Δημοσιογράφος: Δεν πάτησαν.

Δημοσιογράφος: Αυτό πάμε να δούμε γιατί έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη πάλι ιστορία και κουβέντα, μπήκαν, δεν μπήκαν. Η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ότι το συρματόπλεγμα είναι και δύο-τρία μέτρα πιο πίσω από το φυσικό από το κανονικό σύνορο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα είναι και το αυτονόητο αυτό. Λέτε να είναι το συρματόπλεγμα στην οριογραμμή; Ξέρω από σύνορα χρόνια σαν στρατιωτικός, λοιπόν δεν φτιάχνει κανένας συρματόπλεγμα στην οριογραμμή. Δεν μπορεί να φτιαχτεί. Θα θέλει να το επισκευάσει και δεν θα μπορεί.

Δημοσιογράφος: Κάποια στιγμή βέβαια είδαμε και Σκοπιανό ελικόπτερο να πετάει, ήτανε…;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι στο δικό μας χώρο.

Δημοσιογράφος: Όχι στο δικό μας χώρο λέτε εσείς. Ωραία. Έχουμε χθες τις δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων, ο οποίος, ο κύριος Ιβανόφ, υποστήριξε ότι αυτά -λέει- που δεν μπορεί να κάνουν οι Ελληνικές Αρχές το κάναμε εμείς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει τα Σκόπια τώρα προσπαθούν να αναδείξουν ένα ρόλο που δεν μπορούν να τον έχουν. Προσπαθούν να αναδείξουν τον απαραίτητο εταίρο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς τους σεβόμαστε σαν γείτονες. Έχουμε καλές σχέσεις πέρα από το θέμα του ονόματος και πέρα από άλλα επιμέρους θέματα, αλλά καλό είναι κάποιοι να μην πυροδοτούν καταστάσεις και να μετράνε τα λόγια τους.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα γιατί διαβάζω εδώ πέρα λέει αντί να στέλνει διάβημα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να μας ενημερώνει καλύτερα για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές.

Δημοσιογράφος: Λέει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση καλή με τις αστυνομικές αρχές.

Δημοσιογράφος: Έχετε έρθει εσείς σε επαφή με τους Σκοπιανούς, συνομιλείτε; Γι αυτά τα θέματα τα επιχειρησιακά εννοώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει συνεχής επαφή των αστυνομικών διοικητών στην περιοχή, υπάρχουν όμως, για να απαντήσω και σε αυτό που λένε οι Σκοπιανοί, ένας μεγάλος αριθμός μελών ΜΚΟ ξένων οι οποίοι μένουν στη Γευγελή γιατί εκεί υπάρχουν τα ξενοδοχεία και έρχονται καθημερινά στο δικό μας έδαφος, με ευρωπαϊκά διαβατήρια και οι οποίοι θα έπρεπε και από την από κει μεριά να ελέγχονται. Ελέγχονται κι από εμάς.

Δημοσιογράφος: Παρερμηνεύθηκαν τελικά λέτε εσείς οι δηλώσεις σας χθες, για τους δαρμένους που θα γίνουν οι αυριανοί τζιχαντιστές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί να παρερμηνευτούν; Α, δεν ξέρω αν παρερμηνεύτηκαν. Δεν παρακολουθώ ξέρετε τι λέει ο καθένας. Δεν έχω χρόνο, μακάρι να ‘χα, να κοιτούσα τηλεόραση όλη τη μέρα. Εγώ είπα ότι όποιον τον κακομεταχειριζόμαστε μπορεί αύριο να πάρει άλλο δρόμο. Αυτό είναι κάτι πέρα από το αυτονόητο; Δεν το ξέρει όλος ο κόσμος;

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, λοιπόν, κύριε Τόσκα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτήν την παρέμβαση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά, γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις