Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Απρίλιος 201608-04-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Salmir Tahiri

08-04-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Salmir Tahiri

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 08 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Salmir Tahiri

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Salmir Tahiri o o ποίος επισκέπτεται τη χώρα μας συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

Μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε σε σύσκεψη εργασίας των δύο υπουργών, με τη συμμετοχή επιτελών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.

Λίγο πριν ξεκινήσει η κοινή τους σύσκεψη, οι κύριοι Τόσκας και Tahiri έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον φίλο και γείτονα Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας. Είναι χαρά μας, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε διμερή θέματα, να συζητήσουμε την κατάσταση και τους κινδύνους στην περιοχή. Να ενημερώσω τον Υπουργό για το προσφυγικό πρόβλημα και να βρούμε μαζί τρόπους καλύτερης συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στα άλλα προβλήματα που απασχολούν τα ζητήματα ασφάλειας και τάξης.

Θα έχουμε μια συνεργασία οι δύο αντιπροσωπείες και θα έχουμε και μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών τις επόμενες μέρες, και όπως καταλαβαίνετε γίνεται μια καλή αρχή για επαφές που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων. Ευχαριστώ και πάλι τον συνάδελφο Υπουργό για την επίσκεψή του.

Υπουργός Εσωτερικών Αλβανίας: Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό για την φιλοξενία. Υπάρχει ένα πετυχημένο ιστορικό συνεργασίας, τόσο όσον αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όσο και όσον αφορά την συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας, αλλά και σε άλλα επίπεδα που συμβάλλουν στο να οικοδομήσουμε κοινές αξίες στη σημερινή κοινωνία.

Είναι βέβαιο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και ό,τι κάναμε μέχρι και σήμερα μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι έχουμε περισσότερα να κάνουμε στο μέλλον. Αναμφίβολα, ένα από τα σημεία των σημερινών συζητήσεων, θα είναι οι κοινές προκλήσεις ενόψει της ασφάλειας της περιοχής. Χώρος συνεργασίας υπάρχει, είναι μεγάλος.

Ένα δεύτερο σημείο της συζήτησης μας θα είναι η στενότερη συνεργασία για το θέμα, για το προσφυγικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το προσφυγικό. Όπως γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι έχουμε ανάγκη για ένα κοινό σχέδιο, μία κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Αλβανία βρίσκεται ήδη στην πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, όμως οι κρίσεις αυτές μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, για την επίλυση και αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Αντιληφθήκαμε και οι δύο πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την Αλβανία είναι απαραίτητο να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας που είναι ταυτόχρονα και γείτονές μας στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ελπίζω να ήμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε κοινούς μηχανισμούς ώστε η συνεργασία μας να είναι αποτελεσματική και καρποφόρα και να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον συνάδελφο, έχουμε άριστη συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο, αλλά ότι κάνουμε μέχρι σήμερα αποτελεί μια ένδειξη ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για την φιλοξενία. Είμαι πεπεισμένος ότι από κοινού θα πετύχουμε αποτελέσματα. Οι κρίσεις αυτές μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι πρέπει να ήμαστε μαζί, πρέπει να ήμαστε ενωμένοι για να δώσουμε σταθερές λύσεις και πρέπει να συνεργαστούμε νωρίς για να μην είναι ποτέ αργά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ μπορούμε να πούμε κάποιες λεπτομέρειες περισσότερες για το πλαίσιο συνεργασίας που ανέφερε ο κύριος Υπουργός , καινούργιους μηχανισμούς ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό και γενικά βλέπουμε και την μεταφορά των ροών προς την Δυτική Ελλάδα, προς Ιταλία, Αλβανία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν υπάρχουν ροές προς Αλβανία είτε προς Ιταλία, οργανωμένες ροές δεν υπάρχουν, οργανωμένες από κυκλώματα εννοώ . Από εκεί και πέρα αρχίζουμε ένα πλαίσιο συνομιλιών που πιστεύω θα οδηγήσει σε συνεργασίες για πολλά πράγματα.

Εμείς στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιμετωπίζουμε κινδύνους από το οργανωμένο έγκλημα και οι δύο χώρες και οφείλουμε να συνεργαστούμε και σε αυτό τον τομέα και σαν γείτονες αλλά και σαν δύο χώρες οι οποίες έχουν ιστορία και μπορούν να προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα σε συνθήκες συνεργασίας.

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά τους κοινούς μηχανισμούς που είπε ο ομόλογός σας, μπορούμε να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε αυτή την φάση, είμαστε σε φάση έναρξης των επαφών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασίες και από εκεί και πέρα όταν υπάρξει κάτι θα ενημερωθείτε.

Υπουργός Εσωτερικών Αλβανίας: Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η συνεργασία σημαίνει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην συνεργασία μας. Δεν περιορίζεται αυτή η συνεργασία στα σημερινά θέματα, δηλαδή στο προσφυγικό αλλά έχει μία διάσταση πολύ πιο ευρύτερη. Επειδή εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε να μας χτυπήσει η κρίση την πόρτα, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Η συνάντησή μας αναφέρεται σε πολλά θέματα, αναφέροντας συγκεκριμένα το θέμα των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα, το θέμα της ασφάλειας, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η κρίση του προσφυγικού. Πρέπει μέσω της προσφυγικής κρίσης, να μην αφήσουμε διάμεσο αυτής της κρίσης, τρομοκρατικά στοιχεία να απειλήσουν τις δικές μας Αστυνομίες. Εάν εξασφαλίσουμε την ασφάλεια εδώ, έχουμε ήδη εξασφαλίσει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταίες Αναρτήσεις