Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201625-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα "Αγορά"

25-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα “Αγορά”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα “Αγορά”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σήμερα, 25 Μαρτίου 2016, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο.

Το κείμενο της συνέντευξης:

  • Μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, υπάρχει ανησυχία για χτύπημα στην Αθήνα;

Η χώρα είναι πολύ ασφαλής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ιστορία αποικιοκρατική ή ιμπε­ριαλιστικών επεμβάσεων. Άλλοι προκαλούν τους πολέμους και εμείς δεχόμαστε τα αποτελέσματα και τις συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, παίρνουμε τα μέτρα μας, προληπτικά μέτρα, και συνεργαζόμα­στε και με τις χώρες στις οποίες έγιναν οι βομβι­στικές επιθέσεις.

  • Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες για την ύπαρξη λίστας υπόπτων για συμμε­τοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίοι ενδεχομένως μετείχαν σε επιθέ­σεις και βρίσκονται στην Ελλάδα;

Στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχουν πυρήνες ενερ­γοποιημένοι με αναφορές στην ισλαμική εξτρεμιστική δράση. Μπορεί να έχουν περάσει από τη χώρα μας τέτοια άτομα, αλλά οι μουσουλμανικές κοινότητες που βρίσκονται στην ελληνική επι­κράτεια αποτελούνται από φιλήσυχους ανθρώ­πους, που καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες. Από κει και πέρα, συνεργαζόμαστε στενά με υπη­ρεσίες και αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ευρύτερα, γιατί το φαινόμενο της τρομο­κρατίας απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση.

  • Με δεδομένο ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν για μεγά­λο διάστημα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, φοβάστε επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών;

Δεν αποκλείω να προκληθούν καταστάσεις οργής ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι άνθρωποι που αλλού πήγαιναν και αλλού βρέθηκαν. Είναι αναμενόμενο έως ένα μικρό βαθ­μό να δημιουργηθούν τέτοιες εντάσεις, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκτιμήσει τη φιλοξενία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας μέσα σε συνθήκες κρίσης.

  • Σε αυτή τη περίπτωση πώς θα αντι δράσετε; θα επιβάλετε την τάξη με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη χρήση βίας;

Οι όποιες εντάσεις και συγκρούσεις προκληθούν δεν πρόκειται να αφεθούν ώστε να εξελιχθούν σε μια κατάσταση που θα θέτει σε κίνδυνο τους πολί­τες, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την κοινω­νική ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ είμαστε ένα οργανωμένο κράτος. Είμαστε ανεκτικοί στις δια­φορετικές απόψεις, δεν είμαστε όμως ανεκτικοί σε συγκρούσεις στην επικράτειά μας.

  • Μήπως τελικά οι κλειστές δομές φιλο ­ ξενίας θα πρέπει να είναι περισσότερες;

Οι δομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής είναι ικανές για να παρέ­χουν αυξημένο έλεγχο των ανθρώπων που φιλοξε­νούνται, είτε πρόκειται γι’ αυτούς που θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε για εκείνους που θα περάσουν από το στάδιο της παροχής ασύλου. Δεν είναι φυλακές, ωστόσο είναι δομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες παραμονής στη χώρα μας για περιορισμέ­νο χρόνο.

  • Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Άγκυρα δείχνει απρόθυμη να συνεργαστεί;

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη είναι παρούσα, αλλά θα θέλα­με να είναι πιο ενεργή στο ζήτημα της επιτήρησης των ροών. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνει αυτό. Διαφορετικά, θα είναι η πρώτη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση η οποία δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη πολιτική εντολή που της δόθηκε.

  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επι­θυμεί την ανάμειξη του στρατού στην Ειδομένη για τη σίτιση των προσφύγων, όπως εσείς αναφέρατε…

Η συμμετοχή του στρατού στην όλη προσπάθεια για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι σημαντική και σε μεγάλη έκταση. Όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του και φυσικά υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτί­ωση του συντονισμού, αλλά και της βοήθειας που παρέχει ο κάθε μηχανισμός.

  • Πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση;

Ο Γιάννης Μουζάλας είναι ένα εξαιρετικό πρόσω­πο, με τεράστια προσφορά και γνώση στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Η βοήθειά του είναι πολύτιμη και εξαιρετική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να βοηθά και να στηρίζει αυτή την προ­σπάθεια και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ενισχυθεί και το υπουργείο του με τους κατάλληλους μηχανισμούς, τους κατάλληλους ανθρώπους και να υποστηριχθεί η προσπάθεια και του ίδιου και συνο­λικά της κυβέρνησης.

Τελευταίες Αναρτήσεις