Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201623-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ''Σκαϊ''

23-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ”Σκαϊ”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο “Σκαϊ”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε χθες, Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ιστορίες” και στους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά, Παύλο Τσίμα και Σία Κοσιώνη.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα σας κυρία Κοσιώνη, κύριε Παπαχελά και κύριε Τσίμα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ έχετε από το πρωί συμμετάσχει σε πολλαπλές συσκέψεις μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαμε το πρωί στις Βρυξέλλες. Μπορείτε να μας δώσετε έτσι να καταλάβουμε τι αφορούσαν; Δηλαδή, είχαν να κάνουν μόνο με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κάποια σημεία στη χώρας μας, είχαν να κάνουν με πληροφορίες που εσείς έχετε στη διάθεσή σας για κάποια πρόσωπα που πιθανόν σχετίζονται με τη τρομοκρατία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Κοσιώνη καταρχάς πρέπει να εκφράσουμε όλοι την αλληλεγγύη μας στον Bελγικό λαό αυτή τη στιγμή που ταλαιπωρείται από τις άφρονες πράξεις αυτών των ανθρώπων. Από εκεί και πέρα μπαίνοντας στην ερώτησή σας, αυτή τη στιγμή μας απασχόλησαν τα μέτρα, τα άμεσα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν όχι γιατί υπάρχει αύξηση του κινδύνου στο εσωτερικό της χώρας αλλά έπρεπε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας τη στιγμή που στον ευρωπαϊκό χώρο έγινε αυτό που έγινε.

Από εκεί και πέρα το τι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν και από ποιες κατευθύνσεις, πως μπορεί να αποτραπούν, τι συνεργασίες μπορεί να γίνουν με τις άλλες και γίνονται με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση, βελτιώνουν, βλέπουμε τα κενά και συνεχίζουμε.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κύριε Υπουργέ κατά πόσο υπήρχε κάποια αυξημένη ετοιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Γιατί καταλαβαίνω ότι τουλάχιστον στο Βέλγιο υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και κάποια αυξημένη επιφυλακή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν εννοείτε αν είχαμε προειδοποιηθεί ότι κάτι μπορούσε να γίνει στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι το Υπουργείο το δικό μας δεν είχε προϊδεασθεί για κάτι τέτοιο πέρα από τα γενικότερα μέτρα επαγρύπνησης που υπάρχουν όλο τον καιρό και ειδικά μετά τα γεγονότα στο Παρίσι.

Αυτά τα γεγονότα στο Παρίσι μας ενεργοποίησαν όλους και τότε πήραμε άμεσα μέτρα προτού καν ζητηθούν από οποιαδήποτε Κυβέρνηση για τους χώρους ενδιαφέροντος τους και μας ευχαρίστησαν γι’ αυτό οι γαλλικές Αρχές. Το ίδιο κάναμε και τώρα, έχουμε την εμπειρία των μέτρων που πήραν μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και τα εφαρμόσαμε άμεσα για την διασφάλιση κάποιων χώρων.

Δημοσιογράφος: Πέρα από αυτό κ. Υπουργέ, επειδή κατά καιρούς ακούμε ιστορίες και κυκλοφορούν φήμες ενδεχομένως και στην Ελλάδα να υπάρχουν πυρήνες ικανοί να κάνουν αντίστοιχα χτυπήματα, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό ή μπορείτε να βεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει λόγος τέτοιας ανησυχίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος ανησυχίας και νομίζω είναι κατανοητό σε όλους ότι η χώρα μας ούτε αποικιοκρατική ιστορία έχει, ούτε ιμπεριαλιστικές διαθέσεις είχε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Είναι μια χώρα παρόλα αυτά που πρέπει όμως γιατί είναι πέρασμα πολλών ανθρώπων να έχει το νου της και γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε και με άλλες Υπηρεσίες ευρωπαϊκές ευρύτερα.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ξανά λέω, δεν έχουν εντοπιστεί πυρήνες ή κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να μας ανησυχούν. Σας είπα ότι τα μέτρα που πήραμε ήταν άσχετα από τον βαθμό κινδύνου ο οποίος δεν αυξήθηκε στο εσωτερικό της χώρας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα να σας ρωτήσω λίγο. Από τη μία έχετε υποστεί κάποια κριτική για φαινόμενα όπως αυτό που έγινε το πρωί με τη μεταφορά των Πακιστανών με τις χειροπέδες, από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα στην Ειδομένη απ’ ότι καταλαβαίνω που η κατάσταση μοιάζει να βγαίνει εκτός ελέγχου, φαίνεται να υπάρχει μια πολύ μεγάλη ένταση εκεί. Πως θα το λύσετε αυτό το πρόβλημα δηλαδή; Έχετε στο μυαλό σας κάποια επιχείρηση εκκένωσης αυτής της περιοχής; Θα το αφήσετε απλώς να εξελιχθεί από μόνο του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Δύο διαφορετικά θέματα. Πρώτον, σε ότι αφορά την σύλληψη των Πακιστανών, τη μεταφορά των Πακιστανών σήμερα το πρωί με κάποιο πλοίο από τη Μυτιλήνη στο Πειραιά, εκεί θα μου επιτρέψετε ότι δεν ήταν ακριβής η πληροφόρηση η οποία μεταφέρθηκε σε κάποια κανάλια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν δεμένοι όπως παρουσιάστηκε στη διάρκεια του ταξιδιού, δέθηκαν με κάποιες πλαστικές τύπου χειροπέδες, πριν κατέβουν και στη συνέχεια μπήκαν στο λεωφορείο και λύθηκαν πάλι προκειμένου να μεταφερθούν στη Κόρινθο.

Δημοσιογράφος: Εντάξει φόρεσαν χειροπέδες κατά τη μεταφορά τους από το πλοίο στο λεωφορείο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, ναι. Τώρα πάμε στην Ειδομένη. Εκεί είναι πραγματικά η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί, δεν φτιάξαμε υποδομές στην Ειδομένη ακριβώς για να μην δημιουργήσουμε μόνιμες καταστάσεις τύπου καλές, φτιάξαμε όμως αρκετές εγκαταστάσεις σε αποστάσεις, ας μου επιτραπεί μία αλυσίδα ή μια σειρά κέντρων φιλοξενίας σε μία απόσταση δεκαπέντε έως είκοσι χιλιόμετρα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά πως θα μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί, δεκαπέντε, δεκατέσσερις χιλιάδες άνθρωποι που είναι στην Ειδομένη και στις άλλες δομές αφού οι ίδιοι αρνούνται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, οι ίδιοι όμως αρνούνταν μέχρι τώρα, οι ίδιοι πλέον έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν και τους μοιράσαμε και φυλλάδια γι’ αυτό το σκοπό και έχουν πάει και άνθρωποι εκεί πέρα που τους έχουν πληροφορήσει στη γλώσσα τους. Έχει αρχίσει ήδη μία μικρή ροή, πιστεύουμε θα επιταχυνθεί τις επόμενες ήμερες και θα πάνε στους καταυλισμούς.

Δημοσιογράφος: Πάντως, τις τελευταίες ώρες το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας φαντάζομαι επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση στη περιοχή. Η μία ΜΚΟ μετά την άλλη αποχωρεί, πρώτον γιατί τις διώχνουν και δεύτερον διότι απ’ ότι λέει το ρεπορτάζ έχουν αρχίσει και φοβούνται για τη δική τους σωματική ακεραιτότητα. Πριν από λίγο είχαμε και επιθέσεις σε τηλεοπτικά συνεργεία, φαντάζομαι τα έχετε μάθει.

Ο κύριος Μουζάλας είπε χθες στη Βουλή ότι σιγά σιγά την επιχείρηση ΠΕΙΘΟΥΣ όπως μας λέτε και εσείς και όπως λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη τι προηγούμενες ήμερες, θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι και θα φύγουν αν θα καταλάβουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Μπορεί να υπάρχουν αυτέ σι μικρές ροές που λέτε ωστόσο, υπάρχει πολύς μεγάλος όγκος, τεράστιος όγκος που μένουν εκεί. Θέλω να σας ρωτήσω αν επιμένετε σε αυτή την επιχείρηση «Πειθούς» ή αν θα λάβετε άλλου είδους μέτρα; Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε και από το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι θα πάει και ο Στρατός να καλύψει κάποιες ανάγκες εκεί στην Ειδομένη. Ανάγκες σίτισης, ότι ανάγκη προκύψει λέει το ρεπορτάζ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ακριβώς. Μιλάμε για ανάγκες ανθρωπιστικές και δε νομίζω να υπάρχει κάποιος ο οποίος να θεωρεί ρεαλιστική τη λύση της πίεσης διάλυσης δεκατριών χιλιάδων ανθρώπων από αυτή τη περιοχή ανάμεσα στους οποίους το 50% είναι γυναίκες και παιδιά.

Δημοσιογράφος: Και αν αντιμετωπίσετε εκεί συνθήκες βίας και χάος, τι θα κάνετε κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Οι συνθήκες βίας και χάους δεν δημιουργούνται έτσι ξαφνικά, έχουμε κι εμείς τη πληροφόρησή μας. Έχουν δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάποιες εντάσεις. Υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες φοβούνται γιατί βλέπουν ότι υπάρχει κάποια ένταση. Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να δημιουργηθούν παρεμβάσεις αστυνομικές σε περιορισμένη κλίμακα αλλά τέτοιες συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού..

Δημοσιογράφος: Τι είδους παρεμβάσεις δηλαδή κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Βίαιες παρεμβάσεις που υπονοήσατε, που κάποιοι προτείνουν δεν μπορεί να γίνουν. Μπορεί να γίνουν περιορισμένες, μπορεί να γίνει να χρησιμοποιηθεί η πειθώ για να αποτραβηχτούν αυτοί οι άνθρωποι στα κέντρα φιλοξενίας και αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόσαμε εξάλλου και άλλη φορά, με μεγάλο αριθμό προσφύγων στη περιοχή όπου δεν άνοιξε μύτη και το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο ήθελα. Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, ένα άλλο σενάριο αν θέλετε το ότι αυτή τη στιγμή θα μαζευτούν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι σε μερικά νησιά, οι οποίοι είναι απελπισμένοι καταλαβαίνουν ότι πλέον χάνουν τη προοπτική τους να πάνε στην Ευρώπη και είναι πλέον σε φυλασσόμενους καταυλισμούς, τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αγανάκτηση, εξέγερση όπως να το πει κανείς, διότι πραγματικά νομίζω ότι μπαίνουμε σε άλλο σενάριο πλέον.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πράγματι, είναι διαφοροποιημένες οι καταστάσεις από τις είκοσι του μηνός. Όσοι πέρασαν έχουν πάρει το χαρτί της προσωρινής παραμονής, οι υπόλοιποι φυλάσσονται σε ελεγχόμενο χώρο αυτή τη στιγμή προκειμένου είτε να ζητήσουν άσυλο και να περάσουν τις διαδικασίες είτε να επιστραφούν στη Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε όλους ότι αυτοί είναι οι τρόποι τους οποίους έχουν αν επιλέξουν είτε ο δρόμος της αναζήτησης ασύλου, της αίτησης ασύλου είτε ο δρόμος της επιστροφής. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, μπορεί να εξοργιστούν κάποιοι, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα τη κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ξέρουμε ότι είχατε μια δύσκολη ημέρα. Ευχαριστούμε πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις