Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201612-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ''Σκάι''

12-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ”Σκάι”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο "Σκάι"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε σήμερα, Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να καλημερίσω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Τόσκα. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Αυτιά, καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσα να πω καλημέρα Στρατηγέ, αλλά είδατε αλλάζουν τα πράγματα. Στρατηγός στον Έβρο εκείνα τα χρόνια και μετά μια άλλη πορεία, και τώρα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά τα 35 χρόνια της πορείας της στρατιωτικής μένουνε και στην μνήμη και στην καρδιά μας.

Δημοσιογράφος: Έχω το έγγραφο, 42.253 είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες, μετανάστες πέστε το όπως θέλετε, στην πατρίδα μας. Πού είμαστε αγαπητέ Υπουργέ αυτήν την ώρα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εκεί κοντά είναι τα νούμερα, εννοώντας από τα νησιά μέχρι την Ειδομένη αυτήν τη στιγμή βρίσκονται γύρω στον αριθμό που είπατε πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα το πρωί είχαμε μια μειωμένη σχετικά ροή, εννοώ το 24ωρο που πέρασε γύρω στα 630 άτομα. Χθες ήταν γύρω στα 830-840 και προχθές ήταν 2.500. Βλέπουμε μια μείωση της ροής, θα δούμε βέβαια δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα, θα δούμε τις επόμενες μέρες. Η κατάσταση αυτή είναι ελεγχόμενη με πολλά προβλήματα που τα βλέπουμε, σκοπός μας δεν είναι να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο και με γρήγορο ρυθμό.

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ το Associated Press, βλέπω σε τηλεγράφημά του, λέει αδειάζουν πέντε ελληνικά νησιά από πρόσφυγες πριν τη Σύνοδο και μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη ώστε να φύγουν από τα νησιά και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα; Τι ακριβώς συμβαίνει, διότι είστε ο καθ΄ύλην αρμόδιος ή μεταξύ των αρμοδίων για μια απάντηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει μια ομάδα Υπουργών που ασχολείται με το θέμα σε καθημερινή βάση. Σε λίγα λεπτά έχουμε συνάντηση εδώ ακριβώς για αυτόν τον λόγο, όπως σχεδόν κάθε μέρα, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα. Τώρα για το ζήτημα που είπατε για τα νησιά.

Μην ξεχνάμε ότι είμαστε παραμονές της Συνόδου στις 18 του μηνός την ερχόμενη εβδομάδα που σημαίνει ότι παραμονές τέτοιων Συνόδων, γίνονται και διαπραγματευτικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχτεί στη διάρκεια αυτής της Συνόδου είναι τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες και τις επιστροφές στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες.

Επομένως, μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι, τις πιέσεις που υπάρχουν, εμείς προσπαθούμε να υπάρχουν βαλβίδες εκτόνωσης και ροές είτε προς την Ευρώπη, είτε προς την Τουρκία, είτε προς Τρίτες χώρες, ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, υπάρχει αυτό το δημοσίευμα που λέει ότι θα φύγουν από τα νησιά. Προφανώς θα φύγουν από τα νησιά, δεν θα μείνουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι, ούτε θέλουν αλλά ούτε είναι πρόθεση δική μας και θα πάνε στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια, προσπάθεια μας είναι να τους στείλουμε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είτε να επιστραφούν στην Τουρκία, εφόσον είναι οικονομικοί μετανάστες.

Δημοσιογράφος: Είστε απόλυτα σαφής. Πάμε στην Ειδομένη. Πάμε σιγά σιγά με την πειθώ να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους μην κάθεστε κάτω από τη βροχή, μην κάθεστε μέσα στο κρύο, υπάρχουν άλλα σημεία, βλέποντας και κάνοντας, εκεί είμαστε κύριε Υπουργέ; Σιγά σιγά δηλαδή η Ειδομένη θα αρχίσει να παίρνει μια άλλη μορφή; Να αποχωρούν από εκεί οι μετανάστες, οι πρόσφυγες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το σχέδιο μας κύριε Αυτιά, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ένα μεγάλο μέρος σε ό,τι αφορά τους καταυλισμούς, ήταν και είναι να έχουμε καταυλισμούς σε μια απόσταση 15 έως 25 χιλιόμετρα πίσω από την Ειδομένη, ένα κορδόνι κατά κάποιο τρόπο, μια σειρά καταυλισμών, όχι με όλες τις ανέσεις, με τη βασική υποστήριξη σε στέγαση σε τροφή και σε υγειονομική περίθαλψη

Προσπαθούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους πείσουμε, σήμερα θα μοιραστούν, το μεσημέρι και φυλλάδια σε τρεις γλώσσες που θα τους λέμε ότι η Βαλκανική οδός έχει κλείσει, άρα θα πρέπει να πάτε στους καταυλισμούς παραπίσω, να εμπιστευτείτε τις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες θα σας δώσουν τα βασικά και στη συνέχεια, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Επομένως, η επιδίωξη μας είναι οι άνθρωποι να πάνε όχι με βίαιο τρόπο πίσω σε αυτούς τους καταυλισμούς, όπου θα μπορέσουμε και να τους υποστηρίξουμε καλύτερα και να υπάρξουν προϋποθέσεις επαναπροώθησης-προώθησης τους στις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να έχουν καλύτερες ανθρώπινες συνθήκες και να μην είναι πράγματι μέσα στη λάσπη στην Ειδομένη.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφής. Άλλα δυο γρήγορα ερωτήματα γιατί ξεκινάει η σύσκεψή σας. Διαβάζω σήμερα, κύριε Υπουργέ, θα το είδατε και εσείς, στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» ."Τούρκοι χωροφύλακες στα ελληνικά νησιά". Τι είναι τούτο εδώ το πράγμα; Λέει το δέχτηκε ο Τσίπρας στη συμφωνία που υπέγραψε στη Σμύρνη για να ελέγχουν τους παράτυπους μετανάστες. Εννοεί Λιμενικό της Τουρκίας, εννοεί κ.λ.π. ή χωροφύλακες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι θα σας εξηγήσω. Το Πρωτόκολλο προθέσεων, το οποίο υπογράψαμε στη Σμύρνη, το υπέγραψα εγώ και ο Τούρκος ομόλογος μου, αφορά μία ανανέωση κατά κάποιο τρόπο, επιτάχυνση του υπάρχοντος Πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στη Τουρκία, του 2001, που επικυρώθηκε το 2002.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν Τούρκοι παρατηρητές, στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες, συγνώμη, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, να επιστρέφονται στην Τουρκία.

Το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή, το συμφέρον της χώρας μας, είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται προστασία και να πάνε είτε προς την Τουρκία, είτε προς την Ευρώπη, είτε στις χώρες τους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτό το σκέλος το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή. Επομένως καλό κάνει αυτή τη στιγμή που προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση, να μην υπάρχουν δημοσιογραφικές υπερβολές. Γιατί κάνουν κακό και στη χώρα και στην αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν, ο Τούρκος αστυνομικός θα είναι εδώ για να επαναπροωθεί στη Τουρκία αυτούς οι οποίοι παράνομοι βρίσκονται ή στα νησιά ή στην παραμεθόριο. Αν είναι σωστό όπως το είπα ή διορθώστε με.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς δεν θα είναι σώνει και καλά αστυνομικός. Μπορεί να είναι ένας υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης, της Τουρκικής Γραμματείας Μετανάστευσης. Από εκει και πέρα, αυτός θα ελέγχει τα χαρτιά μαζί με τους δικούς και θα υπογράφει ένα πρωτόκολλο παραλαβής κατά κάποιο τρόπο και θα παίρνει αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνει στη χώρα τους. Αυτή θα είναι η διαδικασία περίπου.

Δημοσιογράφος: Κι αυτό θα έχει ημερομηνία λήξεως, έτσι δεν είναι; Δηλαδή όταν τελειώσει αυτό το αλισβερίσι, τελειώνουμε με αυτούς, έτσι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα προφανώς είναι για τη συγκεκριμένη αποστολή, για την συγκεκριμένη προώθηση των μεταναστών.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, είσαι έμπειρος άνθρωπος. Μιλάω στον ενικό γιατί αντιλαμβάνεστε πως ο ενικός καμιά φορά είναι πολύ πιο σημαντικός από τον πληθυντικό. Αν σε ρωτούσε ο Τσίπρας, Στρατηγέ πόσους περιμένεις μετανάστες το επόμενο διάστημα; Με την πείρα σας κύριε Υπουργέ, με τη γνώση που έχετε ως Στρατηγός, ως άνθρωπος που είστε μέσα στα πράγματα. Πόσους μετανάστες περιμένουμε το επόμενο διάστημα; Άλλοι μιλάνε για διακόσιους, διακόσιες χιλιάδες, άλλοι για εκατό. Ο Αβραμόπουλος μιλάει για μια ανθρωπιστική κρίση τεράστια. Ο Στρατηγός ο Τόσκας πόσους περιμένει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς, ανθρωπιστική κρίση υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αγγίζει εμάς, αγγίζει την Ευρώπη και αγγίζει ίσως και ευρύτερα. Από κει και πέρα θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για αριθμούς. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία, γίνονται προσπάθειες για να πεισθεί η Τουρκία να κρατήσει αυτές τις ροές.

Εμείς θα εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και που θα συμφωνήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, πιστεύω ότι θα μειωθούν οι ροές, οι ροές δεν μειώνονται φυσικά, μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, δεν μηδενίζονται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι οι ροές θα συνεχιστούν με μειωμένους ρυθμούς, μέχρι κάποια στιγμή να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Προσωπικά, δεν πιστεύω τεράστιους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών να έρθουν, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όμως, γίνονται βήματα, οργανωνόμαστε κάθε μέρα περισσότερο. Η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι είναι και δικό της θέμα, η Τουρκία δείχνει διάθεση συνεργασίας. Θα το δούμε βέβαια στην πράξη και ελπίζουμε να τερματιστεί ο πόλεμος όσο γίνεται γρηγορότερα στη Συρία.

Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι γίνονται κέντρα και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία απλώνονται σιγά σιγά, έτσι; Θα έχουμε άπλωμα μεταναστών προσφυγών σε όλη την Ελλάδα αγαπητέ κύριε Υπουργέ; Ή θα είναι συγκεκριμένα τα σημεία Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, νησιά, Αττική; Θα απλωθούν ώστε να γίνουν λιγότεροι σε διάφορες περιοχές να μην είναι όλοι μαζί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί ούτε μόνο ο νομός Κιλκίς να πάρει όλο το βάρος της προσπάθειας, δεν μπορεί μόνο μία περιοχή να φορτωθεί αυτό το τεράστιο βάρος και τους τεράστιους αριθμούς. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση και να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς σε διάφορα μέρη. Βοηθούν ευτυχώς οι περιφέρειες, βοηθούν οι κάτοικοι και φυσικά δεν θα στείλουμε σε ευαίσθητες περιοχές.

Δημοσιογράφος: Ευαίσθητες περιοχές εννοείτε περιοχές όπως;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εννοώ ευαίσθητες ακριτικές περιοχές.

Δημοσιογράφος: Είστε απόλυτα σαφής και είστε κατανοητός. Στην Κρήτη θα στείλετε; Γιατί είχαμε κάποιες αντιδράσεις εκεί από Δημάρχους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την Κρήτη γιατί δεν εξυπηρετεί την προώθηση τους εκεί που είπαμε προς Ευρώπη, Τουρκία και τα λοιπά. Ο σχεδιασμός μας είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφής κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστώ θερμά, μία παράκληση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Επειδή κατάγομαι από παραμεθόριο περιοχή, τα νησιά μας αγαπητέ κύριε Υπουργέ είναι για τουρισμό καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όσο γρηγορότερα λήξει αυτή η ιστορία, τόσο θα πάνε και οι τουρίστες, διότι με ειδοποιούν από τη Σάμο, από τη Χίο, από τη Μυτιλήνη να τελειώνει αυτό το δύσκολο πέρασμα, για να επανέλθουν οι τουρίστες. Γιατί τουρίστες στα νησιά δεν πάνε αγαπητέ κύριε Υπουργέ και το ξέρετε και από την πείρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το προσφυγικό δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την τουριστική ροή. Οι νησιώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι όπως το ξέρετε καλύτερα από εμένα και γενικά η χώρα μας έχει δείξει τεράστια ανθρωπιά και φιλοξενία. Αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε και η "μαύρη τρύπα" της Ευρώπης.

Δημοσιογράφος: Είστε σαφής, ευχαριστώ Στρατηγέ, Υπουργέ πες τε το όπως θέλετε και εσείς. Να πω Στρατηγέ, είναι υποχρέωση μου ότι χάρη στον Ελληνικό Στρατό, χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε λέγονται λιμενικοί, είτε λέγεται στρατός, είτε λέγεται οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την εθνική άμυνα, αυτή την ώρα δείξανε ότι είναι παλικάρια. Καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας βοηθούν σημαντικά.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς, καλημέρα και να είσαι καλά, καλή δουλειά.

Τελευταίες Αναρτήσεις