Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201610-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του "ΑLPHA"

10-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του “ΑLPHA”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο του “ΑLPHA

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Αντιθέσεις” του ραδιοφωνικού σταθμού «Α LPHA » και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος, Βερύκιος: Πάμε ευθύς αμέσως να συνομιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Καλή σας μέρα!

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα Δήμο, καλημέρα Σπύρο, καλημέρα στους ακροατές σας!

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Πως είστε; Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Δημοσιογράφος, Βερύκιος: Κάθε μέρα και πίσω, κάθε μέρα και περισσότεροι μας έρχονται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα, αλλά νομίζω είναι κατανοητό ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και θα γίνεται όσο περνάει ο καιρός και περισσότερο ελεγχόμενη.

Οι ροές σε έναν βαθμό συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν τόσο γρήγορα οι ροές, γιατί παίζονται διάφορα παιχνίδια και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα, δυστυχώς και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς και οι αντιθέσεις.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της, θέτει πολλά ερωτηματικά. Βλέπουμε αντιθέσεις Γερμανίας – Αυστρίας, αντιθέσεις που μας πάνε πολύ παλιά, μας πάνε το 1866, στον 19ο αιώνα με τις σοβαρότατες αντιθέσεις και τους πολέμους προς τους Γερμανο- A υστριακούς .

Επομένως, καθένας κοιτάζει να δέσει το γεωπολιτικό του συμφέρον και να δέσει και το οικονομικό του συμφέρον.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Τώρα εσείς, όσον αφορά το κομμάτι της χώρας μας, το εσωτερικό, έχετε κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση;

Έχουμε πάρα πολύ κόσμο στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη έχουμε γύρω στις 14 – 15 χιλιάδες. Πώς σκέφτεστε καταρχάς να λύσετε το πρόβλημα της Ειδομένης και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο και αργότερα του Πειραιά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να αρχίσουμε από την Ειδομένη. Καταρχάς, στην ίδια την Ειδομένη δεν υπάρχουν καταυλισμοί κρατικοί.

Υπάρχει ένα κορδόνι, μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω, από τα 10 μέχρι τα 20 χιλιόμετρα. Εμείς προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτούς τους οργανωμένους χώρους, που μπορούμε να τους παρέχουμε στέγη, αυτή τη στοιχειώδη στέγη και τροφή.

Οι ίδιοι συνωστίζονται στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν, αλλά δεν μπορούν να περάσουν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια και εμείς φυσικά δεν μπορούμε με βίαιους τρόπους.

Υπόψη από τους 13.000 που είναι εκεί πέρα, 12-13 χιλιάδες, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πειστούν και θα τους δώσουν, θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Τώρα υπάρχει διέξοδος προς την Ήπειρο, θα υπάρχουν καταυλισμοί εκεί. Θα τους πάτε προς τα εκεί αυτές τις μέρες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, όταν λέμε θα τους πάμε προς τα εκεί, θα πάμε κόσμο και εκεί όπως και στη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους.

Γίνονται συνεχώς τέτοιοι καταυλισμοί ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων για να υποστηριχθούν καλύτερα και να μην υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις από πιθανόν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν προβλήματα από ό,τι βλέπετε. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, ο ελληνικός λαός έχει φανεί ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός και αυτός που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Δημοσιογράφος, Βερύκιος: Βέβαια έχουμε αυτές τις εικόνες κάθε βράδυ που ραγίζουν καρδιές, τον κόσμο που είναι μέσα στη λασπουριά και δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας της δημόσιας υγιεινής.

Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, μπορούμε δηλαδή να βάλουμε ένα τέτοιο στοίχημα, ώστε να μην είναι άναρχοι οι καταυλισμοί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή, οι όποιοι καταυλισμοί υπάρχουν δεν είναι άναρχοι, οι κρατικοί καταυλισμοί όπως και αυτοί που έχουν υποστηριχθεί από συγκεκριμένους φορείς.

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι έτσι, γιατί δεν έχουν πεισθεί οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι δεν πρέπει να συσσωρεύονται εκεί πέρα. Δίνουμε σιγά- σιγά και εκεί, έχουμε στείλει κάποια ιατρική βοήθεια με γιατρούς από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας.

Κάνουμε ότι μπορούμε και εκεί αλλά 13.000 κόσμος δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Μπορεί να υποστηριχθεί αυτός ο κόσμος λίγο παραπίσω και πιστεύω να πεισθούν. Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι στο τί θα αποφασισθεί την άλλη βδομάδα, στις 17 του μηνός στην Ευρώπη, σε ότι αφορά το « relocation », δηλαδή το να στείλουμε κόσμο σε Ευρωπαϊκές Χώρες και να επιστρέψουμε και κόσμο στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση στη Σμύρνη.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Έχετε εσείς, υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και το λιμάνι στην Ηγουμενίτσα για πρόσφυγες, δηλαδή να τους μεταφέρουν κατευθείαν από τον Πειραιά. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο σχέδιό σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, για την Ηγουμενίτσα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όμως, στην Ήπειρο θα γίνουν καταυλισμοί όπως έχει ανακοινωθεί σε κάποια παλιά στρατόπεδα, γιατί πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.

Δεν μπορεί στο κάτω- κάτω ένας νομός, ο νομός Κιλκίς, να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος , δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου : Κύριε Υπουργέ, σας ανησυχεί το γεγονός ότι παρατηρούνται πλέον σε πολλά σημεία φαινόμενα εξαπάτησης των προσφύγων; 260 ευρώ, έχει χθες ο « ALPHA » ρεπορτάζ, το εισιτήριο για να τους πάνε στην Ειδομένη.

Στη Μυτιλήνη καταγγέλλουν οι Μ.Κ.Ο. ότι ουσιαστικά πηγαίνουν με το κεφάλι τον καθένα στον καταυλισμό και από κει και πέρα του παίρνουν του καθενός 5 € γραφεία- μαϊμού. Έχετε υπόψη σας; Κάποιοι εμπλέκουν και αστυνομικούς μέσα σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει, θεωρίες και σενάρια διάφορα, υπάρχει όμως σοβαρότατο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση κάποιον ανθρώπων.

Δυστυχώς όταν υπάρχει ένα τέτοιο μεγάλο κύμα, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά, έχουμε συλλάβει και ανθρώπους και οδηγούς λεωφορείων που πήγαν με διάφορους τρόπους να μεταφέρουν κόσμο και προσπάθησαν να τους εκμεταλλευτούν.

Όπως έχουμε συλλάβει και πάρα πολλούς διακινητές γύρω στους 38 διακινητές στα χερσαία σύνορα, και 91 το λιμενικό, μέσα στο 2016 εννοώ, στα θαλάσσια σύνορα.

Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η κυρία προσπάθεια μας είναι αυτή τη στιγμή να ελέγξουμε όλες αυτές τις ροές, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο, πιστέψτε με.

Προσπαθούν να βρούν διάφορες διεξόδους μέσα στην απελπισία τους αυτοί οι άνθρωποι, να πάνε στην Ειδομένη, νομίζουν ότι αν πάνε στην Ειδομένη θα πάνε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάνε να περάσουν με τα τρένα, με ταξί, με λεωφορεία με διάφορους τρόπους.

Υπάρχουν αυτοί οι εκμεταλλευτές που προσπαθούν να τους περάσουν από διάφορους τρόπους, αλλά κι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τους σταματήσουμε. Δεν είναι εύκολος αγώνας, αλλά δίνεται.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Σήμερα αν δεν κάνω λάθος, είχαμε 2.370, κοντά 2.400 οι οποίοι έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που θα προωθηθούν; Θέλω να μας πείτε και δύο λόγια για τα ασυνόδευτα παιδιά, είναι πολλά τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν φτάσει στη χώρα μας, τι γίνεται για αυτά παιδιά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το κύριο φαινόμενο είναι η ροή των προσφύγων, από κει και πέρα μέσα σε αυτό το φαινόμενο, βλέπουμε φαινόμενα και εκμετάλλευσης. Βλέπουμε και φαινόμενα ασυνόδευτων παιδιών, βλέπουμε και διάφορα άλλα φαινόμενα, έτσι;

Η μεγάλη εικόνα, το κύριο ζήτημα είναι η μεγάλη ροή των προσφύγων. Δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων χωρίς φαινόμενα τέτοια από δίπλα. Για τα ασυνόδευτα παιδιά, είναι ένα θέμα το οποίο έχει θέσει σαν κύριο ζήτημα ο κύριος Μουζάλας. Είναι σήμερα στις Βρυξέλλες και δίνει τη μάχη του, το συζητάει και προσπαθεί να το λύσει με διάφορους φορείς και άρα δεν θα ήθελα, είναι σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή, όμως έχει δοθεί το βάρος από τον Γιάννη το Μουζάλα.

Δημοσιογράφος, Βερύκιος: Έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το παράνομο κύκλωμα διακίνησης των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Εδώ όμως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εσείς ως Υπουργείο έχετε τη δυνατότητα να μπορέσετε να το ελέγξετε και να το πατάξετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα «κορδόνι» κατά κάποιο τρόπο ελέγχων γύρω από την Αττική, αλλά και στις Εθνικές Οδούς και στην περιοχή της Ειδομένης ώστε να μην περνάνε οι πρόσφυγες με λεωφορεία, με τρένα, με οτιδήποτε ανεξέλεγκτα.

Στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και προσπαθούμε να την κρατήσουμε χωρίς κόσμο, γιατί εκεί υπάρχουν διάφορα κυκλώματα διακινητών.

Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιοι με την προβιά του καλού Σαμαρείτη που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές Μ.Κ.Ο. οι οποίες βοηθάνε και υπάρχουν και άλλες Μ.Κ.Ο. οι οποίες κοιτάζουν το πώς θα αυξήσουν τα κεφάλια που λέγατε το πρωί, της «εξυπηρέτησης», για άλλα οφέλη.

Το πλέγμα αυτό δεν είναι εύκολο, παγκόσμια όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα δεν είναι εύκολο. Σας λέω πάλι, προσπαθούμε, αλλά η κύρια προσπάθεια μας είναι στο να ρυθμίσουμε τις ροές αυτή την στιγμή και να πείσουμε τον κόσμο να μην πηγαίνει στην Ειδομένη.»

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Αν εντοπίσετε ότι μέσα σε αυτά τα κυκλώματα βοηθούν και συμμετέχουν και Έλληνες αστυνομικοί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ξέρουν καλά τις συνέπειες, ξέρουν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και οι διαταγές και ξέρουν ότι ούτε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ούτε η ηγεσία της Αστυνομίας αστειεύεται ή δείχνει ανοχή σε τέτοια περιστατικά.

Σε φαινόμενα παραβατικότητας αστυνομικών, θα έχουν συνέπειες πολύ σοβαρές και το ξέρουν καλά αυτό. Η Αστυνομία, αυτή την στιγμή, οι αστυνομικοί προσφέρουν τεράστιο έργο και χωρίς να φαίνονται, χωρίς να βγαίνουν στα κανάλια, βγαίνουν μόνο όταν χρειάζεται.

Ξέρουν όμως ότι η κοινωνία το έχει αναγνωρίσει, η κοινωνία βλέπει τον αστυνομικό δίπλα της και όχι απέναντί της, αλλά ξέρουν επίσης, ότι θα υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις που έχουν σχέση ειδικά με την διαπλοκή.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Κύριε Υπουργέ, πρέπει να βρείτε τους αστυνομικούς που χθες στην Ειδομένη, όταν τους μοίρασε η Υπηρεσία σας το φαγητό τους, το πήραν και το έδωσαν στα προσφυγόπουλα που ήταν μέσα στις σκηνές.

Ένα αυτό και δεύτερο, όμως ο κόσμος εκεί λέει ότι θέλει περισσότερους αστυνομικούς εκεί. Την ίδια ώρα όμως που ο κόσμος θέλει εκεί περισσότερους αστυνομικούς, τι γίνεται όμως με τους αστυνομικούς που είναι στην διάθεση του Λάμπρου και τον φυλάνε; Πέντε τον Λάμπρου και επτά τον άλλον και οχτώ τον παρά άλλον. Τι θα γίνει με αυτούς; Κάτι έμαθα ότι κάνετε κάποιες κινήσεις για αυτούς. Τι γίνεται;»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Θα δείτε τον επόμενο καιρό, γιατί κάποιοι τους θέλουν τους αστυνομικούς για να τους βοηθούν στο γραφείο ή τάχα μου γιατί κινδυνεύουν, επειδή τους έστειλε κάποιος μια επιστολή ή τους πήρε τηλέφωνο.

Αυτά τα παραμυθάκια θα σταματήσουν. Αυτά τα φαινόμενα θα σταματήσουν, γιατί δεν τα ανέχεται ούτε η κοινωνία μας ούτε αυτή η κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος, Λάμπρου: Για τι αριθμό μιλάμε αστυνομικών που κάθονται στα γραφεία κάποιων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Έχω πει κατά επανάληψη τους αριθμούς αυτούς στη Βουλή. Είναι μεγάλοι οι αριθμοί και είναι και μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων είτε πρώην πολιτικών είτε δημοσιογράφων που λένε παραμύθια της Χαλιμάς ότι κινδυνεύουν ή τους έσκασε ένα γκαζάκι στην γειτονιά τους πριν 5 χρόνια.

Δημοσιογράφος, Βερύκιος: Να είστε καλά! Ευχαριστούμε πολύ! Καλή σας ημέρα!

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καλημέρα!

Τελευταίες Αναρτήσεις