Πα 19 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201619-01-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά...

19-01-2016: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνά Νικολάου.

Η δυόμιση περίπου ωρών συνάντηση, μέρος του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Υπουργού στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα άκρως θερμό και φιλικό κλίμα και στη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης.

Στο περιεχόμενο των συζητήσεών τους αναφέρθηκαν οι δύο υπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

«Καλωσορίσαμε σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φίλο, τον κύριο Ιωνά Νικολάου και συζητήσαμε θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείου μας, θέματα ασφάλειας, τάξης και θέματα συναφή με την ασφάλεια.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς. Παρά την καλή συνεργασία, την άριστη συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των Υπηρεσιών μας, επειδή το γενικότερο πεδίο, οι απειλές, οι κίνδυνοι έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των συνεργασιών.

Επικεντρωθήκαμε ειδικά στα θέματα εκπαίδευσης, όπου οι αστυνομικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να έρχονται στα Ελληνικά σχολεία και να παρακολουθούν αντίστοιχες εκπαιδεύσεις με τους Έλληνες αστυνομικούς. Παρόμοιες συνεργασίες και εκπαιδεύσεις μπορούν να γίνουν σε θέματα επιμέρους, όπως είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι απειλές και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στα αεροδρόμια από χημικές καταστροφές, από βιολογικές καταστροφές, από διάφορους άλλους κινδύνους.

Συζητήσαμε λοιπόν, όλο αυτό το πλέγμα της κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας και αντίστοιχα οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των εμπειριών της Ελληνικής Αστυνομίας και των συναφών Υπηρεσιών. Και επειδή και οι δύο μας είμαστε άνθρωποι της πράξης, συμφωνήσαμε ότι όλες αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να αρχίσουν πολύ σύντομα, για τα μικρότερα σχολεία και συνεργασίες μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο καιρό και για τα μεγαλύτερα σχολεία μπορούμε να ξεκινήσουμε από την ερχόμενη εκπαιδευτική περίοδο, γιατί οι κίνδυνοι και οι απειλές δεν μας περιμένουν, δεν περιμένουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και γι αυτό, ό,τι συνεργασία συμφωνηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τον ευχαριστούμε για την παρουσία του σήμερα και είμαστε πάντα ευπρόσδεκτοι για τις γνώμες, για τις επικοινωνίες, για ό,τι άλλο χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία οφείλουμε εξάλλου κάθε συμπαράσταση και η σημερινή κυβέρνηση είναι πρόθυμη για κάθε είδους συνεργασία στον αδερφό κυπριακό λαό».

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνάς Νικολάου:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Επιτρέψτε μου καταρχήν να εκφράσω κι εγώ τις ευχαριστίες μας, τόσο του κυπριακού λαού, όσο και της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά προς την ελληνική Κυβέρνηση για την συνεχή υποστήριξη και στήριξη στα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός.

Για άλλη μια φορά σήμερα έχουμε επιβεβαιώσει μέσα από τη συζήτηση, την οποία έχουμε κάνει προηγουμένως, την συνεχή στήριξη που παρέχεται στον Κυπριακό λαό και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας, με την ανταπόκριση την οποία είχαμε από τον φίλο Υπουργό, τον κύριο Τόσκα, στην πρότασή μας για διεύρυνση της συμφωνίας, την οποία είχαμε υπογράψει το 2007, στα θέματα της εκπαίδευσης.

Πολύ περιγραφικά ο κύριος Υπουργός έχει αναφερθεί στα θέματα εκπαίδευσης που έχουμε συζητήσει και οφείλω να επισημάνω ότι η ανταπόκριση στα ζητήματα που έχω θέσει ήταν άμεση, τόσο από τον ίδιο, όσο και από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα και ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω επίσης, το γεγονός ότι η προσπάθεια για υλοποίηση των όσων έχουμε συζητήσει θα αρχίσει άμεσα. Με τη δημιουργία μίας ομάδας τεχνοκρατών που θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ζητήματα κατά τρόπο ώστε -περιγραφικό μάλιστα τρόπο- να προωθηθεί η υλοποίησή τους στο άμεσο μέλλον.

Η προσπάθειά μας εμάς είναι μέσα από αυτή την συνεργασία να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε κι εμείς, η μικρή Κύπρος με τα μέσα τα οποία διαθέτει, στην αντιμετώπιση πολλών από τα ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα το Ελληνικό Κράτος και ειδικότερα, τα θέματα μετανάστευσης. Με τον φίλο Υπουργό έχουμε συζητήσει τρόπους συνεργασίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμμετοχή μας στα συμβούλια Υπουργών, αλλά και τρόπους συνεργασίας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που διερχόμαστε συνεπεία της τρομοκρατίας και των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν και τις δύο χώρες.

Έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά ότι οφείλουμε και έναντι του λαού μας να διευρύνουμε την κάθε μορφή συνεργασίας, την οποία μπορούμε να έχουμε είτε αυτή σχετίζεται με την έγκαιρη και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς πρόληψης των οποιωνδήποτε απειλών ή ενεργειών που μπορεί να απειλούν τις χώρες μας, αλλά και της δυνατότητας αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, στα πλαίσια της κοινής μας προσπάθειας για αντιμετώπιση, πρόληψη και καταστολή σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι τα ναρκωτικά, όπως είναι το διαδικτυακό, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η τρομοκρατία, η εμπορία προσώπων και τα άλλα τόσα πολλά άλλα εγκλήματα, τα οποία αποτελούν ή σκιαγραφούν τη σύγχρονη μορφή του εγκλήματος της σημερινής κοινωνίας.

Έχουμε συμφωνήσει μαζί με τον κ. Υπουργό, όπως αυτή η επιτροπή συγκροτηθεί άμεσα, υπό την συμμετοχή και επίβλεψη των δύο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων και έχουμε θέσει ως στόχο, όπως μέχρι τον Φλεβάρη, ξεκαθαρίσουμε αρκετά από τα ζητήματα αυτά, κατά τρόπον ώστε η υλοποίηση των όσων έχουμε συζητήσει, να αρχίσει και να είναι και άμεση.

Με αυτά νομίζω επιβεβαιώνουμε αυτό το οποίο έχει πει και ο κ. Τόσκας που αφορά την επισήμανση ουσιαστικά, ότι αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα κατά τρόπο πρακτικό. Και έτσι θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Γιατί δυστυχώς, οι απειλές αυτές και το έγκλημα δεν μπορεί να μας περιμένει. Οφείλουμε εμείς να προτρέξουμε για να προλάβουμε οποιασδήποτε μορφής απειλή, η οποία μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τα κράτη μας, την ασφάλεια των κρατών μας. Να είστε καλά».

Τελευταίες Αναρτήσεις