Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201516-12-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό RealFM 97,8

16-12-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό RealFM 97,8

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό RealFM 97,8

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, συνέντευξη στον ραδιοσταθμό RealFm 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Το πλήρες απομαγνητογωνημένο κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλό σας απόγευμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό σας απόγευμα κύριε Στραβελάκη και καλό απόγευμα στους ακροατές.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Ακούσαμε ζωντανά τον Βασίλη Οικονόμου για τον ξυλοδαρμό του από τους δέκα κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια και θέλω να σας ρωτήσω εάν τα στοιχεία που έχετε εσείς που έχει η αστυνομία επιβεβαιώνουν το δικό τους συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για επίθεση βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς κ. Στραβελάκη, η επίθεση στο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου είναι προφανώς καταδικαστέα από κάθε πολίτη που σέβεται την Δημοκρατία, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει κανόνες αποκλεισμού χώρων και ιδεών. Μίλησα με το Βασίλη τον Οικονόμου το πρωί, του εξέφρασα την συμπαράσταση μου και την βούληση για εξάλειψη τέτοιων καταστάσεων και από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του τι έγινε, πράγματι ο βουλευτής πήγε κοντά στο γραφείο του σε ένα χώρο, σε μία ταβέρνα για να περάσει καλά ο άνθρωπος και εκεί δέχτηκε αναίτια την επίθεση από αυτούς του ανθρώπους και χωρίς να συνοδεύεται βέβαια από τον αστυνομικό του.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι τον ρώτησαν «Εσύ είσαι ο Βασίλης Οικονόμου» και μετά τον έδειραν, σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο ή ξαφνικά εκνευρίστηκαν και άρχισαν να τον βρίζουν και να τον χτυπάνε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, από ότι φαίνεται ήταν αναίτια η επίθεση, ήταν επίθεση στο Βασίλη Οικονόμου, απλά επειδή δεν τους άρεσαν οι ιδέες του.

Δημοσιογράφος: Το είχαν οργανώσει; Αυτή είναι η αίσθηση σας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω αν το είχαν οργανώσει ή αν πέρναγε κάποιος, είδε τον βουλευτή ειδοποίησε κάποιους άλλους και του επιτέθηκαν.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, δέκα, μια παρέα να πηγαίνει με κράνη και κουκούλες μέσα σε εστιατόριο να φάει και ξαφνικά να βλέπει έναν βουλευτή και να λέει «δε τον δέρνουμε τώρα»; Καταλαβαίνετε τι εννοώ..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το πιθανότερο, εγώ αυτό είπα και στον ίδιο, ότι μάλλον κάποιος τον παρακολουθούσε, πρέπει να ήταν οργανωμένο. Κάποιος τον παρακολουθούσε, ειδοποίησε και τους άλλους και του επιτέθηκαν. Ναι αυτό είναι το πιθανότερο, έτσι.

Δημοσιογράφος: Τώρα συνδέετε εσείς αυτό το περιστατικό με τις τελευταίες επιθέσεις; Είναι πολλές γι αυτό σας ρωτώ. Το πρωί στο Τειρεσία, ο ξυλοδαρμός από είκοσι κρανοφόρους, ελεγκτών στο μετρό, ο ξυλοδαρμός ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., η επιδρομή η διπλή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ο ξυλοδαρμός του κ. Κουμουτσάκου. Αν αφήσουμε τον κ. Κουμουτσάκο έξω, που ήταν μία συγκέντρωση στο Σύνταγμα, θεωρείτε ότι τα τελευταία είναι επιθέσεις με τους ίδιους δράστες, με την ίδια ομάδα, από την ίδια ομάδα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, να δούμε το φαινόμενο ή το τι γίνεται, σε μεγαλύτερο πλαίσιο. Αυτήν τη στιγμή, από ό,τι είδαμε και στις εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη και στη συνέχεια στις εκδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη, οι μεγάλες οι εκτεταμένες εκδηλώσεις χουλιγκανισμού έχουν μειωθεί, πλην όμως έχουν μειωθεί ποσοτικά, αλλά υπάρχει ένταση η οποία προέρχεται από μία μικρή ομάδα. Μικρή ομάδα από όταν λέμε, αρκετά μικρότερη από αυτήν που υπήρχε παλιότερα, αλλά όχι τόσο μικρή. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς ή αυτά τα νεαρά παιδιά, προφανώς από ό,τι φαίνεται είναι νεαρά παιδιά, δεν έχουν βρει διέξοδο στο χώρο των μαζικών πολιτικών αγώνων, νομίζουν τελείως εσφαλμένα τελικά, ότι μπορούν με τις ατομικές αυτές δράσεις, που είναι πέρα από κάθε λογική και αν θέλετε πέρα από κάθε ιστορική, ιστορικά δεν έχει επιτευχθεί ποτέ κάποιος στόχος με τέτοιες ενέργειες, έχουν λοιπόν ξεφύγει από την αποδεκτή στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα δράση την πολιτική και νομίζουν ότι έτσι θα πετύχουν είτε την ανατροπή του συστήματος είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ιστορικά όπως είπα αυτό δεν δικαιώνεται.

Δημοσιογράφος: Πέραν των κινήτρων θεωρείτε ότι αυτές οι επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους και ως προς τα πρόσωπα των φυσικών αυτουργών, των δραστών δηλαδή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε προσπαθούμε να εντοπίσουμε, προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε αυτούς τους χώρους είδαμε εκδηλώσεις τους μετά τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη, όπου πέρα μετά τις οργανωμένες εκδηλώσεις έγινε αυτός ο κλεφτοπόλεμος στα Εξάρχεια, που προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε και νομίζω το διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Προκαλείται κάποια ένταση από αυτούς τους ανθρώπους με τυφλή βία. Αυτή η τυφλή βία μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με αστυνομική χρήση, αλλά και πολιτικά. Σχεδιασμός πολιτικής αντιμετώπισης και αστυνομικής δράσης είναι το μείγμα το οποίο θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε.

Δημοσιογράφος: Η αστυνομία τι σας λέει; Είναι κοντά στην εξάρθρωση, στη σύλληψη των δραστών των επιθέσεων και της χθεσινής; Θεωρεί ότι έχει στοιχεία στα χέρια της για τις ομάδες αυτές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτοί οι κουκουλοφόροι οι οποίοι χτυπήσαν και έφυγαν. Πλην όμως, προσπαθούμε να βρούμε άκρη, προσπαθούμε να διερευνήσουμε την κατάσταση, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τα άτομα που κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες συνδέονται μεταξύ τους.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι έχουν ευθύνη με τη στάση τους, τις δηλώσεις τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και το ρωτώ αυτό διότι για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΝΔ ο κύριος Πλακιωτάκης, είπε να σταματήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύουν αντιεξουσιαστές ή ο κ. Ψαριανός είπε «μήπως η αντιπολίτευση ενθάρρυνε ή ανέχτηκε φαινόμενα βίας;» Έχουν λοιπόν ευθύνη με τη στάση τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά τα φαινόμενα τα ακραία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα πράγμα, και τώρα θα σας εκμυστηρευτώ και το εξής, ένα πράγμα το οποίο με έχει στεναχωρήσει εμένα προσωπικά στη βουλή, είναι οι αντιπαραθέσεις οι οποίες γίνονται με φιλολογικό τρόπο, οι αντιπαραθέσεις που γίνονται με μόνο σκοπό να χτυπηθεί κομματικά ο αντίπαλος και όχι να εντοπίσουμε το πρόβλημα, να λύσουμε το πρόβλημα, να θεραπεύσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σοβαρά προβλήματα, όπως είναι τέτοια προβλήματα, όπως είναι τα πολύ σοβαρότερα προβλήματα της τρομοκρατίας, τα προβλήματα του προσφυγικού, αντιμετωπίζονται με ανάλυση από όλους και με κοινές δράσεις.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι άλλο. Εγώ σας ρωτώ αν έχουν ευθύνη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους, με τις δηλώσεις τους. Πολλοί λένε ότι, ξέρετε, «χαϊδεύουν τους αντιεξουσιαστές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι μια θεωρία την οποία ισχυρίζονται κάποιοι και δεν έχει καμία βάση, είναι αυθαίρετη και δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση και είναι απλά λόγια για κομματική αντιπαράθεση. Νομίζω πέρα από την κομματική αντιπαράθεση πρέπει να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και την ανάλυση των γεγονότων και να δούμε τι θα κάνουμε. Τουλάχιστον εμείς, έτσι πράττουμε.

Δημοσιογράφος: Τώρα επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το άβατο των Εξαρχείων. Ακόμα και οι συνδικαλιστές έβγαλαν ανακοίνωση ότι επέστρεψε το άβατο στα Εξάρχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για ποιους συνδικαλιστές μιλάτε;

Δημοσιογράφος: Της αστυνομίας. Υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι συνδικαλιστές μπορούν να κάνουν τη δική τους ανάλυση, αλλά αυτό το Υπουργείο εκπροσωπείται από την πολιτική Ηγεσία και στη συνέχεια από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αναλύσεις δεν γίνονται από τα συνδικαλιστικά όργανα, τα οποία έχουν αρμοδιότητα άλλη, όπως ξέρετε.

Δημοσιογράφος: Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια ή μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει ελεύθερα με την οικογένειά του, με τους φίλους του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει πρόβλημα αποκλεισμού, είτε ανθρώπων έχουν διαφορετικές ιδέες είτε άλλες διαφορετικές αντιλήψεις. Για παράδειγμα, υπάρχει άβατο στη Δυτική Αττική; Υπάρχει άβατο στη Δυτική Αττική, σε ορισμένες περιοχές όπου δε μπορείς να κυκλοφορήσεις γιατί υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών και άλλων..

Δημοσιογράφος: Είναι κανονικό πράγμα αυτό; Και θα επιμείνω στα Εξάρχεια. Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει κάποιος, να κυκλοφορήσει με την οικογένειά του.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, δεν θέλω να μειώσω το πρόβλημα, θέλω να το βάλω στη διάσταση του την πραγματική. Υπάρχουν επομένως περιοχές, στις οποίες υπάρχει μορφή άβατου, υπάρχει μορφή αποκλεισμού ανθρώπων, που δεν μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορήσουν και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ναι, υπάρχει πρόβλημα κίνησης μέσα στα Εξάρχεια του οποιοδήποτε έχει μια δημόσια θέση ή κάποιοι που κυκλοφορούν εκεί μέσα και δεν συμφωνούν οι απόψεις τους. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες περιοχές που σας ανέφερα.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι είναι στον άμεσο συνδυασμό σας να πάρετε μέτρα για να πέσουν τα τείχη στα Εξάρχεια, αυτού του άβατου. Είναι νομίζω απαράδεκτο και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμφωνώ, αλλά ξέρετε κάτι, οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις οι αστυνομικές, οι πολιορκίες και οι διεισδύσεις που διαρκούν μια ώρα, μια μέρα και μετά έχουμε πάλι τα ίδια, νομίζω δεν είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα και απόδειξη ότι δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Πρέπει να βρούμε κάτι για να θεραπεύσουμε το πρόβλημα σε διάρκεια χρόνου.

Δημοσιογράφος: Επειδή το άβατο είναι και θέμα αποτελεσματικότητας των αστυνομικών μέτρων ή της πολιτικής. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, είναι φαινόμενο δεκαετιών. Είστε ικανοποιημένος ως επικεφαλής πολιτικός της αστυνομίας που δεν έγινε ούτε μια προσαγωγή μετά από όλες αυτές τις επιθέσεις; Ούτε για το ΠΑΣΟΚ για τη διπλή επίθεση με μολότοφ, η κ. Γεννηματά διαμαρτύρεται και ζητάει μέτρα, ούτε για τους ελεγκτές που ξυλοκοπήθηκαν, ούτε για την επίθεση στη ΔΙ.ΑΣ., ούτε για τον ξυλοδαρμό στο κ Οικονόμου, ούτε μια προσαγωγή, είστε ικανοποιημένος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μαζεύετε πολλά πράγματα σε ένα τσουβάλι και συγγνώμη, αλλά θυμηθείτε ότι και στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη και της 6 Δεκέμβρη έγιναν προσαγωγές, έγιναν συλλήψεις, αλλά έγιναν όταν υπήρχε σιγουριά ότι κάποιος έκανε κάτι. Οι μαζικές συλλήψεις που υπήρχαν παλαιότερα δεν είχαν αποδώσει σε τίποτα και επομένως θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες τακτικές. Εάν υπάρχει κάποια ένδειξη, φυσικά και γίνεται προσαγωγή, φυσικά και μπορεί να γίνει στη συνέχεια σύλληψη. Αλλά όχι στα τυφλά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Δημοσιογράφος: Δυο τελευταίες ερωτήσεις Υπουργέ και σας ευχαριστώ που αφιερώνετε τον χρόνο για τους ακροατές του Real FM. Η πρώτη για το μεταναστευτικό. Οι μετανάστες πήγαν από το Τae Κwon D o σε έναν άλλο χώρο, σε μια άλλη Ολυμπιακή εγκατάσταση. Πόσες μέρες θα μείνουν εκεί και τι προβλέπει το σχέδιο, γιατί η συμφωνία είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Δύο-τρεις μήνες το πολύ. Μετά υπάρχει κάποιο σχέδιο για έναν άλλο χώρο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, η πολιτική των μεγάλων χωρών στην Ευρώπη είδατε πόσο γρήγορα άλλαξε. Εκεί που έλεγαν «ελάτε όλοι στη Γερμανία ή στις άλλες χώρες», άρχισαν να βάζουν περιορισμούς και στη συνέχεια κάποιες χώρες παρακάτω να βάζουν φράχτες και να δέχονται μόνο ορισμένες εθνικότητες, πρόσφυγες από ορισμένες εθνικότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντίστροφες ροές και να μένει κόσμος σε εμάς, ο οποίος πρέπει να επιστρέψει στις χώρες του. Αυτός είναι ο δρόμος για τους οικονομικούς μετανάστες, πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και αυτοί που βρίσκονται εδώ στο Τae Κwon D o και στις άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο Hockey , πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Εμείς πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπραγματευόμαστε με τις χώρες τους, διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία. Λέω με όσους έχουμε συμφωνίες επιστροφών και προκειμένου να δεχτούν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο πάντα.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε σε αυτό, άρα καταλαβαίνω ότι είναι νωρίς να μου πείτε εάν υπάρχουν σχέδια, αποφάσεις μάλλον, για άλλους χώρους, γιατί σχέδια υπάρχουν και η τελευταία ερώτηση είναι για ένα θέμα που έγινε πολλή συζήτηση, ίσως όχι τόσο μεγάλης σημασίας, αλλά σημασίας σε επίπεδο υπερβολής από την αστυνομία. Μιλώ για τον καστανά, που χρειάστηκαν δεκατρείς αστυνομικοί, δύο περιπολικά, ένας γερανός για να συλληφθεί, να προσαχθεί επειδή πουλούσε κάστανα χωρίς άδεια στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα μηνύματα πήραμε από τους ακροατές του Real FM . Ξέρουμε ότι σας κάλεσε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να υπάρχει αναλογικότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Νιώθετε την ανάγκη ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας να ζητήσετε μια συγνώμη για αυτή την υπερβολή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται όσο και ιδιόμορφος να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, στον οποίο απευθύνεται η αστυνομία, τώρα δέκα αστυνομικοί για ένα καστανά, πράγματι δεν είναι αναλογικό και σωστά ο Πρωθυπουργός το έθιξε το θέμα. Ναι, πρέπει να υπάρχει και αναλογικότητα, υπάρχει πρόβλημα με τις καταγγελίες, όπου πρέπει να παρέμβει η Αστυνομία, ακόμη και για μικρά πράγματα, όμως πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα και δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές.

Δημοσιογράφος: Ξαναβγήκε από το πρωί, πουλάει κάστανα πάλι χωρίς άδεια. Θα γίνει νέα επιχείρηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποιος; Ο ίδιος καστανάς;

Δημοσιογράφος: Ο ίδιος ο ίδιος, ναι ναι, είχαμε ρεπορτάζ νωρίτερα στο δελτίο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε ο ίδιος καστανάς, τώρα δεν θέλω να επικεντρωθώ σε έναν άνθρωπο δημιουργεί συνέχεια τέτοια προβλήματα. Δεν παίρνει άδεια μικροπωλητή, κάτι τέτοια προβλήματα, τέλος πάντων, αλλά ένα κράτος δεν έρχεται αντιμέτωπο με έναν πολίτη, είναι πάλι κάτι δυσανάλογο, πρέπει η αστυνομία να εφαρμόζει το νόμο αλλά με ιδιαιτερότητα και με προσοχή και στις ημέρες που έρχονται και στην αρχή της αναλογικότητας.

Δημοσιογράφος: Μου γράφουν εδώ οι ακροατές του Real FM «επιτέλους μια συγνώμη δεν θα ζητήσει κάποιος για αυτόν τον άνθρωπο που λιποθύμησε και πήγε μια διμοιρία για να τον συλλάβει για δέκα κάστανα»;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας είπα. Σας εξήγησα ότι ήταν λάθος η μεγάλη προσέλευση αστυνομικών.

Δημοσιογράφος: Το εκλαμβάνω ως έμμεση συγνώμη. Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία και για όσα μας είπατε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Ήταν ο Νίκος Τόσκας, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τελευταίες Αναρτήσεις