Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201524-11-2015: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Dragan Mectic...

24-11-2015: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Dragan Mectic και υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Dragan Mectic και υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 με τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Dragan Mectic, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης.

Από την πλευρά του Υπουργού Ασφάλειας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, παρέστησαν η σύμβουλός του Mladenka Hrkalo και o επικεφαλής της Διπλωματικής Αρχής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, Dragan Bozanic.

Μετά από διμερείς συνομιλίες και την υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Κοινότητας και Βοσνίας –Ερζεγοβίνης, οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. και απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:

«Υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Υπουργό Ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας. Παράλληλα, συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας των χωρών μας. Οι χώρες μας, ως βαλκανικές χώρες και ως χώρες που είναι πολύ κοντά σε προβλήματα και απειλές, πρέπει να συνεργάζονται σε αυτά τα θέματα και αυτό κάνουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις αρχές και τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία των λαών μας. Γι’ αυτό καλωσορίσαμε και καλωσορίζουμε τον φίλο Υπουργό τον Dragan Mectic και συζητήσαμε για την προώθηση αυτών των συνεργασιών, οι οποίες θα συνεχιστούν με εντατικότερο ρυθμό στο μέγιστο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης οφείλουν να συνεργάζονται σε αυτά τα θέματα και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Dragan Mectic:

«Για μια ακόμα φορά δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσω μεταξύ άλλων και στον Τύπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους και συναδέλφους από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου αυτού σήμερα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σύναψη του Πρωτοκόλλου αυτού και πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε την μεθοδολογία και τον τρόπο της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας γενικότερα και μεταξύ των δύο χωρών μας. Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι βασικές προτεραιότητες μας είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού. Αναφερθήκαμε επίσης, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, της λαθραίας διακίνησης ατόμων, κατά μήκος της βαλκανικής οδού. Αναφερθήκαμε επίσης, στο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο είναι επίσης ιδιαίτερο έντονο στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Ένα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε, τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι μοναδική μας επιλογή είναι η βελτίωση και η εντατικοποίηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Καταλήξαμε επίσης, στο συμπέρασμα ότι αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε περαιτέρω συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μας. Ευχαριστώ πολύ».

Δημοσιογράφος: «Για λόγους ευγενείας και για λόγους καλής φιλοξενίας θα ξεκινήσω με τον Βόσνιο Υπουργό και θα τον ρωτήσω το εξής. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται για πυρήνες τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και όχι από αυτούς οι οποίοι έρχονται ως πρόσφυγες, αλλά με δεδομένο ότι η Βοσνία έχει σημαντικό πληθυσμό Μουσουλμανικού θρησκεύματος, θέλω να μας πει αν κατά πρώτο λόγο στην χώρα του υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν ενεργοί θύλακες τζιχαντιστών ή υπάρχει διέλευση τζιχαντιστών από εκεί και εν πάση περιπτώσει σε γενικές γραμμές πως σκιαγραφεί το όλο πρόβλημα;»

Υπουργός Ασφάλειας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Είμαστε μία πολυπολιτισμική κοινότητα. Έχουμε τρεις λαούς διαφορετικούς των οποίων τα δικαιώματα προστατεύονται συνταγματικά. Υπάρχουν οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Κροάτες. Έχουμε ορισμένα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση, τον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Έχουμε επίσης, ένα κάποιο πρόβλημα με ορισμένους υπηκόους μας, οι οποίοι συμμετέχουν σε συγκρούσεις στη Συρία με τον ISIS. Είμαστε ενήμεροι για αυτό το πρόβλημα και θα ήθελα να σας πω επίσης, ότι οι Υπηρεσίες ασφαλείας μας είναι ενεργές και κάνουν ότι μπορούν, κάνουν τη δουλειά τους όσο είναι βέβαια δυνατόν. Σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκεται βέβαια ο Εισαγγελέας, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι Υπηρεσίες πληροφοριών. Προκειμένου να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός στην Ευρώπη, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες και μιλάμε για αυτό το θέμα, γι’ αυτό το πρόβλημα με πολύ ανοιχτό τρόπο, με ένα διαφανή τρόπο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με διαφάνεια».

Δημοσιογράφος: «Μου δημιούργησε ακόμα περισσότερες απορίες, αλλά επειδή δεν έχω δικαίωμα να επανέλθω απλά τις καταγράφω και τις σημειώνω, αν είχε και μπορούσε κάποια στιγμή να μας το πει. Πόσοι είναι αυτοί οι Βόσνιοι που πολεμάνε τους τζιχαντιστές στη Συρία, αν έχουν καταγραφεί ονομαστικά, αν έχουν δοθεί τα ονόματά τους στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου σε περίπτωση που διαπιστώνουμε, να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Αυτό εάν έχει την καλοσύνη να μας το πει».

Υπουργός Ασφαλείας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Όπως ανέφερα σήμερα, υπάρχουν 130 πολίτες της Βοσνίας οι οποίοι πολεμούν για τον ISIS, έχουμε 48 άτομα, τα οποία επέστρεψαν από τη Συρία και 43 άτομα, τα οποία σκοτώθηκαν στη Συρία. Είναι υπό έλεγχο και αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε πληροφορίες με όλες τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών στην Ευρώπη».

Δημοσιογράφος: «Κύριε Τόσκα σε ό,τι αφορά το θέμα το δικό μας, τελικά υπάρχει μια εικόνα πόσοι ακριβώς τζιχαντιστές πέρασαν από δω για να πάνε στη Γαλλία; Έχει περάσει από δω ο Αμπαούντ; Και ένα τελευταίο σχόλιο αν θέλετε, για την σημερινή βομβιστική επίθεση. Ευχαριστώ πολύ».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Ανταλλάσουμε στοιχεία, τους απαντούμε σε ερωτήσεις, που έχουν σχέση με τις έρευνές τους και οι μέχρι τώρα ταυτοποιήσεις έχουν δείξει ότι δύο άτομα έχουν περάσει – τα δύο άτομα που ξέρετε – τα οποία ενεπλάκησαν στις ενέργειες τις τρομοκρατικές στο Παρίσι, τα οποία έχουν ανακοινώσει οι Γαλλικές Αρχές και τα οποία επιβεβαιώσαμε κι εμείς. Οι έρευνες όπως καταλαβαίνετε έχουν γίνει από τις γαλλικές Αρχές, εμείς τους δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και αυτοί ανακοινώνουν ό,τι αποτελέσματα έχουν βρει».

Δημοσιογράφος: «Για τον Αμπαούντ και το θέμα της σημερινής εκρήξεως για πείτε μου».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Δεν θα προτρέξω και αυτό αφορά μια γενική τοποθέτηση, σε οποιαδήποτε έρευνα γίνεται, ό,τι δεν είναι ταυτοποιημένο και ό,τι δεν έχει ανακοινωθεί από τις γαλλικές Αρχές που έχουν την κύρια ευθύνη των ερευνών, την συνολική ευθύνη των ερευνών, δεν μπορεί να γίνει τοποθέτηση, παρά μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις».

Δημοσιογράφος: «Για την βόμβα σήμερα κύριε Υπουργέ;»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Για την βόμβα σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες».

Δημοσιογράφος: « Κύριε Υπουργέ σχετικά με τον Αμπαούντ, επειδή βλέπουμε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, πέρασε, δεν πέρασε ο Αμπαούντ από εδώ χθες υπήρχε μια ιταλική εφημερίδα που λέει ότι οι ιταλικές Αρχές ανακοινώνουν ότι πέρασε και ο Αμπντεσλάμ, με ένα καράβι από το Μπάρι στην Πάτρα, δεν ξέρω αν υπήρχε, πάλι πίσω Πάτρα-Μπάρι κ.τ.λ. και επειδή βλέπουμε λίγο μια διάθεση από τον ευρωπαϊκό Τύπο ότι στην Ελλάδα, δεν γίνεται καλός έλεγχος των αποτυπωμάτων, δεν γίνεται καλή καταγραφή, μπορείτε να μου πείτε αν εσείς βλέπετε να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό; Δηλαδή βλέπω μια προσπάθεια να δείξουμε την Ελλάδα λίγο προβληματική, άλλη χώρα, ότι όλο αυτό ξεκινάει από την Ελλάδα».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σε χρόνο ρεκόρ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ατόμων, τα οποία μας ζήτησαν οι Γάλλοι, τους στείλαμε πίσω τα δακτυλικά αποτυπώματα με πλήρη ταυτοποίηση. Σύμφωνα με όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν γίνει οι ταυτοποιήσεις αυτές και ανταποκριθήκαμε σε χρόνο τέτοιο που ίσως καμία άλλη χώρα δεν ανταποκρίθηκε στις γαλλικές Αρχές. Οι Γάλλοι παντού λένε τα καλύτερα λόγια, την προηγούμενη βδομάδα που ήμουν στην σύσκεψη των ομολόγων μου για θέματα ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καμία χώρα δεν έκανε το παραμικρό παράπονο, ίσα-ίσα, πολλές φορές, ειδικά η γαλλική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της και μας την εκφράζει κάθε μέρα γιατί έχουμε άριστη συνεργασία. Από εκεί και πέρα δεν θα μπω σε λεπτομέρειες».

Δημοσιογράφος: «Η τελευταία ερώτηση αφορά τον ομόλογό σας. Υπήρξε μία τρομοκρατική επίθεση πριν λίγα χρόνια στο Σεράγεβο, η οποία συνδέεται με την δραστηριότητα των τζιχαντιστών, μπορείτε να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτή; Και ανταλλάσετε γενικότερα πληροφορίες για την δραστηριότητα των τζιχαντιστών με τον ομόλογο σας τον κύριο Τόσκα»;

Υπουργός Ασφαλείας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης : «Όπως είχαμε ήδη αναφέρει έχουμε πολλά στοιχεία σχετικά με το ριζοσπαστικό πυρήνα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ανταλλάσουμε αυτά τα δεδομένα με όλους τους συνεργάτες μας. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί μέλος του Διεθνούς Αντιτρομοκρατικού Οργανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από ογδόντα μέλη. Επίσης, έχουμε την προεδρία δύο ομάδων εργασίας στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού. Η μία ομάδα εργασίας αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση και η άλλη ομάδα εργασίας αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Συνεχώς ανταλλάσσουμε δεδομένα με όλα τα κράτη-μέλη αυτού του οργανισμού. Επίσης ανταλλάζουμε δεδομένα στο πλαίσιο των δομών του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι ευχή μας και θέληση μας να καταπολεμήσουμε τη τρομοκρατία στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς να λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με κάθε είδους δραστηριότητα, που αφορά τη τρομοκρατία. Έγινε μία επίθεση στο Σαράγιεβο, όπου ένα άτομο σκότωσε δύο στρατιωτικούς. Όταν η αστυνομία τον εντόπισε, αυτοκτόνησε. Ήταν προφανώς ένα ριζοσπαστικοποιημένο πρόσωπο. Προηγουμένως όμως δεν είχε εκδηλώσει κάποια σημάδια βίαιης συμπεριφοράς».

Δημοσιογράφος: «Κύριε Τόσκα, σε ό,τι αφορά τον Αμπαούντ, είχατε δηλώσει την Παρασκευή και εγκαλούσατε τους Γάλλους για τις δηλώσεις, που έκαναν για την παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν τον Αμπαούντ να έχει ταξιδέψει από το Μπάρι της Ιταλίας στην Πάτρα. Ας το θέσουμε διαφορετικά, υπάρχουν δηλώσεις σας, οι οποίες είναι αναντίστοιχες. Τη μία είχαμε ένα άτομο, μετά είχαμε δύο και στη συνέχεια, στοιχεία τα οποία ταυτοποιούνται από τις ελληνικές έρευνες, προσδιορίζονται από τις έρευνες των ξένων αρχών και βρισκόμαστε να επιβεβαιώνουμε δημοσιεύματα των ξένων. Τι ακριβώς ισχύει σε αυτήν την ιστορία;»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σας είπα προηγούμενα, αλλά μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι δεν μπαίνω ποτέ σε λεπτομέρειες, που αφορούν έρευνες σε εξέλιξη. Δεν θα επιβεβαιώσω και δεν θα διαψεύσω οτιδήποτε, που αφορά έρευνα σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινώνουν οι γαλλικές Αρχές, με τις οποίες είμαστε σε στενή συνεργασία. Γεια σας».

Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RIAxS2qHfEA

Τελευταίες Αναρτήσεις