Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201523-11-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM

23-11-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χαντζηνικολάου.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε για την επικαιρότητα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: K αλημέρα σας Κύριε Χατζηνικολάου και καλημέρα στους ακροατές σας.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεφύγουμε από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και να διευρύνουμε λίγο τη ματιά μας γιατί έχουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα απλοϊκό, αλλά είναι το ερώτημα που έχει ο κάθε Έλληνας . Πόσο ασφαλείς είμαστε εμείς εδώ στην Ελλάδα και πόσο μακριά είμαστε ή πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το τρομοκλίμα που έχει επικρατήσει στην Κεντρική Ευρώπη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: E κεί είναι το μεγάλο ζήτημα να διατηρήσουμε τις ισορροπίες και στην εκτίμηση μας και στα μέτρα που παίρνουμε γιατί και η τρομοϋστερία κάνει κακό αλλά και……..

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: ο εφησυχασμός

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: ……..να μην κάνουμε τίποτα είναι εξίσου κακό.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Είναι λίγο περπάτημα πάνω στο σκοινί αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς κύριε Χατζηνικολάου. Εμείς είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις άλλες Ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, Υπηρεσίες Ασφαλείας, ανταλλάσουμε πληροφορίες, έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ και τις γαλλικές Αρχές και έχουμε άριστη συνεργασία. H χώρα μας όμως, και λόγω των παραδοσιακών δεσμών με άλλες χώρες και λόγω των ιστορικών σχέσεων και λόγω της ανθρωπιάς που δείχνουμε στην υποδοχή των μεγάλων μαζών, μεγάλων ροών μεταναστών και προσφύγων που έρχονται, έχουμε ένα κλίμα ασφάλειας και έχουμε πραγματικά συνθήκες ασφάλειας ίσως περισσότερες από πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι οι εντάσεις ισχυρές μέσα στη χώρα μας ούτε έχουμε μεγάλες περιοχές με μειονότητες που μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και παίρνουμε και τα μέτρα που μπορούμε οι αρχές ασφαλείας. Επομένως, έχουμε ένα πολύ καλό περιβάλλον ασφαλείας, αλλά πρέπει για να το διαφυλάξουμε, χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω επίσης κ. Υπουργέ για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κυρίως σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αυτό το τελευταίο διάστημα, για την διέλευση τζιχαντιστών από την Ελλάδα και την σύνδεση μάλιστα ορισμένων εκ των πρωταιτίων της επίθεσης στο Παρίσι με την χώρα μας, το πέρασμα από την Λέρο κ.τ.λ..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς κύριε Χατζηνικολάου, προχθές που ήμουν στις Βρυξέλλες στην σύσκεψη των ομολόγων μου, υπήρχε συναίνεση στο να μην ταυτίσουμε τις μεταναστευτικές ροές με την τρομοκρατία. Δύο διαφορετικά πράγματα. Μέσα σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδέες ακραίες που πρόσκεινται στην τρομοκρατία και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν μας φταίνε σε τίποτα οι μεγάλες μάζες των μεταναστών. Υπήρξαν λοιπόν δύο περιστατικά για τα οποία συνεργαστήκαμε με τις γαλλικές αρχές και τα οποία τα εντοπίσαμε σε χρόνο ρεκόρ. Πέρασαν από την Λέρο την συγκεκριμένη ημερομηνία, αρχές Οκτώβρη και συμμετείχαν αυτοί οι άνθρωποι στις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι Γάλλοι μας ζήτησαν τα στοιχεία, εμείς τα δώσαμε σε χρόνο ρεκόρ γιατί είχε γίνει πολύ καλή ταυτοποίηση στη Λέρο και επιβεβαιώθηκαν αυτά τα στοιχεία και επομένως μιλάμε για δύο περιπτώσεις μέσα στις 500.000 ανθρώπων που ήρθαν από την αρχή του χρόνου.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Τώρα εμείς έχουμε λάβει κάποια αυξημένα μέτρα ασφαλείας αυτή την περίοδο και προς ποια κατεύθυνση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι έχουμε λάβει αυξημένα μέτρα και στους χώρους ταυτοποίησης στα νησιά, γίνονταν οι έλεγχοι, προσπαθούμε να είναι ακόμα καλύτεροι, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, υπάρχει μεγαλύτερη επιτήρηση σε χώρους μαζικούς που κυκλοφορεί ο κόσμος μέσα στις μεγάλες πόλεις μας, σε πρεσβείες ορισμένων χωρών, σε χώρους ενδιαφέροντος ορισμένων χωρών, εταιρείες και τέτοια πράγματα για να έχουμε καλύτερο περιβάλλον ασφαλείας. Και υπάρχει και συνεργασία όπως σας είπαμε με τις άλλες Χώρες.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ, πόσο, σε ποιό βαθμό ανησυχείτε για το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές Χώρες άρχισαν ήδη μετά το χτύπημα στο Παρίσι να κλείνουν τα σύνορά τους; Για παράδειγμα είναι φανερό ότι τα Σκόπια έχουν αλλάξει πολιτική στο θέμα αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει πράγματι πρόβλημα και είναι ο μεγάλος κίνδυνος να κλειστούν σαν ‘’σκαντζόχοιροι’’ , ας μου επιτραπεί, οι διάφορες Χώρες και να αρχίσουνε να φτιάχνουν φράχτες σε μεγαλύτερο βαθμό.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Και η εικόνα που δίνετε είναι σωστή γιατί είδα και κάτι φωτογραφίες από τα σύνορα των Σκοπίων με συρματοπλέγματα τις τελευταίες μέρες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, σε μικρή ένταση αλλά τελοσπάντων και μόνο σα σύμβολο είναι κακό σημάδι. Θέλουν να επιτρέψουν μόνο οι Χώρες, εννοώ τα Σκόπια και η Σερβία και η Κροατία θέλουν να επιτρέπουν μόνο στους Σύρους, στους Ιρακινούς, στους Αφγανούς να περνούν και όχι στους άλλους πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθούμε, έχουμε συνεχείς συσκέψεις και συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικό μας. Το θέμα το προσφυγικό είναι θέμα όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να πάρουν μέρος της ευθύνης τους όλοι.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να ‘στε καλά.

Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος: Ήταν ο κύριος Τόσκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τελευταίες Αναρτήσεις