Κυ 5 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201510-11-2015: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΝΔ

10-11-2015: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΝΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΝΔ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε με τριμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΝΔ, την οποία αποτελούσαν οι βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης και Σίμος Κεδίκογλου. Κατά τη συνάντηση, παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Νίκος Τόσκας , Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Στο πλαίσιο των περιοδικών ενημερώσεων των αντιπροσωπειών των κομμάτων, σήμερα καλωσορίσαμε τους αγαπητούς συναδέλφους της Ν.Δ. και τους ενημερώσαμε για τα ζητήματα, που αφορούν τα σώματα ασφαλείας, τα προβλήματα που υπάρχουν τις προοπτικές και τις διάφορες σκέψεις μας γύρω από την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό, την Πολιτική Προστασία και την Ε.Υ.Π.

Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τις συμφωνίες και τις διαφορετικές απόψεις, όπως γίνεται πάντοτε και όπως αρμόζει στη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας μας».

Ερώτηση: Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα του ξυλοδαρμού του βουλευτή της Ν.Δ.;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα και της επικαιρότητας, συζητήσαμε βέβαια τα γενικότερα κυρίως, ο μεγαλύτερος χρόνος ήταν επάνω σε θέματα λειτουργιών και προβλημάτων της Αστυνομίας και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και λιγότερο πάνω στα θέματα επικαιρότητας».

Ερώτηση : Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του διευθυντή της Υπηρεσίας του Εσωτερικών Υποθέσεων, είχε προαναγγελθεί όπως αυτό, το οποίο μαθαίνουμε, όμως υπάρχει κάτι για το συγκεκριμένο αξιωματικό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή, δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό το θέμα, για να ενδιαφέρει τόσο πολύ κόσμο, αλλά τις απόψεις μου για το θέμα θα τις πω αύριο στην επιτροπή της Βουλής».

Δημήτρης Κυριαζίδης : «Υπήρξε μία διεξοδική συζήτηση. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν αν θέλετε όλο το πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού, που έχει να κάνει με τη Δημόσια Τάξη και ασφάλεια της χώρας να εξαρτηθεί σε ένα δίωρο.

Βάλαμε τις γενικές γραμμές, όπως είχαμε προγραμματίσει, που αφορούν βεβαίως την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και την Ε.Υ.Π.

Θα επανέλθουμε ξανά πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν βεβαίως λεπτομέρειες και κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση, ζητήματα που αφορούν το Αστυνομικό προσωπικό γενικότερα θέματα εκπαίδευσης, υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ., αυτά που βασανίζουν καθημ ερινότητα αυτού του οργανισμού. Θ έλω να πιστεύω ότι η Ν.Δ. και η Ελληνική Αστυνομία θα θεωρεί ως μια εθνική υπόθεση πέρα από κόμματα, θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο της ηγεσίας και της πολιτικής και της αστυνομικής. Από την άλλη πλευρά, είμαστε υποχρεωμένοι και σε κάθε έλεγχο έτσι ώστε με την πίεση μας να βελτιώνονται τα πράγματα σε ό,τι αφορά την παροχή του οφειλόμενου έργου προς τον έλληνα πολίτη » .

Ερώτηση : Κύριε Κυριαζίδη υπάρχουν και κάποια καυτά εντός εισαγωγικών θέματα των τελευταίων ημερών, ένα είναι το θέμα του κυρίου Κουμουτσάκου.

Δημήτρης Κυριαζίδης : « Οφείλουμε να τονίσουμε ότι από την πρώτη σ τιγμή κρατήσαμε χαμηλούς τόνους , δεν συμπεριφερθήκαμε όπως άλλα κόμματα κοιτώντας την κεφαλή και τίποτα άλλο, περιμένουμε την δράση της Αστυνομίας, δεν υπάρχουν ακόμα συλλήψεις , μολονότι έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες , εμείς απαιτούμε την άμεση σύλληψη, δράση έτσι ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα , προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά να αποτελέσει και ένα μήνυμα σε όσους επίδοξους λειτουργούν με αυτό τον τρόπο κατά πολιτικών προσώπων χωρίς να ευθύνονται σε κάτι. Να μην αποτελούμε τα εξιλαστήρια θύματα οποιοδήποτε λειτουργεί με έναν αυθαίρετο πολλές φορές εγκληματικό τρόπο » .

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του συγκεκριμένου αξιωματικού από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ν.Δ θεωρεί ότι κάτι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την απομάκρυνση;

Δημήτρης Κυριαζίδης : « Θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι η θέση της Ν.Δ ως αν θέλετε προήλθε κατά μια σύλληψη που έγινε το μεσημέρι σήμερα, μας απασχόλησε , απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην υπάρξει αντικατάσταση του εν λόγω δραστήριου, θα έλεγα ακέραιου και αποτελεσματικού αξιωματικού, άλλωστε θα έλεγα η επιλογή του δεν έχει περάσει χρόνος και εκείνος έτσι ώστε να υπάρχει μια αντικατάσταση. Βεβαίως, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της μάλιστα, όταν ο εν λόγω αξιωματικός έχει αναλάβει ένα ανακριτικό έργο, το οποίο βρίσκετ αι θα έλεγα στο μέσο. Απαιτούμε , λοιπόν, να μην υπάρχει αντικατάσταση, άλλωστε όπως είπε και ο Υπουργός , θα γίνει αύριο συζήτηση στην αρμόδια Βουλή, όπου θα κατατεθεί και συγκεκριμένα η θέση μου » .

Ερώτηση : Και η στάση της Ν.Δ για αύριο ποια θα είναι;

Δημήτρης Κυριαζίδης : « Θα είναι αυτή όπως προηγουμένως έχει αναφερθεί » .

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Πανούση; Είναι τα τρία καυτά κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Κυριαζίδης : «Είναι θέμα του κύριου Πανούση, δεν είναι της Ν.Δ, Η Ν.Δ βεβαίως, δεν θα αφήσει το θέμα αν αύριο υπάρξει αντικατάσταση, θα συνεχίσει να μας απασχολεί, να μας βασανίζει και οπωσδήποτε θα πάρουμε μια ποιο συγκεκριμένη θέση για τη συνέχεια απαιτώντας τη μια απομάκρυνση, διότι το θεωρούμε άδικο».

Αναστάσιος Δημοσχάκης : «Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον Στρατηγό τον Κύριο Τόσκα και με τον Γενικό Γραμματέα, μας ενημέρωσαν για όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Υπουργείο σε σχέση με τα υφιστάμενα Αρχηγεία και με τις βάσεις αυτών.

Μας ενημέρωσαν για όλη την πολιτική, την οποία θα εφαρμόσουν και ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από δω και πέρα, καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, διότι δεν ερχόμαστε μόνο, δεν ερχόμαστε να καταγγείλουμε, ερχόμαστε να συνεργαστούμε, διότι διαθέτουμε εμπειρίες, γνωρίζουμε το χώρο, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην παλιά έδρα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νομίζω ότι το επίπεδο ήταν υψηλό, το αποτέλεσμα είναι σημαντικό και μέσα από τη συζήτηση πιστεύω ότι βγήκε μία κοινή συνισταμένη. Και πιστεύω ότι και εμείς ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και από πλευράς της Κυβέρνησης που έθεσε σε εφαρμογή τη λειτουργία του Κράτους, θα πορευθεί λαμβάνοντας υπόψη, όπως μας διαβεβαίωσαν ο κύριος Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας και τις δικές μας προτάσεις και τις δικές μας αιτήσεις και τις δικές μας θέσεις».

Ερώτηση : Θέλω να ρωτήσω για τις μάχιμες Υπηρεσίες, οι οποίες καθημερινά βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και όχι μόνο αυτές, οι οποίες βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον πολίτη, βγαίνει κάποια είδηση;

Αναστάσιος Δημοσχάκης : «Καταθέσαμε τις απόψεις μας σε ό,τι αφορά τη νέα δομή του Σώματος, που πρέπει να κυριαρχεί από την κορυφή μέχρι και την τελευταία Αστυνομική Υπηρεσία και του τελευταίου Αστυνομικού Σταθμού σε όλη τη χώρα.

Νομίζω ότι έχουμε τις εμπειρίες τις οποίες και καταθέσαμε στα πλαίσια του Καποδιστριακού Νόμου που εφαρμόσαμε πρώτοι. Του Σώματος για να συμπορευτούν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με τις διοικητικές αρχές του τόπου.

Τώρα που συνενώθηκαν με τον Καλλικρατικό νόμο, πιστεύουμε ότι η αγωνία εδώ του Υπουργείου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών σωμάτων στη νέα δομή της χώρας, τη διοικητική δομή της χώρας, που προβλέπεται από τον Καλλικρατικό νόμο.

Εμείς αυτή την τεχνογνωσία και την εμπειρία τη δώσαμε σήμερα, διότι πιστεύουμε ότι το αγαθό της ασφάλειας αφορά όλους τους πολίτες, αφορά την ίδια τη χώρα.

Βεβαίως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την οικονομία της, αλλά όμως αν με ρωτήσετε και να βάλουμε στη ζυγαριά ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, θα σας πω ότι είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, που δυστυχώς έχει ταυτιστεί.

Μιλήσαμε και γι αυτό και καταθέσαμε την άποψή μας. Θα πρέπει η Ελλάδα, δεν πρέπει να είναι η πρώτη χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση και θα πρέπει οι πρώτες χώρες υποδοχής μετά τη Συρία αυτές να διαχωρίσουν, αυτές να ταυτοποιήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους συγκροτημένα και συντεταγμένα, να απορροφηθούν εκεί που επιθυμούν και εφόσον τους δέχεται η Ευρώπη.

Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και προς αυτή την κατεύθυνση. Ομιλώ και λόγω της εμπειρίας μου, απέστειλα επιστολές στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Επικεφαλής Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό μέρος. Νομίζω ότι δεν κρατάω τίποτα και καταθέτουμε τις απόψεις μας ευθαρσώς για να μπορούμε να είμαστε περισσότερο χρήσιμοι για τη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : «Τα Σώματα Ασφαλείας, όπως βλέπετε δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα. Τα Σώματα Ασφαλείας ανήκουν στην κοινωνία και η φροντίδα για την ασφάλεια και η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά η φροντίδα και υποστήριξη στα σώματα ασφαλείας ανήκει σε όσους μπορούν να συνεισφέρουν και επ ωφελεία της κοινωνίας. Ευχαριστώ πολύ».

Τελευταίες Αναρτήσεις