Τρ 31 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201506-11-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA Radio

06-11-2015: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA Radio

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA Radio

Πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Ήρθε η ώρα να συνδεθούμε με το παραδοσιακό, το παλιό το Υπουργείο της Δημόσιας Τάξης, να μιλήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Στρατηγό, τον Νίκο τον Τόσκα. Καλημέρα Υπουργέ. Γεια σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καλημέρα κ. Βερύκιε.

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Εδώ είμαι με τον Σπύρο τον Λάμπρου που ο Σπύρος χθες το βράδυ έτυχε να ήταν, να καλύπτει το ρεπορτάζ στην πηγή των γεγονότων. Εκεί όπου μας έκανε μια περιγραφή πριν από λίγο , πως οι αστυνομικοί, τα όργανα της τάξης που ήταν εκεί έσπευσαν να προστατεύσουν τον κ. Κουμουτσάκο. Το ερώτημα που από το πρωί παρακολουθώ, που σας τίθεται εσάς από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια είναι γιατί δεν έγινε κάποια σύλληψη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Βερύκιε, υπήρξε αιφνιδιασμός όπως είδατε και εσείς και όλοι μας και ήτανε μια ειρηνική εκδήλωση των Ποντίων, από την οποία ξεπετάχτηκαν αυτοί οι άθλιοι, οι οποίοι δημιούργησαν τα επεισόδια και χτύπησαν τον κ. Κουμουτσάκο και επομένως το ένα θέμα είναι ότι υπήρξε αιφνιδιασμός, δεν περίμεναν από μια ειρηνική εκδήλωση τα όργανα της τάξης, να ξεπεταχτούν αυτοί και προστάτευσαν τον κ. Κουμουτσάκο, μετά φυσικά από το περιστατικό αλλά τέλος πάντων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Υπάρχουν ερωτηματικά για τον αν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, να κάνουν συλλήψεις και αυτό το θέμα θα διερευνηθεί, διερευνάται ήδη και θα ολοκληρωθεί η διερεύνηση εντός της ημέρας.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί σας ρωτάμε κύριε Υπουργέ; Επειδή όταν άρχισε η επίθεση κλιμακωνόταν σιγά σιγά, άρχισε να δέχεται πολλά χτυπήματα ο κύριος Κουμουτσάκος και κάποια στιγμή, μετά από αρκετά λεπτά, παρενέβη η Αστυνομία και ενώ είχαν μπει μπροστά οι άνδρες των ΜΑΤ, οι κύριοι αυτοί με τα καπέλα, με τις μαύρες μπλούζες…

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Οι κύριοι … οι άθλιοι που λέει ο Υπουργός.

Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Εντάξει ναι, αυτοί οι τύποι, πέρναγαν λοιπόν τις γροθιές τους πάνω από τις ασπίδες και συνέχιζαν να χτυπούν τον Υπουργό. Δηλαδή το χτύπημα το καίριο που δέχτηκε στο κεφάλι, το δέχτηκε ενώ ήταν μπροστά άνδρες των ΜΑΤ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εάν με ρωτήσετε κύριε Λάμπρου εάν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση ή από το συνολικό αποτέλεσμα, φυσικά θα σας πω όχι και φυσικά βγάζω τα διδάγματα και το τι πρέπει να γίνει, έχουν κληθεί οι αρμόδιοι, θα διευκρινιστούν κάποια ερωτηματικά και θα δοθούν οδηγίες σε λίγες ώρες.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Αυτή η ομάδα των αστυνομικών που ήταν εκεί ήταν επίλεκτη ομάδα, ήταν ειδική για παράδειγμα να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις ή λόγω της διάλυσης…;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ήταν η διμοιρία των ΥΑΤ των παλιών ΜΑΤ και υπήρχαν και κάποιες άλλες διμοιρίες λίγο παραπέρα στη γωνία στις άλλες γωνίες. Δεν περιμένανε ότι θα εξελισσόταν έτσι αυτή η κατάσταση μετά από μια ειρηνική εκδήλωση.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός άλλωστε αυτή είναι η δουλειά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι στην αστυνομία πλέον έχει επέλθει κάποιου είδους διάλυση. Διαλύσατε την ομάδα Δέλτα ξανά επιστρέφετε είναι αλήθεια αυτό άραγε στο δόγμα της αμυνόμενης αστυνομίας. Δηλαδή να μην πηγαίνει μπροστά και να μην έχει δυναμική παρουσία η αστυνομία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Η Ομάδα Δέλτα διαλύθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση αλλά και οι διμοιρίες ΜΑΤ επομένως δεν έχει καμία λογική αυτό που λένε. Ίσα ίσα, εάν είχε ολοκληρωθεί αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει και το οποίο μετά τις 10 Νοεμβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα είχαν γίνει αυτά τα περιστατικά γιατί μέσα στις διμοιρίες ΜΑΤ θα έχουμε και ανθρώπους που θα κάνουν τις συλλήψεις άρα το σχέδιο η δομή έως τώρα φταίει και όχι αυτή η οποία θα υλοποιηθεί που θα δίνει και δυνατότητα αποτροπής αλλά και δυνατότητα σύλληψης.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ αυτά τα 4 άτομα 5-6 δεν ξέρω πόσα είναι έχουν ταυτοποιηθεί; Είστε κοντά σε συλλήψεις σε τι κατάσταση είμαστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Παρακολουθώ την κατάσταση, έγιναν αρκετές προσαγωγές. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, έχει βρεθεί ο χώρος και ο πολιτικός και ο γεωγραφικός από όπου προέρχονται, δεν θέλω να πω λεπτομέρειες γιατί είναι σε εξέλιξη η έρευνα αλλά πιστεύω είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή κρατούνται δηλαδή άτομα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι δεν έχει γίνει σύλληψη. Πλην όμως έγιναν προσαγωγές ερευνήθηκαν κάποια άτομα και συνεχίζουν να ερευνώνται και άλλα.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Από τα πρόσωπα που έχετε ήδη στη διάθεσή σας και τα οποία ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά Μέσα έχουν καταγράψει τα πρόσωπά τους σε πρώτο πλάνο η Ελληνική Αστυνομία τα γνωρίζει; Γνωρίζει δηλαδή την ταυτότητά τους; Έχουν περάσει πάνω από δώδεκα ώρες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά τα άτομα τα έχει δει όλος ο ελληνικός λαός προφανώς και η αστυνομία έχει εξειδίκευση και θα φανεί κατά πόσο η εξειδίκευση αυτή είναι σοβαρή η θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ερευνώνται και πιστεύω ότι θα βγει άκρη. Όμως εδώ μετριόμαστε όλοι και εμείς και οι δυνατότητες της αστυνομίας και ότι αλλαγές είναι να γίνουνε θα γίνουν στην πορεία.

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Δηλαδή, δηλαδή αυτό ήθελα και με προλάβατε, δηλαδή αν δεν εντοπιστούν άμεσα τα πρωτοπαλίκαρα του επεισοδίου, θα υπάρξουν, θα επισπευστούν οι διαδικασίες αλλαγών στην κορυφή της πυραμίδας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εμείς μετριόμαστε κάθε μέρα κύριε Βερύκιε και πιστεύω ότι θα εντοπιστούν τα άτομα τα συγκεκριμένα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, θα είναι μια απαράδεκτη κατάσταση με τόσα στοιχεία να μην μπορέσουμε εντός των επόμενων ωρών αλλά παρόλα αυτά εμείς, το μυαλό μου πάει και στο όποιες αλλαγές χρειαστούν ώστε η Αστυνομία να έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων ωρών θα διευκρινιστεί η κατάσταση και θα έχουμε αποτέλεσμα.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Ξέρετε κάτι, επειδή τυχαίνει να σας ξέρω πάρα πολλά χρόνια από το Υπουργείο Άμυνας και από τον Ελληνικό Στρατό νιώθω ότι κρατάτε μικρό καλάθι και αυτό με ανησυχεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κρατάω καλάθι που έχει τη διάσταση σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα δεδομένα τα τωρινά. Άστε το όταν λυθεί τότε θα το ανακοινώσω. Δεν βιάζομαι να ανακοινώνω καλάθια γεμάτα, το ξέρετε από χρόνια, εάν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Άρα έχετε βρει κενά, έχετε καταλάβει ότι πονάει η αστυνομία.

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Εγώ έχω καταλάβει ότι πάμε σε αλλαγές. Αυτό καταλαβαίνω. Ερμηνεύοντας τον Νίκο τον….

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πάμε για να διευκρινίσουμε την κατάσταση και εκεί μετριόμαστε όλοι.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Έχει ταυτοποιηθεί ότι κάποιοι από τους τύπους αυτούς που επιτέθηκαν στον κύριο Κουμουτσάκο ανήκουν στη Χρυσή Αυγή; Έχει προσδιοριστεί, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα άτομα αυτά είναι στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, στον ακροδεξιό χώρο και προέρχονται από συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, οι περισσότεροι τουλάχιστον, μιλάμε για 4-5 άτομα.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας.

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Τώρα μόλις έρχεται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα κύριε Υπουργέ και λέει για ρωτήστε τον κύριο Υπουργό, πριν γίνει η εκδήλωση η συγκεκριμένη, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τον είχε ενημερώσει για την εκδήλωση τη συγκεκριμένη; Είχε δώσει επιπρόσθετες οδηγίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι η εκδήλωση ήτανε γνωστή αλλά ήτανε σαν εκδήλωση των Ποντίων γνωστή, δεν ήταν γνωστό και δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι τραμπούκοι θα κάνανε αυτά που κάνανε.

Σπύρος Λάμπρου, Δημοσιογράφος: Δεν κατάλαβαν οι αστυνομικοί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά όταν μισή ώρα πριν φτάσει ο κύριος Κουμουτσάκος έγινε έμμεσα επίθεση και στον κύριο Βαρβιτσιώτη που έφυγε άρον άρον με το αυτοκίνητό του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Δεν εκτιμήθηκε αυτό και αυτό είναι στα ερωτηματικά μου που θέλω να διευκρινίσω τις επόμενες ώρες.

Δήμος Βερύκιος, Δημοσιογράφος: Λοιπόν είναι μεγάλη μέρα και διαισθάνομαι ότι θα ‘χουμε εξελίξεις στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δικό μου το συμπέρασμα, προτρέχω μια ζωή, όπως πάντα. Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή δύναμη.

Τελευταίες Αναρτήσεις