Σα 30 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201523-09-2015: Τελετή ανάληψης καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Τόσκα από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ....

23-09-2015: Τελετή ανάληψης καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Τόσκα από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή ανάληψης καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Τόσκα από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός του Υπουργείου κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαος Τόσκας ανέλαβε σήμερα (23-09-2015) τα καθήκοντά του – με αρμοδιότητα στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη – από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού του Υπουργείου κ. Γιάννη Μπαλάφα και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Α’ και Β’ Υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ.κ. Αλέξανδρος Δενέκος και Γιάννης Λιούκας αντίστοιχα, ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Παναγιώτης Παππάς, η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, η Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης.

Επίσης, παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και στελέχη και προσωπικό των φορέων του Υπουργείου.

Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Αρχηγοί, Ανώτατοι Αξιωματικοί, Κυρίες και Κύριοι.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να καλωσορίσω τη Νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, να τους συγχαρώ για την επιλογή τους εις αυτό το πολύ απαιτητικό και κρίσιμο αξίωμα και βεβαίως, ολοψύχως, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο εξαιρετικά σύνθετο έργο τους, το οποίο έχουν να πραγματώσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Είμαι βέβαιος κύριοι Υπουργοί ότι με τη συνεργασία των στελεχών θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σε αυτόν τον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής και είμαι επίσης βέβαιος ότι στο τέλος η έκβαση των προσπαθειών αυτών θα είναι αγαθή.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Ηγεσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και το σύνολο των στελεχών, από τα ανώτατα έως τα κατώτερα στελέχη, για τη συνεργασία και τη στήριξη την οποία παρείχαν και σε εμάς σε αυτό το σύντομο διάστημα της θητείας μου. Τα στελέχη του Γραφείου μου, και η προσωπική μου φρουρά, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σύντομη θητεία μας σε αυτό το Υπουργείο να είναι απρόσκοπτη και κατά το δυνατόν, ελπίζω, αποτελεσματική.

Το διάστημα της θητείας μου στο Υπουργείο ήταν σύντομο, τα προβλήματα όμως ήταν πολλά και μεγάλα. « Ars longa , vita brevis » όπως έλεγαν και οι Λατίνοι. Εσείς ξέρετε Κύριοι Υπουργοί, η κοινωνία αισθάνεται, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός γνωρίζουν καλύτερα εάν τα καταφέραμε. Ελπίζω τουλάχιστον να μην τα κάναμε χειρότερα. Και για ό,τι ατέλειες ή σφάλματα υπήρξαν, συγχωρήστε εμάς, εμένα. Για τις επιτυχίες, που υπήρξαν κάποιες νομίζω, και την ομαλότητα της λειτουργίας του Υπουργείου αυτού, αξίζουν συγχαρητήρια προς τα στελέχη, προς εσάς Κύριοι της Ηγεσίας και Κυρίες, και λοιπά στελέχη του Υπουργείου. Κι ευχαριστίες θερμές, θερμότατες για τη συμβολή σας.

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, όταν αναλάμβανα πριν από ένα μήνα, από αυτό εδώ το βήμα τη διεύθυνση του Υπουργείου, μου είχαν πει να μην ανησυχώ, διότι η Υπηρεσία αυτή, αυτό το Υπουργείο, δουλεύει καλά, σαν καλό-λαδωμένη μηχανή. Η ιεραρχία, η οργάνωση, η πειθαρχία, το ήθος, η ευπρέπεια, συντελούν εις το καλό αποτέλεσμα. Δεν αμφιβάλλω. Το διαπίστωσα και ιδίοις όμασι.

Επιτρέψτε μου ωστόσο, να πω ότι εμένα μου έδωσε περισσότερο την εντύπωση μίας, μάλλον, καλό-κουρδισμένης ορχήστρας, εγχόρδων, πνευστών και κρουστών οργάνων, τα οποία χειρίζονται επιδέξιοι μουσικοί, ικανοί για μία απαιτητική παρτιτούρα. Οπότε εγώ δεν ήμουν παρά ο άνθρωπος με την μπαγκέτα στο χέρι. Ένας διευθυντής, για σύντομο διάστημα, μίας άρτιας, πολυσχιδούς, και πλούσιας, ικανής σε πλούσια νοήματα, ορχήστρας που μπορεί να αποδώσει σύνθετα και ποιοτικά έργα.

Ούτως ή άλλως η Διοίκηση και η Πολιτική δεν είναι εν τέλει, όπως θα έλεγε ο Πλάτων, και κάποιοι εκ των παρισταμένων γνωρίζουν την αγάπη που τρέφω προς αυτόν το φιλόσοφο, δεν είναι παρά μία τέχνη υφαντική, έλεγε ο Πλάτων, δηλαδή είναι μία τέχνη κυρίως συντονιστική, εναρμόνισης και σύνθεσης πραγμάτων, τα οποία μοιάζουν να μην εναρμονίζονται επί της αρχής αλλά στο τέλος πρέπει να συντεθούν.

Κύριοι Υπουργοί, ιδίως κ. Τόσκα, που χαίρω προσωπικώς, για λόγους που εσείς γνωρίζετε, που σας καλωσορίζω σε αυτό το Υπουργείο. Το Υπουργείο το οποίο καλείστε να διοικήσετε, βρίσκεται καθόσον μπόρεσα να διαπιστώσω σε σχετικά καλή και ικανοποιητική κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω τα πράγματα. Τόσο στο επίπεδο του έμψυχου δυναμικού, αλλά και του υλικού, το οποίο είναι απαραίτητο, ιδίως στην Πυροσβεστική, της οργάνωσης και των διαδικασιών. Κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί υπό τη δική σας ικανή κι εμπνευσμένη Ηγεσία. Πράγμα που εύχομαι επίσης ειλικρινώς.

Επιτρέψτε μου εντούτοις προτού κατέλθω εκ του βήματος, και δώσω το λόγο εις τους νέους Υπουργούς, και αποχαιρετήσω οριστικά το προσωπικό αυτού του Υπουργείου, με το οποίο συνεργάστηκα το περασμένο διάστημα, να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις μάλλον γενικού χαρακτήρα, τις οποίες εάν θέλουν τα στελέχη μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν τους κατά την άσκηση των τόσο απαιτητικών καθηκόντων τους. Και δεν απευθύνομαι τόσο στα πολιτικά στελέχη, όσο κυρίως εις τα λοιπά στελέχη, τη Φυσική, όπως λέτε, Ηγεσία του Υπουργείου. Όσο πιο επιγραμματικά αυτές οι σκέψεις, είναι οι ακόλουθες πέντε σκέψεις, εάν μου επιτρέπετε.

Πρώτον, οι νίκες δεν κερδίζονται, παρά μόνο με στρατηγική σκέψη και δράση. Όχι κατ’ ανάγκη με μάχες στήθος με στήθος, ούτε με πόλεμο, ούτε με σύρραξη μέχρις εσχάτων. Την έννοια της στρατηγικής ως μεθόδου νίκης υποστήριζε μεταξύ άλλων και ένας σοφός Βυζαντινός Αυτοκράτωρ, ο γνωστός ο Λέων ο Στ΄ ο Σοφός.

Δεύτερον, νομίζω ότι οι νίκες που κερδίζονται με αθέμιτα μέσα, πάσχουν από ηθικής απόψεως, γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αντιθέτως το ζήτημα είναι ακριβώς -και η πρόκληση για τη διοίκηση και την πολιτική- να επιτυγχάνει τα σωστά αποτελέσματα με τη χρήση των σωστών ή των κατάλληλων και ικανών μέσων και όχι αντιστρόφως.

Σπάνια, κυρίες και κύριοι και μιλώ περισσότερο υπό την έννοια και την ιδιότητα του καθηγητού παρά τέως Υπουργού, σπάνια, σπανιότατα το καλό επιτυγχάνεται μέσω ενός κακού, ας πούμε του αναγκαίου κακού, και αν τούτο κάποτε συμβαίνει δεν είναι παρά η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας. Άρα, ο τρόπος, η διαδικασία, η μέθοδος με την οποία επιτυγχάνει κανείς κάτι, έχει εξαιρετική, πρωταρχική σημαντική αξία, νομίζω. Και συντελεί στην ποιότητα των αποτελεσμάτων, ιδίως σε συνθήκες δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως αυτό που έχει η χώρα μας.

Τρίτον, πολλές φορές μία ήττα, αν κάποιος πολέμησε και αγωνίστηκε έντιμα και με τρόπο ειλικρινή, η ήττα μπορεί να μοιάζει με νίκη από ηθικής σκοπιάς. Οπότε ισχύει και το αντίστροφο. Μια νίκη που κερδήθηκε ύπουλα και πονηρά, με αθέμιτα μέσα, δύσκολα εντυπωσιάζει και συγκινεί, δύσκολα στερεώνεται στην κοινωνική συνείδηση. Είναι μια νίκη κυνική, μακιαβελική και αμφισβητούμενη. Δεν αξίζει τέτοια νίκη. Πάντοτε, αμφιβάλλω.

Τέταρτον, αφήστε δε και αν θέλετε και προβληματιστείτε με το απροσδιόριστο της λέξης «νίκη». Τι σημαίνει «νίκη», τελικά; Να επικρατήσει κανείς πλήρως του αντιπάλου, παντί μέσω και με οποιοδήποτε κόστος; Αρκεί αυτό; Νομίζω ότι η πεμπτουσία μιας νίκης από φιλοσοφικής και ηθικής σκοπιάς είναι η κατάκτηση του σεβασμού του αντιπάλου και όχι η επικράτηση με κάθε κόστος.

Αυτό μάλιστα για να το προεκτείνω κάπως φιλοσοφικά, θα έλεγα ότι ο σκοπός μιας καλής και ηθικά άψογης νίκης είναι ποιο; Είναι ο εχθρός να γίνει φίλος, ούτως ώστε να αποκατασταθεί ένα πνεύμα ειρήνης και ομαλότητας στην κοινωνική ζωή. Τότε θα βοηθηθεί ο τέως εχθρός να κατανοήσει το σφάλμα του και να μην το επαναλάβει.

Τέλος, αλλά όχι έλασσον στη σημασία, νομίζω ότι σκοπός και αποστολή αυτού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και της Αστυνομίας, αν θέλετε, όπως η ετυμολογία του όρου υπαγορεύει δεν είναι παρά η κοινωνική ειρήνη, η ομαλότητα της διαβίωσης των ανθρώπων υπό συνθήκες κράτους δικαίου και δημοκρατίας. Ο βίος, το ευ ζην των πολιτών εν ειρήνη και ησυχία, ούτως ώστε ο καθένας να επιδιώκει ελεύθερα τα αγαθά και τις αξίες, τις οποίες ασπάζεται.

Τουτέστιν, σκοπός και αγαθό των δυνάμεων Τάξης και Ασφάλειας δεν είναι η επιτήρηση και υποταγή των πολιτών, ως αυταξία, αλλά η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ώστε οι πολίτες να διαβιώνουν ελεύθερα και να επιδιώκει ο καθένας το ευ ζην. Την τάξη υπηρετούμε θα έλεγε ο Αριστοτέλης «ειρήνης χάριν».

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, με συγχωρείτε που μακρηγόρησα – λέγεται πολλές φορές μην δώσετε ένα βήμα στον καθηγητή, είναι έτοιμος να κάνει διάλεξη – δεν θέλω να κάνω διάλεξη, ούτε είναι η στιγμή να κάνω διάλεξη, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Εκείνο που ήθελα είναι να σας αποχαιρετήσω κατά τρόπο στοχαστικό και φιλοσοφημένο, τιμώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την αξία και της σημασία της αποστολής σας και του λειτουργήματος σας.

Σας συγχαίρω λοιπόν ξανά για το έργο σας, σας εύχομαι καλή συνέχεια, καλή επιτυχία και πλήρη στήριξη στην Πολιτική Ηγεσία, η οποία με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα πραγματώσει την αποστολή της. Ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινώς για την βοήθεια σας».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε στην ομιλία του:

«Όταν διαδέχεσαι στο βήμα έναν καθηγητή σαν τον κ. Μακρυδημήτρη, η αναμέτρηση δύσκολη, αλλά αφού με προκάλεσε, με την καλή έννοια, θα ξεκινήσω και εγώ από Πλάτωνα. «Πάσα γαρ επιστήμη οριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία ει», άρα σε κάθε προσπάθεια, όποιο χαρακτήρα και αν έχει ο ταυτισμός της σοφίας με την αρετή είναι κρίσιμο μέγεθος.

Και θα επικαλεστώ πάλι από ένα παλιό του άρθρο, δεν ξέρω αν το θυμάται ο καθηγητής, αλλά εγώ το κρατώ, είχε γράψει παλιά ένα άρθρο και μιλούσε για τους λύκους της αγοράς. Σε μια εποχή λοιπόν όπου οι ανισότητες διευρύνονται εις βάρος των πολλών, και υπέρ των ολίγων, οι θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός στον οποίο σήμερα παραλαμβάνουμε εγώ και ο κύρος Τόσκας και ο κύριος Μπαλάφας, είναι ένας κρίσιμος θεσμός, που έχει να εκπέμψει μέσα στη κοινωνία σημαντικά μηνύματα: μηνύματα δημοκρατίας, μηνύματα σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, μηνύματα διαφάνειας, μηνύματα αποφασιστικότητας μιας πολιτείας που θέλει να εμπεδώνει το αίσθημα του δικαίου και να διαμορφώνει ένα περιβάλλον, όπου ο πολίτης, ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι πραγματικός πολίτης και όχι υπήκοος, παθητικός αποδέκτης ρύθμισης της τύχης του από τους άλλους.

Ο ελληνικός λαός, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί, αγαπητοί απόστρατοι, αγαπητές και αγαπητά στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Πληροφοριών, μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος και της δημοκρατίας που υπηρετούμε εναλλάσσει τα πρόσωπα και τους πολιτικούς και τις πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Εμείς λοιπόν καλούμεθα στα πλαίσια αυτού του πολιτεύματος και της δημοκρατίας να υπηρετήσουμε μαζί σας έναν πολύ κρίσιμο θεσμό. Τώρα θα διερωτηθεί κάποιος πως ένας άνθρωπος που τέλος πάντων δεν βλέπει, θα έχει την ευθύνη σ αυτόν τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα. Θα σας πω γιατί, και θα μου το επιβεβαιώσει μετά και ο καθηγητής.

Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, όλα αυτά τα Σώματα, κατά καιρούς, έχουνε επηρεαστεί πολλές φορές από τον πειρασμό των κόμματων, όλων των κομμάτων -δεν κάνω διακρίσεις. Εγώ όπως σας είπα δεν βλέπω, ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι εδώ θα λειτουργήσουμε όλοι με σεβασμό στις απόψεις του καθενός, αλλά οι κομματικές απόψεις θα είναι έξω από αυτόν τον χώρο. Έχει δικαίωμα κάθε στέλεχος να πιστεύει στην άποψη και την ιδεολογία που κρίνει ότι του πάει, όμως πρέπει ο θεσμός να λειτουργήσει με κανόνες που πραγματικά θα εμπεδώνουν ένα αίσθημα δικαίου, αξιοκρατίας, αξιοσύνης και αξιολόγησης.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει η συνεργασία όλων, ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει δημοκρατία, ότι λειτουργεί το κράτος, ότι υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι υπηρετούνται με αυταπάρνηση και με σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν και έχουν να κάνουν με το αίσθημα ασφάλειας, όλοι αντιλαμβανόμαστε το τι ακριβώς συμβαίνει με το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Προσφυγικό, μεταναστευτικό, μεγάλα προβλήματα που βεβαίως δεν σταμάτησαν ποτέ, αν ξεκινήσει κανείς, κύριε καθηγητά, για να δει την τραγωδία του Αισχύλου, Ικέτιδες, ακόμα και από εκείνη την εποχή υπήρχαν προβλήματα μεταναστευτικά.

Είμαστε μια χώρα όμορφη, σε κρίσιμο σταυροδρόμι, χώρα που όλοι θέλουν να έρθουν να την δουν, να την επισκεφτούν, αλλά είμαστε και σε ένα πολύ κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο, όπου όλες αυτές οι αναταράξεις οι κοινωνικές, οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι στρατιωτικές στην ευρύτερη περιοχή, δυστυχώς μας επηρεάζουν.

Γι’ αυτό λοιπόν ο θεσμός της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής και των Υπηρεσιών στο χώρο των πληροφοριών είναι κρίσιμη την περίοδο αυτή. Όμως είναι επίσης κρίσιμο το γεγονός να μην επηρεάσουνε αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, όπως τονίζει κατά καιρούς και ο απερχόμενος Υπουργός.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πολιτική Ηγεσία θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όλες τις δυνατότητες ώστε το έργο του συγκεκριμένου θεσμού να υπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαστε γνώστες των οικονομικών προβλημάτων του χώρου και αντιλαμβανόμαστε ότι καλούνται άνθρωποι, οι οποίοι ρισκάρουν και τη ζωή τους, να δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο ζήτημα και για αυτή την Κυβέρνηση: πως θα συμβάλει ώστε αυτή η συνεχώς διευρυνόμενη τα τελευταία χρόνια οικονομική ανισότητα θα αναστραφεί.

Διότι πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά παρά τις οικονομικές δυσκολίες παράγεται κάποιος πλούτος. Το ζήτημα είναι πως κατανέμεται. Και εδώ πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και όχι λόγια -διότι μαζί με τον κύριο Τόσκα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη, που είναι ένας άνθρωπος γνωστός για την πορεία του- θα προσπαθήσουμε κάθε φορά, πιέζοντας με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι κατανομές να είναι τέτοιες που να λαμβάνουν υπόψη τους τα συγκεκριμένα Σώματα, τα οποία πραγματικά είτε αφορούν την Αστυνομία, είτε αφορούν την Πυροσβεστική, είναι Σώματα που πραγματικά είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Της πραγματικής μάχης της καθημερινότητας. Και να σώζουν ζωές, αλλά και να προστατεύουν και να υπηρετούν την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ζητήσω να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο, όπου η Αστυνομία θα εμπεδώσει εν τοις πράγμασι μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον πολίτη.

Κοιτάξτε, είστε άνθρωποι που προέρχεστε από τα λαϊκότερα στρώματα της κοινωνίας και αυτό είναι κρίσιμο. Για αυτό γεννιέται η υποχρέωση να εκπέμπει ο χώρος ως θεσμός, αυτό το αίσθημα ότι νοιάζεται τον πολίτη και σέβεται τον πολίτη. Αυτές πρέπει να είναι αξίες που θα πρέπει να τις εμποτίσουμε και να τις εμπεδώσουμε. Και βεβαίως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αξιοκρατία θα πρέπει να εμπεδωθεί στην ψυχή όλων σας, να τη νιώσετε, να τη ζήσετε, να πιστέψετε ότι δεν είναι πολιτικός λόγος συγκυριακός. Αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν, ούτε κατ’ υπόνοια να αισθάνεται ότι εμφιλοχωρούν σε αυτούς τους χώρους φαινόμενα διαφθοράς. Όταν αυτός ο θεσμός κατορθώσει να το εμπεδώσει στο όλο του, είναι βέβαιο ότι η δημοκρατία θα λειτουργήσει με καλυτέρους όρους, για αυτό λοιπόν πιστεύουμε στη δημοκρατική λειτουργία αυτών των θεσμών. Θα την υπηρετήσουμε μαζί, θα την υπερασπιστούμε μαζί και βεβαίως μαζί θα αντιμετωπίσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα είτε σε θεσμικό επίπεδο είτε και σε προσωπικό. Και όσες αδικίες υπάρχουν, αν υπάρχουν, θα τις αντιμετωπίσουμε με το αίσθημα δικαίου.

Θέλω να πιστέψετε ότι αυτή η πρώτη επαφή μαζί σας δεν είναι μια συγκυριακή επικοινωνία. Αυτά που λέμε σήμερα, ο χρόνος θα επιβεβαιώσει αν τα εννοούμε ή αν θα είναι λόγια κενά. Δώστε μας λοιπόν τη δυνατότητα αυτή, δώστε μας λοιπόν αυτό το χρόνο χάριτος, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση και τότε θα δούμε αν πραγματικά τα εννοούμε αυτά που λέμε σήμερα.

Θέλω λοιπόν, προκαταβολικά, να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω τους προκατόχους Υπουργούς και τον κ. Πανούση και τον κ. Μακρυδημήτρη, άνθρωποι πνευματικοί που κατέθεσαν είτε περισσότερο, είτε λιγότερο από πλευράς χρόνου, άλλωστε ουκ εν τω πολλώ το ευ, την πεμπτουσία των αξιών που πιστεύουμε. Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι χρήσιμη η εμπειρία που κομίζουμε από τη δική τους θητεία, πάντοτε θα προστρέχουμε στην άποψη τους -γίνεσαι πλούσιος όταν ακούς ανθρώπους που έχουν να σου δώσουν κάτι καλοπροαίρετο, γίνεται πλούσια η σκέψη, μπολιάζεται, ο προβληματισμός γίνεται καλύτερος, οξύνεται το μυαλό- πιστεύω λοιπόν ότι μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα αντιμετωπίσουμε και τα γενικά και τα προσωπικά και τα θεσμικά προβλήματα. Σας ευχαριστώ».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, κατά την ομιλία του ανέφερε:

«Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Αρχηγοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστούμε για την υποδοχή σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το Υπουργείο αυτό ανταποκρίθηκε κάτω από την ηγεσία αρχικά του κ. Πανούση και στη συνέχεια του κ. Μακρυδημήτρη σε δύσκολες περιόδους -σε περίοδο έντονων μεταναστευτικών ροών και σε περίοδο εκλογών και σε άλλες κρίσιμες καταστάσεις- και ανταποκρίθηκε με τρόπο σωστό και θετικό. Και ευχαριστούμε όλοι γι’ αυτή την προσφορά.

Οι κύκλοι της ζωής καμιά φορά συνδέονται, θα μου επιτρέψετε να πω κ. Καθηγητά, οι πατεράδες μας στενοί φίλοι και εμείς συναντιόμαστε τώρα και ανταλλάσουμε απόψεις στη διαδικασία τελετής παράδοσης – παραλαβής. Μπορεί καμιά φορά και κάποια πράγματα να είναι συμβολικά.

Εμείς σήμερα δίνουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις, λέμε κάποιες γενικές απόψεις, επιμέρους κατευθύνσεις και επιμέρους απόψεις θα δοθούν στους Κλάδους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Πληροφοριών σήμερα και αύριο, επομένως δεν μπαίνω αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες. Όμως, εκμεταλλευόμενος τα λόγια του κ. Μακρυδημήτρη και μιας και εγώ δίδασκα στρατηγική στη Σχολή Ευελπίδων μέχρι το Γενάρη, μέχρι τις εκλογές, και εγώ πιστεύω πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και τις ήττες, αλλά και τις νίκες – θα μου επιτρέψετε να πω ότι προτιμώ τις νίκες – αλλά για να επιτευχθούν αυτές οι νίκες χρειάζεται μέθοδος, οργάνωση, σκληρή δουλειά, χρειάζεται πάνω απ’ όλα πίστη σε αυτό από το οποίο εξαρτόμαστε: τον ελληνικό λαό, όπου εκεί δίνουμε λογαριασμό.

Γιατί δεν είμαστε πόλος εξουσίας εμείς, ο πόλος εξουσίας είναι ένας, ο ελληνικός λαός. Και εκεί οφείλουμε να δίνουμε λογαριασμό κάθε στιγμή. Επομένως ό,τι κάνουμε και όπως λειτουργούμε, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο πόλος εξουσίας, η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός. Δεν είμαστε ούτε δύναμη καταστολής, ούτε δύναμη η οποία θα επιβάλλει στον ελληνικό λαό είτε τις απόψεις είτε τη λειτουργία. Ο ελληνικός λαός θα μας επιβάλλει και τις απόψεις και τη λειτουργία και της συμπεριφορά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Υπουργό, να ευχαριστήσω την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πληροφοριών και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διάφορα προβλήματα, γιατί πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα θα υπάρχουν –το θέμα είναι με ποιο τρόπο τα αντιμετωπίζεις και ποιος επωφελείται από την επίλυση των προβλημάτων.

Όπως υπάρχει ανάπτυξη και ανάπτυξη, ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται λίγοι και ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται πολλοί και μειώνονται οι ανισότητες, το ίδιο υπάρχει και λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών που επωφελεί ποιους; Εδώ είναι το θέμα. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο ποιος πρέπει να επωφελείται από τη λειτουργία αυτών των Υπηρεσιών.

Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή κύριε Υπουργέ και καλή συνέχεια σε όλους μας. Καλή δύναμη».

Στο πέρας της τελετής προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Τελευταίες Αναρτήσεις