Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Ιούνιος 201508-06-2015: Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση σε Βόλο, Στυλίδα και Λαμία

08-06-2015: Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση σε Βόλο, Στυλίδα και Λαμία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση σε Βόλο, Στυλίδα και Λαμία 

«Η σημερινή είναι μία μέρα συνένωσης όλων των φορέων της πόλης και της περιοχής και ημέρα εμπιστοσύνης στον ρόλο της αστυνομίας ως θεσμού της Δημοκρατίας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης μετέβη σήμερα (8.6.2015) στο Βόλο, στη Στυλίδα και στη Λαμία, όπου και επισκέφθηκε Υπηρεσίες της αρμοδιότητάς του και συναντήθηκε με τοπικούς Φορείς.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευαν, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

Αρχικά, ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και μίλησε στο προσωπικό για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Αμέσως μετά, ο Αναπληρωτής Υπουργός εγκαινίασε το νέο ιδιόκτητο Αστυνομικό Μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας.

Κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η εικόνα της συνάθροισης των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Εκπροσώπων Τοπικών Περιφερειακών Αρχών, της Εκκλησίας, των media δείχνει την ανάγκη να ενωθούμε για μια ασφάλεια με ελευθερίες και για ελευθερίες με την ασφάλεια του καθενός.

Έτσι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα. Πρέπει να τη χειριστούμε με τρόπο περήφανο, διαυγή, κοιτώντας το μέλλον στα μάτια και όχι το παρελθόν.

Είναι το πρώτο κτίριο Διεύθυνσης Αστυνομίας, που εγκαινιάζουμε ως Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι θα είναι η αρχή και το σύμβολο της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με τους πολίτες και των πολιτών με την Αστυνομία.

Πρέπει να είναι ένα σχολείο η συγκεκριμένη Διεύθυνση. Είμαι βέβαιος ότι θα τη στηρίξουμε όλοι, ότι το κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό έργο της Αστυνομίας, αυτή η αποστολή της θα κατισχύει της -καμιά φορά αναγκαίας- κατασταλτικής λειτουργίας.

Εδώ πρέπει να είναι το σπίτι του κατατρεγμένου, του μετανάστη, αυτού που ψάχνει να βρει το δίκιο του και να μη δίνουμε την εικόνα ότι η Αστυνομία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας συνεχής διώκτης των πολιτών, των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως αυτά διεκδικούνται. Προφανώς η Αστυνομία προστατεύει τη Δημοκρατία και από την τρομοκρατία και από το οργανωμένο έγκλημα. Μέχρι εκεί όμως.

Θα πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να πετύχει τίποτα, για αυτό και εφαρμόζουμε τη συμμετοχική αντιεγκληματική πολιτική.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα. Μια μέρα συνένωσης όλων των φορέων της πόλης και της περιοχής και εμπιστοσύνης, επαναλαμβάνω και εμπιστοσύνης στο ρόλο της αστυνομίας ως θεσμού της Δημοκρατίας. Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στραφεί κατά της Δημοκρατίας. Θα στηρίζει τη Δημοκρατία και θα ελέγχεται από το κατεξοχήν νομιμοποιημένο θεσμό της Δημοκρατίας που είναι το Κοινοβούλιο.

Η αστυνομία όμως χρειάζεται σεβασμό. Διότι δεν μπορεί να ζητάμε από τον κάθε αστυνομικό, που είναι οικογενειάρχης, εργαζόμενος, φίλος μας, που τα παιδιά μας είναι μαζί στο σχολείο, ζούμε μαζί στη γειτονιά, να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή και την ίδια ώρα, να τον χαρακτηρίζουμε, να τον στιγματίζουμε.

Από όποια μεριά και αν έρθει οποιαδήποτε προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης του κάθε αστυνομικού, αλλά και της Αστυνομίας ως Σώματος, εγώ θα είμαι αντίθετος. Εγώ θα στηρίξω την Αστυνομία και το ρόλο που επιτελεί. Δεν θα στηρίξω τον επίορκο, δεν θα στηρίξω αυτόν που, μέσω της Αστυνομίας, προσπαθεί να κάνει κάτι άλλο έξω από το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τη Δημοκρατία.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πανούσης δήλωσε:

«Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο αυτή τη φορά αλλά και άλλη φορά, να υποτιμάται το έργο της αστυνομίας και να θεωρείται ότι ένας αστυνόμος είναι «παρείσακτος» μέσα στο προαύλιο της Βουλής ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλες κατηγορίες ανθρώπων. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μία λαθεμένη άποψη ή παρεξήγηση».

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τη Στυλίδα, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Απόστολο Γκλέτσο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι επισκέπτεται και μικρές πόλεις, θέλοντας να τονώσει και να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε:

«… Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι οριοθετικές γραμμές, ανάμεσα στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία και στις διάφορες απόψεις περί της κατάληψης σε οποιονδήποτε χώρο ή από οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτά, όμως, είναι κυβερνητική πολιτική, δεν είναι πολιτική Πανούση. Άρα χαίρομαι για τη δήλωση του κ. Σακελλαρίδη, ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης, αλλά θα προτιμούσα να έχει συμπληρωθεί με το ότι αυτή τη στιγμή υπηρετώ την κυβερνητική πολιτική. Αν η κυβερνητική πολιτική είναι να μην μπαίνω στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχουν καταλάβει διάφοροι τύποι ή να αφήνουμε στις Σκουριές να σκοτώνονται άνθρωποι επειδή η πολιτική τους έχει οδηγήσει σε αυτή τη σύγκρουση και όχι η αστυνομία, λυπάμαι, είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα».

Εν συνεχεία, ο κ. Πανούσης μετέβη στη Λαμία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Δήμου Λαμιέων και απηύθυνε χαιρετισμό σε Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμίας, με θέμα «Διαπολιτισμική επιμόρφωση των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και νυν Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατά των διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής, φύλου και χρώματος δέρματος».

Τελευταίες Αναρτήσεις