Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2015Δελτία Τύπου Μάιος 201507-05-2015: Ομιλίες Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, Γενικών Γραμματέων και Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στη σημερινή Συνέντευξη...

07-05-2015: Ομιλίες Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, Γενικών Γραμματέων και Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλίες Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, Γενικών Γραμματέων και Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης

«Καλό μεσημέρι σε όλους.

Γνωρίζετε ήδη τους δύο Γενικούς Γραμματείς. Σήμερα θα γνωρίσετε και τον τρίτο Γενικό μας Γραμματέα. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης είναι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας – Πυροσβεστικής είναι ο Τάσος Μαυρόπουλος και έχουμε τη χαρά να έχουμε και τρίτο Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Τζανέτο Φιλιππάκο, με μεγάλη πείρα στο χώρο και με δύσκολο έργο. Προφανώς είμαστε μια ομάδα, προφανώς συζητάμε όλοι για όλα, αλλά ο κύριος Φιλιππάκος έχει αναλάβει το συντονισμό ανάμεσα στη μεταναστευτική πολιτική και την Αστυνομία. Ξέρετε ότι υπάρχουν δράσεις που, ακόμα και αν δεν θεωρήσουμε ότι είναι ακριβώς κοινές δράσεις κοινής αρμοδιότητας, εφάπτονται και θέλει πολύ καλή συνέργεια.

Έτσι, επελέγη ένας άνθρωπος με πείρα στην Αστυνομία, αλλά και σε όλα αυτά τα ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ο κύριος Φιλιππάκος.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι υπάρχει σασπένς όταν συναντιόμαστε. Κλείσαμε τις 100 ημέρες. Υποβάλαμε στην Κυβέρνηση τα πεπραγμένα μας – είναι πολύ μεγάλο το πακέτο. Έχουμε φτιάξει ένα μικρό πακέτο των βασικών μας δράσεων, το οποίο από αύριο θα έχετε ηλεκτρονικά.

Βέβαια κάθε φορά που συναντιόμαστε κάτι συμβαίνει ή κάτι έχει συμβεί. Στην πρώτη συνάντηση μας ήταν η περίφημη διαταγή, στη δεύτερη η περίφημη παρέμβαση – επέμβαση και στην τρίτη είναι το περίφημο λιντσάρισμα. Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τα media . Το καθένα με τον τρόπο του διαχώρισε τον επιστημονικό λόγο με την πολιτική αφωνία. Δεν θα αναφερθώ και δεν θα χαρακτηρίσω ποτέ κανέναν αρνητικά, παρά τα όσα δέχομαι, όχι ως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το μέλλον μου, την καρατόμηση μου, την ανικανότητά μου και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Όμως θέλω να εξηγηθώ ενώπιoν όλων σας, ότι δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ. Δεν βολεύει κανέναν, δεν βοηθάει κανέναν και δεν είναι αυτός, κατά την γνώμη μου, ο νέος πολιτικός άνθρωπος – τύπος. Δηλαδή, το να βάζω τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», τα «το ‘ξερα, αλλά δεν το είπα», τα «ενοχλεί κάποιον ή κάποιους» ή οτιδήποτε άλλο.

Θεωρώ αδιανόητο για έναν άνθρωπο υπεύθυνο, είτε είναι πανεπιστημιακός είτε είναι πολιτικός, είτε είναι και τα δύο, να γνωρίζει και να μην μιλάει. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα. Σκεφτείτε έναν Υπουργό που τυχαίνει να είναι και καλός σεισμολόγος να βλέπει ότι κάτι έρχεται και μην το λέει. Να βλέπει ένας καλός γιατρός που είναι και Υπουργός ότι έρχεται μια επιδημία και μην το λέει. Να το λέει στα όργανα. Ιδίως ένας εγκληματολόγος πρέπει να προλαβαίνει. Άλλωστε, το έχουμε συνηθίσει αυτό μεταξύ μας και όχι μόνο μεταξύ μας.

Αυτοί που με καταγγέλλουν γιατί μιλάω, μου ζητούν τη γνώμη μου για το άσυλο, μου ζητούν τη γνώμη μου για τις φυλακές. Με ποια ιδιότητα; Φαντάζομαι με εκείνη του Πρύτανη –του πρώην–. Για τις φυλακές φαντάζομαι με εκείνη του Καθηγητή Εγκληματολογίας. Τι έγινε ξαφνικά και η γνώμη μου ενοχλεί; Αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη να το συζητήσουμε, αλλά είναι παλιά άποψη το να λέει σε κάποιον ότι θα περιοριστεί η ελευθερία έκφρασης ή η ελευθερία του λόγου.

Εγώ δεν είμαι υπέρ του να καπελώνω την πραγματικότητα με ιδεοληψίες. Δεν είμαι υπέρ του να εξωραΐζω την πραγματικότητα με παραπομπή σε θεσμικές αξίες. Η πραγματικότητα είναι εδώ. Είναι εδώ και τιμωρεί όσους κλείνουν τα μάτια.

Καταρχήν μακριά από μένα οι θεωρίες περί Lynch , περί γκιλοτίνας ή ποινής θανάτου. Mου έχουν χρεώσει διάφορα ευχάριστα, όμως καλά θα κάνουν να κάτσουν να διαβάσουν κανένα βιβλίο μου -γιατί έχω γράψει τουλάχιστον 200 άρθρα και 50 βιβλία- ή πρέπει να δουν ακριβώς τις απόψεις μου περί όλων αυτών. Και μερικοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης. Γιατί, έχει ειπωθεί: «ένας Υπουργός Δικαιοσύνης να λέει αυτά, αντί να φτιάξει τις φυλακές;». Δεν είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι πολύ περίεργο να υπάρχει «κώδικας τιμής», δηλαδή αξιακός κώδικας στις φυλακές. Όμως, νομίζω ότι όλοι έχετε δει τους εγκληματολόγους να συμφωνούν σε αυτό με έρευνες και με δηλώσεις. Ωστόσο, κάποιοι εξεπλάγησαν όταν άκουσαν ότι υπάρχει «κώδικας τιμής». Δεν λέω αν είναι καλός ή κακός – εντός εισαγωγικών είχα πει την άλλη φορά- αλλά εν πάση περιπτώσει…

Και επί τη ευκαιρία, στην περίφημη συνέντευξη που έδωσα, όλοι αναφέρθηκαν στις απαντήσεις μου, όμως κανείς δεν άκουσε την ερώτηση πάνω στην οποία απάντησα. Το αφήνω αυτό όμως. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κώδικας τιμής στο πανεπιστήμιο; Δεν υπάρχει κώδικας τιμής στην Αστυνομία; Δεν υπάρχει κώδικας τιμής στα κόμματα; Τι ανακαλύψανε ξαφνικά όλοι αυτοί; Θα έρθω όμως και στην ουσία.

Προφανώς, ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, να δικαστεί και η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Αν και νομίζω ότι σε πολλά εγκλήματα προηγείται η Επιστήμη, αλλά εν πάση περιπτώσει η Δικαιοσύνη προφανώς θα δικάσει.

Θα ήθελα όμως να μάθω από πολλούς θεωρητικούς σε αυτά τα εγκλήματα, ποια θεωρούν ότι είναι ακριβώς η λειτουργία της ποινής σε σχέση με τέτοιου είδους; Είναι βελτιωτικού χαρακτήρα; Είναι για επανένταξη; Τι ακριβώς σκέφτεται ο καθένας; Παραδείγματος χάριν, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, να βάλουμε ένα βραχιολάκι να βγει έξω; Παραδείγματος χάριν, με μία τροπολογία; Τι ακριβώς σκεφτόμαστε γι’ αυτά τα εγκλήματα; Θα έχουμε συνεχή απομόνωση; Και δεν μιλάω για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο -δεν μου αρέσει. Σε αυτά τα εγκλήματα, θα έχεις είκοσι χρόνια συνεχή απομόνωση και έτσι θα δημιουργήσεις άνθρωπο; Γιατί δεν θα δημιουργήσεις άνθρωπο αν κάποιος είναι είκοσι χρόνια κλεισμένος μόνος του κάπου.

Άρα αναρωτιέμαι λοιπόν ποια είναι η απάντηση του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, εκτός από τις θεσμικές κορώνες για τις Αξίες της Δικαιοσύνης.

Για να δούμε τις Αξίες της Δικαιοσύνης. Οι δύο που σφάχτηκαν μέσα στις φυλακές και οι εικοσιένα που τραυματίστηκαν, από ποιες Αξίες της Δικαιοσύνης προστατεύτηκαν; Και γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας, όταν σκοτώθηκαν άνθρωποι μέσα στις φυλακές; Πού είναι η εποπτεία του Κράτους – έτσι δεν γράφηκε; Ειπώθηκε ότι «κύριε Πανούση, με αυτά που λέτε τους οδηγείτε στο λιντσάρισμα». Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να λιντσάρει τον εν λόγω ή κάποιον άλλον, το έκανε επειδή άκουσε εμένα; Αλλιώς δεν θα το έκανε;

Ανοίγω παρένθεση. Όλη αυτή η ιστορία με την αναζήτηση φυλακής, όπως έγινε, δείχνει ακριβώς ότι είχα δίκιο. Αν είχα άδικο, τότε θα πήγαινε σε μία άλλη φυλακή. Αν όμως το Κράτος πράγματι πρέπει να λειτουργήσει, όταν δεν λειτουργεί, τιμωρείται. Δηλαδή πως λειτουργεί το Κράτος αυτή τη στιγμή στις φυλακές; Ποιος ελέγχει τις φυλακές; Αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα κι όχι αν εγώ προέτρεψα κάποιους λέει, να λιντσάρουν λέει -αν είναι ποτέ δυνατόν-, κάποιον.

Άρα λοιπόν, πού ήταν η Πολιτεία και η κοινωνία σε όλα αυτά; Που είναι η Πολιτεία όταν σαπίζουν άνθρωποι μέσα στις φυλακές σε συνθήκες που τις ξέρετε; Ποιον σεβασμό δείχνει η Πολιτεία όταν ακυρώνει τις Αξίες της Δικαιοσύνης με νόμους; Άρα μην ακούω περίεργα, ότι οδηγώ σε λιντσάρισμα, ενώ οι άλλοι στηρίζουν τις Αξίες της Δικαιοσύνης. Μην ακούω ότι οι δηλώσεις μου εξοικειώνουν τον κόσμο στην αγριότητα. Δηλαδή δεν υπάρχει αγριότητα γύρω μας, ιδίως σε θεσμούς κλειστούς; Δηλαδή, η αγριότητα γεννιέται από την δήλωση ενός Υπουργού; Πολύ ενδιαφέρον αν έχεις κατεβεί από τον Άρη.

Το τελευταίο που θα σας πω, για να δούμε και τα δικά μας, είναι το ζήτημα των επαγγελματιών, το επαναλαμβάνω, των επαγγελματιών «υπερασπιστών των δικαιωμάτων». Η υπεράσπιση δικαιωμάτων είναι μια πράξη πολύ καλή και ευαίσθητη, αρκεί να αντιλαμβάνονται οι υπερασπιστές ότι δικαιώματα έχουν και οι άλλοι. Και κυρίως το δικαίωμα στην διαφωνία. Δεν μπορεί δηλαδή να λες: «είμαι εκφραστής των δικαιωμάτων, αλλά λιντσάρω όποιος είναι αντίθετος σε αυτό που λέω εγώ». Βρείτε μου μία δήλωσή μου που να τραυμάτισε έναν άνθρωπο, προσωπικά. Δηλαδή να είπα κάτι που να λοιδόρησε κάποιον, να συκοφάντησε κάποιον κ.λ.π. Είδατε τι έχει γραφτεί εναντίον μου όλες αυτές τις ημέρες. Δεν αντιδρώ, παρά μόνον νηφάλια, ήσυχα. Είδατε ότι με κατηγορούν ότι επαναφέρω το Νόμο του Lynch , που δεν τον επαναφέρω και που δεν είναι δουλειά μου και που διαφωνώ πλήρως και που τα έχω γράψει 30 χρόνια. Αλλά αυτοί με λιντσάρουν, με τον τρόπο τους. Άρα αυτό θα τελειώσει. Αυτό θα τελειώσει. Η σύγκρουση που άρχισε την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο θα τελειώσει.

Με την Κοινωνία, την Επιστήμη, την λογική και τον Πρωθυπουργό στο πλευρό μου. Επαναλαμβάνω, με την Κοινωνία, την Επιστήμη, την λογική και τον Πρωθυπουργό στο πλευρό μου. Και τους φανατικούς και γνήσιους απέναντί μου. Τους αφιερώνω λοιπόν τα πεπραγμένα μου των εκατό ημερών. Σε αυτούς τα αφιερώνω, όχι σε σας. Και ελπίζω πολύ γρήγορα να βρουν έναν καταλληλότερο άνθρωπο, που ξέρει καλύτερα την Επιστήμη και τον δέχεται καλύτερα η Κοινωνία, ώστε να μας δείξουν τι ξέρουν.

Στα πεπραγμένα μας, λοιπόν, τα πιο πολλά τα γνωρίζετε λίγο-πολύ. Έχουμε εκδώσει τέσσερις εγκυκλίους κατά καιρούς και ενημερώνουμε, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει η τυπική συνάντησή μας για να τα μάθετε. Θα πω ένα-δύο πράγματα και θα σας προαναγγείλω μία μεγάλη είδηση, που θα σας πει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Επιπλέον, μπορείτε να θέσετε θέματα αντιπυρικής προστασίας στον κ. Μαυρόπουλο, όπως και στο φίλο Τζανέτο, για το μεταναστευτικό και τη σύζευξη.

Λοιπόν, νομίζω ότι το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή, πέραν των όλων, είναι η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Από τα υπόλοιπα, θα αναφερθώ πρώτον, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, που περίμενε 7 ή 8 χρόνια, χωρίς να έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και πράξαμε. Δεύτερον, στο αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για το οποίο δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο η «Εφημερίδα των Συντακτών». Το αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ελληνική ιστορία ιδωμένη υπό συγκεκριμένο πρίσμα. Τρίτον, στο γραφείο κατά της αυθαιρεσίας. Τέταρτον, θα αναφερθώ στις συναντήσεις που είχαμε με όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Φορείς πάνω σε ζητήματα βίας, ρατσιστικής βίας, που δεν αφορούσαν τη δικιά μας περίοδο. Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων άκουσαν τις προτάσεις μας.

Επιπλέον, θα σας αναφέρω ότι έχουμε αποφασίσει, πέραν των συναντήσεων που κάνουμε στην περιφέρεια, να περπατήσουμε – και το εννοώ – σε δύσκολες περιοχές. Τη Δευτέρα θα πάμε στο Μενίδι. Την άλλη βδομάδα θα πάμε στη Μάνδρα με σκοπό να περπατήσουμε, να δούμε, να μιλήσουμε με ανθρώπους. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την πρώτη αξιολόγηση του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» που «αγκαλιάστηκε», όπως ξέρετε, με στόχο να διευρύνουμε το θεσμό. Ετοιμάζουμε την ευέλικτη δράση πεζών περιπολιών, δηλαδή 24 άτομα κάθε μέρα, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα πηγαίνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους. Την άλλη μέρα σε άλλη περιοχή. Αυτό θα συμβαίνει ανεξάρτητα με το τι κάνει το εκάστοτε Αστυνομικό τμήμα. Θα κάνουμε ευέλικτες δράσεις.»

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης:

«Με κατεύθυνση που δόθηκε από τον Υπουργό, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Αττικής, έτσι ώστε να έχουμε ιδίαν αντίληψη. Σ’ αυτό το πλαίσιο χτες το βράδυ μαζί με τον κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος είναι ο Αττικάρχης μας, ο Γαδάρχης, και τον κ. Κατριαδάκη τον Επιτελάρχη, επισκεφθήκαμε συγκεκριμένες περιοχές: Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Μοναστηρακίου. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με πολίτες και με καταστηματάρχες, από τις 11.45 μ.μ. μέχρι τις 2.00-2.30 π.μ.

Η κίνησή μας είχε διττή στόχευση: πρώτον, για να δούμε αν η εικόνα είναι όπως κάποιες φορές περιγράφεται από συγκεκριμένα Μέσα Επικοινωνίας και δεύτερον, για να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας υπηρεσιακούς συνεργάτες, δηλαδή με τα παιδιά που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη της εμφανούς αστυνόμευσης.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, άλλωστε μου το ζήτησε ο κ. Υπουργός: η ενημέρωση στον Γαδάρχη έγινε μόλις δύο ώρες πριν αποφασιστεί αυτό το μικρό οδοιπορικό. Δεν ξέρω αν υπήρξε ενημέρωση από κάποιο μηχανισμό, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι υπήρχε έντονη παρουσία -χθες επαναλαμβάνω- κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που σας περιγράφω. Υπήρχαν πεζές περιπολίες, υπήρχε ομάδα ΔΙΑΣ, υπήρχε ομάδα ΔΕΛΤΑ, υπήρχαν περιπολικά. Επαναλαμβάνω, στη συγκεκριμένη περιοχή που σας περιέγραψα προηγούμενα, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Οι καταστηματάρχες δε, είτε ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά τους εκείνη την ώρα, οι περιπτερούχοι, ακόμη και εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων, όπως οι ιδιοκτήτες ή οδηγοί ταξί, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει εμφανής παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν το λέω αυτό για να εξωραΐσω μία κατάσταση, απλά σας περιγράφω τι εισπράξαμε. Και βεβαίως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι δικοί μας συνεργάτες, οι ένστολοι γυναίκες και άνδρες, κατά τη συζήτηση που κάναμε, δεν έθεσαν ζητήματα που αφορούν στα μισθολογικά τους ή κάτι άλλο, αλλά έθεσαν το ερέθισμα να αναζητήσουμε κάποιες λύσεις στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους. Δε θα πω περισσότερα, δεν είμαι έτοιμος να σας πω περισσότερα σ’ αυτό.

Έχει όμως σημασία- και κλείνω με αυτό – και θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό που ανέφερε προηγουμένως ο Υπουργός. Στο πλαίσιο όχι της αστυνομοκρατίας -γιατί κάτι τέτοιο γράφηκε ή ειπώθηκε-, αλλά μιας εδραίωσης αισθήματος ασφάλειας του μέσου Έλληνα πολίτη, προσπαθούμε σε αντίξοες συνθήκες, με περιορισμένους ανθρώπινους πόρους, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους να βρούμε ευέλικτες μορφές δράσης, έτσι ώστε αυτό το αίσθημα να εδραιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Πιστεύουμε σε αυτό το εγχείρημα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι και αυτό θα έχει την αποδοχή, που είχε ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». Βεβαίως θα είμαστε σε θέση, αφού αξιολογήσουμε, να σας δώσουμε τα πρώτα συμπεράσματα».

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσος Μαυρόπουλος:

«Καλημέρα και από μένα. Όπως γνωρίζετε έχουμε μπει από 1η Μαΐου στην αντιπυρική περίοδο. Αυτό που έχουμε κάνει – και πριν την αντιπυρική – είναι να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το μηχανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, η οποία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα.

Ήδη, η εγκύκλιος που βγήκε φέτος για τις δράσεις κατά την αντιπυρική περίοδο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αναλυτικότερη καταγράφοντας συγκεκριμένα βήματα και λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι έχουν εκλεγεί νέες Διοικήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες που πιθανόν να μην έχουν τη γνώση ή την εμπειρία που μπορεί να είχαν παλιότεροι. Είναι έτσι γραμμένη, που να μπορεί πραγματικά να τους καθοδηγήσει βήμα-βήμα σε τι ενέργειες πρέπει να προβούν για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και επικουρικά στην υποβοήθηση του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των πυρκαγιών.

Έχουμε προγραμματίσει -επικοινωνιακά τώρα- το σποτάκι, το οποίο γυρίζεται ήδη και θα αρχίσει να παίζεται από 1η Ιουνίου με την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. Εκτός από τα τηλεοπτικά κανάλια έχουμε ζητήσει από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, να μπει στις οθόνες όλων των πλοίων της ακτοπλοΐας, αλλά και στα πορθμεία, όπου υπάρχουν. Θα μοιραστούν περίπου 1.000.000 αντίτυπα στις Περιφέρειες και στα διόδια των Εθνικών Οδών για τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας στο Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει Εγκύκλιο, ώστε να γίνουν οργανωμένες ομιλίες πλέον σε όλα τα σχολεία από εκπαιδευτικούς ή τους διευθυντές, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών από πολύ μικρή ηλικία.

Τη Δευτέρα συγκαλούμε μία σύσκεψη στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Υπουργός με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, θα έχει τον πρώτο λόγο για να κάνει μία ανάλυση του σχεδιασμού, να εντοπίσει τις ατέλειες, τις αδυναμίες ή πιθανά συντονιστικά λάθη που έχουν γίνει τις προηγούμενες χρονιές, για να είμαστε καλύτεροι. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής θα ζητηθούν και κάποια πράγματα παραπάνω που θα πρέπει να κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αντιπυρική περίοδο, αναπτύσσοντας παράλληλα κάθε δυνατή συνεργασία

Σήμερα, στο πλαίσιο των συνεργασιών είχαμε και μία συνάντηση με την WWF, που έγινε με πρωτοβουλία της, δηλώνοντας διαθεσιμότητα να συνδράμει σε όλες αυτές τις δράσεις. Έχουμε αρχίσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα πάλι με τον κ. Υπουργό και τον κ. Γενικό έχουμε περιοδεία Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο καθένας θα ενημερώσει στο κομμάτι του. Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και εγώ, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Δήμους και Νομαρχίες και ο κ. Γενικός τις Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ο Υπουργός θα συμμετέχει σε όλες τις ενημερώσεις με σκοπό να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινάμε τις επισκέψεις στις πιο ευαίσθητες περιοχές, που έχει εντοπιστεί μεγαλύτερη επικινδυνότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες, το περιβάλλον και κάποια πιθανόν έκτακτα περιστατικά, που μπορεί να προκύψουν. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να στηρίξουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, να καλύψουμε τα κενά και τις παραλείψεις και να τους βοηθήσουμε ουσιαστικά. Έχουμε εμπιστοσύνη 100% στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο μηχανισμό, όπως έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα και όπως θα λειτουργήσει και το φετινό καλοκαίρι. Παρ’ όλα τα κενά που μπορεί να υπάρχουν, ως αθροιστικό αποτέλεσμα χρόνιων ελλείψεων, έχουμε εμπιστοσύνη στο Πυροσβεστικό Σώμα και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά και φέτος.

Επειδή οι δημοσιογράφοι έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με τον κόσμο μέσω εφημερίδων, τηλεοράσεων, ιντερνετικών μέσων, ζητάμε τη συνδρομή σας για την αναπαραγωγή, των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις οδηγίες πρόληψης, προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό των πυρκαγιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών είναι από αμέλεια. Όσο περισσότερο ενημερωμένος είναι ο πολίτης, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των πυρκαγιών. Ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.»

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος

«Καλημέρα και από εμένα. Θέλω να σας δηλώσω καταρχήν, ότι το έργο το οποίο επιτελείται είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, απαραίτητο για να προχωρήσει μια ευνομούμενη πολιτεία με δικαιώματα προς στον άνθρωπο, αλλά και με πολιτική υλοποίηση στρατηγικών, που έχουν, αποσκοπούν, στοχεύουν στον άνθρωπο και μόνο.

Η νέα θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με ειδικότερα καθήκοντα το συντονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Μεταναστευτικής πολιτικής και σε ότι αφορά το Λιμενικό Σώμα, για το τεράστιο θέμα, όπως ξέρετε, που είναι το μεταναστευτικό και το οποίο στις μέρες μας έχει δημιουργήσει αρκετά θέματα, τα οποία ο Τύπος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ασχολείται, διότι αγγίζουν ανθρωπιστικές, αν θέλετε, κατευθύνσεις πολύ σοβαρές. Έχουμε θέματα που άπτονται πολύ λεπτών χειρισμών. Έχουν τεράστια σημασία και αξία για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για το κυβερνητικό έργο που πρέπει να συντελεστεί, να επιτελεστεί.

Θέλω εδώ να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό κ. Πανούση, τους παρευρισκομένους Γενικούς Γραμματείς, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εμπορικής Ναυτιλίας και Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά το ειδικότερο κομμάτι αυτό, για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν, για την αμέριστη εκτίμηση και την πολύ ενθαρρυντική υποδοχή που μου έκαναν. Έχουμε αποτελέσει μια ομάδα και φαίνεται ήδη ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και τα αποτελέσματα που δρομολογούνται και θα επιτευχθούν σύντομα θέλω να πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος και της πατρίδας μας και των Ελλήνων, αλλά και όλων αυτών των ανθρώπων, επιτρέψτε μου, που ψάχνουν απεγνωσμένα την ελπίδα μακριά από τις οικογένειες τους, μακριά από τις πατρίδες τους και πρέπει εδώ να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Πρέπει να πάμε σε μία άλλη κατεύθυνση. Σε μία ανθρωποκεντρική κατεύθυνση με γνώμονα τις αξίες του ανθρώπου, με γνώμονα τη δημοκρατία και μόνο τη δημοκρατία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και σας υπόσχομαι ότι θα είμαι ειλικρινής και σε κάθε φάση, σε κάθε στιγμή που θα συντρέχει λόγος ενημέρωσής σας, θα το κάνουμε και θα έχει το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει, ώστε οργανωμένα αυτή η πολιτεία που γνωρίζει νέες αρχές, νέες αξίες, νέο ήθος, να προχωρήσει. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στους εαυτούς μας.

Είναι νωρίς ακόμα να αναφερθώ ειδικότερα σε κάποια μέτρα, τα οποία ήδη σχεδιάζονται και θα προχωρήσουν. Είμαι στην πρώτη φάση, δεν έχω ολοκληρώσει καν την ενημέρωση, ήταν όμως αναγκαίο και ηθικά επιβεβλημένο να σας πω δυο λέξεις και να θέσω ενδεχόμενα και τον εαυτό μου σε κάποια ερώτηση, που ίσως θέλετε να μου κάνετε.

Θα έχετε πάντοτε από τη πλευρά μου, όποια στοιχεία θέλετε, διότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει, το οφείλουμε, αν θέλετε αλλά και σημαίνει ότι κάνουμε στη πράξη αυτά τα οποία αναφέρουμε κατά καιρούς. Και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ξέρετε πραγματικά ό,τι λέει, το εννοεί. Αυτή η κυβέρνηση, παρά τις όποιες αντιδράσεις, πέρα από οποιεσδήποτε κομματικές ιδεολογικές διαφορές ή αν θέλετε και κάποιες διαφορετικές φωνές, κινείται σε εκείνη την κατεύθυνση που ο ελληνικός λαός έχει εκτιμήσει και συνεχώς απ’ ό,τι και εσείς θα διαπιστώνετε, κερδίζει μεγαλύτερη αποδοχή. Σας ευχαριστώ. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ σε κάποια άλλα θέματα, διότι θέλω να το κάνω μετά από ενημέρωση και εκτίμηση ακριβώς αυτών των οποίων θα έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή σας.»

Τελευταίες Αναρτήσεις