Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201418-12-2014: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

18-12-2014: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

18 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – 18 Δεκεμβρίου

Με Πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1990 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους».

Σήμερα, σε έναν κόσμο που τον καθορίζει η γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση, παρατηρείται οξυμμένο το φαινόμενο της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών. Άνθρωποι που η κρίση τους έχει οδηγήσει στον δρόμο της μετανάστευσης, αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, σεβασμό της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους συνολικά.

Αυτός ο μετακινούμενος πληθυσμός είναι ευάλωτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα που παίρνει τη μορφή των διακινητών και που οδηγεί σε επισφαλείς συνθήκες μεταφοράς με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα, ευάλωτος απέναντι στην κακομεταχείριση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Θεμελιώδης προϋπόθεση για την διασφάλιση αυτών των ανθρώπων από την κακομεταχείριση και την απάνθρωπη εκμετάλλευση είναι η κοινά αποδεκτή αρχή ότι τα δικαιώματά τους πρέπει να περιφρουρούνται. Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής από συστάσεώς της θέτει σε προτεραιότητα την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των μεταναστών υπάγοντάς τους σε διαδικασίες υποδοχής προσίδιες στην αρχή σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς τους. Οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής όπως διαμορφώνονται και συστηματοποιούνται από την ΥΠΥ είναι συμβατές με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με επίκεντρο το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, ελπίζουμε σε μια πραγματικότητα προστασίας των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, τόσο εκείνου που έχει το προνόμιο να ζει και να εργάζεται σε μια ανεπτυγμένη οικονομία όσο και εκείνου που εγκαταλείπει τη βάση του, πασχίζοντας να βρει μια καθημερινότητα περισσότερο βιώσιμη.

Τελευταίες Αναρτήσεις