Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201410-12-2014: «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

10-12-2014: «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εορτάζουμε την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Οι εμπνευστές της Διακήρυξης οραματίστηκαν έναν κόσμο απαλλαγμένο από διακρίσεις κάθε είδους, θεμελιωμένο στην αρχή της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ωστόσο σήμερα, διαπιστώνουμε πως τα αίτια εκείνα τα οποία οδήγησαν στη σύνταξη αυτού του κειμένου, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα.

Η γενικευμένη κρίση ανθρωπιστικών αξιών, οι πολεμικές συρράξεις, η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η εμπορία ανθρώπων, τα βασανιστήρια είναι φαινόμενα που δεν έχουν πάψει να απαντώνται στο σύγχρονο κόσμο.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, στα πλαίσια μιας συντονισμένης προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου πλαισίου υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών, που περνούν τα σύνορα της χώρας μας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, σε μια ημέρα σαν τη σημερινή, στρέφει το βλέμμα της στην αδήριτη ανάγκη προτεραιοποίησης και υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Δεδομένου δε ότι στοιχεία της ταυτότητας και του έργου της ΥΠΥ είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών με την υπαγωγή των Υπηκόων Τρίτων Χωρών σε διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους, γίνεται αντιληπτός ο άρρηκτος σύνδεσμος μεταξύ της αποστολής της Υπηρεσίας και της προτεραιότητας Υποστήριξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για την ΥΠΥ, η σημερινή ημέρα δεν τοποθετείται στον ημερολόγιο ως ημέρα εορτής, αλλά πολύ περισσότερο ως υπόμνηση μιας ανάγκης διαρκούς επαγρύπνησης.

Τελευταίες Αναρτήσεις