Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Αύγουστος 201429-08-2014: Επίσκεψη πραγματοποιεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας στην Μεσσηνία

29-08-2014: Επίσκεψη πραγματοποιεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας στην Μεσσηνία

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη πραγματοποιεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας στην Μεσσηνία

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Διεύθυνση Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μεσσηνίας

Ο Υπουργός συνεχάρη το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας για την άμεση εξιχνίαση της διπλής ανθρωποκτονίας, που συνέβη πρόσφατα στην περιοχή της Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας

Β. Κικίλιας: «Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Μεσσηνία έγινε μία προσπάθεια αξιοθαύμαστη. Με τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και φυσικά των εθελοντών, οι πυροσβέστες μας κατάφεραν να κατασβήσουν μία πολύ μεγάλη φωτιά. Για αυτό και πραγματικά τους ευχαριστώ πολύ»

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε ακόμη με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Μεσσηνία, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί (29.08.2014) αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες του Νομού. Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Κυπαρισσίας, το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, το Αστυνομικό Τμήμα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. Ο Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον νεοεκλεγέντα και τον απερχόμενο Δήμαρχο Τριφυλίας κ.κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και Κωνσταντίνο Κόλλια.

Νωρίτερα, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανοιχτά της ανατολικής Πελοποννήσου και επεσήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Μεσσηνία, σήμερα το απόγευμα (29.08.2014), ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλιας επισκέφθηκε την Διεύθυνση Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μεσσηνίας και ενημερώθηκε για θέματα ασφάλειας και πυρόσβεσης.

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, Υποστράτηγο Βασίλειο Γεωργακόπουλο και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αστυνομικό Διευθυντή Αδαμάντιο Μητρόπουλο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής. Ακολούθησε η συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασίας, καθώς και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Υπουργός συνεχάρη το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας για την άμεση εξιχνίαση της διπλής ανθρωποκτονίας που συνέβη στην περιοχή της Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών, επεσήμανε ότι θα πρέπει η Αστυνομία να αναπτύξει πρωτοβουλίες ενημέρωσης, που θα έχουν ως απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας. Επεσήμανε ακόμη ότι για το ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης αναβολικών ουσιών, θα πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας: «θα δοθούν όλες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια φορέων των συναρμόδιων Υπουργείων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.

Για τα προβλήματα της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσσηνίας ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι: «Ο σχεδιασμός που εφαρμόζεται και υλοποιείται έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται και από τους δείκτες εγκληματικότητας που καταγράφονται στη Μεσσηνία. Ωστόσο τα προβλήματα είναι υπαρκτά και απαιτούν επαγρύπνηση των αρχών, άμεση αντίδραση και αποτελεσματική ανταπόκριση τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή της εγκληματικότητας. Παραμένουμε σε συνεχή εγρήγορση».

Επιθεώρηση στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης που επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας μετέβη στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης προκειμένου να επιθεωρήσει την περιοχή που επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες οι Πυροσβέστες μας, με τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά των εθελοντών κατάφεραν να κατασβήσουν μία πολύ μεγάλη φωτιά, να αναχαιτίσουν μία σημαντική απειλή για το φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ήταν μία προσπάθεια αξιοθαύμαστη και πραγματικά τους ευχαριστώ πολύ.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλες τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης. Αποδείχθηκε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι είμαστε συνοδοιπόροι σε μία προσπάθεια που έχει κοινό παρονομαστή την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι εμείς. Και όταν λέω εμείς εννοώ τόσο τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τις εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το έχω ήδη πει αρκετές φορές, αλλά μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα με ακούσετε πολλές φορές να απευθύνω αυτή την έκκληση. Η έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων, ένα απλό τηλεφώνημα, μπορεί να μας σώσει από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς.

Η έγκαιρη ενημέρωση των αρχών συνεπάγεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών . Θέλω ακόμη να τονίσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η συνεργασία μας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ο αγώνας μας για την προστασία του δασικού μας πλούτου είναι και θα είναι διαρκής».

Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα το απόγευμα 25-08-2014 ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών τόσο στην Μεσσηνία, όσο και στην Καλαμπάκα. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία προσέφερε μια Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας με δύο (2) αεροσκάφη Canadair CL-415, καθώς και το συντονιστικό/συνοδευτικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνόδευσε την Μονάδα στην Ελλάδα.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε επιπρόσθετα δύο ειδικά προγράμματα τόσο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Καλαμπάκα, όσο και για εκείνη της Μεσσηνίας. Το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του οποίου μια σειρά εξειδικευμένων δορυφορικών χαρτών έχουν ήδη αποσταλεί στην Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα EU EVITA για την εκτίμηση των ζωνών εκκένωσης.

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσσηνίας

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσσηνίας και συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας, Επιπυραγό Δημήτριο Γεωργανά.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Επιπυραγό και τους Πυροσβέστες για το έργο που προσέφεραν στην κατάσβεση της τελευταίας πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης. Παράλληλα εξήρε το έργο των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, καθώς και την άμεση κινητοποίηση των τοπικών αρχών και του στρατού, που συνέδραμαν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφερόμενος στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Οι Πυροσβέστες εδώ στην Μεσσηνία, όπως άλλωστε και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, με αυταπάρνηση, για την πυροπροστασία των δασών μας, όπως βέβαια και την προστασία των πολιτών. Η Πολιτεία αναγνωρίζει το έργο σας και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο υπάρχων εξοπλισμός. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αγορά 372 νέων οχημάτων, που θα καλύψουν ανάγκες σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας, αλλά και η πολύ πρόσφατη ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με επιπλέον 500 Δόκιμους Πυροσβέστες βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση».

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την φιλοξενία και δήλωσε ότι: «Το κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο του Μητροπολίτη Χρυσόστομου είναι πλούσιο και αποτελεί παρακαταθήκη για τους συνεχιστές του. Η Εκκλησία της Μεσσηνίας διαχρονικά έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δράση στηρίζοντας έμπρακτα τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Τελευταίες Αναρτήσεις