Τρ 29 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Ιούνιος 201416-06-2014: Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

16-06-2014: Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της συμπλήρωσε η Υπηρεσία Ασύλου. Η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία κατέγραψε (8.945) άτομα ως αιτούντες διεθνή προστασία, χορηγήθηκε δε διεθνής προστασία σε πρώτο βαθμό σε (926) άτομα, που ήταν υπήκοοι κυρίως Συρίας, Ερυθραίας, Σουδάν, Σομαλίας, καθώς και Παλαιστίνιοι. Μεταξύ όσων ζήτησαν διεθνή προστασία ήταν και (430) ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το ποσοστό αναγνώρισης σε πρώτο βαθμό κυμάνθηκε στο 20,1%, δηλαδή στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε δε σημαντική αύξηση σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του πρώτου βαθμού της παλαιότερης διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας της Υπηρεσίας η διαδικασία ασύλου αναμορφώθηκε πλήρως, ώστε να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία που χορηγείται στους αιτούντες τους δίνει τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής στη χώρα για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση της αίτησής τους και έχει αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ούτως ώστε να μην πλαστογραφείται εύκολα. Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας διαρκεί κατά μέσο όρο 122 ημέρες, ενώ παλαιότερα οι αιτούντες άσυλο περίμεναν αρκετά χρόνια μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου είναι αυτόνομη και υπάγεται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στην Αττική, το Βόρειο και Νότιο Έβρο, τη Λέσβο και τη Ρόδο και A υτοτελή K λιμάκια A σύλου στην Αμυγδαλέζα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις