Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Μάιος 201424-05-2014:Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο για την αποτίμηση της κατάστασης τις πρώτες ώρες μετά την...

24-05-2014:Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο για την αποτίμηση της κατάστασης τις πρώτες ώρες μετά την σφοδρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 24/5 στη θαλάσσια περιοχή ΝΝΔ της Λήμνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης τις πρώτες ώρες μετά την σφοδρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 24/5 στη θαλάσσια περιοχή ΝΝΔ της Λήμνου, πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στο νησί, με την συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλειου Παπαγεωργίου, του βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγου Δημήτριου Ζάγκα, του Υποδιοικητή της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγου Αναστάσιου Πάτμιου, του στρατιωτικού διοικητή Λήμνου Ταξίαρχου Λάμπρου Τζούμη καθώς και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και του Δημάρχου Λήμνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός έχει προκαλέσει τις εξής ζημιές:

  • κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών.
  • μικροζημιές σε 13 ακίνητα.
  • ζημιές σε 2 εκκλησίες.
  • μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι όλες οι υποδομές και όλοι οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία.

Στη Λήμνο μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν δύο μηχανικοί του ΟΑΣΠ, έξι του ΤΕΕ και έξι του ΟΣΚ.

Μετά το πέρας τη σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ θέλετε να μας πείτε στην σύσκεψη τι ειπώθηκε, ακούστηκαν προβλήματα, τι έγινε;

Γ. Μιχελάκης : Καταρχήν να σας πω ότι ήταν ένας ισχυρός σεισμός και είχαμε ελάχιστες ζημίες. Έχουν καταγράφει μέχρι στιγμής υπό μόνο καταρρεύσεις και αυτό ήταν πρώτον, μια περίφραξη και το δεύτερο ήταν ένα παλιό ακατοίκητο σπίτι. Έχουμε ζημιές σε 13 ακίνητα οι οποίες ήταν μόνο σε σοφάδες και σε τοιχοποιία. Από αυτά τα 13 ακίνητα δύο είναι εκκλησίες. Έρχονται 14 μηχανικοί αυτή την στιγμή από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σεισμών και από τον ΟΑΣΠ, για να δουν όλες αυτές τις ζημιές και για να μπορέσει να γίνει και η καταγραφή αλλά και για να δουν τι ανάγκες υπάρχουν για την καταγραφή των ζημιών και για την αποκατάστασή τους.

Τώρα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, έχει αποκατασταθεί και οι βασικές υποδομές του νησιού δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ούτε στο νερό ούτε στην ηλεκτροδότηση. Δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Στο οδικό δίκτυο δεν υπάρχουν αναφορές. Στο αεροδρόμιο υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ψευδοροφή, όπου έπεσαν κάποια κομμάτια, τραυμάτισαν πολύ ελαφρά μια Αγγλίδα τουρίστρια η οποία βρισκόταν εκεί για να αναχωρήσει στην πατρίδα της. Μάλιστα, συμπτωματικά, ο σύζυγός της ήταν γιατρός ο οποίος υπέγραψε και έφυγαν οι άνθρωποι χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα – ήταν εκδότες ουσιαστικά.

Τώρα: υπάρχουν ζημιές σε αυτά τα κτίρια που σας έχω πει. Τρία είναι εκλογικά κέντρα. Οι μηχανικοί οι οποίοι έρχονται περίπου σε μίση ώρα από τώρα, θα κάνουν τους ελέγχους στα σχολεία καταρχήν, όχι μόνο επειδή είναι εκλογικά κέντρα αλλά και γιατί από την επομένη εβδομάδα, από τις επόμενες μέρες έχουμε το θέμα των εξετάσεων.

Ερώτηση: Θέλετε να μας πείτε συγκεκριμένα για ποια σχολεία πρόκειται;

Γ. Μιχελάκης : Θα σας μιλήσει και ο Δήμαρχος, υπάρχουν κάποιες ζημιές στο μουσείο του νησιού, κάποια εκθέματα έχουν πέσει και έχουνε σπάσει και επίσης, θέλουμε να δούμε τι γίνεται στο κάστρο. Επίσης και στο Καδύριο θα έρθουν μηχανικοί ειδικοί από το Υπουργείο Πολιτισμού για να ελέγξουν τα σημεία αυτά. Τώρα χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους οι οποίοι από αυτούς τα σπίτια τους έχουν πάθει κάποια ζημιά υπάρχει πρόνοια από την Περιφέρεια να φιλοξενηθούν δωρεάν σε κάποιο ξενοδοχείο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για τέτοιο ζήτημα. Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχει σε πλήρη ετοιμότητα και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και ο Στρατός και όλες οι υπηρεσίες είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Ο κόσμος είναι ήρεμος, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ευτυχώς, όπως σας είπα ήταν ένας ισχυρός σεισμός με ελάχιστες ζημιές και όλα εξελίσσονται κατ’ ευχήν.

Ερώτηση: Για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας…

Γ. Μιχελάκης : Αυτά θα σας τα πουν οι επιστήμονες. Δεν έχουμε κάτι μέχρι στιγμής.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: « Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λήμνου ετέθησαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή. Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε εφαρμογή. Διετέθησαν δύο ελικόπτερα του Π.Σ. για τις δύο αποστολές που θα απαιτηθούν και οι δυνάμεις του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ετοιμότητα με όλα τα περιπολικά που διαθέτουν ούτως ώστε ο πληθυσμός να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος».

Τελευταίες Αναρτήσεις