Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Μάιος 201407-05-2014: Σε σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της...

07-05-2014: Σε σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου συμμετείχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου συμμετείχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Ν. Δένδιας: Οριακή η κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, σε σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, στην αίθουσα συσκέψεων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής, Διευθυντές και Τμηματάρχες από Διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και Διευθυντές Δασαρχείων της Αττικής, εκπρόσωποι των Υπουργείων και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση.

Ειδικότερα, από πλευράς Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου ΣΠΑΠ κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γεώργιος Δρίκος.

Στην εισήγησή του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Προσωπικά σας ευχαριστώ θερμά για την πρωτοβουλία κύριε Γενικέ, όπως και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ενδιαφέρον τους και την παρουσία τους, όπως και τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Έρχομαι στο προκείμενο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως ξέρετε, εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι μια πολύ μεγάλη απειλή, και για το κράτος και για το περιβάλλον, αλλά και για την ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Είναι κακή συγκυρία για μας ότι χειριζόμαστε αυτό το τεράστιο ούτως ή άλλως πρόβλημα υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής στενότητας, που σημαίνει ότι τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ περιορισμένα.

Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Ιδίως στο θέμα του στόλου των αεροσκαφών η κατάσταση είναι περίπου οριακή. Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνει η πολιτική αεροπορία για την συντήρηση των αεροσκαφών, αυτά τα αεροπλάνα είναι πάρα πολύ παλιά αεροπλάνα. Και μάλιστα, δυστυχώς, προχθές χάσαμε ένα από τα έξι λιγότερο παλιά αεροπλάνα που είχαμε. Ο στόλος αυτός παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βλαβών, κατά την προσπάθεια απογείωσης κάθε φορά, που αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσα αεροπλάνα θα έχουμε κάθε μέρα. Δηλαδή θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη. Όλο αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα πρέπει αυτά τα μέσα για την κατάσβεση που έχουμε στη διάθεση μας να τα χρησιμοποιήσουμε πολύ εξυπνότερα και, κυρίως, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη.

Πέρυσι έγινε κάτι το οποίο ήταν στις μετρήσεις αλλά και στην αντίληψη του μέσου ανθρώπου εξαιρετικό. Μειώθηκαν οι καμένες εκτάσεις κατά περίπου 50%. Χωρίς περισσότερο προσωπικό, χωρίς περισσότερα χρήματα, με λιγότερα μέσα, μειώθηκαν οι ζημιές κατά 50%. Αυτό πώς έγινε; Έγινε χάρη στην τεράστια προσπάθεια όλων εσάς. Στο «εσάς» περιλαμβάνω, θα μου επιτρέψετε και με την άδειά σας και το Πυροσβεστικό Σώμα βεβαίως, που εμπλέκεται σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Με οριακές βελτιώσεις ασήμαντου κόστους, όπως παραδείγματος χάριν 70.000 ευρώ που χρειάστηκαν για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Πρέπει να σας πω ότι πέντε χρόνια τα ελικόπτερα ήταν στο έδαφος, δεν πετούσαν, γιατί; Γιατί δεν είχαμε διαθέσει αυτά τα σχεδόν 70.000 ευρώ για να υπάρξει πιστοποίηση στους πιλότους, για να μπορούν να πετάνε. Ή με τη χρήση των μοτοσικλετών της Πυροσβεστικής, οι οποίες επίσης υπήρχαν μεν, αλλά δεν είχαν οργανωθεί. Και σε τι βοήθησαν; Πρώτον μέσα από τις περιπολίες, δεύτερον όμως να βρίσκουν τις ασφαλείς διόδους για να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ώστε να μην εμπλέκονται και να μην αργούν να πάνε στη πυρκαγιά. Επίσης, με ένα εξαιρετικό σύστημα πυροφυλακείων, το οποίο, όμως, στελεχώθηκε και λειτούργησε, ώστε να μαθαίνουμε γρήγορα που και πως υπάρχει πρόβλημα. Με την στενότατη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τη στενότατη συνεργασία, αλλιώς δεν γίνεται. Με τη στενότατη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων έξω. Την παροχή ΣΙΝΟΥΚ, ως εναλλακτικής δυνατότητας πυρόσβεσης, όταν τα δικά μας πτητικά μέσα, λόγω των συνθηκών που σας είπα προηγουμένως, δεν επαρκούν.

Πέρα απ’ όλα αυτά, με τη συνεργασία με την Αστυνομία, ώστε χωρίς καμία αναστολή να απομονώνουμε εκτάσεις, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάρα πολύ υψηλός. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε στους εμπρηστές να περιδιαβαίνουν τα δάση μας όταν έχουμε δείκτη τέσσερα και πέντε. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα αυτά που είναι αναγκαία για να σώσουμε το περιβάλλον, τη περιουσία του Έλληνα πολίτη, τη ζωή του ίσως.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω θερμά που μετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να σας πω με την άδειά σας ότι ο πήχης είναι εξαιρετικά ψηλά, διότι πέρυσι καταφέρατε πάρα πολλά πράγματα και θα μετρηθείτε σε σχέση με την περσινή σας επιτυχία και δυστυχώς οι υλικές δυνατότητες που η πατρίδα μας δίνει είναι πάρα πολύ χαμηλά. Δηλαδή, δεν έχουμε χρήματα να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό, τον στόλο μας, όλα αυτά, που άλλες χώρες έχουν.

Όμως, αποδείχθηκε πέρυσι – και νομίζω μπορεί να αποδειχθεί και φέτος – έστω και αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες (ούτε πέρυσι ήταν, αντίξοες ήταν), μπορείτε να καταφέρετε εξαιρετικά πράγματα. Χάρη στο φιλότιμο, τη συνεργασία, την προσπάθεια, την ευφυΐα, την οργάνωση, την εμπειρία.

Σας ευχαριστώ πολύ θερμά από καρδιάς. Σας παρακαλώ, επίσης από καρδιάς, για τις πιο δυνατές προσπάθειές σας, για να καταφέρουμε το στόχο και να μου επιτρέψετε να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι θα πάνε όλα καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Είναι αυτονόητο επίσης ότι και τα Δασαρχεία έχουν ένα τεράστιο ρόλο. Καταρχήν έχουν τη γνώση των πραγμάτων. Οι πυρκαγιές δεν εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο. Το τι υπάρχει ως καύσιμη ύλη και τι μορφής είναι τα δέντρα, τι μορφής είναι όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς όταν ξεσπάσει, για να μην πω και για την πρόληψη, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, εξαρτώνται πάρα πολύ από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες μας και βοηθοί σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τους ανήκουν η απόλυτη ευγνωμοσύνη και οι θερμές ευχαριστίες και από εμένα ».

Στο χαιρετισμό τους, τόσο ο κ. Αγγελάκας , όσο και ο κ. Γεωργιάδης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της αρμονικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται με τη δασοπυρόσβεση.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου στην τοποθέτηση του έδωσε κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τα θέματα οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενώ ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Διαμαντής Κανελλόπουλος, παρουσίασε όλες τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα σε σχέση με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και το προσωπικό, ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να είναι καθ’ όλα έτοιμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις