Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Μάιος 201405-05-2014:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 και στον Δημοσιογράφο...

05-05-2014:Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 και στον Δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 05/05/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 και στον Δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

Άρης Πορτοσάλτε: Ο κ. Νίκος Δένδιας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Δένδια καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.

Υπουργός: Καλημέρα και σε εσάς και στους ακροατές σας. Πραγματικά ας ελπίσουμε να έχουμε μία καλή εβδομάδα.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Χθες, έγινε μία πρώτη απόπειρα μεταξύ δύο επαγγελματικών ομάδων του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ να μπορεί έστω να δοκιμαστεί, να τεσταριστεί το ελληνικό γήπεδο εάν μπορεί σε ματς πρωταθλήματος να φιλοξενούνται μέσα στις κερκίδες συνοδοί φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδος. Δεν πήγε καλά χθες. Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε πάλι όλοι μαζί, κύριε Δένδια;

Υπουργός: Νομίζω ότι δεν ήταν (πετυχημένη)… Ίσως η μεγάλη επιτυχία του τελικού επέτρεψε να θεωρηθεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα μεταξύ των οπαδών των ομάδων που θα μας μετατρέψει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Είναι φανερό από το ό,τι είδαμε – για να είμαστε ειλικρινείς όχι μεγάλης έκτασης επεισόδια, καθώς είχαμε παράλληλα και την Ιταλία – αλλά εν πάση περιπτώσει….

Άρης Πορτοσάλτε: Σωστά, συνέπεσε δυστυχώς ο τελικός του Κυπέλου Ιταλίας με…

Υπουργός: Αλλά δεν χρειάζεται να οριοθετηθούμε από το χειρότερο.

Άρης Πορτοσάλτε: Ακριβώς.

Υπουργός: Για μένα και το παραμικρό δεν είναι παραδεκτό. Νομίζω ότι το χθεσινό παράδειγμα δεν ήταν επιτυχές παράδειγμα. Πρέπει τα πράγματα να τα ξαναδεί κανείς από την αρχή.

Άρης Πορτοσάλτε: Η διαχείριση της καταγραφής από τις κάμερες ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία, κύριε Δένδια;

Υπουργός: Η Ελληνική Αστυνομία παίρνει το προϊόν.

Άρης Πορτοσάλτε: Παίρνει το προϊόν, ναι.

Υπουργός: Μου λέγεται ότι υπό συνθήκες είναι ευκρινές, υπό συνθήκες δεν είναι ευκρινές. Δεν μπορούν να σου δώσουν μία σαφή απάντηση.

Άρης Πορτοσάλτε: Εκεί που είναι ευκρινές γιατί δεν προχωράτε; Δηλαδή εάν κάποιος σπάει κάθισμα γιατί δεν …

Υπουργός: Εάν υπάρχει εικόνα προσώπου η εντολή είναι να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και σύλληψη. Όχι εκείνη τη στιγμή, εκείνη τη στιγμή δεν είναι εύκολο να επέμβει η Αστυνομία μέσα στην κερκίδα. Αυτό είναι αδύνατο. Αλλά η εντολή είναι να αναζητείται, να βρίσκεται η διεύθυνση κατοικίας του, να συλλαμβάνεται και να του επιβάλλονται τα του νόμου. Αυτή είναι η εντολή, δεν θα μπορούσε να υπάρχει δηλαδή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση. Αυτό είναι φθορά ξένης περιουσίας κατ΄ ελάχιστον. Εάν εκτοξεύεται κάτι υπάρχουν και άλλα αδικήματα.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα ήθελα να ακούσω ένα σχόλιό σας κύριε Δένδια, θα μιλήσουμε και τα πολιτικά εννοείται, αλλά αυτή η αποστολή τώρα της Αγίας Γραφής, μέσα στο Τμήμα, που ήταν μέσα παγιδευμένο αυτό το βιβλίο και η συνεργασία του δραπέτη, του εγκλείστου των φυλακών, του Χριστόδουλου Ξηρού με τους Πυρήνες της Φωτιάς και τα λοιπά, δημιουργεί φαντάζομαι περαιτέρω ανησυχία, έτσι δεν είναι;

Υπουργός: Κύριε Πορτοσάλτε, για την τρομοκρατία πρέπει να μιλάω πολύ λίγο. Οι διωκτικές Αρχές όμως είχαν σαφή εικόνα της συνεργασίας αυτής, εάν θέλετε της συμπόρευσης προς μία κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης της προσπάθειας της χώρας για ανάκαμψη Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε ένα μέτωπο από την πλευρά της τρομοκρατίας και μάλιστα ένα μέτωπο της τρομοκρατίας μαζί με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μπροστά της. Όλα τα άλλα φληναφήματα των προκηρύξεων και η κάλυψη και τα λοιπά είναι προφανές γιατί γίνονται. Νομίζω όμως – δεν σας λέω άμεσα γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας – σε βάθος χρόνου, εφόσον η μεταρρύθμιση στο αστυνομικό πλαίσιο συνεχίσει και ολοκληρωθεί και αντιμετωπιστούν και τα θέματα που υπάρχουν στο σωφρονιστικό σύστημα, η τρομοκρατία δεν θα έχει χώρο στην Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται μία προσπάθεια μακρά, επίπονη, πλήρους αναδιοργάνωσης όλων αυτών που εγκαταλείψαμε το 2002 θεωρώντας ότι με αυτό το θέμα έχουμε τελειώσει.

Άρης Πορτοσάλτε: Που συμπεριλαμβάνει φυσικά και τους δράστες της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής, έτσι; Σε όλες τις πλευρές.

Υπουργός: Αυτονόητο, αυτονόητο. Άλλωστε γνωρίζετε ότι και αυτοί έχουν προκηρυχθεί. Το κράτος δεν έχει δικαίωμα κατ’ επιλογήν να προστατεύει τις ζωές των πολιτών του. Αν είναι δυνατόν!

Άρης Πορτοσάλτε: Πολλές φορές ζητάμε πολλά βέβαια να γίνουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και φαντάζομαι ότι εκεί κρίνεται και η δουλειά. Βέβαια αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι θα χρειαστεί χρόνο και στη διωκτική Αρχή για να κάνει την έρευνά της.

Υπουργός: Εάν μου επιτρέπετε να σας πω, δεν είναι απλώς θέμα έρευνας εδώ, είναι και θέμα πλήρους αλλαγής του μοντέλου αστυνόμευσης. Διότι εάν δεν γίνει κατανοητό, παραδείγματος χάριν, ότι το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών πρέπει να μετέχουν σε αυτό και όχι μόνο η Αντιτρομοκρατική ή η Ασφάλεια, τότε δεν πετυχαίνουμε κάτι. Έχουμε 50.000 χιλιάδες αστυνομικούς. Και οι 50.000 οφείλουν να είναι διώκτες της τρομοκρατίας και οι 50.000 πρέπει να είναι παρατηρητές – για να μην πω και για όλους τους Έλληνες πολίτες – ώστε να μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση για την τρομοκρατία. Στον τρόπο συλλογής και εσωτερικής διανομής της πληροφορίας γίνεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή στην Ελληνική Αστυνομία, ίσως γίνεται αθόρυβα εξαιτίας ακριβώς του ευαίσθητου ρόλου της. Είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί. Αυτή η αλλαγή θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί περίπου δύο με δυόμιση χρόνια. Όμως εφόσον ολοκληρωθεί, θα έχουμε μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Αστυνομία με –ειλικρινά σας λέω– τελείως διαφορετικές δυνατότητες από τη σημερινή.

Άρης Πορτοσάλτε: Τώρα, οι ανάγκες που ακούμε κατά καιρούς σε καύσιμα, που δεν μπορούν να κινηθούν τα περιπολικά, που δεν μπορούν να πάνε για συντήρηση, όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο;

Υπουργός: Κύριε Πορτοσάλτε, θα ήταν ευχής έργον η μεταρρύθμιση στην Αστυνομία, απαραίτητη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, να μπορούσε να γίνει υπό συνθήκες οικονομικής ευμάρειας. Εάν χρειαζόταν να γίνει το 2004, ας πούμε, που φαινόταν ότι είχαμε χρήματα, θα ήμουνα ευτυχής να την κάνω με πολύ πιο απλό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εφευρίσκουμε πράγματα. Για να σας πω ένα παράδειγμα: Στα περιπολικά έχουμε πράγματι έναν γερασμένο στόλο, πράγματι μία μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και με δυσκολία εύρεση ανταλλακτικών. Τι κάναμε; Αντί να έχουμε 3.000 ακινητοποιημένα οχήματα λόγω παλαιότητος, αντί να τα πουλήσουμε για σκπραπ, όπως ήταν μέχρι τώρα η λογική, διαλύοντάς τα δημιουργήσαμε αποθήκες ανταλλακτικών, ώστε να μπορούμε να έχουμε ανταλλακτικά σε μηδενικό κόστος, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τον υπόλοιπο στόλο. Η πενία κατεργάζεται τέχνες. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι και να μεταρρυθμίσουμε και να πετύχουμε το αποτέλεσμα, έστω και υπό συνθήκες άκρας οικονομικής στενότητας.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι. Ξαναγυρίζω λίγο πίσω και μου λέει να σας ρωτήσω ένας ακροατής, εάν τα έξι πούλμαν των οπαδών του ΠΑΟΚ, τα είχαν στη Σχολή Χωροφυλακής πριν έρθουν στο γήπεδο. Εκεί δεν μπορούσε να γίνει έλεγχος; Δεν ξέρω αν γνωρίζετε.

Υπουργός: Λυπάμαι. Να με συγχωρεί ο ακροατής σας, αλλά υπηρεσιακός δεν είμαι. Δεν ξέρω που ήταν τα πούλμαν.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι.

Υπουργός: Προφανώς ο έλεγχος, τόσο από τους security όσο και από την Ελληνική Αστυνομία, δεν μασάω τα λόγια μου, σε συγκεκριμένες θύρες δεν ήταν επαρκής. Και ήδη γίνεται έρευνα γι’ αυτό. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρω πολύ καλά ότι όταν μπαίνουν οργανωμένοι οπαδοί κάθε ομάδας μέσα, πόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί ο καθένας ξεχωριστά. Γι’ αυτό και μιλήσαμε προηγουμένως για συνολική αποτυχία του μοντέλου συνεννόησης μεταξύ των δύο ομάδων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο έλεγχος δεν ήταν πλήρης και είδαμε τις συνέπειες. Επ’ αυτού και έρευνα γίνεται εσωτερικά στην Αστυνομία και κυρώσεις θα επιβληθούν.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι. Κύριε Δένδια, ας έρθουμε λίγο στα πολιτικά. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας πρωτίστως. Μια υστέρηση του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, για να δούμε τα δύο κόμματα που συνθέτουν την Κυβέρνηση, στις δημοσκοπήσεις αυτών, του τελευταίου καιρού, μια ανάκαμψη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα νομίζετε, αυτών των οικονομικών δεδομένων που παρουσιάζονται τώρα και που αρχίζουν με έναν τρόπο να γίνονται κατανοητά ή εν πάση περιπτώσει να δείχνουν μια κάποια, έτσι ελπίδα, στην κοινή γνώμη;

Υπουργός: Νομίζω αποτέλεσμα της ορθής, της απόδειξης της ορθής πολιτικής που ασκήθηκε αυτά τα τελευταία χρόνια. Όχι χωρίς λάθη, αλλά εν πάση περιπτώσει η πλήρης απόδειξη ότι ήταν η μόνη πολιτική που μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και εφόσον συνεχίσουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων – υπάρχει και αυτό το εφόσον – τελικά να καταφέρουμε και εμείς να γίνουμε μία σύγχρονη ακμάζουσα οικονομικά ευρωπαϊκή χώρα. Η ελληνική κοινωνία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μοντέλα στην πραγματικότητα, ανεξαρτήτως της διασποράς σε διάφορα κόμματα. Το ένα μοντέλο είναι αυτό το οποίο ακολουθεί ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία και νομίζω απεδείχθη ότι έχει μία επιτυχία σαφή, με στόχους μετρήσιμους και από την άλλη η λογική την οποία ασπάζεται και διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να τη μεταφέρω σαφώς γιατί δεν την αντιλαμβάνομαι κιόλας, η οποία ομιλεί περί καταγγελιών, περί «τοκογλύφων», περί διωξίματος των ξένων, πράγματα τα οποία πρέπει να πω ότι σε μένα δεν βγάζουν κανένα νόημα και νομίζω ότι και η ελληνική κοινωνία συνολικά σιγά-σιγά, τώρα που η οργή πέφτει και η λογική επικρατεί, καταλαβαίνει ότι έτσι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα για να τα διακινδυνεύσουμε ξανά. Νομίζω ότι αυτό σιγά – σιγά γίνεται κατανοητό και πιστεύω, αν μου επιτρέπεται να το πω, ότι οι δημοσκοπικές μας επιδόσεις – εάν δεν μιλάγαμε για Ευρωεκλογές και μιλάγαμε για βουλευτικές εκλογές και όταν έρθει αυτή η ώρα – θα είναι πολύ σημαντικότερες, πολύ καλύτερες. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται το διακύβευμα, απλώς επειδή είμαστε Έλληνες, στις Ευρωεκλογές μας αρέσει και να γκρινιάξουμε λίγο.

Άρης Πορτοσάλτε: Αλλά από την άλλη πλευρά όμως των εταίρων των κυβερνητικών υπάρχει ζήτημα. Δηλαδή τα χαμηλά ποσοστά ας πούμε της «Ελιάς» προχθές υποχρέωσαν τον κ. Βενιζέλο να πει ότι εάν υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να τεθεί και ένα θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση, αν βγουν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο;

Υπουργός: Δεν μπορώ να κρίνω εγώ για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στα του οίκου του. Είναι θέμα δικό του. Εγώ μεγάλωσα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ζω μέσα στη Νέα Δημοκρατία, είμαι από μικρό παιδί μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Με νοιάζουν τα ποσοστά αυτού του κόμματος και αυτού του χώρου. Βεβαίως πρέπει να αναζητήσουμε κυβερνητικούς εταίρους, βεβαίως πρέπει να αναζητήσουμε συναινέσεις, αλλά για εμάς σημασία έχει το σπίτι μας. Να πείσουμε εμείς την κοινωνία για τη δική μας πρόταση. Οι υπόλοιποι ας κάνουν ο καθένας τη δουλειά του και στο τέλος θα κριθούν.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, αλλά ένα αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές με μια κακή επίδοση της «Ελιάς» είναι πιθανό να οδηγήσει στην πτώση της Κυβέρνησης; Στην ανάγκη προκήρυξης Εκλογών; Δηλαδή είναι και αυτό μέσα στην οπτική σας;

Υπουργός: Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, για ποιο λόγο; Αν ο Πρωθυπουργός έχει τη συντριπτική λαϊκή αποδοχή, για ποιο λόγο; Δεν το βλέπω. Ανεξαρτήτως του πόσο, αν το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία που είναι ο κορμός της Κυβέρνησης, παραμείνει πρώτο κόμμα, με ποια λογική οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές ή αλλαγή Κυβέρνησης;

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, αν ένα μικρό ποσοστό στην «Ελιά» οδηγήσει κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια Κίνηση, δεν ξέρω…

Υπουργός: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επιθυμεί την πολιτική του αυτοκτονία ή την τεράστια ζημία που θα δημιουργήσει στη χώρα η αστάθεια.

Άρης Πορτοσάλτε: Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, να τεθεί ένα τέτοιο θέμα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός: Αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα, αλλά δεν νομίζω ότι με κανένα τρόπο θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση ή θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα ή θα διανοηθεί οποιοσδήποτε να βάλει τη χώρα σε μια περίοδο αστάθειας που θα σημάνει οπωσδήποτε η προκήρυξη εθνικών εκλογών. Εδώ πρέπει να κατοχυρώσουμε αυτό που πετύχαμε και να πάμε καλύτερα, όχι να αρχίσουμε μια ομφαλοσκόπηση και να μπούμε στη διαδικασία μιας εθνικής εκλογής, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα το θέσει σε κίνδυνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος – δεν μπορώ να διανοηθώ καν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όμως, η προσφυγή στις κάλπες θα θέσει σε αμφισβήτηση, αν θέλετε σε αναστολή, την προσπάθεια να κατοχυρώσουμε ό,τι πετύχαμε. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι παραδεκτό. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει βουλευτής του εθνικού Κοινοβουλίου που δεν το καταλαβαίνει ξεκάθαρα αυτό το πράγμα. Θέλουμε σταθερότητα για δύο χρόνια ακόμα. Να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και μετά θα έχουμε όλο τον καιρό να διαφωνούμε, να συζητάμε, να δούμε τι γίνεται στο μέλλον.

Άρης Πορτοσάλτε: Έχετε ολοκληρώσει την πολιτική δουλειά σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κύριε Δένδια;

Υπουργός: Αν με ρωτάτε αν την έχω ολοκληρώσει, και βέβαια όχι, υπό την έννοια ότι δεν είναι δική μου δουλειά, είναι δουλειά της χώρας. Η μεταρρύθμιση σε όλο αυτό το Υπουργείο είναι μια τεράστια ιστορία, η οποία, σας είπα και πριν θα πάρει δύο με δυόμιση χρόνια. Νομίζω όμως ότι έχω βάλει στέρεες βάσεις και ένα σαφές πρόγραμμα.

Άρης Πορτοσάλτε: Σε ένα πιθανό ανασχηματισμό θα αλλάζατε, αν σας γινόταν άλλη πρόταση; Για μετάθεση σε άλλη θέση;

Υπουργός: Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει η αντίληψη, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει Πρωθυπουργός που να κάνει προτάσεις. Ο Πρωθυπουργός δεν κάνει προτάσεις, σηκώνει το τηλέφωνο και δίνει εντολές, εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Μην σας πω εγώ τι θα ευχόμουν, δεν έχει έννοια αυτό.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα θέλατε να μείνετε ή όχι στο Υπουργείο;

Υπουργός: Δεν έχει έννοια να πω κάτι τέτοιο δημοσίως. Εγώ θα υπηρετήσω και την Κυβέρνηση και την χώρα και εκεί που ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Αρχηγός του κόμματος θα κρίνει ότι είμαι χρήσιμος. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα του δημιουργήσει προβλήματα ή θα κάνει υποδείξεις.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Δένδια, καλημέρα σας.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις