Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Απρίλιος 201409-04-2014: Σύσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους Συνδέσμους της στην...

09-04-2014: Σύσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους Συνδέσμους της στην περιφέρεια Αττικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους Συνδέσμους της στην περιφέρεια Αττικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας παρέστη σήμερα (09-04-2013) σε σύσκεψη με φορείς της αυτοδιοίκησης της Αττικής, που μέσα στα όρια τους περιλαμβάνεται ο ορεινός όγκος της Πεντέλης και του Υμηττού, με στόχο να αναλυθούν, επιβεβαιωθούν και οριστικοποιηθούν τα μέτρα προετοιμασίας και ετοιμότητας, καθώς και του συντονισμού, στον τομέα της αντιμετώπισης κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και σε αυτή συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλης Αγγελάκας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Φουντάς.

Επίσης συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) κ. Νίκος Χαρδαλιάς και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος στη σύσκεψη συμμετείχε ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων, Αντιστράτηγος Διαμαντής Κανελλόπουλος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν κατά την τελευταία αντιπυρική περίοδο και αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία, έτσι ώστε να επιτευχθούν εκ νέου αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα.

Ειδικότερα ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Πέρυσι, όπως ξέρετε, είχαμε μια εξαιρετική χρονιά, χάρη στις προσπάθειες όλων. Και του Πυροσβεστικού Σώματος και τις δικές σας. Αυτή η επιτυχία έχει βάλει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και τη φετινή χρονιά. Κατά συνέπεια παρακαλώ θερμά για τη στενή σας συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία. Νομίζω ότι αν λειτουργήσουμε όπως λειτουργήσαμε πέρυσι, θα τα πάμε μια χαρά. Ξέρετε όλοι, ότι η εστία, ο κύριος άξονας που κρινόμαστε είναι η Αττική.

Άλλωστε εκεί είναι πάντα και τα περισσότερα των προβλημάτων, με εξαίρεση ίσως τις τραγικές πυρκαγιές του 2007. Κατά συνέπεια λοιπόν βασιζόμαστε πάρα πολύ πάνω σας. Κακά είναι τα ψέματα. Τώρα είναι γνωστό. Χωρίς την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Χωρίς την δική σας βοήθεια δεν υπάρχει δυνατότητα επανάληψης της περσινής επιτυχίας. Και εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε απολύτως στη διάθεση σας, με ό,τι και όπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά, παρά την προεκλογική περίοδο, να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν όλοι, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν ο αντίπαλος, δηλαδή οι πυρκαγιές, βρεθούν μπροστά μας.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης επισήμανε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον επιχειρησιακό βραχίονα του Σώματος. με τον Νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή και στην έμφαση που δίδεται στην ενοποίηση των Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα συνεχούς συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Υπουργέ, εκτός από τις τακτικές συναντήσεις που ήδη προγραμματίζονται και ήδη γίνονται στο πλαίσιο των κεντρικών συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας, πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε και μία σειρά συναντήσεων μαζί σας, τουλάχιστον στην Αττική, έτσι ώστε να ευοδωθεί η αποδοτικότητα της συνεργασίας των Δήμων με τους αρμόδιους φορείς ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα, δίδεται η ευκαιρία να γνωριστούν οι Δήμαρχοι με τη νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αυτή προέκυψε έπειτα από την ψήφιση του πρόσφατου νόμου. Έχουμε πλέον στο Πυροσβεστικό Σώμα δύο Υπαρχηγούς. Ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων είναι μαζί μας, ο κ. Κανελλόπουλος και επίσης, ο νέος Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, ο κ. Αναγνωστάκης, με τον οποίο θα έχετε και την άμεση συνεργασία. Παράλληλα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων – το οποίο γνωρίζετε όλοι και με το οποίο συνεργάζεστε κάθε καλοκαίρι – και εκεί υπάρχει αλλαγή ηγεσίας, αλλά και ενοποίηση των Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Ο νέος Διοικητής είναι ο Στρατηγός ο κ. Δημακογιάννης και ο νέος Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, υπό τη νέα του μορφή, είναι ο κ. Γρηγορίου. Σήμερα έχουμε καλέσει εδώ τους Δήμους που ανήκουν στους δύο Συνδέσμους, του ΣΠΑΠ και του ΣΠΑΥ, δηλαδή τους συνδέσμους που έχουν τον Υμηττό και την Πεντέλη σε πρώτη φάση.

Εγώ ενημερωτικά να πω τα εξής: ότι από τις 11/3/2014 έχουμε ήδη εκδώσει την νέα εγκύκλιο για τις δασικές πυρκαγιές για το 2014. Στις 13/3/2014, δηλαδή στις 13 Μαρτίου έχουμε δώσει στον Υπουργό Εσωτερικών την εισήγησή μας, έγκαιρα δηλαδή, για την ΣΑΤΑ του 2014 σε σχέση με τις δράσεις πυροπροστασίας. Από τις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έχουμε ήδη δώσει οδηγίες και έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ελέγχου των χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτά σε επίπεδο πάντα περιφερειακής ενότητας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Μανώλης Αγγελάκας επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Κύριε Υπουργέ, κ. Γραμματέα, κ. Αρχηγέ, αγαπητοί φίλοι, καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Θεωρώ σημαντική τη σύσκεψη, συνέχεια αυτού που έγινε τον περασμένο χρόνο. Εγώ είχα την τιμή και την χαρά να είμαι σε σύσκεψη που έκανε ο Υπουργός στα Ιόνια Νησιά, ξανακατέβηκε στην Καλαμάτα, ήμουνα Γενικός Γραμματέας στην Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, που ξέρετε πόσο πολύ έχουνε δοκιμαστεί από τις πυρκαγιές.

Είδα λοιπόν, ότι αυτές οι συσκέψεις λειτουργούν ως καμπανάκι, ως μέσον εγρήγορσης και μέσον πίεσης στον εφησυχασμό. Το αποτέλεσμα είναι συλλογικό, άρα θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό να συζητήσουμε σήμερα την στρατηγική μας για τις πυρκαγιές κι αυτή την στρατηγική να την εξειδικεύσουμε. Θα παρακαλέσω από τον Υπουργό να μας δώσει την έγκρισή του να κάνουμε μια μεγάλη σύσκεψη μετά τις αρχές Μαΐου, με τους Διευθυντές Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων» .

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου ανέφερε τα εξής:

«Θα συμπληρώσω μόνο δύο πράγματα με δύο παρατηρήσεις. Εγώ και το επιτελείο μου, που είμαστε παρόντες, θα καταγράψουμε όλες τις παρατηρήσεις όσον αφορά την βελτίωση του σχεδιασμού και την ανταπόκριση του υπηρεσιακού μηχανισμού. Επίσης, δεύτερη παράκληση, όχι παρατήρηση, θέλω από τους κυρίους Δημάρχους να είναι κοντά στις εθελοντικές ομάδες, να βοηθήσουν φέτος περισσότερο απ’ ότι βοήθησαν πέρυσι, όσο το δυνατόν να μην έχουμε άλλα φαινόμενα από εκεί. Και εύχομαι, επειδή βλέπω μια ιδιαιτερότητα, την φετινή εκλογική περίοδο, τα όποια αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών να μην επηρεάσουν την συμπεριφορά των δημάρχων το επικείμενο καλοκαίρι. Επειδή ξέρετε κάποιοι δήμαρχοι που μπορεί να μην εκλεγούν, αλλάζουν την 31η Αυγούστου και εύχομαι να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία που είχαμε τόσα χρόνια – γιατί είμαστε ιδιαίτερα γνωστοί οι εντός Αττικής και είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα – και ελπίζω να πάνε όλα καλά και το ερχόμενο καλοκαίρι».

Στη συνέχεια της συνάντησης, τις απόψεις και προτάσεις τους για θέματα δασοπυρόσβεσης και πρόληψης και προετοιμασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου εξέφρασαν, συγκεκριμένα, δήμαρχοι – εκπρόσωποι των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κηφισίας, Κρωπίας, Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Σπάτων-Αρτέμιδας, Χαλανδρίου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γαλατσίου, Βριλησσίων, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ραφήνας- Πικερμίου.

Ειδικότερα, στη συνάντηση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Δήμων, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκαιρη πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς και τις ευχαριστίες τους προς τον πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την συνεργασία τους σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Έθεσαν επίσης, ζητήματα αναφορικά με τα προβλήματα, όπως και με τις δράσεις που προβλέπονται να αναλάβουν με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού προστασίας του δασικού μας πλούτου.

Τελευταίες Αναρτήσεις