Τρ 3 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήASYLOGENIKA-ASYLO06-02-2014: Συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στο ΑΠΕ/ΜΠΕ

06-02-2014: Συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στο ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ YΠΟΔΟΧΗΣ                                                                                            

Αθήνα, 06/02/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.-ΜΠΕ) ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κύριος Παναγιώτης Νίκας.

Σύμφωνα με τον κύριο Νίκα, σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εργασίες και θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια Λέσβου, χωρητικότητας 180 ατόμων.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα με θέμα "Πρόσφυγες και άσυλο: από τη θεωρία στην πράξη", στη Μόρια λειτουργεί προς το παρόν μια κινητή μονάδα της υπηρεσίας.

"Επειδή ήδη υπάρχουν παράπονα για τη δήθεν λειτουργία του ΚΕΠΥ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το ΚΕΠΥ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την κανονική του λειτουργία αφού υπολείπονται κατασκευαστικές εργασίες στο κτίριο του και το κλιμάκιό μας που βρίσκεται στο νησί, μπορεί μόνο να υποδέχεται και να παραπέμπει αρμοδίως τους αλλοδαπούς" τόνισε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νίκας.

Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από "την ενεργή κοινωνία των πολιτών της Λέσβου που ανταποκρίνεται θερμά και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των μεταναστών" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη λειτουργία του ΚΕΠΥ, θα αρθεί η καχυποψία του κόσμου και θα πεισθεί ότι μ΄ αυτόν τον οργανωμένο, θεσμικά, τρόπο θα βελτιωθεί η ευρύτερη κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι αποστολή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων είναι η υποδοχή αλλοδαπών, που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής στην Ελλάδα, σε συνθήκες που να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους. Η υποδοχή αυτή, εκτός του να διασφαλίζει τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των αλλοδαπών, περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, η καταγραφή τους, ο ιατρικός έλεγχος και η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και τα θύματα βασανιστηρίων.

Για τον κ. Νίκα πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανθρωποκεντρική διάσταση που έχουν τα ΚΕΠΥ, κάτι που έχει διαφανεί στο πρώτο Κέντρο που ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά τον Μάρτιο του 2013 στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

"Εκεί φιλοξενήθηκαν συνολικά 898 άτομα, με μέσο όρο παραμονής, οι  περισσότεροι, από 1 έως 15 μέρες, ενώ μέχρι 25 μέρες που είναι και το όριο, παρέμειναν κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες προκειμένου να βρεθεί δομή φιλοξενίας τους" διευκρίνισε.

Περιγράφοντας την κατάσταση του ΚΕΠΥ Ορεστιάδας, ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι το προσωπικό απαρτίζεται και από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι αλλοδαποί μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στο κλειστό κέντρο, να προαυλίζονται όποτε το επιθυμούν, να κάνουν μπάνιο, να διατηρούν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα κινητά τους τηλέφωνα και, κυρίως, να έχουν μια εμπεριστατωμένη και πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και τα δικαιώματά τους.

"Υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και υπάρχει άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, τους παρέχονται ρούχα, παπούτσια και είδη προσωπικής υγιεινής, μπορούν να απευθυνθούν σε ψυχολόγο και το πιο σημαντικό, να ενημερωθούν, μέσω διερμηνέων, για τις επιλογές που έχουν. Αν έχουν συγγενείς σε άλλες χώρες, τους βοηθάμε στη διαδικασία επανένωσης της οικογένειας ή αν θέλουν να γυρίσουν οικειοθελώς στη πατρίδα τους, ερχόμαστε σε επαφή με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης" επεσήμανε, προσθέτοντας
ωστόσο ότι πολλοί πρόσφυγες από Συρία και Αφγανιστάν αποφεύγουν να υποβάλουν αίτημα για παροχή ασύλου, επιλέγοντας να φύγουν από την Ελλάδα και να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Οι περισσότεροι τελούν υπό σύγχυση και αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα αφού έχουν κάνει ένα μεγάλο και επίπονο ταξίδι από  εμπόλεμες περιοχές. Οι δουλέμποροι, από την άλλη, ωραιοποιούν την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ όταν τους αφήνουν στα σύνορα, δεν ξέρουν καν σε ποιο γεωγραφικό σημείο της χώρας μας βρίσκονται" μας εξήγησε. Εκτός από το Φυλάκιο Ορεστιάδας και τη Μόρια Λέσβου, μέσα στο 2014 θα δημιουργηθεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και στην Αττική. Παράλληλα, δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας βρίσκονται από το καλοκαίρι σε Λέσβο και Σάμο αφού επανέκαμψε η μεταναστευτική ροή από το Αιγαίο.

“Ευελπιστούμε -τόνισε ο κ. Νίκας- να άρουμε τις όποιες επιφυλάξεις από τη λειτουργία των Κέντρων και είμαστε πάντα πρόθυμοι να εξηγήσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική η ανθρωποκεντρική διάσταση των Κέντρων, πιστεύουμε σ΄ αυτήν και είναι εφικτή. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω το μήνυμα ενός ανθρώπου από το Μαρόκο, ο οποίος επέλεξε να γυρίσει πίσω αλλά μας έγραψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, όπου ανέφερε ότι ‘γυρίζοντας πίσω, θα πάρω μαζί μου το χαμόγελο των ανθρώπων που γνώρισα εδώ…’".

Τελευταίες Αναρτήσεις