Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2014Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201422-01-2014: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, παρουσίασε στην Επιτροπή LIBE...

22-01-2014: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, παρουσίασε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, παρουσίασε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, παρουσίασε χθες, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ειδικότερα τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Εξέφρασε την ικανοποίηση εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Πλαισίου (Multiannual Framework Fund) στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και ευχαρίστησε τους Εισηγητές (Rapporteurs) για την εποικοδομητική προσέγγισή τους στην επίτευξη της συμφωνίας. Διαβεβαίωσε ότι η Προεδρία θα φροντίσει ώστε και οι τέσσερις Κανονισμοί, που σχετίζονται με το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο, να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

«Ως Ελληνική Προεδρία θα συνεργαστούμε στενά με τα Κράτη – Μέλη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα, θα επιδιώξουμε την ενεργή συμβολή του έτερου συν-νομοθέτη, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα –οι νέοι στρατηγικοί στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές για νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό– το οποίο θα κληθεί να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2014, να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μελλοντικές ανάγκες του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νομοθετικό πακέτο «έξυπνα σύνορα» βρίσκεται υπό συζήτηση και αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος καταγραφής εισόδου-εξόδου (Entry Exit System/EES) για την καθιέρωση μητρώου στοιχείων εισόδου/εξόδου των πολιτών τρίτων χωρών που διασχίζουν τα (εξωτερικά) σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον περιλαμβάνει τη δημιουργία Προγράμματος Καταχωρημένων Ταξιδιωτών (Registered Travelers Programme/ RTP), που αποτελεί επίσης προτεραιότητα της Προεδρίας.

Ακόμα μία υψηλή προτεραιότητα της Προεδρίας είναι η ενίσχυση της εξωτερικής επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μέσω της επιχειρησιακής συνεργασίας στο πλαίσιο του FRONTEX, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον καθορισμό εισηγητή για τη νομοθετική πρόταση σχετικά με τη μετεγκατάσταση της έδρας της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL). Επίσης απηύθυνε κάλεσμα για συνεχή συνεργασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η απαραίτητη τροποποίηση της Απόφασης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014, «προκειμένου να διατηρηθεί η CEPOL επιχειρησιακή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Επιτροπής LIBE ,ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου καθώς και των προαναχωρησιακών κέντρων στην Ελλάδα και  επεσήμανε μεταξύ άλλων:

  • «Επιδιώκουμε να προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου συστήματος ασύλου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το 10ο μέλος και από τα παλαιότερα της Ε.Ε. και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να εκσυγχρονιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπέρ των λαών της Ευρώπης».
  • «Σταθερή επιδίωξη μας είναι να καλλιεργηθεί ένα πλαίσιο αλληλεγγύης μέσα από τη σύνθεση απόψεων των Κρατών -Μελών».
  • «Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεν θα επιτρέψει στη χώρα γέννησης της Δημοκρατίας να καλλιεργηθούν φαινόμενα ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Τελευταίες Αναρτήσεις