Πα 29 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201329-10-2013: Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε σήμερα δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας

29-10-2013: Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε σήμερα δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε σήμερα δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας

Στη τελετή παράδοσης-παραλαβής παραβρέθηκαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος

Τα οχήματα παρέδωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn Delforge

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29.10.2013) το μεσημέρι, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, ως δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn – Delforge .

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε σήμερα μαζί μας τον Πρέσβη της Γαλλίας και τον Αστυνομικό Ακόλουθο. Οφείλω να πω ότι ο κύριος Πρέσβης εκπροσωπεί μία μεγάλη και ιστορικά φίλη χώρα της Ελλάδος, με την οποία στα μείζονα θέματα υπάρχει συμπόρευση στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία.

Έχω καταστήσει τον κύριο Πρέσβη και διʼ αυτού τη Γαλλική Κυβέρνηση κοινωνό των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά ειδικά η Ελληνική Αστυνομία. Και οφείλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων διότι η Γαλλική Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τα προβλήματά μας, βρίσκεται αρωγός στην προσπάθειά μας.

Ελπίζω ότι η Γαλλική Κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε και την οποία με ιδιαίτερη ζέση διεξάγει ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Αντώνης Σαμαράς για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο έχει η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας. Ήδη όπως όλοι γνωρίζετε τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας ευρύς διάλογος, ο οποίος διεξήχθη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ακριβώς με αυτό το αντικείμενο: την εύρεση κοινών αξόνων ευρωπαϊκής πορείας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κύριος Πρέσβης έχει μία σαφή αντίληψη του προβλήματος από την ελληνική προοπτική και γωνία ενόρασης. Και κατά συνέπεια ο υποστηρικτικός του λόγος προς τη Γαλλική Κυβέρνηση έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένους άξονες που για εμάς είναι καθοριστικής σημασίας, όπως παραδείγματος χάριν της διατήρησης ως ποινικού αδικήματος της διέλευσης στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδος ειδικά, της δυνατότητας να μπορούμε να θέτουμε υπό κράτηση το άτομο το οποίο έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και επίσης την ευρωπαϊκή βοήθεια στην προσπάθεια επιστροφής των ανθρώπων αυτών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Αυτά είναι τα ευρύτερα θέματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Στο ειδικό θέμα της δημόσιας ασφάλειας η Γαλλική Κυβέρνηση χαρίζει – αν θέλετε – σήμερα στην Ελληνική Αστυνομία μία σειρά εξαιρετικής κατάστασης, όπως μου είπε ο κ. Αρχηγός, οχημάτων, τα οποία ήδη βρίσκονται στο προαύλιο του Υπουργείου μας και τα οποία από αύριο θα τεθούν στη διάθεση των μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μάχη εναντίον του εγκλήματος και για την προστασία του Έλληνα Πολίτη, της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας του.

Κύριε Πρέσβη, τα οχήματα αυτά είναι σε τόσο εξαιρετική κατάσταση που θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω θερμά να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον ο αριθμός τους. Καταλαβαίνουμε ότι και το γαλλικό κράτος έχει θέματα, αλλά για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ειλικρινά όταν μου τα έδειξαν, αντιλήφθηκα ότι το γεγονός ότι είναι μεταχειρισμένα δεν φαίνεται καν. Οι Έλληνες αστυνομικοί τα «ερωτεύθηκαν», για αυτό ειλικρινά σας λέω, σας παρακαλώ θερμά θα ήμασταν ευγνώμονες αν είχαμε 100 ακόμα από αυτά τα οχήματα!

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν σας είμαι βαθύτατα ευγνώμων για τα δέκα οχήματα τα οποία μας δόθηκαν. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, να ευχαριστήσω τη Γαλλική Κυβέρνηση και να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου στον ομόλογό μου, τον υπουργό τον κ. Βαλς, μαζί με τις θερμές ευχαριστίες τις δικές μου και της κυβερνήσεως και του πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά».

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn Delforge , στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, παραδίδοντας από την πλευρά της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Αρχηγού της Γαλλικής Αστυνομίας τα οχήματα αυτά, τα δέκα αυτά οχήματα, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία της Γαλλίας κάνει την ελάχιστη προσπάθεια που θα μπορούσε για να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια των τουριστών εδώ και των πολιτών, αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε πριν από ένα χρόνο με τον Γενικό Γραμματέα προβήκαμε σε αυτήν την δωρεά, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, έκανε και η γαλλική πλευρά την συνδρομή που θα μπορούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ταχύτητα της απάντησης από την πλευρά της Γαλλίας οφείλεται στην ιστορική φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Στο παρελθόν πάντοτε η Γαλλία και η Ελλάδα βοηθούσαν η μία την άλλη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις και τις διάφορες κρίσεις. Και από εκεί απορρέει η άριστη συνεργασία που έχουμε στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας η οποία στηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Και έχει επίσης πάρει σάρκα και οστά μέσα από διάφορες επιχειρήσεις, τακτικές, επιχειρησιακές κτλ. Αποτελεί όμως, θα ήθελα να σας βεβαιώσω κ. Υπουργέ και τη διαβεβαίωση από την πλευρά της Κυβέρνησής μου ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για τη διασφάλιση του χώρου Schengen και της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ευρώπη. Έχουμε ενταχθεί πρόσφατα στην πρωτοβουλία της Μάλτας μαζί με τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και εσάς τον ίδιο, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τις κοινές θέσεις που έχουμε σε πολλά θέματα και κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου καθεστώτος ασύλου που είναι σημαντικό τόσο για σας, όσο και για μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας και είμαστε σίγουροι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών μας απέναντι στις απειλές της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και των διεθνικών κυκλωμάτων εγκληματικότητας.

Όλα αυτά τα θέματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών σε καθημερινή βάση. Μέχρι τώρα είχαν οδηγηθεί από Γάλλους αστυνομικούς που τα έχουν κρατήσει σε καλή κατάσταση. Τα οχήματα αυτά πλέον θα οδηγούνται από Έλληνες αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου και του οχήματος που υπήρχε στη Γαλλική Πρεσβεία και ελπίζουμε ότι θα συμβολίζουν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών».

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός και  ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, καθώς και Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Αρχηγείου και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Τελευταίες Αναρτήσεις