Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201320-10-2013: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

20-10-2013: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέγνωσε την Ημερησία Διαταγή και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε χαιρετισμό

Με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα δεξιώσεις, ενώ συμβολικό χρηματικό ποσό διατέθηκε στην αγορά και παροχή τροφίμων για τις ανάγκες της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (20.10.2013) σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Στη συνέχεια της εορταστικής εκδήλωσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος ανέγνωσε την Ημερησία Διαταγή και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας απηύθυνε χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Ά Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Παναγιώτης Κοντούλης, ο Β’ Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, κ. Γεώργιος Καμαρινόπουλος, o Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης Σακελλαρίου.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, οι Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, άλλοι ανώτατοι εν ενεργεία και επίτιμοι Αξιωματικοί, καθώς επίσης Πρόεδροι συνδικαλιστικών ενώσεων και ενώσεων αποστράτων και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

« Σήμερα, ημέρα εορτής για την Ελληνική Αστυνομία, για τη μεγάλη αυτή οικογένεια, θα μου επιτρέψετε καταρχήν να σας διαβιβάσω τους θερμούς χαιρετισμούς, τις ευχές, αλλά και την ευγνωμοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οι ευχαριστίες του Πρωθυπουργού, όλης της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι ευχαριστίες προσχηματικές, συνηθισμένες σε κάθε επέτειο. Οφείλονται σε όσα οι γυναίκες και οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν κατορθώσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και δυσχερείς συνθήκες. Θα μου επιτρέψετε μάλιστα να σημειώσω, κάτω από μία αβυσσαλέα δυσαναλογία παροχής και αντιπαροχής. Μία αβυσσαλέα δυσαναλογία ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κοινωνία παρέχει ως μισθό στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με ότι ζητά και λαμβάνει από αυτούς.

Αυτό το οποίο πετύχατε τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες είναι εντυπωσιακό. Διασφαλίσατε τα εξωτερικά σύνορα της χώρας, αντιμετωπίσατε την τεράστια κρίση του μεταναστευτικού εντός της Ελλάδας, καταπολεμήσατε με σημαντική επιτυχία την καλπάζουσα εγκληματικότητα. Διαλύσατε σε μεγάλο βαθμό τα γκέτο της ανομίας που ανθούσαν στη χώρα. Είτε αυτά ανθούσαν μέσα στις ποικιλώνυμες «βίλες» είτε αυτά επέτρεπαν σε μικρά παιδάκια να έχουν αρπαγεί και να βρίσκονται μακριά από τους φυσικούς τους γονείς. Πετύχατε να αναστρέψετε το κλίμα των στρατηγικών ηττών που είχε υποστεί η ελληνική κοινωνία τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2012. Συμπερασματικά, επιτρέψατε στον Έλληνα πολίτη να ελπίζει ότι μπορεί να ζήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, με προστασία της αξιοπρέπειας, της περιουσίας και της ζωής του.

Συγχρόνως, κάνετε κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Έχετε ξεκινήσει μία βαθιά προσπάθεια αυτοκάθαρσης μέσα από τα δικά σας θεσμικά όργανα, ώστε να αποβληθούν του Σώματος οι ελάχιστοι παραβατικοί επίορκοι, οι οποίοι υπό την προκάλυψη του νεοναζιστικού φαινομένου σπιλώνουν την εικόνα και το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ζήτησε ομολογία πίστεως ή μάλλον απιστίας προς τον Χριστιανισμό από τον προστάτη Άγιο Αρτέμιο, έλαβε την απάντηση: “ Γίνωσκε τοίνυν ὡς ἡ τοῦ Χριστοῦ ἀνίκητος καὶ ἀήττητος ὑπάρχει ἰσχύς τε καὶ δύναμις”. Δηλαδή μάθε ότι η δύναμη του Χριστού είναι αήττητη και ανίκητη. Με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Αρτεμίου, η ομολογία πίστεως της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στο Σύνταγμα και στους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η ομολογία πίστεως και αυτή είναι η ασπίδα του Έλληνα πολίτη. Εσείς είστε αυτή η ασπίδα.

Μετά από δεκαπέντε μήνες συμπόρευσης μαζί σας και με βαριά την αίσθηση της τιμής που μου έχει γίνει, να είμαι πολιτικός προϊστάμενος υπερηφάνων ανθρώπων, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τον σεβασμό μου και την αγάπη μου ».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερησία Διαταγή, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«…. Με την καθιέρωση της 20ης Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Αστυνομίας», η Πολιτεία συνδέει, συμβολικά το έργο ζωής του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου με το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας κατά τρόπο σαφή και ιδιαιτέρως τιμητικό την προσφορά του Σώματος και του προσωπικού του προς τη χώρα και την κοινωνία…

… Η Ελληνική Αστυνομία, αποκλειστικά βάσει του έργου και της προσφοράς της, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πλέον βασικός παράγοντες εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνία και οι πολίτες κατανοούν και αναγνωρίζουν πως το προσωπικό του Σώματος παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελάχιστες και μεμονωμένες, πλην όμως υπαρκτές, δυστυχώς, εξαιρέσεις ανταποκρίνονται με επάρκεια, με αποτελεσματικότητα, με συνείδηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις της αποστολής του και στις δικές τους προσδοκίες.

Οφείλουμε λοιπόν αυτή την εμπιστοσύνη να την τιμήσουμε. Είναι καθήκον και χρέος μας ιερό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου στην πατρίδα μας με τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ευνομίας και γενικά της εσωτερικής ασφάλειας.

Να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το έγκλημα. Να σταθούμε ανάχωμα στα διάφορα σύγχρονα εγκληματικά μορφώματα με τις κατ’ επίφαση ή κατ’ απόκλιση από τις συνταγματικές επιταγές και τους δημοκρατικούς θεσμούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς που επιχειρούν να διαρρήξουν τη συνοχή της κοινωνίας και επαναφέρουν στη μνήμη εικόνες και καταστάσεις των πιο σκοτεινών περιόδων της παγκόσμιας ιστορίας…

…Είμαι, επίσης, βέβαιος πως την ημέρα αυτή, την «Ημέρα της Αστυνομίας» την ημέρα που τιμούμε την μνήμη του Προστάτη Αγίου του Σώματος, καθένας από εμάς ανανεώνει και επαναβεβαιώνει εσωτερικά, υπεύθυνα και συνειδητά, τη σταθερή και ξεκάθαρη βούλησή του να συνεχίσει με σθένος, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό τον αγώνα του, την προσπάθειά του, το έργο του…

…Η ελληνική κοινωνία να είναι βέβαιη πως η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, θα εξακολουθήσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση της ευνομίας, της ομαλότητας και της ασφάλειας με ζήλο, με συνέπεια, με αυταπάρνηση. Όπως έχουν ταχθεί και όπως πάντοτε πράττουν. Με αποφασιστικότητα, με επαγγελματισμό, με ήθος, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα των πολιτών και στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Με παρακαταθήκη και οδηγό το έργο και τη στάση ζωής του Μεγαλομάρτυρα Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου ».

Ανάλογες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πραγματοποιήθηκαν δεξιώσεις, ενώ συμβολικό χρηματικό ποσό διατέθηκε στην αγορά και παροχή τροφίμων για τις ανάγκες της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών .

Επίσης στο πλαίσιο του εορτασμού, το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με μέριμνα της Διεύθυνσης Υγειονομικού, για την Τράπεζα αίματος του Σώματος και για παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Τελευταίες Αναρτήσεις