Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούλιος 201322-07-2013: Δελτίο Τύπου με παρουσίαση για την αστυνομική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τη...

22-07-2013: Δελτίο Τύπου με παρουσίαση για την αστυνομική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τη σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2013

Παρουσίαση για την αστυνομική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τη σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας:

Καλημέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε την πρόοδο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας θα προλογίσει και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος μαζί με τους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδας Αντιστράτηγους Δημήτριο Τσακνάκη και Ιωάννη Δικόπουλο, θα παρουσιάσουν το χρονικό και τα στοιχεία της επιχείρησης.

Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να προσέλθει στο βήμα.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας:

Καταρχήν θα ήθελα σήμερα, εκ μέρους πρώτα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό και την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν την μεγαλύτερη, νομίζω, επιχείρηση σε βάθος χρόνου και σε αριθμό προσωπικού που έχει ποτέ διεξαχθεί για τη σύλληψη επικινδύνων εγκληματιών, μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες.

Σε όλα αυτά τα άτομα, τα οποία επιχειρούν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μακριά από τα σπίτια τους στους ορεινούς όγκους της χώρας και σε δύσβατες περιοχές, θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους και του χρονικού βάθους της επιχείρησης, γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία ήδη κρατάει τέσσερις μήνες, μου επιτρέπετε να σας πω και ένα αριθμητικό στοιχείο, ότι από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα απασχολούνται σε αυτή την επιχείρηση αποκλειστικά, από 580 έως 750 άτομα. Όλοι αυτοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και αγωνίζονται για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα επίσης να διατυπώσω ευχαριστίες και στο Λιμενικό Σώμα και στον Υπουργό τον κ. Βαρβιτσιώτη για τη μικρή ομάδα του εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο έχει στελεχώσει την προσπάθεια τις τελευταίες τριάντα μέρες, καθώς και επίσης και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο για την χορήγηση επιπλέον θερμικών καμερών, που διευκολύνουν την επιχείρηση.

Θέλω επίσης να διατυπώσω την απόλυτη βεβαιότητά μου, ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την προσπάθεια αυτή, μέχρι την ολοκλήρωσή της. Μέχρι όλοι οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν, εάν αυτό καταστεί δυνατόν, ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Με την ευκαιρία αυτή όμως, θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια επιπλέον διαπίστωση, όσον αφορά στα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν την τεράστια επιχείρηση. Και τα οποία δεν είναι άλλα από την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, είναι όμως μία κατάσταση, ξαναλέω, εκρηκτική, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί. Είναι ευτυχής συγκυρία, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, είναι ένας άνθρωπος με μακρά θητεία στο χώρο της Δικαιοσύνης και με απόλυτη γνώση των τεράστιων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος. Διατυπώνω την πεποίθησή μου, ότι ο κ. Αθανασίου θα αντιμετωπίσει τα τεράστια αυτά προβλήματα, τα οποία κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν συνολικά, μαζί και με άλλους παράγοντες, την έννομη τάξη στην χώρα μας.

Τελειώνω λέγοντας το εξής: πρέπει να γίνει και ελπίζω να έχει γίνει σαφές σε όλους, ότι η χώρα δεν μπορεί και δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι. Η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται με θυσίες, παρά τις τεράστιες, μάλιστα οικονομικές περικοπές, έχει μία στόχευση, την προστασία της ζωής και της δυνατότητας ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών. Η προστασία της ελληνικής κοινωνίας παραμένει ο πρώτος και κύριος στόχος όλων μας, η συνταγματική μας υποχρέωση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας:

Ο κ. Αρχηγός έχει τον λόγο. Κύριε Αρχηγέ.

Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος:

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Ένας από τους πλέον επικίνδυνους και αδίστακτους κακοποιούς, που είχε στο ιστορικό του πλούσια εγκληματική δράση, εξουδετερώθηκε χθες τα ξημερώματα από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Βροσίνα Ιωαννίνων.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά από την 22 Μαρτίου, είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών των Φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι μετά την απόδρασή τους, εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις με ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία, όπως οι ανθρωποκτονίες της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια Κορινθίας την 29ην Μαρτίου, καθώς και του 37χρονου συναδέλφου μας, στο Δίστομο Βοιωτίας την 17η Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, χθες τα ξημερώματα, άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) εντόπισαν στην περιοχή Βροσίνα Ιωαννίνων, δύο (2) άνδρες να κινούνται πεζοί. Όταν κλήθηκαν, προκειμένου να ελεγχθούν, πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών.

Ακολούθησε συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο (επ.) KOLA (ον.) Marjan και σοβαρά στο πόδι ένας αστυνομικός των Ειδικών Δυνάμεων. Ο τραυματίας αστυνομικός υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γεωργίου Χατζηκώστα», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στον τόπο της συμπλοκής, βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός του KOLA Marjan και συγκεκριμένα ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, με διπλό γεμιστήρα, ένα (1) πιστόλι Glock με δύο (2) γεμιστήρες, μια (1) αυτοσχέδια χειροβομβίδα και ένα (1) μαχαίρι. Σημειώνεται ότι, το πιστόλι Glock είχε αφαιρεθεί από αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς κατά την διάρκεια του περιστατικού στο Δίστομο Βοιωτίας.

Υπενθυμίζω ότι, τις βραδινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2013, στην περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια πάλι ένοπλης συμπλοκής, τραυματίστηκε θανάσιμα άλλος ένας δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ο (επ.) LIKA (ον.) Edison και ένας ακόμα δραπέτης των Φυλακών Λάρισας, ο (επ.) LIKA (ον.) Flamur. Και στην περίπτωση αυτή, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με Kalashnikov, πιστόλια και χειροβομβίδα και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών.

Το είδος και η βαρύτητα του οπλισμού που έφεραν και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εγκληματική τους δράση, είναι ενδεικτικά της ιδιαίτερα αυξημένης επικινδυνότητάς τους, τόσο για τους αστυνομικούς, όσο και για τους πολίτες.

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται.

Γενικότερα, στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχουν αστυνομικοί από ειδικές και λοιπές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός και τα μέσα.

Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετέχει στην επιχείρηση αυτή γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάζεται νύχτα και μέρα, με ζήλο, αυταπάρνηση και ηρωισμό.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, για τη συνδρομή του με μέσα και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων, όπως επίσης και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, για την τεχνική υποστήριξη που μας διαθέτουν.

Θα ήθελα, τέλος, να υπογραμμίσω ότι, η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση που εξελίσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη σύλληψη των δραπετών είναι πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα και τα αστυνομικά χρονικά.

Έχει ιδιαίτερα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, εκτυλίσσεται σε περιοχές με ιδιόμορφες συνθήκες και απαιτεί ιδιότυπο σχεδιασμό, προσεκτικές κινήσεις, ακριβή συντονισμό, υψηλό επαγγελματισμό, και αυξημένη ετοιμότητα και αντίδραση.

Κυρίως όμως, βασίζεται στη μεθοδικότητα και την υπομονή, αλλά και το ισχυρό φρόνημα των Ελλήνων αστυνομικών που αποδεικνύονται διαχρονικά, οι κυρίαρχοι παράγοντες τέτοιων επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις