Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούλιος 201311-07-2013: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Λέσβο

11-07-2013: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Λέσβο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Λέσβο

Συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες και εξέτασε από κοντά θέματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και τη δημιουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας μετέβη σήμερα στη Λέσβο, προκειμένου να εξετάσει θέματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής

Ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια Λέσβου όπου επιθεώρησε τους χώρους του, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο λιμάνι της Λέσβου.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνοδεύονταν στις επισκέψεις αυτές από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη, τον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Κατριαδάκη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγο Παναγιώτη Κορδονούρη, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, Αστυνομικό Διευθυντή Δημήτριο Κουρσουμπά.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που ήρθα σήμερα εδώ. Ο σκοπός είναι ένας και συγκεκριμένος. Ήρθα να διαπιστώσω την κατάσταση στο λιμάνι της Λέσβου με το γνωστό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που ταλαιπωρεί και την κοινωνία της Λέσβου και τον τουρισμό του νησιού, αλλά εκθέτει και διεθνώς τη χώρα. Και από την άλλη να επιθεωρήσω το στρατόπεδο, που χθες παραχωρήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο οποίο άμεσα θα αρχίσουν εργασίες δημιουργίας ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παρανόμων Μεταναστών.

Πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα αυτό είναι ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Και ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες πενήντα ημέρες το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής θα μπορέσει σε αρχική φάση να λειτουργήσει. Η ολοκλήρωση της κατασκευής θα πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πιστεύω ότι προς το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο βασανίζει το λιμάνι του νησιού, της Λέσβου και όπως ξαναείπα, δημιουργεί μία άθλια εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό».

Ερωτήση: Κύριε Υπουργέ μήπως ήρθε κάπως καθυστερημένη η επίσκεψή σας. Μήπως θα έπρεπε να είχατε έρθει λίγο νωρίτερα και να είχατε φροντίσει όχι μόνο εσείς αλλά και ο προκάτοχός σας;

Υπουργός: Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Το συνολικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, το αντιμετωπίζουμε με μια καθυστέρηση 10 ετών. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τους τελευταίους 11-12 μήνες έχει γίνει στη χώρα ότι δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα 10 χρόνια. Δημιουργήθηκε μια νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ένα υποκατάστημά της θα έχετε εδώ στη Λέσβο, δημιουργήθηκε μία νέα Υπηρεσία Ασύλου, επίσης θα λειτουργήσει εδώ στη Λέσβο τέτοιο υποκατάστημα της Υπηρεσίας Ασύλου. Δημιουργήθηκε η Αρχή Προσφυγών. Δημιουργήθηκε ένας πλήρης μηχανισμός επιστροφών. Πρέπει να σας πω ότι το 2012, 22.500 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν είτε εθελούσια είτε υποχρεωτικά στις χώρες που προερχόντουσαν. Και ελπίζω το 2013 θα υπερβούμε τις 25.000. Και εκτός από αυτό δημιουργήθηκε μία σειρά από Προαναχωρησιακά Κέντρα, στα οποία οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες των οποίων η επιστροφή καθυστερεί. Όλος αυτός ο μηχανισμός λοιπόν θα έπρεπε να είχε υπάρξει στη χώρα πολλά χρόνια πριν. Έννοια δεν έχει να κοιτάμε πίσω, έννοια έχει να κοιτάμε μπροστά. Να λύνουμε τα προβλήματα, να ανακουφίζουμε την κοινωνία, να βοηθάμε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ πρόσφατα ήρθε στο φως και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις συνθήκες κράτησης τόσο τοπικά εδώ στα κρατητήρια, όσο και κεντρικά σε κέντρα κράτησης όπως είναι η Αμυγδαλέζα. Οι εικόνες, αλλά και οι συνθήκες κράτησης που καταγγέλλουν είναι άθλιες. Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

Υπουργός: Θέλω να σας πω καταρχήν ότι οι ΜΚΟ και η Διεθνής Αμνηστία κάνουν τη δουλειά τους. Και η δουλειά τους είναι συνήθως να καταγγέλλουν. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να μελετάμε τα όσα λένε. Δεν έχω την αίσθηση ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας λέει αυτό που αναφέρετε. Βέβαια, αν θυμάμαι καλά, γιατί χθες την μελετούσα, αναφέρεται στις απωθήσεις κυρίως. Η Αμυγδαλέζα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό. Στα κρατητήρια, επειδή αναφερθήκατε, σε πολλά κρατητήρια η κατάσταση δεν είναι καλή. Βέβαια αυτό οφείλεται κυρίως σε ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τους ανθρώπους που καταδικάζονται και κατά συνέπεια οι υπεράριθμοι μένουν στα κρατητήρια της Αστυνομίας αντί να οδηγούνται στις φυλακές. Ο συμπατριώτης σας ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνάντηση που είχαμε μόλις προχθές μου δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει τους αριθμούς απορρόφησης των κρατουμένων από τα κρατητήρια.

Ερώτηση: Ένα τελευταίο. Υπάρχει ένας μετανάστης, ο οποίος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγιάσου με φυματίωση. Το λέω αυτό με την έννοια ότι κινδυνεύουν και οι Αστυνομικοί οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους, είναι οικογενειάρχες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Υπουργός: Όταν λειτουργήσει το καινούργιο Κέντρο θα υπάρχουν και πλήρεις υπηρεσίες

Ερώτηση: Μέχρι να λειτουργήσει το Κέντρο τι θα γίνει στο λιμάνι;

Υπουργός: Αυτό δεν είναι αρμοδιότητά μου. Αυτό είναι ερώτημα στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι σε εμένα.

Τελευταίες Αναρτήσεις