Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούλιος 201304-07-2013: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο London Greek Radio

04-07-2013: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στο London Greek Radio

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο London Greek Radio

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας έδωσε σήμερα το πρωί (04/07/2013) συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (London Greek Radio), με θέμα τις συναντήσεις που είχε με Βρετανούς αξιωματούχους στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος (σ.σ. από τις χθεσινές συναντήσεις). Γιατί κυρίως τόσο στα θέματα που αφορούν την αστυνομική συνεργασία, όσο και στα θέματα μετανάστευσης, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια συναντίληψη, μια κοινή αντίληψη προώθησης θεμάτων. Όσον αφορά καταρχήν την αστυνομική συνεργασία, έχουμε μακρά παράδοση. Προσπαθούμε να την εμβαθύνουμε, δημιουργώντας μια κοινή ομάδα, υποβοηθούμενη από όλη τη σύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να παράσχει, για να αντιμετωπίσουμε τα κυκλώματα trafficking , τα οποία εμπορεύονται ανθρώπους και διευκολύνουν τους παράνομους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Ως προς τα θέματα μετανάστευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τη χρηματοδότησή μας στα προγράμματα επιστροφών. Ήδη έχει δεκαπλασιάσει τα χρήματα που μας δίνει. Από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, μας έχουν δώσει 2.400.000 και περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Αυτά είναι χρήματα που θα διευκολύνουν για τις χρηματοδοτούμενες επιστροφές παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Επίσης καθορίζουμε μια κοινή γραμμή στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, βασισμένη σε μια κοινή αντίληψη για την τεράστια απειλή που αποτελεί το μεταναστευτικό για την Ευρώπη και βεβαίως για την Ελλάδα. Για αυτό λοιπόν, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την αντιμετώπιση που έχουν τα ελληνικά θέματα της αστυνομικής συνεργασίας και της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Για τις σημερινές συναντήσεις ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Σήμερα θα δω το δικό τους σύστημα. Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ ότι έχουμε ίσως ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στον κόσμο πλέον. Άλλωστε ο αριθμός τον οποίο χειριζόμαστε είναι επίσης τεράστιος. Σκεφτείτε ότι εμείς έχουμε περισσότερους παράνομους μετανάστες από ότι έχει το Ην. Βασίλειο, έστω κι αν το Ην. Βασίλειο έχει 7 φορές τον πληθυσμό μας. Και από την άλλη, το σύστημα επιστροφών μας στέλνει πίσω πολλαπλά μεγαλύτερους αριθμούς από το σύστημα του Ηνωμ. Βασιλείου. Όμως από την άλλη, υπάρχει μια παράδοση εδώ. Θέλω να τη δω. Θέλω να την εκτιμήσω. Θέλω να έχουμε μια συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τα θετικά για να πετύχουμε το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να προστατέψουμε την ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινωνία από κάτι που συνιστά απειλή. Το να περνάει οποιοσδήποτε τα σύνορα της Ευρώπης και να δημιουργεί μια τεράστια απειλή στον κοινωνικό ιστό».

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την έρευνα για τη σύλληψη των Αλβανών κακοποιών στην Κόνισκα της Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Υπουργός απάντησε:

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω να σας πω, γιατί εγώ δεν διοικώ την Ελληνική Αστυνομία. Είμαι ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Ένα πράγμα θα ήθελα να πω και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω. Ότι πρώτον, είμαι ευγνώμων στην Ελληνική Αστυνομία για ότι έχει κάνει μέχρι τώρα. Είναι μια τεράστια προσπάθεια. Και δεύτερον, είμαι σίγουρος- αυτή είναι και άλλωστε η πολιτική εντολή- ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να έρθει σε αίσιο πέρας. Η αντίληψη της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, του κ. Αντώνη Σαμαρά -την οποία εκφράζω κατʼ εντολήν του- είναι ότι ο νόμος και η τάξη πρέπει να επιβάλλονται στη χώρα».

Τελευταίες Αναρτήσεις