Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούλιος 201303-07-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την Yπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο...

03-07-2013: Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την Yπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και δήλωση για την επιχείρηση στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την Yπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με την Y πουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κα Theresa May και με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, κ. Mark Harper , στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα αστυνομικής συνεργασίας, διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, επιστροφών, καθώς και συνόρων.

Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε μετά τις συναντήσεις του με την κα May και τον κ. Harper στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είχα μία συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, την κ. Theresa May, με την οποία συζητήσαμε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στα θέματα του κοινού εγκλήματος, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και γενικά της βοήθειας την οποία μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει στη χώρα μας για αυτά τα θέματα.

Το κύριο θέμα όμως της συζήτησής μας, τόσο με την Theressa May όσο και με τον Υφυπουργό Mark Harper, είχε να κάνει με την παράνομη μετανάστευση. Είχα την ευκαιρία αφενός να ευχαριστήσω το Ηνωμένο Βασίλειο για τη βοήθεια που μας παρέχει – και την οικονομική και τη βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας – στα θέματα της μετανάστευσης.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω αναλυτικά την πλήρη αντίθεση της χώρας μας στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, αυτήν που εμφανίζεται να κυρωθεί ως Δουβλίνο ΙΙΙ. Τους είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, ότι δεν μπορεί το κριτήριο της χώρας πρώτης υποδοχής να είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνεται υπόψη και ότι πρέπει σιγά – σιγά να μετακινηθούμε σε μία πολλαπλότητα κριτηρίων, όπως είναι ο πληθυσμός, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η έκταση της χώρας.

Πρέπει να πω ότι παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε συμφωνεί μαζί μας, έδειξε κατανόηση στη νέα ελληνική θέση και επίσης έδειξε ότι υπάρχει έδαφος για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να δημιουργήσουμε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία, πίσω από τις προτεραιότητες της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης ».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (Counter –Terrorism Coordination Center) της Μetropolitan Police .

Ο Έλληνας Υπουργός ενημερώθηκε από αξιωματούχους της Μetropolitan Police για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Χθες το απόγευμα (2 Ιουλίου), ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στην Serious Organised Crime Agency (SOCA).

Αύριο, Πέμπτη 4 Ιουλίου, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων κ. Κ eith Vaz , ενώ θα επισκεφθεί το Κέντρο Επαναπροώθησης Μεταναστών στο Colnbrook .

Δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική επιχείρηση στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να εκφράσω στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ηγεσία του τις θερμότερες ευχαριστίες μου. Μέσα από μία επιχείρηση που διαρκεί πάνω από 15 ημέρες, οι Έλληνες αστυνομικοί, μακριά από τα σπίτια τους, συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να πω ένα ευχαριστώ στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αβραμόπουλο, διότι μετά από παράκλησή μου μας παραχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις θερμικές κάμερες, τις οποίες χρειαζόμασταν για την τεράστια αυτή επιχείρηση, όπως και στον Υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διότι το Λιμενικό Σώμα μας έστειλε ένα μικρό τμήμα των ειδικών του δυνάμεων για να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία σε αυτή την τεράστια επιχείρηση».

Τελευταίες Αναρτήσεις