Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2013Δελτία Τύπου Ιούνιος 201302-06-2013: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Πύλο και σύσκεψη με τα μέλη του Δημοτικού...

02-06-2013: Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Πύλο και σύσκεψη με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος για τα προβλήματα ασφάλειας και δασοπυρόσβεσης στην περιοχή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 02 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Πύλο και σύσκεψη με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος για τα προβλήματα ασφάλειας και δασοπυρόσβεσης στην περιοχή

Ν. Δένδιας: «Η οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας ανατρέχει στη δεκαετία του ‘ 60 και του ‘ 70, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».

Έκκληση από τον Υπουργό σε όλους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και σε όλους τους πολίτες να βοηθήσουν το φετινό καλοκαίρι στην προσπάθεια διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας ολοκληρώνοντας σήμερα (Κυριακή 2/6/2013) την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο των δράσεων για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Καφαντάρη και συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας και δασοπυρόσβεσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος.

Κατά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην εισήγηση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, ο οποίος επισήμανε τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας του Υπουργείου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης στα αστικά κέντρα, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει ένα οργανόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας που ανατρέχει σε άλλες εποχές. Η Ελληνική Αστυνομία όπως λειτουργεί σήμερα φτιάχτηκε το ’84 από τη βίαιη συγχώνευση της τότε Χωροφυλακής και της τότε Αστυνομίας Πόλεων, και όταν λέω βίαιη εννοώ ότι έγινε χωρίς καμία προμελέτη, μέσα σε μια νύχτα βγήκε ένας φετβάς και ενωθήκανε, τα βάλανε όλα μαζί και να δούμε πως θα λειτουργήσει, αυτό ήταν το σύστημα.

Το σύστημα ήταν το μη σύστημα. Και βεβαίως όλη η οργανωτική δομή η οποία προΰπαρχε ανατρέχει στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Με άλλες ανάγκες, με άλλες δομές, με άλλες σκέψεις, με άλλη οικονομία, με άλλους ανθρώπους, με μηδενική σοβαρή εγκληματικότητα στην Ελλάδα, με όχι σημαντική παραβατικότητα. Όσοι από εσάς έχετε δει το έργο το Ηλίας του 16ου με τον Χατζηχρήστο, καταλαβαίνετε τι καλείτο να αντιμετωπίσει η αστική ή επαρχιακή αστυνομία τον καιρό εκείνο. Τώρα έχουμε μια Ελλάδα 40-50 χρόνια μετά, με τελείως διαφορετικές προκλήσεις και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τις προκλήσεις του σήμερα με ένα οργανωτικό σύστημα 50 χρονών πίσω. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.

Όσο και αν υπάρχει φιλότιμο στους ανθρώπους τους ένστολους που υπηρετούν αυτό το σώμα πρέπει να σαν πω με αυταπάρνηση και θυσίες και έναντι αντιμισθίας, μισθού δηλαδή που δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία προσφέρουν αυτοί στην πατρίδα. Μάλιστα χθες είχα την ευκαιρία, ένας από τους λόγους που πήγα εχτές στη Καλαμάτα, ήταν να δω τους τραυματίες του γνωστού επεισοδίου, να τους δω και να τους σφίξω το χέρι.

Έρχομαι τώρα στα δικά μας. Θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Ευτυχώς εδώ δεν έχετε βαριά εγκληματικότητα. Έχετε μικρομεσαία παραβατικότητα που καταστρέφει την ποιότητα ζωής του μέσου ανθρώπου. Και επηρεάζει και το τουριστικό προϊόν από το οποίο καλούμαστε να ζήσουμε την πατρίδα μας όλη. Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση κύριε Δήμαρχε. Είναι εδώ ο στρατηγός ο κύριος Δικόπουλος, εγώ δεν είμαι υπηρεσιακός, εγώ δεν ξέρω από Αστυνομία. Πολιτικός προϊστάμενος είμαι, τις εντολές του πρωθυπουργού εκτελώ. Ο κύριος Δικόπουλος θα μου κάνει την εισήγηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Είναι προφανές ότι η Πύλος του ‘60 ή του ‘70 για την οποία σχεδιάστηκε αυτό που περιγράψατε πριν κύριε Δήμαρχε, δεν έχει καμία σχέση με την Πύλο του σήμερα (…)

Εγώ το είπα και εχθές στη Καλαμάτα, σας το λέω και εδώ, εγώ σε 100 μέρες θα ξανακατέβω στη Μεσσηνία να δω τι έγινε. Γιατί είδα δείκτες παραβατικότητας οι οποίοι δε μου άρεσαν. Δε μπορώ να δικαιολογήσω τους δείκτες παραβατικότητας και τους δείκτες εξιχνιάσεων. Το είπα και στο Στρατηγό για να το μεταφέρει και στους υφισταμένους, θα έρθω να ασκήσω έλεγχο του τι έγινε. Δε μπορεί να ακυρώνεται η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ανασφάλειας του Έλληνα πολίτη από δείκτες μικρής και μεσαίας πααβατικότητας, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί. Είναι για να λέμε ότι για να βγαίνεις από το σπίτι σου πρέπει κατά τεκμήριο να γυρίσεις και να το βρεις όπως το άφησες. Δε μπορεί να είναι ανάποδα.

Γεννήθηκα σε μια εποχή που στην Ελλάδα άφηνες ανοικτά τα παράθυρα κα τις πόρτες και κοιμόσουν και το βράδυ. Και άφηνες και τα παιδιά σου και ήξερες ότι θα τα βρεις εκεί, και το πορτοφόλι σου και το αυτοκίνητο ξεκλείδωτο, και τα κλειδιά επάνω. Δε λέω ότι μπορούμε να ξαναγυρίσουμε εκεί, αλλά και μια κατάσταση όπου ο Έλληνας πολίτης θα ζει με το καθημερινό άγχος της διάρρηξης, δεν είναι δεκτή.

Και επίσης απευθύνομαι και στα στελέχη της Αστυνομίας τα οποία τιμώ και σέβομαι και τους λέω ότι στις μικρές κοινωνίες ξέρουμε όλοι. Και άρα μπορούμε την παραβατικότητα να την αντιμετωπίσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Με διαβεβαίωσε ο παριστάμενος Στρατηγός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος ο κύριος Δικόπουλος, και ο Αρχηγός χτες που ήταν στη Καλαμάτα, ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν να είμαστε οργανωτικοί. Αυτά είχα να σας πω, εύχομαι να πάει καλά η σεζόν εδώ στη Πύλο».

Σχετικά με το ζήτημα της δασοπυρόσβεσης επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Σας παρακαλώ όλους. Όχι μόνο τους πυροσβέστες, δεν μπορούνε μόνοι τους, δεν φτάνουνε, ούτε τα αεροπλάνα φτάνουνε. Φέτος θέλει προσοχή, να μην καούμε. Να είμαστε εξηγημένοι. Φέτος κινδυνεύουμε, αν δείτε τα μοντέλα πως είναι. Με συγχωρείτε κ. Δήμαρχε, τα πράγματα πρέπει να τα λέμε όπως είναι. Φέτος κινδυνεύουμε, κάνουμε ότι μπορούμε, κάνουμε περιπολίες, δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι μέσα, σε τι επίπεδα έχουμε φτάσει για να προσπαθήσουμε να εξελίξουμε αυτό το μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε κυρίως. Αλλά τελικά ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει και αυτός την ευθύνη του και εγώ απευθύνω έκκληση στους πολίτες του Δήμου Πύλου- Νέστωρος αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, όπου και αν βρίσκομαι, να βοηθήσουν, να συντρέξουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την πατρίδα στην προσπάθεια φέτος να γλιτώσει από τις πυρκαγιές».

Τελευταίες Αναρτήσεις